Χωρίς κατηγορία

Διαχείριση Τάξης με το ClassDojo

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας – by [Lisa Baird] via Pixabay

Το ClassDojo είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή που επιτρέπει στον εκπαιδευτικό να επιβραβεύει τις θετικές συμπεριφορές των μαθητών του. Με την πρώτη ματιά το περιβάλλον παραπέμπει περισσότερο σε εργαλείο για μικρότερα παιδιά (π.χ. Δημοτικού), όμως με την κατάλληλη προσαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε βαθμίδα. Η εφαρμογή μπορεί να “στηθεί” από τον εκπαιδευτικό πολύ γρήγορα και παρέχει εργαλεία για επιβράβευση ή επίπληξη συμπεριφορών με ένα κλικ. Πέρα από την προφανή επιβράβευση της επίδοσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από μια περιβαλλοντική ομάδα για επιβράβευση οικολογικής συμπεριφοράς, από μια ομάδα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και πολλά πολλά άλλα.

Ας δούμε μαζί πως θα το κάνετε να δουλέψει και στο δικό σας Σχολείο.

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και κάντε εγγραφή ως εκπαιδευτικός:

Η εφαρμογή θα σας ζητήσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με:

-το Σχολείο σας (αν δεν υπάρχει – το πιο πιθανό – θα το καταχωρήσετε εσείς)

-το όνομα της τάξης σας και τη βαθμίδα:

Στη συνέχεια θα προσθέσετε τους μαθητές σας:

Μόλις ολοκληρώσετε την προσθήκη των μαθητών σας, θα πρέπει να προσθέσετε τα θετικά και αρνητικά, για τις επιβραβεύσεις και τις παρατηρήσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι αφού θέτει τις δικές σας προδιαγραφές και προτιμήσεις. Μην “κολλήσετε” στα προτεινόμενα της εφαρμογής. Ενδεικτικά θα μπορούσατε να προσθέσετε τη φαντασία, το ενδιαφέρον, τη φιλοτιμία, την προθυμία, και ότι άλλο εσείς επιθυμείτε. Το αντίστοιχο θα κάνετε και στα αρνητικά (στην καρτέλα Χρειάζεται δουλειά):

Τελευταίο βήμα η πρόσκληση των μαθητών, αλλά και των γονέων-κηδεμόνων τους να συμμετέχουν:

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για τη δημιουργία προσκλήσεων με την οποία ο εκπαιδευτικός μπορεί να εκτυπώσει σε ένα χαρτί Α4 όλες τις πληροφορίες για ένα μαθητή και τον γονιό του. Δείτε ένα τυχαίο παράδειγμα αυτόματης πρόσκλησης για ένα μαθητή μας (π.χ. Δημήτρης):

Με το παραπάνω τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τους δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή είτε στον υπολογιστή είτε στο κινητό τους.

Από τη στιγμή που ο εκπαιδευτικός “δικτυωθεί” με τους μαθητές και τους γονείς τους, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέγει μέσω της εφαρμογής το μαθητή που επιθυμεί και να επιβραβεύει ή επιπλήττει. Η εφαρμογή ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τα προφίλ των μαθητών για ενημέρωση των ιδίων και των γονιών τους:

Στα πρόσθετα χαρακτηριστικά της εφαρμογής, η καρτέλα Stories (Ιστορίες) όπου μπορούμε να προσθέτουμε άρθρα, αρχεία και φωτογραφίες με στιγμιότυπα της τάξης (π.χ. σε κάποιες δράσεις) τα οποία θα είναι διαθέσιμα και στους γονείς.

Πραγματικά πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή, και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χρησιμοποιείται από εκατομμύρια εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο. Προσωπικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει (ακόμη), αλλά μόλις το αποφασίσω θα καλέσω σίγουρα τους γονείς σε μια ενημερωτική συνάντηση για να τους εξηγήσω περί τίνος πρόκειται, αλλά και για να τους διαβεβαιώσω ότι η πληροφόρηση είναι απόλυτα προσωποποιημένη χωρίς να θίγονται προσωπικά δεδομένα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ClassDojo για τους εκπαιδευτικούς επισκεφτείτε τον αντίστοιχο ενημερωτικό κόμβο!

Δείξτε επίσης το εισαγωγικό βίντεο της εφαρμογής στους μαθητές σας:

Τέλος μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet σας για Android ή iOS.

Δοκιμάστε το!

Τα screenshots αντλήθηκαν από τον επίσημο ιστότοπο του ClassDojo

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο