Μια γιορτή επιστημόνων του κοντινού μέλλοντος στο ΟΑΚΑ

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) οι Τελικοί Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, που διοργανώθηκαν από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης & Τεχνολογίας (World Robot Olympiad – WRO Hellas) στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science–Technology–Engineering–Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η ενασχόληση μαθητών με την εκπαιδευτική ρομποτική τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες αλλά και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων που απαιτούν διεπιστημονική προσέγγιση.

Σ’ αυτόν τον πρωτότυπο διαγωνισμό επιστήμης και τεχνολογίας πήραν μέρος συνολικά 3.300 μαθητές από 800 περίπου σχολικές ομάδες όλης της χώρας. Στον Τελικό προκρίθηκαν οι ομάδες μαθητών που διακρίθηκαν στους 14 Περιφερειακούς Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και συγκεκριμένα 80 ομάδες μαθητών Δημοτικού, 154 ομάδες μαθητών Γυμνασίου και 50 Λυκείου.

Ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ιονίων Νήσων διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 2017 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Τα θέματα του διαγωνισμού για τους μαθητές Δημοτικού ήταν «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», για το Γυμνάσιο «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και για το Λύκειο «Πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα».

Στο διαγωνισμό οι μαθητές των Γυμνασίων συναρμολόγησαν δικά τους ρομπότ με σκοπό να αναπαραστήσουν την πορεία του Μέγα Αλέξανδρου από τη Μακεδονία ως και τον τελευταίο σταθμό της ζωής του στη Βαβυλώνα! Στη διαδικασία της αξιολόγησης τα ρομπότ έπρεπε να είναι προγραμματισμένα να ακολουθήσουν πιστά τη διαδρομή που «χάραξε» ο Μέγας Στρατηλάτης πάνω σε ένα χάρτη ολοκληρώνοντας τις προκλήσεις που θα συναντούσαν (π.χ. την πολιορκία της Περσέπολης και τον Γόρδιο δεσμό).

Στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Ιονίων Νήσων οι μαθητές  είχαν τη δυνατότητα να επιδείξουν τις ρομποτικές τους κατασκευές, οι οποίες αξιολογήθηκαν από Επιστημονική Επιτροπή Κριτών αποτελούμενη από τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Ιονίων Νήσων, Γεράσιμο Πολυμέρη, την Υπεύθ. ΚΕ.ΠΛΗ.Ν.Ε.Τ. Κέρκυρας, Ελένη Χριστοπούλου και τους εκπαιδευτικούς  Πληροφορικής Β΄θμιας Εκπ/σης  Κέρκυρας,  Κωνσταντίνο Αλεξίου και  Χριστίνα Ηλιούδη. Η τελική κατάταξη των ομάδων της Α΄θμιας Εκπαίδευσης είχε ως εξής:

ΘΕΣΗ Όνομα Ομάδας Συνοδός Προπονητής Σχολείο Ομάδας
The fantastic engineers ΝΑΣΟΥΛΑ Σ. 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
RoboTransportation ΝΑΣΟΥΛΑ Σ. 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Mon Repos Robot ΧΡΗΣΤΟΥ Χ. 14ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Driverless TAXI ΚΩΤΗ Ε. 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
MAGLEV TRAIN CFU ΚΟΝΤΟΣ  Ν.

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ Δ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ   ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αντίστοιχα, από τις ομάδες των Γυμνασίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκρίθηκαν στον Τελικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, με σειρά κατάταξης, οι παρακάτω:

Α/Α Όνομα Ομάδας Συνοδός Προπονητής Σχολείο Ομάδας Μαθητών
1 The GATE ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ Ε. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
2 GORDIΑN ROBOTICS ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ Π. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
3 RoboHackers ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ Γ. 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
4 Robotics.io ΤΡΥΦΩΝΑ Μ. 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
5 TechNoLogic ΘΕΟΤΟΚΗΣ Δ. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
6 Robotic Hunters ΓΑΡΝΕΛΗ Β. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
7 STAR ΣΙΩΤΟΣ Ε. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
8 Veni Vidi Vici ΘΕΟΤΟΚΗΣ Δ. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
9 Buchephalus ΘΕΟΤΟΚΗΣ Δ. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
10 RoboTech ΚΕΦΑΛΛΩΝΙΤΗΣ Γ. ΜΕΛΙΣΣΑΣ  Μ. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Οι παραπάνω ομάδες μαθητών με τους συνοδούς καθηγητές τους και συντονιστή τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Ιονίων Νήσων, Γεράσιμο Πολυμέρη, συμμετείχαν και στον Τελικό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο  ΟΑΚΑ στις 18 Μαρτίου 2017.

 

Εκτός από την πλούσια αγωνιστική δράση και τις συγκινήσεις, οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποικιλία εκπαιδευτικών δράσεων με θεματικό άξονα την εκπαιδευτική ρομποτική και να ακούσουν την ενδιαφέρουσα διάλεξη του διεθνούς φήμης αστροφυσικού Σταμάτη Κριμιζή, Ακαδημαϊκού, Επόπτη του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμο Διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου John Hopkins που άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για το “Νew Ηorizons” το ρομπότ που εξερεύνησε τον Πλούτωνα.

Ήταν μια καταπληκτική και άψογη διοργάνωση σε κλίμα Ολυμπιάδας, μια γιορτή ρομποτικής επιστημόνων του κοντινού μέλλοντος. Το επίπεδο όλων των ομάδων που προκρίθηκαν στον τελικό ήταν εξαιρετικά υψηλό. Από τις 154 ομάδες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τρεις ομάδες μαθητών του 5ου Γυμνασίου Κέρκυρας ξεχώρισαν καταλαμβάνοντας την 10η, την 11η και την 13η θέση, με υπεύθυνο του εργαστηρίου ρομποτικής τον καθηγητή Πληροφορικής Δρ. Δημήτρη Θεοτόκη. Τα ρομπότ, που είχαν προγραμματίσει οι ομάδες και συναρμολόγησαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, ολοκλήρωσαν με τη μέγιστη βαθμολογία (700 βαθμούς) όλες τις δοκιμασίες της “πορείας του Μεγάλου Αλέξανδρου” με εξαιρετικούς χρόνους από 34 έως 39 δευτερόλεπτα!

Πολλά συγχαρητήρια στους Κερκυραίους μαθητές, που εργάστηκαν τόσο σκληρά από τον Οκτώβριο του 2016, αλλά και στους καθηγητές Πληροφορικής που τους προπονούσαν εθελοντικά, εκτός ωρών διδασκαλίας, τους 4 τελευταίους μήνες.

Η επόμενη πρόκληση των ομάδων εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων είναι μια θέση στον Τελικό του Εθνικού Διαγωνισμού που θα οδηγήσει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiad) που φέτος θα διεξαχθεί στην Κόστα Ρίκα από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017.

Περισσότερα για το Διαγωνισμό, εδώ.

Share
Share