Greener Schools for a Greener Europe

Σεπτεμβρίου 14, 2014 in Ε. Π. στο Νότιο Αιγαίο by Νεκτάριος Φαρασόπουλος

Σχολική Μονάδα: 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου
Τάξεις: Α, Β, Γ, Δ, Ε, Στ
Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί: Ιωάννης Μουζουράκης, Σεβασμία – Αικατερίνη Κουτσουράη, Μαρία Μητσάνη, Μαρία Πατακά, Βασιλική Βενετούλη, Καλλιόπη – Σοφία Κουτσουραή, Κοκώνα Επιτρόπου, Ιωάννης Λαμπρινός, Χριστίνα Παπουτσή
Πρόγραμμα: Comenius
Όνομα Δράσης: Greener Schools for a Greener Europe
Σχολικά Έτη: 2012 ? 2014

Έξι ευρωπαϊκά σχολεία ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να υλοποιήσουν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Η προπαρασκευαστική συνάντηση έλαβε χώρα στην Πολωνία στις αρχές του Γενάρη του 2012. Μαζί με τους μαθητές των σχολείων μας εστιάσαμε σε ζητήματα που αφορούν στη μόλυνση, την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιοποικιλότητα στις περιοχές μας. Με γνώμονα τα παραπάνω θέματα, καταφέραμε να προσεγγίσουμε πολλούς μαθητές, γονείς και δασκάλους, να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική τους συνείδηση και να βελτιώσουμε τις γνώσεις τους σχετικά με τα προγραμματισμένα μαθήματα. Επιπλέον, ζητήσαμε τη βοήθεια ειδικών, φτιάξαμε ενημερωτικά δελτία για τα προαναφερθέντα ζητήματα και δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα με τους πιο σημαντικούς στόχους που θέσαμε και τα μέτρα που πήραμε.
Επιπρόσθετα, οι μαθητές μας χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα του Skype και επικοινωνούσαν με όλες τις συμμετέχουσες χώρες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ως ευρωπαϊκή ομάδα από κοινού είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ποικίλες εμπειρίες του μαζικού τουρισμού στην Ισπανία και την Ελλάδα, η χημική βιομηχανία στην Πολωνία, η μόλυνση στη Ρουμανία και η αλλαγή του περιβάλλοντος από τις ανεμογεννήτριες στη Γερμανία αποτελούν πολύ χρήσιμα στοιχεία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των δασκάλων και μάλιστα όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να δράσουν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην προετοιμασία του προγράμματος, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους που επηρέασαν τις παρακάτω δεξιότητες:
1. Βελτίωση γνώσεων σχετικά με τη μόλυνση, την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την βιοποικιλότητα καθώς και βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των συμμετεχόντων.
2. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και ανάπτυξη ικανοτήτων και τεχνικών όσον αφορά στον προγραμματισμό, την παρουσίαση και την επικοινωνία, ιδιαίτερα στη δημιουργία των ενημερωτικών δελτίων, των μαθητικών συναντήσεων μέσω Skype και της «περιβαλλοντικής ημέρας» που καθιερώθηκε σε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τους εταίρους.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ασχολούμασταν με ένα κύριο θέμα (μόλυνση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοποικιλότητα ή ανακύκλωση) και προετοιμάζαμε μια σχετική παρουσίαση σε κάθε ένα από τα σχολεία της σύμπραξης. Οι παρουσιάσεις έλαβαν χώρα στην Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Πολωνία με τη συμμετοχή μαθητών από τις συμμετέχουσες χώρες. Δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για την αρχή και το τέλος του προγράμματος με σκοπό να ανακαλύψουμε αν όντως επετεύχθησαν οι στόχοι που θέσαμε με τις μεθόδους που χρησιμοποιήσαμε. Η ιστοσελίδα και το βιβλίο με τα ενημερωτικά δελτία θα αποτελέσουν μια ενεργή συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του προγράμματος.