ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Υλικό για τις Μαθησιακές Δυσκολίες:

16) Η καθημερινότητα μιας έφηβης με αυτισμό

 

15) Υπέρ - Δομή (ελεύθερο λογισμικό - οδηγοί χρήσης και αξιοποίησης εκπ/κού λογισμικού)

14) Εκπαιδευτικό λογισμικό για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες (Η δικτυακή εκπαιδευτική πύλη)

13) Παιδαγωγικό υλικό - κάρτες εκπαιδευτικές που μπορούμε να δουλέψουμε με τους αυτιστικούς μαθητές

12) Εκπαιδευτικό υλικό για άτομα με Μαθησιακές Δυσκολίες (Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη Υπουργείου Παιδείας)

11) "Ο μικρός μου αδελφός από το φεγγάρι" (Αυτισμός)

10) Πρόγραμμα γρήγορης ανάγνωσης

( http://www.dyskolies.gr/index.php/dyskolies/anaptyksi-proforikoy-logou/9-mathdys/49-fats-reading )

 9) Μαθησιακές Δυσκολίες - Πρόγραμμα για γρήγορο διάβασμα ( http://www.dyskolies.gr/index.php/reading1/9-mathdys/49-fats-reading )

 

      8) Ερωτηματολόγιο Γραφοκινημικών δεξιοτήτων για παιδιά


7) ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ TEACCH - ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ 

    Της Σοφίας Μαυροπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

6) Πώς να αναγνωρίσετε τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού

5) ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

(Πηγή: www.ikidcenter.com)

Η κατάκτηση της Φωνολογικής Ενημερότητας σε προσχολική ηλικία οδηγεί σε ευχερέστερη εκμάθηση Ανάγνωσης & Γραφής στις 2 πρώτες σχολικές τάξεις

17) ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ - Διαδικτυακή εκπ/κή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης, Οι φωνούλες της Γλώσσας

 

4) ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ


3) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

2) ΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ'ΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ; Της Φανής Βαγγελάτου, Λογοθεραπεύτριας - Ειδικής Παιδαγωγού

1)ΔΥΣΛΕΞΙΑ - ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ της Αλίκης Κασσωτάκη - Λογοπεδικός

Attachments:
Download this file (Aftismos.pdf)Aftismos.pdf[ ]85 Kb
Download this file (Dislek.pdf)Dislek.pdf[ ]71 Kb
Download this file (Disleksia.pdf)Disleksia.pdf[ ]71 Kb
Download this file (dyslexia_2013.pdf)dyslexia_2013.pdf[ ]3744 Kb
Download this file (GrafokinimikesDeksiot.pdf)GrafokinimikesDeksiot.pdf[ ]119 Kb

ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε ενδιαφέρον υλικό σε θέματα Αγωγής Υγείας

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Προάσπιση της ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών. Πώς;

1) Με την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών 2) Με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και της κριτικής σκέψης, 3)  Με την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος (αναβάθμιση της σχολικής ζωής - σύνδεση με την κοινωνική πραγματικότητα). Η Αγωγή Υγείας δεν αποτελεί κατάλογο επιτρεπόμενων και απαγορευμένων συμπεριφορών. Εστιάζεται περισσότερο στην υγιή ανάπτυξη παρά στην αντικοινωνική συμπεριφορά. Για να είναι αποτελεσματική πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια. 

Πατήστε δεξιά στο ανάλογο link, όπως για παράδειγμα Διαπολιτισμική Αγωγή κ.ο.κ.


1) Ερευνητικές Εργασίες, ενδιαφέρον ιστότοπος του Δημήτρη Σλαβούδη, καθηγητή Γεωπόνου 


Α) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 


 

Β) ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΠΛΕΝΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ"

Το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο εφαρμογής καινοτόμων δράσεων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης «Πλένω τα χέρια μου!», στις 15.10.2012, προτείνει την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους σκοπούς αγωγής υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Παπαγιάνη, υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων και Προσχολικής Εκπαίδευσης του Προγράμματος, το σχέδιο εργασίας«Πλένω τα χέρια μου» σχεδιάστηκε όχι μόνο ως ένα σχέδιο αγωγής υγείας που στοχεύει στην αλλαγή συμπεριφοράς για την καλύτερη προστασία των παιδιών, αλλά ως μια αντιστερεοτυπική και αντιρατσιστική προσέγγιση μιας καθημερινής ανάγκης όλων των ανθρώπων. Συνιστά ένα μικρό μάθημα δημοκρατίας, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να αντιληφθούν όχι μόνο ποια είναι τα δικαιώματα τους, αλλά και ότι πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη και αν ηλικιακά τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 6 ετών, δεν μπορούν να αντιληφθούν έννοιες, όπως σύνορα ή κράτη, μπορούν να παρωθηθούν στην υιοθέτηση θετικών στάσεων και αντιλήψεων που συμπυκνώνονται στις κάτωθι φράσεις-κλειδιά: «ο κόσμος είναι ένας», «το νερό δεν ανήκει σε κανέναν», «είμαστε όλοι συγκάτοικοι».

Με το παρόν σχέδιο εργασίας εισάγουμε στην εκπαιδευτική πράξη την παγκόσμια αναπτυξιακή διάσταση και για παιδιά προσχολικής εκπαίδευσης.

 

Επίσης, σας προωθούμε την πρωτότυπη ιστορία, που επίσης παράχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος, με τίτλο «Ο Μωβί και τα βρώμικα χεράκια». Παράλληλα με την αφήγηση παρεμβάλλονται προτεινόμενες δραστηριότητες, από τη δημιουργό της ιστορίας, εμπνευσμένες από τους ήρωες και την υπόθεση της ιστορίας, τις οποίες μπορείτε να εμπλουτίσετε ή να τροποποιήσετε ανάλογα με τη δυναμική της ομάδας σας.

(Πηγή: blogs.sch.gr/nmanesis)


Β) ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει εδώ μπορεί να χρησιμεύσει για τη διαπολιτισμική αγωγή. Αποσπασματικά ή στο σύνολό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αντιρατσιστικά μαθήματα στις τάξεις . Είναι αυτονόητο ότι το υλικό μπορεί να εμπλουτιστεί με εργασίες συναδέλφων ή παιδιών που μπορείτε να αποστέλλετε στη διεύθυνση του Σχολικού Συμβούλου.

19. Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων

18. ΒΙΝΤΕΟ ΕΥΑΙΑΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

 ?Τα γυαλιά της διαφορετικότητας?  ?Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά?? Διακρίσεις σε ΑΜΕΑ: ε δ ώ ? ε δ ώ ? ε δ ώ ? ε δ ώ,   Διακρίσεις φύλου,  Σημαντικό πείραμα για το ρατσισμό,  Διακρίσεις ως προς την εξωτερική εμφάνισηΗ διαφορετικότητα των προσφύγων Συγκλονιστικό animation ενάντια στο ρατσισμό,  ?Το ποδόσφαιρο και οι Ναζί, δεν πάνε μαζί? ,  Διακρίσεις που αφορούν χώρες του τρίτου κόσμου, Εξαιρετικό βίντεο ενάντια στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία,   Διαφορετικότητα που αφορά στη σκλήρυνση, Διακρίσεις απέναντι στη φτώχεια: ε δ ώ ? ε δ ώ και (2 video) ε δ ώ Η ανθρωπιά μας κάνει διακρίσεις,    Κανείς δεν είναι τέλειος ,  ?Το σουίνγκ της αλλαγής?: Μικρή αντιρατσιστική ταινία,   Αντιρατσιστική ταινία Ελλήνων μαθητών,   Αποδοχή του εαυτού,  Ενάντια στην ανθρώπινη σκλαβιά: ε δ ώ και ε δ ώ,    Ελληνική μικρή ταινία με θέμα τη βία και τον αποκλεισμό,   Αντιναζιστικό cartoon,  Βάλε το ρατσισμό στη θέση του,  Η απειλή του ξένου στο ?μύθο του σκιάχτρου? ,  Ενάντια στο Ναζισμό,  Χρωματιστά μπαλόνια & ασπρόμαυροι άνθρωποι,  Ανήλικος και Ξένος,  Μια τάξη φυλετικά διαχωρισμένη

17.  Ο μαύρος Κότσυφας και ο άσπρος Γλάρος


Στο χωριό των άσπρων γλάρων ο μαύρος κότσυφας είναι ένας ξένος. Όλοι τον κοιτάζουν με δυσπιστία, κανείς δεν τον θέλει. Ώσπου με τον καιρό διαπιστώνουν πόσο σπουδαίος είναι αυτός ο παράξενος ξένος. Μια γοητευτική ιστορία που αναφέρεται στην πραγματική φιλία, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, αλλά και στην αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση.

16.   Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές

Το Αντιφασιστικό Μέτωπο Παιδείας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της Α' Βάθμιας, Β' Βάθμιας και Γ' Βάθμιας εκπαίδευσης, εκμεταλλευόμενοι και σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, να προβάλλουν ενόψει της 21ης Μαρτίου υλικό και δραστηριότητες που να αναδεικνύουν το θέμα του ρατσισμού και της αντιμετώπισής του. Ειδικά στις σημερινές εποχές της κρίσης όπου νεοναζιστικές ομάδες χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο μίσους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιμείνουμε στο σχολείο της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Παρακάτω προτείνονται ενδεικτικά δραστηριότητες και υλικό σχετικές με το θέμα:

1. Ταινίες μικρού μήκους και σποτάκια

Fatima, το παιδί του πολέμου. Ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές και μαθήτριες του 19ου Γυμνασίου Αθηνών

Chromofovia. Μια ταινία μικρού μήκους του 1966 από τον Βέλγο δημιουργό Raoul Servais, για τον τρόπο που το ανθρώπινο πνεύμα αντιμάχεται το φασισμό και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα.

Schwarzfahrer (λαθρεπιβάτης). Ταινία μικρού μήκους με θεμα την καταδίκη του καθημερινού ρατσισμού μέσα από μια ιστορία σε ένα τραμ.

Το πορτοφόλι. Ταινία μικρού μήκους από τους μαθητές του λυκείου Μανταμάδου.

Κιαλό Αμαντού, ανήλικος μετανάστης στην Αθήνα. Ταινία μικρού μήκους που προσπαθεί να περιγράψει τη ζωή ενός ξένου στην Eλλάδα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την φασιστική απειλή.

2. Αντιρατσιστικά τραγούδια

Χέρια σαν κι αυτά, των Locomondo

Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, του Φίλιππου Πλιάτσικα.

Διαφορετικοί, από τα αερικά. Το συγκρότημα "Αερικά" είναι μια παρέα από άτομα με ειδικές ανάγκες η ειδικές ικανότητες όπως θέλετε εσείς πείτε το. Στο τραγούδι «Διαφορετικοί» συμμετέχουν οι Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Βασίλης Λέκκας.

Imagine, του John Lennon

Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί. Τραγούδι από τα παιδιά του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.

3. Αντιρατσιστικά σποτάκια για την ιθαγένεια των παιδιών μεταναστών από την Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Μουσικές καρέκλες

Ρούντολφ

Κορίτσι

Ιθαγένεια

4. Προτάσεις διδασκαλίας

Ο Ξένος, Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και την ξενοφοβία, με αφορμή το βιβλίο της Ε. Χωρεάνθη: "Ένας ξένος στην οικογένειά μας"

Γασμέντ, Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον ρατσισμό, την ξενιτιά, και άλλα παρόμοια ζητήματα, με αφορμή το βιβλίο του Κ. Μουρίκη: "Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα".

Όταν οι Έλληνες?ήταν από την πλευρά των μεταναστών. Σύντομο χρονικό μιας από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού της διασποράς: του διωγμού των Ελλήνων της νότιας Ομάχα (1910, Νεμπράσκα, Η.Π.Α.).

5. Παραμύθια και Παιχνίδια από διάφορες χώρες

6. Παιδαγωγικές προσεγγίσεις πάνω τα βιβλία το ξενοπούλι και ο συνορίτης ποταμός και ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές

15. (21η Μαρτίου) - Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

        Οι εκπαιδευτικοί για αναζήτηση σχετικού υλικού μπορούν να ανατρέχουν στις ακόλουθες ιστοσελίδες:  Συνήγορος του Παιδιού, Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Unicef, Διεθνής Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

        

14. Σχολική Βία και Πολυπολιτισμικότητα

13. Ανθρώπινα Δικαιώματα - iRED - Πρότυπος Συμβουλευτικός Οδηγός

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους από το Σύλλογο Π.Ε. «Παρθενώνας» που μας παραχώρησαν για δημοσίευση το μεγαλύτερο μέρος του υλικού.

12. Μάθε τα δικαιώματά σου. τώρα!

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ανθρώπινα δικαιώματα: οικουμενικά, πανανθρώπινα, διαχρονικά, θεμελιώδη.
Τριάντα άρθρα της διακήρυξης, τριάντα απλές προτάσεις.

Δείτε και κατεβάστε την σχετική προβολή παρουσίασης, πατώντας ΕΔΩ!!!
Διαβάστε τα 30 άρθρα της διακήρυξης, ΕΔΩ!!!
Δείτε σχετικό βίντεο στο YouTube


Επισκεφθείτε την (ελληνική) σελίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ΕΔΩ!!!

11. «Δικαίωμά μου!»
Προβολή παρουσίασης με φωτογραφικό υλικό, για αξιοποίηση στην τάξη.
Για να την κατεβάσετε, πατήστε ΕΔΩ!!!

10. Αερικά & φίλοι: «Διαφορετικοί» (τραγούδι)
Το συγκρότημα »Αερικά» είναι μια παρέα από άτομα με ειδικές ανάγκες (ή ειδικές ικανότητες - όπως θέλετε εσείς πείτε το). Στο τραγούδι «Διαφορετικοί» συμμετέχουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Βασίλης Λέκκας.
Για να κατεβάσετε το τραγούδι, πατήστε ΕΔΩ!!!!
Για να το δείτε στο YouTube9. Ο ξένος
Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον πόλεμο, τους πρόσφυγες και την ξενοφοβία, με αφορμή το βιβλίο της Ε. Χωρεάνθη: Ένας ξένος στην οικογένειά μας».
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!

8. Γκασμέντ
Πρόταση διδασκαλίας με θέμα την μετανάστευση, τον ρατσισμό, την ξενιτιά, και άλλα παρόμοια ζητήματα, με αφορμή το βιβλίο του Κ. Μουρίκη: » Γκασμέντ, ο φυγάς με τη φλογέρα».
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!!!

7. Όταν οι Έλληνες.
.ήταν από την πλευρά των μεταναστών.

Σύντομο χρονικό μιας από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού της διασποράς: του διωγμού των Ελλήνων της νότιας Ομάχα (1910, Νεμπράσκα, Η.Π.Α.).
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!!!

6. Αντιρατσιστικό βίντεο
Για να το κατεβάσετε, πατήστε ΕΔΩ!

5. Προσωπικές μαρτυρίες μεταναστών -μαθητών του σχολείου για τους μετανάστες (που λειτουργεί από την ομάδα δασκάλων «Τα πίσω θρανία») οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.
Για να διαβάσετε το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ!

4. «Ποια είναι η χώρα μου;»
Η ιστορία ενός μετανάστη 2ης γενιάς.

Για να διαβάσετε το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ!!!

3. Παραμύθια από διάφορες χώρες.
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!

2. Παιχνίδια, όπως τα μεταφέρουν οι μετανάστες από τις χώρες τους.
Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε ΕΔΩ!

1. Πολυεθνικές γεύσεις και συνταγές.
Για να διαβάσετε το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ!


 

 

 

Φιλαναγνωσία

 Εδώ θα μπορείτε να αναζητήσετε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για τη Φιλαναγνωσία

Α) ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

9)  Ο μαύρος Κότσυφας και ο άσπρος Γλάρος


Στο χωριό των άσπρων γλάρων ο μαύρος κότσυφας είναι ένας ξένος. Όλοι τον κοιτάζουν με δυσπιστία, κανείς δεν τον θέλει. Ώσπου με τον καιρό διαπιστώνουν πόσο σπουδαίος είναι αυτός ο παράξενος ξένος. Μια γοητευτική ιστορία που αναφέρεται στην πραγματική φιλία, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, αλλά και στην αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση.

8) Ιστοσελίδα με ενδιαφέρον ηλεκτρονικό υλικό και πολλά κλασικά παραμύθια ( www.paramithia.net )

7) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ...ΓΙΑ ΜΑΓΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ: "Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΝΕΡΕΝΙΟΣ" της Αναστασίας Ευσταθίου. Εικονογράφηση: Αναστασία Κασιάδη, Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2012

1) KΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

6) ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Α' - Β' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

5) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ''ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΗΣ ΣΟΥΠΙΑΣ''

4) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

Πηγή: www.patakis.gr

Σ' ένα πέλαγο ανοιχτό Β'-Γ' ΔημοτικούΟ γίγαντας πανσές και η Φεγγαρένια Α' - Β' Δημοτικού, Χορεύοντας στο δάσος με τους λύκους Β'-Γ' Δημοτικού, Ο Τζίτζικας ο Τζίτζι ...Τζικ Α' - Β' Δημοτικού, Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες Β' - Γ' Δημοτικού, Ονόματα δε λέμε Β' - Γ' Δημοτικού, Παραμύθια με ευχές και όνειρα Β' - Γ' Δημοτικού, Η Περιπέτεια της Περιπέτειας Β' - Γ' Δημοτικού, Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Γ' - Δ' Δημοτικού, Οι πέντε αδελφές Δ' - Ε' - ΣΤ' Δημοτικού,  Εγώ και ο κύριος Γορίλας Δ' - Ε' Δημοτικού, Το χάνουμε! Α' - Β' Δημοτικού, Το χελιδόνι και η πεταλούδα Α' - Β' Δημοτικού, Ο σκύλος που έχασε την ουρά του Α' - Β' Δημοτικού, Ο τελευταίος δράκος Β' - Γ' Δημοτικού, Κουμπότρυπες και ελέφαντες Β' - Γ' Δημοτικού, Η γιαγιά μου η μάγισσα Α' - Β' Δημοτικού, Σάκης Σαρανταποδαρουσόπουλος Α' - Β' Δημοτικού, Οι περιπέτειες της Τεμπελοχελώνας Β' - Γ' - Δ' Δημοτικού

3) "Πέτρος και Λύκος" - Μουσικό Παραμύθι, Δραστηριότητες

Η ιστορία για το ζωηρό Πέτρο έχει επηρεάσει βαθιά πολλές γενιές παιδιών που μαγεύτηκαν από τη δύναμή του. Είναι ένα μουσικό παραμύθι με το οποίο τα παιδιά εξοικειώνονται με τα μουσικά όργανα (και τους ήχους) μιας συμφωνικής ορχήστρας μέσα από τις περιπέτειες του μικρού Πέτρου και των ζώων που συναντάει. «Ο Πέτρος και ο λύκος» σε κείμενο του ίδιου του Προκόφιεφ πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μόσχα το 1936, όταν ο διάσημος Ρώσος συνθέτης και πιανίστας έπειτα από μία μεγάλη περιπλάνηση σε χώρες της δύσης επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση και επανασυνδέθηκε με τη ρομαντική παράδοση.
«Ο Πέτρος και ο λύκος» έχει παρουσιαστεί από τις σπουδαιότερες ορχήστρες ανά τον κόσμο, αλλά και από σπουδαίους αφηγητές όπως ο Ζακ Μπρελ.

Στην Ελλάδα, αγαπήθηκε ιδιαίτερα με τον Δημήτρη Χορν να το αφηγείται.

 

 O Δημήτρης Χορν, στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή (Μέγαρο Μουσικής 1993) διαβάζει το παραμύθι ?Ο Πέτρος και ο λύκος?

Μπορούμε να συνδυάσουμε εικαστικά, μουσική στην ώρα της φιλαναγνωσίας και να γεμίσουμε τις ώρες μας με μουσική και χρώματα. Στο υπέροχο μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου μπορούμε να βρούμε ιδέες για δραστηριότητες, καθώς και υλικό  βιβλίο δασκάλου   φύλλα εργασίας ? δραστηριότητες.

2) Παιδικό Ανθολόγιο

H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού περιλαμβάνει ευρύ  πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές Συνδέσεις. Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιογραφικά στοιχεία και εργογραφίες των Κ.Π. Καβάφη, Κ.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη, και πληροφορίες για την εταιρεία και τις δραστηριότητές της. 

Σύνδεσμος:http://www.snhell.gr/kids/categories.asp 

 

1) Ανοιχτή Βιβλιοθήκη - Φιλαναγνωσία

Πηγή: http://pappanna.wordpress.com

 Παιδική λογοτεχνία : Μαρία Αγγελίδου ?Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα? | Κατερίνα Αναγνώστου ?Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν? |Νικόλας Ανδρικόπουλος ?Παιχνίδια και ψιλικά? | Μαρία Ανδρικοπούλου  ?Το Πάσχα του Πασχάλη?| Φιλομήλα Βακάλη ? Συρογιαννοπούλου ?σ΄ένα πέλαγο ανοιχτό? | Λήδα Βαρβαρούση? Μια παρέα με ? καρδιά? | Αγγελική Βαρελλά ?Σε δύο τρελά ημίχρονα?| Γαλάτεια Γρηγοριάδου ? Σουρέλη ?Πόσα λέει η ελιά, πόσα ακούει ο λαγός ??| Κική Δημητριάδου  ? η Αρήτη της ροδιάς? |  Σοφία Ζαραμπούκα ?Τα αδέσποτα της Σοφίας Ζαραμπούκα?  | Παντελής Ζούρας ?Παραμύθια της Καλαβρίας?| Βαγγέλης Ηλιόπουλος ?Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;? | Καλλιώ Καστρησίου ?Πού πας χελωνάκι;? | Λώρη Κέζα ?Η ώρα είναι εκατό?   |  Χρήστος Μπουλώτης ?Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα? | Βασιλική Νευροκοπλή ?αν τ? αγαπάς ξανάρχονται? | Μαρούλλα Πανάγου ?Η χρυσόκαρδη ξανθομαλλούσα? | Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης  ?το σπιτάκι στο λιβάδι?| Βαγγέλης Τασιόπουλος ? Ο καλικάντζαρος που έχασε το δρόμο?| Ευγένιος Τριβιζάς?Η Πουπού και η Καρλότα? | Γιολάντα Τσιαμπόκαλου ?Πώς να καταβροχθίσετε  ένα ουράνιο τόξο? | Κυριάκος Χαρίτος ?Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων?|

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ - ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (19-09-2016)

13) (30-09-2016) Σας ενημερώνουμε ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ παρουσιάσεις και υλικό από τις ημερίδες για τους Σχολικούς Συμβούλους Α?θμιας Εκπαίδευσης (εδώ)

12) Βίντεο Θρησκευτικά Δημοτικού

11) Κείμενα Γ' Θρησκευτικά , Κείμενα Δ' Θρησκευτικά, Κείμενα Ε' Δημοτικού, Κείμενα ΣΤ' Δημοτικού

10) (6-10-2016) Οδηγίες για τη διαχείριση της διδακτέας ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημ. Σχολείο)

Ιστοσελίδα Ι.Ε.Π.

9) (19-09-2016) Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά

8) (19-09-2016) Αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός & διαχείριση της διδακτέας ύλης στο μάθημα της Αισθητικής Αγωγής

7) (19-9-2016) Αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός & διαχείριση της διδακτέας ύλης στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών

6) (19-09-2016)  Αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός & διαχείριση της διδακτέας ύλης στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας

5) (19-9-2016) Αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός & διαχείριση της διδακτέας ύλης στο μάθημα των Μαθηματικών 

4)  (19-9-2016) Αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός & διαχείριση της διδακτέας ύλης στο μάθημα των Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή, Τάξεις: Ε' & ΣΤ' - Ιστορία, Τάξεις: Γ' - Δ' - Ε' - ΣΤ')

3) Αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης στα Μαθηματικά  και στα Φυσικά της Ε' & ΣΤ' Δημοτικού και εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης της Ιστορίας για τη ΣΤ' Δημοτικού (22/10/2014)

2) Διαβίβαση της με αριθμ. 101097/Γ1/16-08-2010 Υπουργικής Απόφασης.

1) Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης στα Φυσικά Ε' & ΣΤ' Δημοτικού, στα Μαθηματικά της Ε' & ΣΤ' Δημοτικού, στη Γεωγραφία της Ε' & Στ' Δημοτικού.

Σεμινάρια - Ημερίδες

 

  Ενημερωθείτε για τα Σεμινάρια και τις Ημερίδες που πραγματοποιούνται στην 2η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Ηλείας επιλέγοντας το ανάλογο link στα δεξιά 


   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ 2011-12 & 2012-13

 8) Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Β' τάξης Δημοτικού 1ης & 2ης Εκαπιδευτικής Περιφέρειας Ηλείας με θέμα: "Εκπαιδευτική Παρέμβαση σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς" 

 Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο 6ο Δημ. Σχ. Πύργου εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις μαθησιακές δυσκολίες. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης & 2ης Περιφέρειας Ηλείας Λυμπέρης Λεωνίδας και Χολέβας Νικόλαος επεσήμαναν ότι οι μαθησιακές δυσκολίες  ξεκινούν συνήθως όταν ο μαθητής δεν μπορεί να συνθέσει τα γράμματα , για να γράψει ή να διαβάσει μια συλλαβή ή μια λέξη (και σε μεγαλύτερες τάξεις μια πρόταση) αν κι έχει διδαχθεί πώς. Τότε έχουμε μια σοβαρή ένδειξη μαθησιακής δυσκολίας. Υπάρχει συγκεκριμένη διαταραχή στην επεξεργασία και στην αποκωδικοποίηση του γραφοφωνημικού συστήματος, η οποία είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της δυσλεξίας. Ο Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ρισβάς Αθανάσιος,  αναφέρθηκε στις στρατηγικές αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών και επεσήμανε θέματα όπως, οι προσαρμογές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, η διδασκαλία των γνωστικών και μεταγνωστικών στρατηγικών, πώς να μαθαίνει ο μαθητής, πώς να θυμάται ο μαθητής, πώς να σκέφτεται, πώς να οργανώνει, πώς να ελέγχει. Επίσης, αναφέρθηκε σε βασικές αρχές οργάνωσης της τάξης από τον εκπαιδευτικό, στο πρόγραμμα επιβράβεθσης του μαθητή, στις εργασίες στο σπίτι και στη συνεργασία με τους γονείς. Τέλος, η Προϊσταμένη του ΚΕΔΥ Πύργου κα. Δίπλα Αναστασία και η Ψυχολόγος του ΚΕΔΥ κα. Τσουφλίδου Παρθένα, αναφέρθηκαν στη σημασία διαμόρφωσης της σχολικής τάξης με σαφή οριοθέτηση σχετικά με τη θέση του παιδαγωγικού υλικού, τη θέση των ομαδικών κατασκευών, τη θέση με ζωγραφιές και κατασκευές της επικαιρότητας, τη θέση των φυτών, τη θέση των ανακοινώσεων και περιγραφών καθώς και τη θέση των συναισθημάτων. Επίσης παρουσιάστηκαν ιστορίες με προσέγγιση την αυτορρύθμιση και την αυτοκαθοδήγησηση (αγαπώ τη γυμναστική, ακούω το δάσκαλό μου όταν κάνει μάθημα, μαθαίνω τρόπους που με βοηθούν να είμαι ήρεμος στην τάξη).

            7) Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών Δ' τάξης Δημοτικού, με θέμα: "Η αξία της Φιλαναγνωσίας  - Πρακτικές προσέγγισης σχετικών κειμένων"

Την  Πέμπτη 04 Απριλίου 2013 στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση από τους σχολικούς συμβούλους 1ης & 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πύργου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Δ' τάξης Δημοτικού. Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις μεταξύ άλλων έγιναν από τη συγγραφέα λογοτεχνικών βιβλίων κ. Σμυρλή Παναγιώτα και την εκπαιδευτικό κ. Κουνέλη Ελένη.

Η συγγραφέας κ. Σμυρλή παρουσίασε το βιβλίο της "Ο γάτος με το ψάθινο καπέλο" από τις εκδόσεις Καστανιώτη και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για την αφορμή έμπνευσης  συγγραφής του βιβλίου της καθώς και για θέματα όπως ο ρόλος της οικογένειας στην παρότρυνση του παιδιού για φιλαναγνωσία. Επίσης, συζητήθηκαν οι δυσκολίες που συναντούν οι εκπαιδευτικοί στην αξιοποίηση της φιλαναγνωσίας και έγιναν προτάσεις για τρόπους δραματοποίησης αποσπασμάτων του βιβλίου αλλά και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων. Η κ. Κουνέλη, δασκάλα Α' τάξης Δημοτικού, παρουσίασε το βιβλίο "Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο" και αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν στους μαθητές απ' την επαφή τους με το βιβλίο (σήμερα έχουμε πολλά παιχνίδια σε σχέση με τα παιδιά παλιότερων εποχών. Μήπως θα μπορούσαμε να τα δωρίσουμε σε κάποια παιδιά που τα έχουν μεγάλη ανάγκη;) καθώς και στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν, οι οποίες και αναρτήθηκαν στο blog του σχολείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

 http://filanagnosia1pyr.blogspot.gr/search/label/%CE%97%20%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B1%20%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CE%B5%20%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF

6) Ημερίδα: «Ενδοσχολική Βία: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε»

 Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης & 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ηλείας, συνδιοργάνωσαν την επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Ενδοσχολική Βία: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε», στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών της ΣΤ? τάξης Δημοτικού για το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Προϊστάμενος του τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Π.Ε. Δυτικής Ελλάδας, κ. Μπαρής Θεόδωρος και η Διευθύντρια Π.Ε. Νομού Ηλείας, κα. Βουρλούμη Ζωή.

Η επιμορφωτική ημερίδα ξεκίνησε με εισηγήσεις των Σχολικών Συμβούλων 1ης & 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ηλείας, κ. Λυμπέρη Λεωνίδα, με θέμα «Επιθετικότητα και βία στο σχολικό περιβάλλον»και κ. Νικολάου Χολέβα, με θέμα «Σκέψεις και ερωτήματα για το σχολικό εκφοβισμό».

Στη συνέχεια εισηγήσεις έγιναν: Από τον Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης, κ. Δημάκο Ιωάννη, με θέμα: «Συνεργασία σχολείου ? οικογένειας για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στη σχολική τάξη», από τον κ. Παπαχριστόπουλο Νικόλαο, Ψυχολόγο ? Ψυχαναλυτή, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, με θέμα: «Σχολική Βία και Οικογένεια» και από την κα. Πίτσου Χαρίκλεια, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Ηλείας, με θέμα: «Τα σχέδια εργασίας ως μέσο πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού».

Στο τέλος της επιμορφωτικής ημερίδας οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας όπου προσέγγισαν το θέμα με βιωματικό τρόπο μέσα από τη δραστηριότητα «Προσεγγίζοντας την ενδοσχολική βία?με αφορμή μια ιστορία», με την υποστήριξη των ψυχολόγων του Κέντρου Πρόληψης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» της κ. Χατζηκωνσταντίνου Σωτηρίας και της κ. Μάσσαλα Κατερίνας.

 Η εκπαιδευτική ημερίδα εντάχθηκε στα πλαίσια των δράσεων κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, όπου η 6η Μαρτίου αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας που εκδηλώνεται μεταξύ μαθητών έτσι ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης.

5) Παρουσίαση Δειγματικής Διδασκαλίας στο μάθημα της Μελέτης του περιβάλλοντος της Δ' τάξης Δημοτικού.

Σε συνέχεια της επιμορφωτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Δημ. Σχ. Μυρτιάς, παρουσιάστηκε δειγματική διδασκαλία από την εκπαιδευτικό της Δ' τάξης του Δημ. Σχολείου Σκουροχωρίου στις 31 Ιανουαρίου 2013 στην ενότητα "Η φύση και το σπίτι μας". Τα παιδιά προσέγγισαν την έννοια της αλληλεπίδρασης μέσα από δραστηριότητες. Ενδεικτικά καθισμένα μέσα σε κύκλο και κρατώντας ένα κουβάρι έπαιξαν το παιχνίδι "Το κουβάρι του δάσους" Διάλεξαν ρόλους από παράγοντες -στοιχεία του δάσους. Ο πρώτος κρατώντας την άκρη του κουβαριού το έδινε στον επόμενο λέγοντας φωναχτά ποιος είναι και πώς σχετίζεται μαζί του . Έτσι οι μαθητές με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Τσαρέ Φωτεινής, παρουσίασαν την εξής δραστηριότητα: 

- Είμαι το δέντρο. Στα φύλλα μου κρύβονται πολλά σπουργίτια. Επίσης με τα φύλλα μου τρέφω πολλά ζώα, πουλιά και έντομα του δάσους - Είμαι η πράσινη κάμπια. Τρώω φύλλα και γίνομαι τροφή για πολλά νεογέννητα πουλιά. - Είμαι ο σκίουρος και φωλιάζω στο μεγάλο δέντρο. Τρέφομαι με καρπούς βελανιδιάς. Πολλές φορές κάποιοι καρποί μου πέφτουν στο έδαφος κι έτσι γεννιούνται νέα φυτά. - Είμαι η αλεπού και όταν πεινάω, τρώω το μικρό σκίουρο και μικρά πουλιά. Αν χρειαστεί τρώω έντομα, φρούτα και λαχανικά. - Εγώ το μικρό πουλάκι τρώω κάμπιες, έντομα και φτιάχνω τη φωλίτσα μου στα κλαράκια των δέντρων. - Εγώ το γεράκι αρπάζω και τρώω τα μικρά πουλιά που φωλιάζουν στα ψηλά κλαριά των δέντρων. - Είμαι η κουκουβάγια. Τις νύχτες αγρυπνώ, για να βρω την τροφή μου. Τρώω ποντίκια, φίδια και σαύρες. - Εγώ το ελαφάκι τριγυρίζω στο δάσος για να βρω φύλλα και καρπούς να φάω. -  Είμαι ένας λύκος πεινασμένος. Παραμονεύω να φάω το μικρό ελαφάκι που ξεδιψά στα γάργαρα νερά του ποταμού, στην καρδιά του δάσους. - Είμαι το δέντρο. Επειδή δεν μπορώ να μετακινηθώ φτιάχνω μόνο την τροφή μου. Απορροφώ με τις ρίζες μου νερό, άλατα και θρεπτικές ουσίες από το έδαφος. Στη συνέχεια τις μεταφέρω μέσα από τον κορμό μου στα φύλλα και εκεί με τη βοήθεια του αέρα και του ήλιου φτιάχνω την τροφή μου.

Στην αρχή της ενότητας είχε γίνει αναπαράσταση των σχέσεων με την κατασκευή εννοιολογικών χαρτών, αφού είχε γίνει συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τις έννοιες που αναπτύσσονται στη συγκεκριμένη ενότητα, έτσι ώστε να αναδειχθούν και να καταγραφούν οι προϋπάρχουσες ιδέες και γνώσεις των μαθητών. Στο τέλος της ενότητας ενδείκνυται συνήθως να συμπληρώνετε ο αρχικός καταιγισμός και να αξιολογείται η μαθησιακή διαδικασία συγκρίνοντας τον αρχικό και τον τελικό εννοιολογικό χάρτη που κατασκεύασαν οι ομάδες των μαθητών.

 

4) Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012: Η εκπομπή "ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ'' που επιμελείται και παρουσιάζει η κα. Μικελοπούλου στην ΟΡΤ Πύργου, προσκάλεσε τον κ. Νικόλαο Χολέβα, Σχολικό Σύμβουλο της Β' Περιφέρειας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας με θέμα: ''Η επικοινωνία στην οικογένεια και ο υποστηρικτικός ρόλος του σχολείου".


 

3) " Παιδαγωγική και διοικητική ενημέρωση αναπληρωτών δασκάλων - Διαχείριση σχολικής τάξης" - 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, 30 Οκτωβρίου 2012

      

Στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους 1ης & 2ης Περιφέρειας Ηλείας στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου αρχικά χαιρετισμό απεύθηναν ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. Δυτ. Ελλάδας κ. Μπαρής Θεόδωρος καθώς και η Διευθύντρια Π.Ε. Ηλείας κα. Βουρλούμη Ζωή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας προσεγγίστηκαν θέματα που αφορούσαν: «Ο ρόλος του δασκάλου στο σύγχρονο σχολείο» (Νικόλαος Χολέβας, Σχ. Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας), Ποιες οι πλευρές της σχέσης του μαθητή προς το Δάσκαλο; Ποιες οι πλευρές της σχέσης του Δασκάλου προς το μαθητή; Ποιος ο ρόλος των δασκάλων ως σημαντικών άλλων στην αυτοεκτίμηση του παιδιού; Ποια η αυτοεκτίμηση του εκπαιδευτικού σήμερα; Ο δάσκαλος χρειάζεται την ιδιωτική του ζωή και τον πραγματικό του εαυτό. Αυτοί που εξαρτώνται πολύ από το σχολείο για την αυτοεπιβεβαίωσή τους, απογοητεύονται πάρα πολύ όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα τα ήθελαν. " Διαχείριση Σχολικής Τάξης - Τεχνικές Διδασκαλίας" (Λυμπέρης Λεωνίδας, Σχ. Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας), "ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, (Σκουντζής Γεώργιος, Διευθυντής Δημ. Σχολείου Επιταλίου), "Αντιμετώπιση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες" (Ρισβάς Αθανάσιος, Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής), "Διοικητική Ενημέρωση" (Φωτόπουλος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός).

 

2) «Η Διδακτική του Γλωσσικού μαθήματος στην Α? τάξη ?
Η διδασκαλία της Γλώσσας συναντά την αισθητική απόλαυση» 

(Σεμινάρια στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου στις 03 Οκτωβρίου 2012 και στο Δημ. Σχ. Καράτουλα - Μαγούλας στις 04-10-2012)

—   

       Σημαντικά ήταν τα σεμινάρια που συνδιοργανώθηκαν από τους Σχολικούς Συμβούλους 1ης & 2ης Περιφέρειας Ηλείας και πραγματοποιήθηκαν στο 5ο

Δημ. Σχ. Πύργου και στο Δημ. Σχ. Καράτουλα - Μαγούλας με επιμορφωτές τις εκπαιδευτικούς   κα. Τζένη Καραμούζα και την κα. Στεργίου Γλυκερία 

επιμορφωτικό υλικό της επιμορφώτριας) (εδώκαι τους Σχολικούς Συμβούλους  Λυμπέρη Λεωνίδα και Νικόλαο Χολέβα.

        Αξιοποήθηκαν ενεργητικές συμμετοχικές τεχνικές μάθησης μέσα από την αξιοποίηση της ομαδοσυνεργατικής δουλειάς. Μερικά από τα βασικότερα

σημεία που αξιοποιήθηκαν αφορούσαν την διδακτική προσέγγιση ενοτήτων του βιβλίου της Γλώσσας μέσα από την αξιοποίηση της τέχνης

      Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο βασικός σκοπός της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σήμερα είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των μαθητών να

χειρίζονται με επάρκεια και αυτοπεποίθηση, συνειδητά, υπεύθυνα, αποτελεσματικά και δημιουργικά το γραπτό και τον προφορικό λόγο, ώστε να

συμμετέχουν ενεργά στη σχολική και στην ευρύτερη κοινωνία τους. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετήθηκε ένας νέος όρος στο αναλυτικό πρόγραμμα της γλώσσας,

ο όρος γραμματισμός, ο οποίος δεν αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου για ανάγνωση και γραφή, αλλά αφορά τη δυνατότητα του μαθητή- πολίτη να

λειτουργεί αποτελεσματικά σε διάφορα περιβάλλοντα και καταστάσεις, χρησιμοποιώντας κείμενα γραπτού και προφορικού λόγου καθώς επίσης και εικόνες,

χάρτες κλπ.

      Αν το ερώτημα απαντηθεί έχουμε κάνει το πρώτο βήμα προς την επιτυχή έκβαση της δραστηριότητας. Ιδιαίτερα οι αλλόγλωσσοι μαθητές

αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατανόησης λέξεων, εννοιών και κάποτε οδηγιών και γι? αυτούς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Επίσης αν ένα παιδί

κουραστεί ή βαρεθεί ή θέλει να κινηθεί θα πρέπει να το αντιληφθούμε με οδηγό τη γλώσσα του σώματος.

 

        Θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί τη δυνατότητα να ενταχθεί στη δραστηριότητα αξιοποιώντας την τέχνη και την ανάληψη κάποιου ρόλου στην

ομάδα. Η αρχή από την οποία εκκινούμε είναι ότι αν θέλουμε το σχολείο να γίνει ενταξιακό, τότε πρέπει να διδάξουμε το μάθημα της Γλώσσας σε ΟΛΑ τα

παιδιά. Ένας πολύ επιτυχημένος τρόπος να κινητοποιήσουμε τους μαθητές είναι η αξιοποίηση της τέχνης για τη διδασκαλία του γλωσσικού μαθήματος. Η

μουσική, η ζωγραφική η γλυπτική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η   παντομίμα μπορούν να αποτελέσουν τους     δυνατούς  συμπαραστάτες μας  για να

κερδίσουμε   την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών.      

     Είναι πολύ πιο εύκολο να κερδίσουμε ενδιαφέρον ενός παιδιού όταν ακούσουμε ένα μουσικό κομμάτι ή όταν παρατηρήσουμε μαζί έναν πίνακα

ζωγραφικής.

 

 

  1)  Το Παραμύθι στη μαθησιακή διαδικασία - Μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την αξιοποίησή του

(Σεμινάριο στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου στις 20 Φεβρουαρίου 2012)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Βιωματικό Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της Β' τάξης Δημοτικού. Σημαντική η παρουσία ως εμψυχώτριας - εισηγήτριας της εκπαιδευτικού - συγγραφέως και επιμορφώτριας του ΕΚΕΒΙ κ. Ευσταθίου Αναστασίας ( Επιμορφωτικό υλικό της συγγραφέως μπορείτε να αναζητήσετε στο πιο πάνω link).

Η γέννηση ενός παραμυθιού με συγγραφείς τους μαθητές της Α΄ τάξης δε συντελείται αυτόματα. Δεν «συμβαίνει» ξαφνικά μέσα στην τάξη απλά και μόνο με την επιθυμία του δασκάλου. Απαιτούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις που είναι: διδακτικές επιλογές προσανατολισμένες στο παιχνίδι, στη χαρά της δημιουργίας, στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη βάση «ενός κλίματος συναισθηματικής ασφάλειας και ειλικρινών διαπροσωπικών σχέσεων» (Χατζηγεωργίου, 1996: 558). Για τη διεξαγωγή της συζήτησης όσο και για την συλλογική συγγραφή απαιτείται κλίμα αποδοχής, συνεργατικότητας και ομαδικής οργάνωσης της τάξης. Η διάθεση και το μεράκι του δασκάλου όροι απαραίτητοι για ένα καλό ξεκίνημα. Για ναδώσουμε ρίζες και φτερά στα παιδιά μας όπωςλέει ο Πάολο Κοέλο απαιτούνται βασικά στοιχεία και υλικά ώστε η οικοδόμηση να έχει γερές βάσεις αλλά και προοπτική φαντασίας.

Πρωτίστως είναι αναγκαία μια τάξη Γραμματισμού οργανωμένη σε μια πλούσια ατμόσφαιρα εποπτικού υλικού με κυρίαρχη τη βιβλιοθήκη της τάξης. Φέραμε στην τάξη μας μια μεγάλη γκάμα παραμυθιών, ιστορίες, μια μικρή εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια, θεατρικά έργα για κουκλοθέατρο ή για δραματοποιήσεις τα οποία διαλέξαμε από την κεντρική βιβλιοθήκη του σχολείου. Ζήτησα από τα παιδιά να φέρνουν καθημερινά από το σπίτι τους εφημερίδες και περιοδικά. Φτιάξαμε τη «γωνιά Παραμυθιού» την οποία στρώσαμε με μοκέτα. Κάθε παιδί έφερε και το μαξιλαράκι του. Η γωνιά αυτή θα είχε χαρακτήρα έκφρασης και δημιουργίας γι? αυτό και την εμπλουτίσαμε με πλούσιο υλικό (μπογιές, χρωματιστά χαρτόνια, ξύλινα μουσικά όργανα). Κατασκευάσαμε μεγάλα χαρτόνια με την τεχνική του κολλάζ (χαρτοκοπτική με εφημερίδες, περιοδικά). Στο ένα κολλάζ απεικονίσαμε σκηνές από τον πόλεμο και στο άλλο από την ειρήνη (φωτογραφίες, γελοιογραφίες, τίτλοι άρθρων, κ.ά). Για τις ανάγκες της δραματοποίησης χρησιμοποιήσαμε ένα σεντούκι (ξύλινο μπαουλάκι) το οποίο περιείχε ρούχα με παρδαλά χρώματα, μαντίλια, το «καπέλο του παραμυθά», κούκλες για κουκλοθέατρο, κ.ά.

Επίσης για το γράψιμο του παραμυθιού χρειαστήκαμε λευκό χαρτί του μέτρου το οποίο τυλίξαμε σε ένα σκουπόξυλο και το κρεμάσαμε στον τοίχο. Σε κάθε συνεδρία σκίζαμε ένα κομμάτι χαρτιού, το κολλούσαμε με στικ στον τοίχο, το αριθμούσαμε και γράφαμε με χοντρό χρωματιστό μαρκαδόρο την παράγραφο που προέκυπτε από τη συλλογική γραφή με την τάξη.

 


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-14

6) Παιδαγωγική ημερίδα, Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014 στο Δημ. Σχ. Πανόπουλου

 

   

ΤηνΠέμπτη 5 Ιουνίου 2014στα πλαίσια ημερίδας με θέμα: «Συζήτηση- ανατροφοδότηση σε θέματα διδακτικής των μαθημάτων της Γ? τάξης Δημοτικού» που πραγματοποιήθηκεστο Δημ. Σχ. Πανόπουλου,με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της 2ηςΠεριφέρειας Ηλείας, παρουσιάστηκε δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Γλώσσας της Γ? τάξης Δημοτικού από τη δασκάλαΚοκολογιαννάκη Βασιλική, στη 2η ενότητα της Γλώσσας. Διδακτικοί στόχοι: Οι μαθητές με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας της συγκεκριμένης υπό-ενότητας αναμένεται: Να αντιληφθούν το ρόλο των ρημάτων στον λόγο (γραπτό ή προφορικό), να εξασκηθούν στον εντοπισμό ενός ρήματος μέσα σε πρόταση, να διακρίνουν το ρήμα από το ουσιαστικό και το επίθετο, να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το περιγραφικό κείμενο, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στις βασικές μορφές τέχνης και να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στις τέχνες (διαθεματική σύνδεση με Εικαστικά), να εργασθούν ομαδικά. Διδακτική Προσέγγιση: Μέθοδος Διδασκαλίας: Μέθοδος Dewey ? Learning by doing, Βιωματική μέθοδος σε 6 στάδια: εμπειρία ? σύνδεση ? ταξινόμηση ? σχεδιασμός ? επαλήθευση ? αξιολόγηση (στο βαθμό που κάθε στάδιο μπορεί να υλοποιηθεί στα πλαίσια ενός θεωρητικού γνωστικού αντικειμένου, όπως η Γλώσσα). Μορφή: : Συμμετοχική διδασκαλία με ενεργό συμμετοχή του μαθητή ως μέλος ομάδας  και ελάχιστη καθοδηγούμενη διδασκαλία με στοιχεία διερεύνησης.  Διδακτικά μέσα: ηλεκτρονικός υπολογιστής, λογισμικό παρουσίασης (π.χ. PowerPoint), λογισμικό αναπαραγωγής αρχείου εικόνας (π.χ. VLC player), Φύλλα Εργασίας, Φύλλο Αξιολόγησης. Προαπαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες: Οι μαθητές καλό θα είναι να έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τα ρήματα και τα ουσιαστικά. Επίσης θα πρέπει να μπορούν να συνθέτουν μικρές παραγράφους. Σε επίπεδο δεξιοτήτων θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί με τη δουλειά σε ομάδες. Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές έχουν ήδη εξοικειωθεί από τις προηγούμενες τάξεις με τα ρήματα και τα ουσιαστικά. Με το παρόν σχέδιο εργασίας επιδιώκεται να αντιληφθούν τη χρησιμότητα των ρημάτων στο λόγο, να μάθουν να τα χρησιμοποιούν μαζί με ουσιαστικά και επίθετα και να τα διακρίνουν μεταξύ τους μέσα από δραστηριότητες που τα φέρνουν πιο κοντά στην Τέχνη. Δομή του μαθήματος.: 1) Προετοιμασία: Ως αφόρμηση στα γλωσσικά φαινόμενα του σχεδίου εργασίας μας, ξεκινάμε με την προβολή ενός αποσπάσματος (00:00 έως 02.05) από ένα εκπαιδευτικό βίντεο[1]. Στη συνέχεια προβάλλουμε στον υπολογιστή της τάξης μία παρουσίαση σε λογισμικό PowerPoint με τα ρήματα που αναφέρθηκαν στο βίντεο και προκαλούμε συζήτηση σχετική με τον ρόλο των ρημάτων στον λόγο (γραπτό ή προφορικό) (Δραστηριότητα 1, Στόχος 1, 15?). 2. Επαφή με τα νέα δεδομένα: Έπειτα, μοιράζουμε στους μαθητές το Φύλλο Εργασίας 1. Οι μαθητές παρακολουθούν εκ νέου το απόσπασμα του βίντεο με αποσιωπημένα τα ρήματα αυτή τη φορά. Αντιλαμβάνονται έτσι τη σημασία τους και συζητούν σχετικά με το λόγο ύπαρξης των ρημάτων στη ροή του λόγου. Τέλος, συμπληρώνουν το ΦΕ1 (Δραστηριότητα 2, Στόχος 1, 10?, Φύλλο Εργασίας 1). Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρχική αξιολόγηση. 3. Επεξεργασία δεδομένων ? συμπεράσματα ? 4. Εφαρμογή νέας γνώσης: Οι μαθητές σε αυτή τη φάση του σχεδίου εργασίας διαβάζουν το Φύλλο Εργασίας 2 και απαντούν μέσα από συζήτηση με την εκπαιδευτικό της τάξης, στις ερωτήσεις που τίθενται. Κατόπιν, συμπληρώνουν βοηθούμενοι από τις εικόνες, τα 7 βασικά είδη τέχνης (Δραστηριότητα 3, Στόχος 5 & 6, 15΄, Φύλλο Εργασίας 2). Στη συνέχεια μοιράζουμε το Φύλλο Εργασίας 3. Οι μαθητές παρατηρούν  τον πίνακα ζωγραφικής  που απεικονίζεται στην εικόνα  και καλούνται να περιγράψουν με συντομία την εικόνα χρησιμοποιώντας δικά τους  ρήματα, ουσιαστικά και επίθετα, αφού πρώτα συμπληρώσουν το πινακάκι ?  προσχέδιο  (ανάλογα με το δυναμικό της τάξης, το πινακάκι  ?  προσχέδιο μπορεί να συμπληρωθεί πρώτα στον πίνακα της τάξης) (Δραστηριότητα 4, Στόχος 3,4 & 6, 30΄, Φύλλο Εργασίας 3). Έπειτα η  κάθε ομάδα δίνει το Φύλλο Εργασίας της δεξιόστροφα στη διπλανή της ομάδα. Οι μαθητές παροτρύνονται να εντοπίσουν και να υπογραμμίσουν τα ρήματα στο περιγραφικό κείμενο που πήραν από την άλλη ομάδα (Δραστηριότητα 5, Στόχος 2  &  6,  10?, Φύλλο Εργασίας 3).    Η  δραστηριότητα 5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαμορφωτική αξιολόγηση. 5. Ανακεφαλαίωση ? Αναστοχασμός: Οι μαθητές διαβάζουν το θεωρητικό πλαίσιο στο τέλος του Φύλλου Εργασίας 3, το οποίο συνοψίζει τον ρόλο των ρημάτων, των ουσιαστικών και των επιθέτων (Δραστηριότητα 6, 2΄, Φύλλο Εργασίας 3). 6. Αξιολόγηση: Ως τελική αξιολόγηση, οι μαθητές καλούνται ατομικά να συμπληρώσουν τον πίνακα του Φύλλου Αξιολόγησης (Δραστηριότητα Τελικής Αξιολόγησης, Στόχοι 2 & 3, 7΄, Φύλλο Αξιολόγησης).

 5) Παρουσίαση Δειγματικής Διδασκαλίαςς στο μάθημα της Γλώσσας της Γ' τάξης Δημοτικού

   

  Την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014, στα πλαίσια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Δημ. Σχ. Χειμαδιού, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της 2ης Περιφέρειας Ηλείας, παρουσιάστηκε δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Γλώσσας της Γ? τάξης Δημοτικού από τη δασκάλα Καμέτα Αθανασία, με θέμα: Σχέδιο Εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ενότητα 13: Όλοι μια αγκαλιά.   1.Σκοπός και Διδακτικοί Στόχοι. 1.1 Σκοπός : Να γνωρίσουν τα βασικά δικαιώματα των παιδιών. 1.2 Γνωστικοί στόχοι: Να κατανοήσουν λέξεις ? κλειδιά σχετικά με το θέμα. Να γνωρίσουν οργανισμούς και φορείς προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.Να αντιληφθούν ότι πολλά από τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται.Να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τις αιτίες των προβλημάτων των παιδιών . Να παράγουν ένα κείμενο και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. 1.3 Συναισθηματικοί στόχοι: Να γνωρίζουν και  να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Να δείχνουν σεβασμό στους συνομηλίκους τους , όπως θα ήθελαν αντίστοιχα να τον εισπράττουν. Να συμμετέχουν σε διαδικασίες βιωματικής μάθησης. 1.4 Στόχοι δεξιοτήτων. Να καλλιεργήσουν το πνεύμα της συνεργασίας και της επικοινωνίας μέσα από το διάλογο. Να καταγράψουν τα βασικά τους δικαιώματα. Να χρησιμοποιούν τον Η/Υ ώς εργαλείο στην ανίχνευση πληροφοριών για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της έρευνάς τους. 2. Μεθοδολογία της Διδακτικής Διαδικασίας:     Το  συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας υλοποιείται  με έναν διαθεματικό τρόπο. Διαπραγματεύεται γνωστικές περιοχές των μαθημάτων της Γλώσσας ( Γ΄) , της Μελέτης του Περιβάλλοντος ( Γ΄) και των Θρησκευτικών ( Γ ΄).      Σε πρώτη φάση μέσω του μαθήματος των Θρησκευτικών ( Μάθημα 9ο : 1 διδακτική ώρα) οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος , φυλής και εθνικότητας πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση. Διαπιστώνουν ότι κάποια παιδιά σε διάφορες χώρες του πλανήτη μας δεν έχουν τα απαραίτητα αγαθά για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Ενημερώνονται για τις διάφορες εθελοντικές οργανώσεις που υπάρχουν για τη στήριξη αυτών των παιδιών και κατανοούν πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι και η δική τους βοήθεια απέναντι σε αυτά.      Σε δεύτερη φάση στην ενότητα 6 ( Κεφάλαιο 2ο : 1 διδακτική ώρα ) της Μελέτης του Περιβάλλοντος οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν παιδιά γύρω τους , όπως στη γειτονιά τους ή σε οποιαδήποτε άλλα μέρη της χώρας που εργάζονται και ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και αναγνωρίζουν ότι και εκείνα έχουν δικαιώματα που θα πρέπει να τους παρέχουν προστασία από αυτού του είδους την εκμετάλλευση.     Κατόπιν στην ενότητα «Όλοι μια αγκαλιά» και στο μάθημα «Του κόσμου τα παιδιά» της Γλώσσας τα παιδιά καταφέρνουν να διατυπώσουν τους προβληματισμούς τους με τα προβλήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα του παιδιού και προσπαθούν να προτείνουν λύσεις.       Στο τελικό στάδιο αυτής της διδακτικής διαδικασίας οι μαθητές συμμετέχουν σε διάφορες βιωματικές δραστηριότητες , οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Δραστηριότητα 1η  ( 20 λεπτά ). Αναζήτηση των δικαιωμάτων μου.      Οι μαθητές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν, πάντα υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη της εκπαιδευτικού , τα δικαιώματά τους που είναι καταγεγραμμένα στη Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού στο διαδίκτυο και ύστερα θα τα εκτυπώσουν. Ύστερα θα πραγματοποιηθεί μία συζήτηση πάνω σε αυτά που βρήκαν. Δραστηριότητα 2η  ( 40 λεπτά ). Το αλφαβητάρι των δικαιωμάτων του παιδιού.      Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές , χωρισμένοι ανά δυάδες έχουν αναλάβει να  καταγράψουν πέντε ή τέσσερα δικαιώματα του παιδιού , τα οποία θα αρχίζουν από πέντε ή τέσσερα διαφορετικά γράμματα της αλφάβητου. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός θα τα συγκεντρώσει και έτσι θα φτιαχτεί ένα αλφαβητάρι με τα δικαιώματα του παιδιού , όπως τα ίδια τα παιδιά τα αντιλαμβάνονται. Δραστηριότητα 3η ( 30 λεπτά ). Το γαϊτανάκι ( Ζωρζ Σαρή ).      Στη συγκεκριμένη αυτή πνευματική και βιωματική μαθησιακή διαδικασία οι μαθητές θα διαβάσουν το παραμύθι της Ζωρζ Σαρή «Το γαϊτανάκι» και έπειτα θα γίνει μία ανάλυση του κειμένου για το τι θέμα επεξεργάζεται αυτή η ιστορία και ποιο είναι το μήνυμα που μας περνάει. Κατόπιν θα τραγουδήσουν το μελωποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που εμπεριέχεται μέσα στο παραμύθι και θα το χορέψουν πιασμένα χέρι χέρι σχηματίζοντας έναν κύκλο. Δραστηριότητα 4η ( 20 λεπτά ). Κατασκευή μακέτας με τα ανθρώπινα δικαιώματα.      Στην τελική ευθεία της διδακτικής διαδικασίας οι μαθητές θα γράψουν και θα ζωγραφίσουν πάνω σε ένα μακετόχαρτο από ένα δικαίωμα του παιδιού και ακριβώς δίπλα θα κολλήσουν ένα μικρό αντικείμενο , δικό τους , που θα ήθελαν να προσφέρουν σε παιδιά που το έχουν απόλυτη ανάγκη, με σκοπό να δείξουν τη συμπαράστασή τους σε αυτά. 3. Αυτοαξιολόγηση:  Θα μοιραστεί από ένα ερωτηματολόγιο στους μαθητές με σύντομες ερωτήσεις , μέσα από το οποίο θα διαπιστώστουν και οι ίδιοι τι έμαθαν και τι απεκόμισαν όσον αφορά τα Δικαιώματα του παιδιού.

 

4) Παρουσίαση Δειγματικής Διδασκαλίας στο μάθημα της Γλώσσας της Α' τάξης Δημοτικού

 

Παρουσίαση δειγματικής διδασκαλίας στην 5η ενότητα του Β' μέρους της Γλώσσας και πιο συγκεκριμένα στο μάθημα "Το καπέλο περπατάει" πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014 από τη δασκάλα Πεγιάζη Ουρανία στο Δημοτικό Σχολείο Πανόπουλου με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από σχολεία της 2ης Περιφέρειας Ηλείας. Ενδεικτικά παρουσιάζονται στη συνέχεια μερικά από τα βασικά στάδια διδασκαλίας: α) Κινητικό παιχνίδι με το ει:  Χωριζόμαστε σε ομάδες ισάξια σε ε και ι. Περπατάμε ελεύθερα στο χώρο. Όταν ακουστεί ο ήχος του γράμματος ε τόττε όσοι αναπαριστάνουν το γράμμα αυτό μένουν ακίνητοι, ενώ ανάμεσά τους περπατούω τα ι. Αντίστοιχα, γίνεται το ίδιο για το γράμμα ι. Τη στιγμή που δοθεί η οδηγία "κάθε ε να γίνει ζευγάρι με κάθε ι" γινόμαστυε ζευγάρια. Έτσι δημιουργείται το ει. Επισημαίνεται πώς ηχούν τα δυο γράμματα μαζί και η διαφορά του ει με το ιε. β) Παντομίμα:  Καθόμαστε σε κύκλο και στο κέντρο του κύκλου υπάρχουν φάκελοι. Κάθε μαθητής επιλέγει ένα φάκελος και παρατηρεί το περιεχόμενό του. Σε κάθε μαθητή δίνεται μια εικόνα στην οποία το πρόσωπο της εικόνας κα΄νει κάτι. Κάθιε μαθητής διαδοχικά καλείται να αναπαραστήσει με χειρονομία ή με κινήσεις ό,τι απεικονίζεται στην εικόνα. Η σωστή απάντηση-λέξη αναγράφεται στον πίνακα κάθε φορά (ρήμα ενεργητικής φωνής σε γ' ενικό). Καθόμαστε στα θρανία. Γράφουμε στα τετράδια ευρετήρια λέξεων αλφαβητικά τη λέξη την οποία ο καθένας μας προσπάθησε να την αναπαραστήσει μέσα από το παιχνίδι της παντομίμας. Στα τετράδια δημιουργίας γραμμάτων με το κενό, γράφει καθένας μια πρόταση με τη λέξη η οποία αποκαλύπτει τι κάνει το πρόσωπο που απεικονίζεται. Στο κενό κολλάει τη δική του εικόνα, γ) Επεξεργασία κειμένου:  Καθόμαστε σε κύκλο στη γη και στο κέντρο του κύκλου τοποθετείται ένα καπέλο. Μντεύουμε το περιεχόμενό του και το αποκαλύπτουμε. Κάτω από το ακπέλο υπάρχει η κεντρική εικόνα του μαθήματος, ο τίτλος του κειμένου γραμμένος σε κομμάτι χαρτιού και τα ρήματα του κειμένου ενεργητικής φωνής σε γ' ενικό, γραμμάνα αντίστοιχα σε διαφορετικά χαρτιά. Αρχικά, παρατηρούμε και περιγράφουμε την εικόνα. Διατυπώνουμε υποθέσεις για την ιστορία της. Διαβάζουμε τον τίτλο και με τη βοήθεια της εικόνας δημιουργούμε μια πλοκή. Διαβάζουμε τις λέξεις και επισημαίνουμε την κατάληξή τους. Προσπαθούμε να μαντέψουμε το υποκείμενό τους (ποιος ενεργεί). Σε χαρτί του μέτρου αναρτιέται ημιτελές το κείμενο του μαθήματος στον πίνακα. Το διαβάζουμε και δοκιμάζουμε ποια από τις δοσμένες λέξεις (ρήματα) ταιριάζουν στα κενά του κειμένου, ώστε ναβγαίνει ένα ολοκληρωμένο νόημα. Κολλάμε τις λέξεις στα κενά. Κυκλώνουμε τις λέξεις που τελειώνουν σε -ει. Διατυπώνουμε την υπόθεση για τη συνέχεια της ιστορίας του μαθήματός μας δίνοντας την οδηγία  "τι μπορεί να συμβεί αν χαθεί η τσάντα της Ιωάννας;". Σκεφτόμαστε την πιθανότητα να χαθεί ο Μολύβιος. δ) Δημιουργία ιστορίας μέσα από εικόνες - Η ιστορία του Μολύβιου:  Καθόμαστε στη γη σε κύκλο. Τοποθετούμε μεγεθυμένες τις εικόνες από τα μαθήματα της Γλώσσας μέχρι το διδασκόμενο κεφάλαιο, που δείχνουν το Μολύβιο. Προσπαθούμε να τις βάλουμε σε μια σειρά ώστε ναδημιουργείται μια ιστορία με πρωταγωνιστή το Μολύβιο, έτσι ώστε να υπάρχει μια λογική σειρά μεταξύ των εικόνων. Σε μαι στενή λωρίδα σε χαρτί του μέτρου, χωρισμένη σε άδεια τετράγωνα, καλούνται τα παιδιά να κολλήσουν τις εικόνες με σειρά (κάθε εικόνα να κολληθεί μέσα σε κάθε τετράγωνο), ώστε να δημιουργηθεί η αρχή και η συνέχεια της ιστορίας του Μολύβιου. Στο τελευταίο υετράγωνο τα παιδιά ζωγραφίζουν το τέλος της ιστορίας. Με βάση τα προηγούμενα ο Μολύβιος αγνοείται. Κάτω από κάθε εικόνα δίνουν και γράφουν έναν τίτλο ή μια πρόταση ώστε ο συνδυασμός τους να δίνει ένα ολοκληρωμένο νόημα. ε) Σύνθεση αγγελίας - Χάθηκε ο Μολύβιος:  Παρατητούμε διαφορετικού είδους αγγελίες σε Α4 η καθεμιά. Σε κάθε αγγελία υπάρχει μια αντίστοιχη φωτογραφία η οποία βοηθά να κατανοήσει ή να μαντέψει κανείς το περιεχόμενό  της. Αρχικά, συζητάμε αν γνωρίζουν τι είναι αγγελία. Παρατηρούν σε κάθε αγγελία την εικόνα και μαντεύουν το περιεχόμενό της. Διαβάζεται το περιεχόμενο της κάθε αγγελίας. Η πρώτη αγγελία αφορά την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, η άλλη την πώληση πρατηρίου, η τρίτη την πώληση οίκου νυφικών και η τελευταία την αναζήτηση ενός χαμένου σκύλου. Ζητείται από τα παιδιά να επιλέξουν από τις παραπάνω αγγελίες εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση του Μολύβιου. Επισημαίνουμε τα χαρακτηριστικά στοιχεία που συνθέτουν μια τέτοια τύπου αγγελία. Στη συνέχεια αναρτιέται στον πίνακα ηα γγελία του Μολύβιου μεγεθυμένη σε χαρτί του μέτρου, ημιτελής καθώς της λείπουν λέξεις-κλειδιά που μας δίνουν βασικές πληροφορίες για το περιεχόμενό της. Οι λέξεις αυτές είναι μέσα σε ένα κουτί. Τις διαβάζουν και τις τοποθετούν στο κείμενο σε τέτοια θέση, ώστε να βγαίνει νόημα. Διαβάζουμε ξανά την αγγελία. στ) Το βιβλίο του Μολύβιου:  Κάθε μαθητής επιλέγει μία από τις δοσμένες λέξεις από την προηγούμενη δραστηριότητα, οι οποίες λέξεις μας αποκαλύπτουν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Μολύβιου. Σε χαρτί γράφει καθένας στο θρανίο του μια πρόταση με τη λέξη που επέλεξε και με υποκείμενο το Μολύβιο. Έτσι, συγκεντρώνοντας όλα τα φύλλα εργασιών των παιδιών δημιουργείται και εικονογραφείται το βιβλίο του Μολύβιοου. ζ) Συζήτηση - Αναστοχασμός:  Προσπαθούμε να θυνηθούμε τι κάναμε σε όλη την πορεία της διδασκαλίας και συζητάμε για το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων (ποιες δραστηριότητες μας άρεσαν περισσότερο, ποες όχι, ποιες μας δυσκόλεψαν)

ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!!!!

3)  «Αξιοποίηση της Ευέλικτης Ζώνης ? Δημιουργικές Διαθεματικές Δραστηριότητες ? Αντιπροσωπευτικές εργασίες μαθητών»  

 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Νοεμβρίου 2013 αντίστοιχα πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές συναντήσεις με θέμα  "Αξιοποίηση της ευέλικτης ζώνης - Διαθεματικές δραστηριότητες - Αντιπροσωπευτικές εργασίες μαθητών". Επιμορφωτές ήσαν η κ. Καμέτα Αθανασία, που παρουσίασε την εμπειρία της από τη συμμετοχή των μαθητών της στο πρόγραμμα Teachers 4 Europe . Η  διδακτική διαδικασία ( project ) που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση αυτής της εργασίας με τίτλο «Πυρκαγιές και Σεισμοί στην Ευρώπη» πραγματοποιήθηκε με έναν διαθεματικό τρόπο.  Διαπραγματεύεται γνωστικές περιοχές των μαθημάτων της Γλώσσας , της Γεωγραφίας , της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και της Φυσικής. Ο κ. Παπανδρέου Χρήστος, αναφέρθηκε στην εμπειρία της τάξης του από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό της Google. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολούθησαν, στους στόχους που έθεσαν, στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, αλλά και στη βράβευση των μαθητών της τάξης του μιας και κατάφεραν νε πάρουν και το βραβείο του διαγωνισμού. Η κ. Κρανίτη Μαρία, παρουσίασε τις εμπειρίες των μαθητών της από τη συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα την ανακύκλωση. Χαρακτηριστικό στοιχείο ήταν η κατασκευή ανθρώπινου ομοιώματος με απλά καθημερινά υλικά, κάτι που ικανοποίησε και ενθουσίασε ιδιαίτερα τα παιδιά. Ο κ. Σπηλιόπουλος Σπήλιος, παρουσίασε ένα παραμύθι που έφκιασαν οι μαθητές της τάξης του και που στη συνέχεια το παρουσίασαν σε animation. Tέλος, οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και ακολουθώντας τα βασικά βήματα της οργάνωσης έρευνας (Βήμα 1: καταιγισμός ιδεών, Βήμα 2: δίνουμε αριθμούς σε όσες φράσεις ανήκουν στην ίδια θεματική κατηγορία, Βήμα 3: Ταξινομούμε τις φράσεις σε κατηγορίες, δίνοντας τίτλο στην καθεμιά, Βήμα 4: Επιλέγουμε ένα υποθέμα και οριζουμε μια ερώτηση για το κάθε μέλος της ομάδας),παρουσίασαν τις δουλειές τους.

2) "Παιδαγωγική ενημέρωση- Διαχείριση σχολικής τάξης - Θέματα οργάνωσης και διοίκησης του σχολείου"

 

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του 4ου Δημ. Σχ. Πύργου επιμορφωτική συνάντηση με τη συμμετοχή των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της 1ης & 2ης Περιφέρειας Ηλείας. Η επιμορφώτρια κα. Καλαντζή Βασιλική, αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ηλείας μεταξύ άλλων ενημλερωσε τους εκαπιδευτικούς για το φάκελο του μαθητή και το χωρισμό του σε υποφακέλου. Ο δάσκαλος/α της παράλληλης στήριξης πρέπει να ενημερώνει το φάκελο με τις συμπληρωμένες εργασίες του μαθητή. Πληροφορίς επίσης αντλεί και από το Πορτφόλιο - Φάκελο του μαθητή με την περιοχή του υποφακέλου για το ψυχοεκπαιδευτικό προφίλ, του υποφακέλου για τις εργασίες, του υποφακέλου για το ημερολόγιο και για τα διδακτικά προγράμματα. Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις - συζητήσεις για το βασικό θέμα της ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων του μαθητή. Η Σχολική Σύμβουλος κα. Νικολακοπούλου Κατερίνα, αναφέρθηκε στη διαχείριση της τάξης (προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες), στους παράγοντες εμφάνισης προβληματικών συμπεριφορών, στα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, στην προσέγγιση του όρου μαθησιακές δυσκολίες, στην οργάνωση της τάξης (προκαταβολικοί οργανωτές με τις στρατηγικές δημιουργίας και αξιοποίησης σημειώσεων και τις βινιέτες αυτοκαθοδήγησης), καθώς και στο πώς παρεμβαίνουμε σε ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Στη συνέχεια ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Χολέβας, παρουσίασε ένα βίντεο με θέμα το ρόλο του δασκάλου με σκοπό την πρόκληση συζήτησης και προσωπικλής τοποθέτησης του κάθε εκπαιδευτικού για το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο του σήμερα. Τέλος, ο εκπαιδευτικός και πρώην Προϊστάμενος Πύργου κος Φωτόπουλος Γεώργιος, αναφέρθηκε σε θέματα, όπως οι φάκελοι αρχείου των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων, στο ημερολόγιο σχολικής ζωής, στις οδηγίες για τη χορήγηση αδειών, για τη σωστή σύνταξη των αιτήσεων, για τις πράξεις ανάληψης υπηρεσίας, για τα βιβλία μητρώου και προόδου, για την έγκριση διδακτικών και ψυχαγωγικών επισκέψεων  και για άλλα διοικητικά και νομοθετικά θέματα.

1) Αξιοποίηση βιωματικών - ενεργητικών συμμετοχικών τεχμικών μάθησης

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου με θέμα "Αξιοποίηση βιωματικών - ενεργητικών συμμετοχικών τεχνικών μάθησης". Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας και προσέγγισαν βιωματικά τεχνικές επικοινωνίας και ανάλυσης μελετών περίπτωσης. Τέλος, έγινε προσέγγιση του μαθήματος της Β' τάξης Δημοτικού, με την αξιοποίηση της προσομοίωσης και του παιχνιδιού ρόλων, της ενότητας της Β' τάξης Δημοτικού "Ποιος είναι; Τι κάνει; Μια ταυτότητα πληροφορεί". Συζητήθηκε η συμβατότητα με τις αρχές και τους στόχους των νέων προγραμμάτων σπουδών του νέου σχολείου, διαμορφώθηκαν ο σκοπός και οι στόχοι ως προς το γνωστικό αντικείμενο και τη μαθησιακή διαδικασία, συνδέθηκαν οι στόχοι με τις δραστηριότητες και τα βασικά στάδια (διερεύνηση προϋπάρχουσας γνώσης, προβληματισμός κια συζήτηση, διερεύνηση και επεξεργασία των πληροφοριών, δημιουργία φανταστιών προσώπων μέσα από την τέχνη και τέλος αναστοχασμός και δημιουργία ομαδικής εργασίας). 

 


 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ -ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-15 

5) Παρουσίαση εργασιών του θεματικού δικτύου "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο". Οι εργασίες που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές σχολείων της 2ης & 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ηλείας στο πλαίσιο συμμετοχής στο διαπεριφερειακό θεματικό δίκτυο σχολείων Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτ. Ελλάδας με θέμα  "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο", παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από τους Σχολικούς Συμβούλους Χολέβας Νικόλαο και Ζεύλα Παναγιώτη την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Στο δίκτυο σκοπός του οποίου ήταν η επιμόρφωση, συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και σε εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των ΤΠΕ - συμμετείχαν και υλοποίησαν σχετικές εργασίες οι μαθητές των: 2ου Δημ. Σχ. Πύργου, 6ου Δημ. Σχ. Αμαλιάδας, Δημ. Σχ. Πανόπουλου, Δημ. Σχ. Πελοπίου, Δημ. Σχ. Σκουροχωρίου, Δημ. Σχ. Χαβαρίου και Δημ. Σχ. Χειμαδιού. Στόχος ήταν η ενημέρωση-επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχετικά με τηνα σφαλή χρήση του διαδικτύου, τους τρόπους και τις πρακτικές πρόληψης και αποφυγής των κινδύνων κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και την αποφυγή κινδύνων εθισμού. Ομιλίες έγιναν από το Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής κ. Μπίρμπα Θεόδωρο και την Ψυχολόγο, Υπαστυνόμο Α' κα. Θεοδώρα Χασάπη. Επίσηςς, εργασίες των μαθητών παρουσιάστηκαν από τους εκπαιδευτικούς: Αργυροπούλου Κων/να, Βασιλοπούλου Βικτωρία, Γκούτη Ελένη, Διαμαντόπουλο Διονύσιο, Ζελεχοβίτη Ευστάθιο, Καμέτα Αθανασία, Καραμεσίνη Δήμητρα, Λάσκαρη Παναγιώτη, μητροπούλου Βασιλική, Παπαζαφειρόπουλο Κων/νο, Σταυλιώτη Γεωργία και Σώκκα Βασίλειο.

Αφίσα Ημερίδας    Πρόγραμμα Ημερίδας

   

 

 

 

   

 

4) Την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου επιμορφωτική ημερίδα με τη συμμετοχή δασκάλων της Ε' τάξης Δημοτικού. Θέματα της ημερίδας ήταν: α) Το Κειμενοκεντρικό - Διαδικαστικό Μοντέλο Παραγωγής Λόγου, οι στρατηγικές κατανόησης των κειμένων και η παρουσίαση σχεδίου μαθήματος με την αξιοποίηση του διαδικτύου για τις δραστηριότητες λεξιλογίου και ορθογραφίας, β) Η μεθόδευση της διδακτικής πορείας στο μάθημα των Φυσικών και οι πειραματικές κατασκευές με απλά υλικά καθημερινής χρήσης, γ) Η ευαισθητοποίηση των δασκάλων σε θέματα υγείας και πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης, δ) η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός: τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης.  - Έγινε δειγματική διδασκαλία από το δάσκαλο κ. Τσιάτα Γεώργιο στο μάθημα των Φυσικών, στην ενότητα Ηλεκτρισμός, με τους μαθητές της Ε' τάξης Δημοτικού. Σχετικά με τη μεθόδευση της διδακτικής πορείας ακολουθήθηκαν τα τρία βασικά στάδια: της δημιουργίας κινήτρων και της γνωστικής σύγκρουσης, της επεξεργασίας με την αναζήτηση δυνατών λύσεων, που έχουν προσωρινό - υποθετικό χαρακτήρα και πρέπει να επιβεβαιωθούν, με το πείραμα (που σκοπός του είναι ο έλεγχος της υπόθεσης) και με την παρατήρηση και το συμπέρασμα που οδηγούν στην επιβεβαίωση της υπόθεσης. Παρουσιάστηκαν πειράματα  με τη χαρά των παιδιών να είναι εμφανή μιας και είναι σίγουρο ότι ο ενθουσιασμός για τα πειράματα με απλά υλικά δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά θεωρία, όσο καλά κι αν είναι αυτή γλωσσικά διατυπωμένη. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας ο ιατρός κ. Αμπατζίδης Ιορδάνης παρουσίασε βιωματικά με τη συμμετοχή δασκάλων θέματα, όπως: η αντιμετώπιση της υποθερμίας, η αντιμετώπιση του πνιγμού, πώς σταματάμε την αιμορραγία, τι κάνουμε στο δάγκωμα φιδιού και εντόμων και τι πρέπει να ξέρουμε για την αναφυλακτική αντίδραση. Είναι βασικό να θυμόμαστε ότι όταν τηλεφωνούμε στο ΕΚΑΒ (166) να μην ξεχνούμε να αναφέρουμε: Ποιος είσαι - Πού είσαι - Πόσοι είναι οι πάσχοντες - Πώς είναι οι πάσχοντες. Τέλος συζητήθηκαν μέσα από μελέτες περίπτωσης θέματα ενδοσχολικής βίας σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι ενδοσχολικός εκφοβισμός, τι μπορούν να κάνουν τα θύματα του εκφοβισμού, τι μπορούν να κάνουν οι θεατές του εκφοβισμού και η άμεση παρέμβαση των εκπαιδευτικών. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η επιθετική συμπεριφορά χαρακτηρίζεται ως εκφοβισμός, μόνο όταν συντρέχουν οι εξής δύο προϋποθέσεις: η πρόθεση των θυτών είναι να βλάψουν το θύμα και η αντίδραση των θυμάτων να είναι παθητική, υποδηλώνοντας φόβο και ανισότητα στη δύναμη. 

 

 IMG a  IMG b  IMG c
 IMG d  IMG e  IMG f

 

 3) Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015  πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: "Το κειμενοκενρικό -Διαδικαστικό Μοντέλο Παραγωγής Γραπτού Λόγου στην Δ' τάξη Δημοτικού - Στρατηγικές κατανόησης κειμένων, Προσεγγίσεις της έννοιας του Κοινωνικού Σχολέιου, Παρουσίαση - πρόταση εφαρμογής της δράσης "Μικροί Λογοτέχνες σε ψηφιακές αφηγήσεις". Σκοπός του μοντέλου μέσα σε ένα πλαίσιο φθίνουσας καθοδήγησης είναι να αποχτήσουν οι μαθητές την ικανότητα αυτόνομα να παράγουν κείμενα κάθε είδους. Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος του "Κοινωνικού Σχολείου" συζητήθηκαν οι δράσεις που έγιναν και προτάθηκαν οι επόμενες δράσεις. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και με τη βοήθεια των επιμορφωτών κ. Σπηλιόπουλου Σπήλιου και κ. Τσακριλή Λάμπρου με αφορμή το κείμενο του ανθολογίου των Γ' - Δ' τάξεων "Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ", παρουσίασαν σε μορφή animation το περιεχόμενο του κειμένου. Οι μαθητές θα μπορούσαν με αφορμή το παραγόμενο υλικό να παίξουν την ιστορία του Φρέντυ χρησιμοποιώντας το σώμα, την κίνηση και την έκφραση καθώς και να φανταστούν τον Φρέντυ σε κάθε εποχή (να μαζέψουν ή να ζωγραφίσουν φύλλα διαφορετικών δέντρων και να φτιάξουν ένα κολάζ) 

   

 

2) Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Δημ. Σχολείο Σκουροχωρίου η επιμορφωτική συνάντηση δικτύου εκπαιδευτικών της 2ης και 3ης Περιφέρειας Ηλείας με θέμα: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Αρχικά έγινε παρουσίαση των μελών του δικτύου, στη συνέχεια προσεγγίστηκε το θέμα με καταιγισμό ιδεών, μιας και στην οργάνωση της έρευνας αυτή η τεχνική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα. Ακολούθησε η δημιουργία υποθεμάτων και ερωτημάτων με αναφορά στις πηγές και στις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν (Τι; Από ποιον; Πού; Πώς;). Ακολούθησε ο χωρισμός σε ομάδες και η επεξεργασία Φύλλων Εργασίας. Για τις ανάγκες επικοινωνίας και συνεργασίας του δικτύου δημιουργήθηκε Wikiκαι ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς να αναρτήσουν τις θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν, όπως φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα:

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

2Η & 3Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: ΖΕΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ? ΧΟΛΕΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΟΥΡΟΧΩΡΙΟΥ: Διαδικτυακά παιχνίδια - Αποξένωση.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΛΟΠΙΟΥ: O εαυτός μου στο διαδίκτυο/ Σερφάρω σε ασφαλή ?νερά?- Πληροφορούμαι, ψυχαγωγούμαι με κριτική σκέψη και σεβασμό στον εαυτό μου και στους άλλους.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΒΑΡΙΟΥ:  ?Είμαι εγώ ο αρχηγός και ο υπολογιστής βοηθός?.

 

6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ:  Internet και παιδί. Η επικοινωνία στο διαδίκτυο, οφέλη και κίνδυνοι.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Ασφαλής πλοήγηση

3/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΕΙΜΑΔΙΟΥ: Η πολύωρη ενασχόληση του παιδιού στο διαδίκτυο και η επιρροή της στην προσωπικότητά του.

2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ: Πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή, το διαδίκτυο και το Facebook

 

 1) Την Τετάρτη 3/9/2014, την Πέμπτη 4/9/2014 και την Πέμπτη 5/9/2014 πραγματοποιήθηκαν στο 5ο ? 4ο & 3ο Δημ. Σχ. Πύργου επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα: ?Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου - Στρατηγικές διδασκαλίας - Βασικές μεθοδολογικές επισημάνσεις - Το Κοινωνιόγραμμα, ως μέθοδος περιγραφής και αξιολόγησης των αλληλεπιδράσεων των μελών μιας ομάδας?. 

 

 

 Στα σεμινάρια οι εκπαιδευτικοί σε ομάδες ακολούθησαν τα βασικά στάδια δημιουργίας του κοινωνιογράμματος  ως οργάνου μέτρησης των σχέσεων μεταξύ των μελών μιας σχολικής ομάδας. Πρόκειται για μέθοδο που επιτρέπει τη διαμόρφωση γνώμης ως προς την κοινωνική αποδοχή συγκεκριμένων ατόμων και την κοινωνική σύνθεση της ομάδας. Επίσης, παρουσιάστηκαν στρατηγικές διδασκαλίας, όπως της άμεσης αποτελεσμαυικής διδασκαλίας, της κατευθυνόμενης διερεύνησης, της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Ο δάσκαλος/α κατά την ώρα του προγραμματισμού πρέπει να προσεγγίζει και να αναλύει το περιεχόμενο της διδακτικής ενότητας ακολουθώντας το σχήμα των ΒΑΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ( α. Συλλογή δεδομένων β. Οργάνωση Δεδομένων  γ. Ανάλυση Δεδομένων δ. Υπέρβαση Δεδομένων). Επίσης, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν υποδείγματα προγραμματισμού της διδακτικής ενότητας και του τριμήνου ( Υπόδειγμα 1 - Υπόδειγμα 2 - Ενδεικτ. Περιγρ. Εικόνα Τάξης ).

 


 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16 

5)  ?Παρουσίαση εργασιών του θεματικού δικτύου "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο" ? E-Twinning και Erasmus+: Διευρύνοντας τους ορίζοντες της μαθησιακής διαδικασίας? : Στο πλαίσιο της εφαρμογής του δεύτερου έτους λειτουργίας του διαπεριφερειακού θεματικού δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» με τη συμμετοχή σχολείων Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Δυτ. Ελλάδας και Κρήτης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης & 2ης Περιφέρειας Ηλείας, συνδιοργάνωσαν ημερίδα παρουσίασης του προγράμματος την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στο Συνεδριακό κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στις 9.00 το πρωί. Σκοπός του θεματικού δικτύου είναι η επιμόρφωση, η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και σε εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των ΤΠΕ.  Επίσης, στοχεύει στην ενημέρωση-επιμόρφωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, τους τρόπους και τις πρακτικές πρόληψης και αποφυγής των κινδύνων κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και την αποφυγή κινδύνων εθισμού. Βασικοί θεματικοί άξονες του δικτύου είναι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η  ασφάλεια στη διαδικτυακή επικοινωνία και τα διαδικτυακά παιχνίδια,  η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, ο  ηλεκτρονικός εκφοβισμός και  η συνεργασία καθηγητών πληροφορικής με εκπαιδευτικούς των υπολοίπων ειδικοτήτων. Συμμετέχουσες σχολικές μονάδες είναι: 2ο ? 3ο ? 4ο ? 5ο ? 7ο και 8ο  Δημοτικά Σχολεία Πύργου,  Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου, Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου,   Δημοτικό Σχολείο Χαβαρίου,  Δημοτικό Σχολείο Χειμαδιού. Ομιλίες έγιναν από τον κ. Μπίρμπα Παναγιώτη, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Α:χαΐας ? Ηλείας, τον κ. Παπαδάκη Σπύρο Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας, τον κ. Γιωτόπουλο Γεώργιο, Πρεσβευτή του ευρωπαϊκού προγράμματος e-Twinning για τη Δυτ. Ελλάδα και από τις εκπαιδευτικούς Παπανικολάου Ευγενία & Τουμπέκη Κατερίνα.  Επίσης, εργασίες των μαθητών θα παρουσιαστούν από τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο δίκτυο: Καραμεσίνη Δήμητρα, Σώκκα Βασίλη, Καμέτα Αθανασία, Κουλούκη Φωτεινή, Διαμαντόπουλο Διονύση, Ζελεχοβίτη Ευστάθιο, Κρανίτη Μαρία, Γεωργακοπούλου Γεωργία, Λαζαρόπουλο Σπύρο, Τσιάτα Γεώργο, Μοσχόβου Αικατερίνη, Οικονόμου Δημήτρη, Γουβαλάρη Εθδοκία, Χήνο Γιώργο, Λάσκαρη Παναγιώτη, Σταυλιώτη Γεωργία, Παπανδρέου Χρήστο, Παβίτσου Παναγιώρα, Κατσίμπελη Αθανάσιο, Μαγκαφά Χρήστο, Κουζούλη Σοφία, Καράμπελα Αργύρη, Σταυροπούλου Μαρία, Καραμαλίκη Μαρία,  Την ημερίδα συντόνισαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης Ηλείας, Χολέβας Νικόλαος και Αλεξόπουλος Δημήτριος. 

 

   
   

 

 

4) Επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: « Κριτική σκέψη των μαθητών στο μάθημα της Ιστορίας» πραγματοποιήθηκε στο 6ο Δημ. Σχ. Πύργου την Πέμπτη 10/12/2015 με τη συμμετοχή των δασκάλων της Ε? τάξης των σχολέιων 1ης και 2ης Περιφέρειας Ηλείας. Επιμορφωτές ήσαν οι Σχολικού Σύμβουλοι Αλεξόπουλος Δημήτριος, Ζεύλας Παναγιώτης, Τουρκάκη Διονυσία και Χολέβας Νικόλαος. Στην επιμορφωτική συνάντηση υιοθετήθηκαν προσεγγίσεις από την εκπαίδευση ενηλίκων και τη λειτουργία των ομάδων, όπου αξιοποιήθηκε το γνωστικό κεφάλαιο και η βιωμένη εμπειρία των εκπαιδευτικών. Στόχος ήταν η συσχέτιση στόχων και τεχνικών και η προβολή του αξιακού συστήματος των μαθητών στα ιστορικά γεγονότα. Το σεμινάριο περιλάμβανε: Θεωρητική Προσέγγιση του θέματος: Εκπαίδευση ενηλίκων (ανάδειξη εμπειρίας, εμπειρική μάθηση, κριτικός στοχασμός, αμοιβαίος σεβασμός και επικοινωνία?). 1) Μετασχηματίζουσα μάθηση 2)Λειτουργία των ομάδων (βίωμα, ανάδειξη, συμμετοχή,δυναμική ομάδας?). Στάδια Επιμορφωτικής Συνάντησης: Προσανατολισμός συμμετεχόντων, Στοχοθεσία, Ερωτήματα προς διερεύνηση: α)Ομαδοσυνεργατική διερεύνηση - Βίωμα - Ανάδειξη εμπειριών και γνώσεων των εκπαιδευτικών σχετικά με την κριτική σκέψη και τις στρατηγικές ανάπτυξής της κατά τη μαθησιακή διαδικασία ? Το παράδειγμα του μαθήματος της Ιστορίας, β) Κλείσιμο: Σύνθεσητων συντονιστών (Σχολικών Συμβούλων) και σύγκριση των απόψεων των εκπαιδευτικών με την επιστημονική άποψη σχετικά με την κριτική σκέψη (επίδειξη powerpoint). 1ο Ερώτημα: «Τι σημαίνει για σας κριτική σκέψη» (Χρόνος 10΄ λεπτά). Απόψεις των ομάδων. Σύνθεση από τους συντονιστές: Η κριτική σκέψη αποτελεί ανώτερη νοητική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει γνωστικό υπόβαθρο, επεξεργασία και αποκωδικοποίηση των πληροφοριών (μέσω της παρατήρησης, της σύγκρισης, της συσχέτισης, της ταξινόμησης, της έρευνας, της κατανόησης, της αξιολόγησης), ωριμότητα, αμφισβήτηση, διάκριση αιτίας - αποτελέσματος, επιχειρηματολογία, εξαγωγή συμπερασμάτων, προσωπική θέση και στάση, μεταγνώση - και στην περίπτωση του μαθήματος της Ιστορίας άρση της υποκειμενικότητας μέσω της«υποβάθμισης του συναισθήματος», αλλά με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της ιστορικής ενσυναίσθησης από τους μαθητές - υποκειμενική ανάλυση αλλά με αντικειμενικά κριτήρια. 2ο Ερώτημα: «Με ποιες τεχνικές-στρατηγικές βοηθώ τους μαθητές να αναπτύξουν

κριτικήσκέψη, μέσα στον διαθέσιμο «σχολικό χρόνο»; (Χρόνος 10΄λεπτά). Απόψεις των ομάδων. Σύνθεσηαπό τους συντονιστές:Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης επιτυγχάνεται μέσα από τεχνικές όπως: Η ανάδειξη και αξιοποίηση της προηγούμενης γνώσης, ο εντοπισμός των σημαντικών γεγονότων, η περίληψη, ο εννοιολογικός χάρτης, το παιχνίδι ρόλων, η πολυαισθητηριακή προσέγγιση του μαθήματος, η μαθητική ερώτηση, οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου, ο διάλογος, η διαλεκτική αντιπαράθεση, η αξιοποίηση των πηγών (αντικρουόμενων και μη), η ανάλυση και η σύνθεση, η γενίκευση (από το ειδικό στο γενικό), η δημιουργία αξιολογικών εργαλείων, τα οποία έχουν ως στόχοόχι μόνο την αξιολόγηση αλλά και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών, με την ταυτόχρονη ανατροφοδότησή τους. Ιδιαίτερη έμφαση, καθόλη τη διαδικασία, πρέπει να δοθεί στην προσωπική, ενεργή ανάμειξη-εμπλοκή του μαθητή. Κλείσιμο συνάντησης

Η κριτική στάση στο μάθημα της Ιστορίας βοηθά τον μαθητή να αναπτύξει ιστορική σκέψη και ιστορική συνείδηση, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον απώτερο σκοπό της εκπαίδευσης που αναφέρεται στην προετοιμασία «υπεύθυνων πολιτών». Ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε αυτή τη διαδικασία θεωρείται σημαντικός. Η σύγκριση των απόψεων των εκπαιδευτικών με την επιστημονική άποψη: Οι εκπαιδευτικοί στο τέλος της συνάντησης ανατροφοδοτήθηκαν θετικά, αφού διαπίστωσαν πως οι απόψεις τους ταυτίζονται σχεδόν απόλυτα με την άποψη της επιστήμης σχετικά με την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών. Ταυτόχρονα, προβληματίστηκαν για τους τρόπους με τους οποίους  θα υλοποιήσουν στην τάξη με τους μαθητές τους τις τεχνικές-στρατηγικές που οι ίδιοι πρότειναν. ?Critical thinking is thinking about your thinking while you're thinking in order to make your thinking better.? 

 

 
 

 

 3) Ενημερωτικές συναντήσεις Σχολικού Συμβούλου 2ης Περιφέρειας Ηλείας, Χολέβα Νικολάου, με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ? Β? έτος λειτουργίας). Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015 ? 4ο Δημ. Σχ. Πύργου,  (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γουβαλάρη Ευδοκία, ΣΤ2 και Χήνος Γεώργιος, ΣΤ3) και τη Δευτέρα 13/12/2015 στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Τσιάτας Γεώργιος, Μοσχόβου Αικατερίνη και Οικονόμου Δημήτρης)

Η δίωρη επιμορφωτική συνάντηση  ξεκίνησε με τη γνωριμία της ομάδας.  Στη συνέχεια οι μαθητές έγραψαν ατομικά ο καθένας σε χαρτί μια λέξη που τους έρχεται στο νου στο άκουσμα της λέξης Διαδίκτυο. Σημειώσαμε (στον πίνακα) όλες τις ιδέες-δεν κάναμε καμία παρέμβαση. Έγινε ταξινόμηση ιδεών με βάση κριτήρια. Επιλογή μιας ομάδας ιδεών, συζήτηση για τα θετικά και αρνητικά τους σημεία. Ανάπτυξη επιχειρηματολογίας από τους μαθητές, κριτική αντιπαράθεση και γόνιμος διάλογος Παρουσίαση του βίντεο: Μη χορεύεις με το λύκο_ Κακή χρήση φωτογραφιών και βίντεο: Διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8ljbhUMMJEI.  Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές για το περιεχόμενο του βίντεο. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έγραψαν ερωτήσεις που τις απηύθυναν η μια ομάδα στην άλλη ομάδα κ.ο.κ.. Η εργασία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τα παιδιά. Η επιχειρηματολογία, η αντιπαράθεση απόψεων και η κριτική τοποθέτηση βοήθησαν στη σωστή προσέγγιση του θέματος, στην άρση λανθασμένων αντιλήψεων για τη χρήση των φωτογραφιών καθώς και στη συνειδητοποίηση των κινδύνων από τη δημοσίευση φωτογραφιών.  Τέλος, δόθηκε στους μαθητές ένα έντυπο υπό τη μορφή μικρής ομαδικής εργασίας για προετοιμασία της επόμενης συνάντησης.

 

   
   

 2δ) Την Τρίτη 5 Απριλίου 2016 οι μαθητές του Δημ. Σχ. Αγ. Γεωργίου στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Στα ίχνη της γραφής» μελέτησαν ανά ομάδες το εκπαιδευτικό υλικό δραστηριοτήτων και ασχολήθηκαν με τη Δέλτο, ένα είδος πινακίδας που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι για να γράφουν το όνομα του Φαραώ αλλά και κάποιες φορές, ονόματα βασιλικών αξιωματούχων, φυσικά στα ιερογλυφικά. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έγραψαν το όνομα, που έδωσαν στην ομάδα τους, στη Δέλτο. Χώρισαν τη δέλτο με διακεκομμένες γραμμές σε τόσα ίσα μέρη όσα και τα γράμματα του ονόματος των ομάδων τους. Η πρώτη ομάδα ονόμασε τη δέλτο της «ιερογλυφικά», η δεύτερη ομάδα «ηχογράμματα», η τρίτη ομάδα «συλλαβογράμματα» και η τέταρτη ομάδα «αποκρυπτογράφηση». Στη συνέχεια παρουσίασαν την εργασία τους, δίνοντας πληροφορίες του ονόματος της δέλτας τους. Συνέθεσαν τα έργα τους εικαστικά και τα ανάρτησαν στον πίνακα του προγράμματος στη γωνιά της τάξης τους, συμπληρώνοντας παράλληλα και το ημερολόγιο δραστηριοτήτων τους. 

 

 

 2γ) Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές του Δημ. Σχ. Αγ. Γεωργίου παρουσίασαν κατά ομάδες τις εργασίες που είχαν προγραμματίσει στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Στα ίχνη της γραφής». Η πρώτη ομάδα παρουσίασε την εργασία με θέμα: «Οστρακισμός», η δεύτερη ομάδα παρουσίασε την εργασία με θέμα: «αττική γραφή και δίσκος της φαιστού». Στη συνέχεια οι δυο αυτές ομάδες απέδωσαν τα θέματά τους εικαστικά είτε με ζωγραφιές είτε με κατασκευές από πηλό. Η τρίτη ομάδα ακολουθώντας την τεχνική της σύντομης διαδοχικής συνεργασίας συνέθεσαν το ποίημα της «Γραφής». Η δασκάλα της τάξης συζήτησε με τα παιδιά το θέμα, τους διάβασε σχετικά ποιήματα και τους βοήθησε να συνθέσουν την πρώτη στροφή «Από τα χρόνια τα παλιά, όταν οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές και σε βουνά , μια ανάγκη πολύ επιτακτική τους έσπρωξε ν? ανακαλύψουν τη γραφή». Στη συνέχεια η τέταρτη ομάδα συνέχισε παίρνοντας το κοινό χαρτί κ.ο.κ.. Την επόμενη ώρα όλη η τάξη εργάστηκε εικαστικά κατασκευάζοντας το αρχαίο μαθητικό τετράδιο από «Λεύκωμα», σελ. 14 εγχειριδίου «Στα ίχνη της Γραφής ? Προτάσεις για δραστηριότητες». Τα υλικά που χρησιμοποίησαν ήταν μια λεπτή και επίπεδη επιφάνεια ξύλου, γύψος, κόλλα και λίγο νερό. Τα παιδιά ανακάτεψαν σ? ένα μπολ το γύψο. Την κόλλα και το νερό. Άπλωσαν ομοιόμορφα την παχύρευστη μάζα στην ξύλινη επιφάνεια σε πάχος 1εκ.. Όταν το λεύκωμα στέγνωσε το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οι μαθητές έγραψαν επάνω στην πλάκα με μαύρο μελάνι τα ονόματά τους. Η πρώτη τους εικαστική κατασκευή, με τη βοήθεια της δασκάλας του, ήταν επιτυχημένη και τα συναισθήματα χαράς και εντυπωσιασμού των μαθητών έκδηλα.

 

 

 

2β) Πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης των μαθητών του Δημ. Σχ. Αγ. Γεωργίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στο πλαίσιο εφαρμογής του πολιτιστικού προγράμαμτος "Στα Ιχνη της Γραφής",  στις 24 Νοεμβρίου 2015. Οι μαθητές της Ε' & ΣΤ' τάξεων του σχολείου με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Σταματελάτου Νικολέτας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους υπεύθυνους του Μουσείου για τα εκθέματα, τους χώρους και τις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, με τη βοήθεια του προτζέκτορα, είδαν αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, εργαλεία, είδη καλλωπισμού και κοσμήματα της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ελλάδας. Στη δεύτερη ενότητα του Δημοσίου Βίου οι μαθητές μέσα από αγάλματα, αμφορείς, μουσικά όργανα έμαθαν για τις συνήθειες και τις δραστηριότητες από τη μυκηναϊκή περίοδο ως την ελληνιστική και την ρωμαϊκή. Τέλος στην τρίτη ενότητα έμαθαν για τη νεκρόπολη, που ήταν αφιερωμένη σε τάφους και αντικείμενα που ανακαλύφτηκαν στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας. Με την επιστροφή τους στο σχολέιο οι μαθητές συμπλήρωσαν το ημερολόγιο των δραστηριοτήτων τους ακι την επόμενη μέρα μίλησαν και έγραψαν τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη στο μουσείο. 

   

2α)Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα "Ίχνη της Γραφής" (ΥΠΠΟΛ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/Φ40/332852/190360/1866/1132) στο Δημ. Σχολείο Αγ. Γεωργίου με τη συμμετοχή των μαθητών της Ε' και ΣΤ' τάξεων. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015.  Οι μαθητές έφτιαξαν εννοιολογικό χάρτη με τη λέξη Γραφή, είδαν εικόνες και συζήτησαν θέματα , όπως:για το αρχαιολογικό εύρημα των ανασκαφών στον προϊστορικό οικισμό της λίμνης του Δισπηλιού, για τη γραφή που εντοπίστηκε πρώτη στον ελληνικό χώρο (μινωική ιερογλυφική γραφή -Κρητική ιερογλυφική- Γραμμική Α ως εξέλιξη της ιερογλυφικής). Στη συνέχεια έφτιαξαν τα δικά τους ιδεογράμματα και εικονογράμματα, τα παρουσίασαν και προσπάθησαν να τα αποκωδικοποιήσουν εμβαθύνοντας μέσα από ευχάριστη βιωματική δράση στην προσπάθεια που έκαναν οι αρχαιολόγοι να τα αποκωδικοποιήσουν. Τέλος οι μαθητές φωτογράφησαν τα εικονογράμματα που έφκιασαν, ετοίμασαν σε μεγάλου μεγέθους χαρτόνι το ημερολόγιο δραστηριοτήτων και προγραμμάτισαν την επόμενη δράση τους.

   

1) Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου με τη συμμετοχή δασκάλων της 2ης Περιφέρειας Ηλείας, με θέμα: "α)Πραγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου 2015-16, β) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία για το καθημερινό μάθημα και τις συνθετικές εργασίες: Η δυναμική της μαθητικής ομάδας - Δημιουργία συνεργατικής ομάδας - Τεχνικές και σχήματα ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας". Επιμορφωτές ήσαν ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας κ. Χολέβας Νικόλαος και η δασκάλα κ. Λαμπροπούλου Αθηνά. Βασικοί προβληματισμοί που φαίνεται να απασχολούν τους εκπαιδευτικούς ήσαν: Πώς θα πείσω τους μαθητές να δουλέψουν ομαδικά; Δε βοηθούν οι αίθουσες του σχολείου. Είναι πολύ μικρές και τα θρανία δύσκολα μ?τακινούνται, ώστε να φτιάξουμε ομάδες. Αισθάνομαι ανασφάλεια! Δεν έχω δουλέψει ποτέ με αυτό?τ?ν τρόπο. Απαιτείται χρόνος, κάποιο διάστημα πειραματισμού; Με ποια κριτήρια θα χωρίσω τους μαθητές μου σε ομάδες; Πώς θα αντιμετωπίσω τα παιδιά που είναι συνεσταλμένα ή αυτά που είναι δυναμικά, υπερισχύουν ή επιβάλλονται στα άλλα; Πόσο χρόνο θα δουλέψουν οι ομάδες μόνες τους; Απευθύνομαι στο σύνολο της τάξης ή όχι; Πώς επεμβαίνω στο χωρισμό των ομάδων; Ποιος είναι ο ρόλος μου; Πώς διαχειρίζομαι τη «δυσλειτουργία» μιας ομάδας; Αγωνιώ μήπως χάσω τον έλεγχο της τάξης! Πώς ελέγχω τις ομάδες; Πώς καταφέρνω να γίνεται δουλειά χωρίς να γίνεται υπερβολική φασαρία; Πώς θα ελέγχω την ατομική συμμετοχή και δουλειά των μαθητών μέσα στην ομάδα; Βασικές ενότητες που παρουσιάστηκαν και προσεγγίστηκαν βιωματικά από τους συμμετέχοντες δασκάλους ήσαν: Α) Οι τεχνικές σύστασης της ομάδας, Β) Η ανάπτυξη συνεργατικών δεξιοτήτων και Γ) Οι εταιρικές τεχνικές σύντομης συνεργασίας. Όλο το υλικό έχει αναρτηθεί στο wiki του σεμιναρίου.

   

 


 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ 2016-17 

 

A)              Α) Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day)  εορτάζεται φέτος στις 7 Φεβρουαρίου  για 14η συνεχή χρονιά, σε περισσότερες από 160 χώρες παγκοσμίως. Το μήνυμα του φετινού εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου είναι: «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο». Προασπίζοντας ένα καλύτερο Διαδίκτυο, η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους/τις μαθητές/τριες στην κατεύθυνση, αφενός της αξιοποίησης των θετικών και δημιουργικών ευκαιριών που προσφέρει το Διαδίκτυο και οι εφαρμογές του, αφετέρου στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του. Στόχος είναι το Διαδίκτυο να αποτελεί διαρκώς ένα περιβάλλον θετικής διάδρασης, ενίσχυσης της πολυφωνίας, σεβασμού της προσωπικότητας, αποδοχής και αναγνώρισης της ετερότητας, ένα περιβάλλον συνεργατικότητας προς όφελος της Κοινωνίας των Πολιτών. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, εκδήλωση - βιωματικό εργαστήρι με τη συμμετοχή των μαθητών της E? τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Βαρβαρέσου Αικατερίνης. Στην αρχή της εκδήλωσης η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σολωμού Μαρία αναφέρθηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και στη σημασία της πρόληψης και της προστασίας της ιδιωτικότητας των μαθητών. Στη συνέχεια η Ψυχολόγος από το Χαμόγελο του Παιδιού κα. Θεοδωροπούλου Βασιλική αξιοποιώντας τα βιώματα και τις εμπειρίες των μαθητών, μέσα από την τεχνική των κοινωνικών ιστοριών προσπάθησε   οι μαθητές να αντιληφθούν με ένα διαδραστικό και βιωματικό τρόπο τα οφέλη που αποκομίζουν από τη χρήση του διαδικτύου, τις παγίδες που μπορούν να ελλοχεύουν  αλλά και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ασφαλές Διαδίκτυο» του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου των σχολείων της Δυτ. Μακεδονίας ? Δυτ. Ελλάδας και Κρήτης και έγινε σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού. Τα σχολεία που συμμετέχουν από το Ν. Ηλείας είναι : 2ο Δημ. Σχολεία Πύργου, Δημ. Σχ. Σκουροχωρίου, Δημ. Σχ. Αρχαίας Ολυμπίας, Δημ. Σχ. Χαβαρίου, Δημ. Σχ. Χειμαδιού, Δημ. Σχ. Καρδαμά και Δημ. Σχ. Πανόπουλου. Υπεύθυνοι για την οργάνωση και λειτουργία του δικτύου είναι ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Ηλείας, κ. Χολέβας Νικόλαος, ο Σχολικός Σύμβουλος 1ης Περιφέρειας Ηλείας κ. Αλεξόπουλος Δημήτριος και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ζεύλας Παναγιώτης.

Β        Β) Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Περί Παιδείας» με θέμα το Ασφαλές Διαδίκτυο στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΤ (Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση) ΠΥΡΓΟΥ την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017, οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης και 2ης Περιφέρειας Ηλείας Αλεξόπουλος Δημήτριος και Χολέβας Νικόλαος αναφέρθηκαν στους στόχους του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου, στην αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος, στην πρωτοτυπία και στα καινοτομικά του στοιχεία καθώς και στην ανάγκη της πρόληψης για την αποφυγή της εξάρτησης και του εθισμού των παιδιών από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες