Ερωτηματολόγια με Google Forms
Τα ερωτηματολόγια αποτελούν σχέδια για τη συλλογή και την καταγραφή εξειδικευμένης και συναφούς με ένα θέμα πληροφόρησης. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα και την επιθυμητή πληροφορία σε αυτόν που το συνέταξε. Στην εκπαίδευση, η χρήση των ερωτηματολογίων αυξήθηκε σημαντικά μέσω των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, κλπ, και ακόμη περισσότερο με την εισαγωγή των μαθημάτων των Ερευνητικών Εργασιών και των Βιωματικών Δράσεων. Αρκετές εργασίες μαθητών μας, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων. Θυμάμαι στιγμές μια δεκαετία πρίν, να γράφουν και να σβήνουν ερωτήσεις, μέχρι να αποφασίσουν, στη συνέχεια να γράφουν σε ένα κειμενογράφο το τελικό ερωτηματολόγιο, να βγάζουν φωτοτυπίες επί φωτοτυπιών, να περιμένουν να τους επιστραφεί και να μεταφέρουν τα αποτελέσματα με κόπο και ιδρώτα σε λογιστικά φύλλα για να πάρουν ένα “εντυπωσιακό” για “τω καιρώ εκείνο” γράφημα, για το οποίο δίκαια καμάρωναν.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν παρελθόν… Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσεις ενα ερωτηματολόγιο online, να δώσεις μια διεύθυνση Url σε όσους επιθυμείς να το απαντήσουν, και να πάρεις έτοιμα τα αποτελέσματα, χωρίς κανένα κόπο, και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Να αναφέρω παράδειγμα από την περσινή σχολική χρονιά, και ερωτηματολόγιο μαθητών, το οποίο αφού δημιουργήθηκε και κοινοποιήθηκε σε όλους τους μαθητές του Σχολείου, είχε 84 από τις 100 απαντήσεις σε 12 ώρες. Φανταστείτε να έπρεπε τα παιδιά να μοιράσουν 100 φωτοτυπίες ενός 4σέλιδου ερωτηματολογίου… Κόστος, χρήμα, χρόνος… απλά χαμένα!
Το πιο διαδεδομένο και εύχρηστο εργαλείο για να δημιουργήσει κάποιος online ερωτηματολόγια είναι οι Φόρμες Google. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας λογαριασμός Google (που οι περισσότεροι ήδη έχουμε) και να συνδεθούμε στη σελίδα https://forms.google.com
Ανάλογα με το αν έχουμε κάνει ή όχι ξανά φόρμα, η αρχική οθόνη μπορεί να διαφέρει ελάχιστα, αυτό όμως δε μας απασχολεί και εμείς θα αναζητήσουμε το κουμπί για τη δημιουργία νέας φόρμας:
Τώρα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μορφή στη φόρμα – ερωτηματολόγιο. Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το περιβάλλον διαχείρισης στο οποίο έχω αριθμήσει τις επιλογές που έχετε, για να δημιουργήσετε ένα ερωτηματολόγιο όπως το φαντάζεστε!
Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα:
Στον αριθμό 1 θα βρείτε την παλέτα των χρωμάτων, για το ερωτηματολόγιό σας. Στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχει ένα εικονίδιο το οποίο οδηγεί στην αλλαγή θέματος.
Μπορείτε να διαλέξετε κάποιο από τα (πολλά) έτοιμα θέματα, ή να ανεβάσετε μια δική σας φωτογραφία.
Στον αριθμό 2 είναι η προεπισκόπηση. Κάθε φορά που το πατάτε βλέπετε την τρέχουσα μορφή του ερωτηματολογίου σας.
Στον αριθμό 3 είναι οι ρυθμίσεις του ερωτηματολογίου σας:
Αυτό που πρέπει να προσέξετε εδώ είναι σχετικά με το ερώτημα “Υποβολή μόνο μίας απάντησης” το οποίο απαιτεί από αυτόν που θα απαντήσει το ερωτηματολόγιο να συνδεθεί με το λογαριασμό του, ώστε να μη μπορεί να απαντήσει, 2η, 3η ή περισσότερες φορές.
Στον αριθμό 4 υπάρχει το κουμπί της αποστολής, για να ρυθμίσετε που θα σταλεί το ερωτηματολόγιο και τις επιλογές κοινής χρήσης (λήψη συνδέσμου ή κώδικα ενσωμάτωσης).
Στους αριθμούς 5 και 6 βλέπετε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σας (αφού δοθεί προς συμπλήρωση το ερωτηματολόγιο)
Στους αριθμούς 7 έως 11 έχουμε τις επιλογές, Προσθήκη ερώτησης, προσθήκη τίτλου και περιγραφής, προσθήκη εικόνας, προσθήκη βίντεο και προσθήκη ενότητας.
Στον αριθμό 12 μπορούμε να αντιγράψουμε την ερώτηση, στον 13 να τη διαγράψουμε και στο 14 να τη δηλώσουμε ως υποχρεωτική (δηλαδή ο χρήστης δε μπορεί να υποβάλει το ερωτηματολόγιο χωρίς να την απαντήσει.
Στον αριθμό 15 δίνετε τίτλο και περιγραφή στο ερωτηματολόγιο, στον 16 τίτλο στην ερώτηση και στο 17 επιλέγετε τον τύπο της από έναν από τους παρακάτω:
Αυτό ήταν. Δημιουργήσατε το ερωτηματολόγιό σας και είστε έτοιμοι να το στείλετε για να απαντηθεί! Πριν το στείλετε όμως…
…μια καλή ιδέα είναι να το συμπληρώσετε εσείς οι ίδιοι δοκιμαστικά για να δείτε ότι όλα πάνε καλά. Ελέγξτε το για ορθογραφικά λάθη, και για το αν έχετε συμπεριλάβει σωστά όλα όσα χρειάζεστε. Τέλος επεξεργαστείτε τις απαντήσεις.
Ας δούμε τώρα ένα παραδειγματάκι για να το καταλάβουμε ακόμη καλύτερα. Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές εκλογές. Έστω ότι έχουμε 5 υποψηφίους και επιτρέπουμε μέχρι 3 ψήφους. Το ερωτηματολόγιό μας θα ήταν κάπως έτσι:
Χρησιμοποιήσαμε πλαίσια ελέγχου που επιτρέπουν στο χρήστη όσες επιλογές θέλουν και δηλώσαμε την ερώτηση υποχρεωτική (το έκανα επίτηδες, θα σας εξηγήσω σε λίγο)
Αν πατήσουμε προεπισκόπηση θα δούμε αυτό:
έστω ότι θέλω να δώσω ψήφο στον Β και στον Δ. Κάνω κλικ στα αντίστοιχα πλαίσια και πατώ υποβολή.
Αν επιστρέψω τώρα στη φόρμα μου, θα δω ότι πλέον έχει καταγραφεί μία απάντηση:
και αν κάνω κλικ θα δω απευθείας τα αποτελέσματα:
Όσο λοιπόν απαντά ο κόσμος το ερωτηματολόγιό μας η σύνοψη των απαντήσεων θα μας δίνει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, ενώ αν πατήσουμε την επιλογή ατομική θα βλέπουμε τις απαντήσεις του καθενός. Μια πολύ σημαντική επιλογή είναι η προβολή των απαντήσεων σε υπολογιστικό φύλλο.
Αν το επιλέξουμε πλέον θα βλέπουμε τις απαντήσεις σε υπολογιστικό φύλλο:
Εύλογα θα ρωτήσετε τι κερδίζω με αυτή την επιλογή;
Σκεφτείτε κάποιος που απαντά το ερωτηματολόγιό μας να ψηφίσει περισσότερους από 3 υποψηφίους που δικαιούται. Στη σύνοψη των απαντήσεων μετά από κάποιες απαντήσεις θα ήταν πολύ δύσκολο να το δούμε αυτό ώστε να βγάλουμε άκυρο το ψηφοδέλτιο.
Επίσης για να επιστρέψω στο αρχικό στάδιο που δήλωσα την ερώτηση υποχρεωτική, αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν σωστή επιλογή γιατί αναγκάζω αυτόν που απαντά, να ψηφίσει τουλάχιστον ένα υποψήφιο, και άρα αποκλείω το λευκό.
Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουμε πάντα έλεγχο στο ερωτηματολόγιό μας πριν το διαθέσουμε για απάντηση.
Αφού είδαμε λοιπόν το παραπάνω σενάριο, ας βελτιώσουμε το ερωτηματολόγιο για να κάνουμε σωστά τις εκλογές μας:
Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να συμπεριλάβουμε και το λευκό δημιουργώντας 5 ερωτήσεις (με ένα πλαίσιο ελέγχου για κάθε υποψήφιο), χωρίς να βάλω καμία ως υποχρεωτική. Τότε αυτός που απαντά θα μπορεί να βάλει από 0 έως 5 ψήφους.
Το μόνο που πρέπει να προσέξω στην επεξεργασία των απαντήσεων, είναι με την προβολή σε υπολογιστικό φύλλο, αν κάποιος έβαλε πανω από 3 ψήφους για να θεωρήσω το ψηφοδέλτιό του ως άκυρο.
Είδατε λοιπόν ένα σενάριο, πως δουλέψαμε, και τι αλλαγές κάναμε. Αφού ολοκληρώσουμε τις βελτιώσεις μας μπορούμε να διαθέσουμε το ερωτηματολόγιό μας προς απάντηση. Σε όσους εξακολουθεί να φαίνεται δύσκολο, ας δοκιμάσουν το παραπάνω παράδειγμα και θα δουν ότι τα πράγματα είναι περισσότερο εύκολα απ’ όσο φαίνονται.
Φτιάξτε λοιπόν κι εσείς το δικό σας!!!