Προγραμματισμός

Cs Unplugged… Κατανόηση της Επιστήμης των Υπολογιστών, χωρίς Υπολογιστή

Το Cs Unplugged είναι μια συλλογή δραστηριοτήτων που έχει ως στόχο να διδάξει την επιστήμη της πληροφορικής, μέσα από γρίφους και παιχνίδια, χωρίς τη χρήση υπολογιστών. Υπολογιστές χωρίς υπολογιστή; Κι όμως!

Οι δραστηριότητες εισάγουν τους μαθητές στην Υπολογιστική Σκέψη μέσα από έννοιες όπως οι δυαδικοί αριθμοί, οι αλγόριθμοι και η συμπίεση δεδομένων, χωρίς να απαιτείται εμβάθυνση σε τεχνικές λεπτομέρειες της χρήσης υπολογιστών. Είναι σημαντικό ότι δεν απαιτείται προγραμματισμός για την εμπλοκή με αυτές τις ιδέες!

Το CS Unplugged είναι κατάλληλο για άτομα όλων των ηλικιών, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προσωπικά το έχω δοκιμάσει σε Γυμνάσιο και Λύκειο, και με κατάλληλη τροποποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δραστηριότητες με όλο το Σχολείο. Το υλικό είναι πάρα πολύ ωραίο, καλύπτει αρκετά θέματα και δεν είναι τυχαίο που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για πάνω από είκοσι χρόνια!

Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες, με απλές εξηγήσεις σχετικά με το εκάστοτε θεωρητικό υπόβαθρο. Έχει φύλλα εργασίας για τις περισσότερες δραστηριότητες, απαντήσεις στα πιο δύσκολα θέματα, και πρόσθετο υλικό για όποιον θέλει να το “ψάξει” λίγο παραπάνω.

Το βιβλίο γράφτηκε από τους  Tim Bell, Ian Witten και Mike Fellows, ενώ οι Robyn Adams και Jane McKenzie, καθηγητές Πληροφορικής, έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές για χρήση στην τάξη. Διατίθεται δωρεάν και διανέμεται σύμφωνα με τους κανόνες της άδειας Creative Commons, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να αντιγράψετε, να διανείμετε, να τροποποιήσετε το περιεχόμενο, πάντα όμως με αναγραφή των συγγραφέων και των όρων της αδείας.

Ότι χρειαστείτε θα το βρείτε στον επίσημο Ιστότοπο, και μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας την τελευταία έκδοση του βιβλίου, εδώ.

Το βιβλίο έχει και ελληνική έκδοση από τον Κωστή Μουσαφείρη, και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Επειδή το υλικό συνεχώς εμπλουτίζεται, καλό είναι να παρακολουθείτε τη σελίδα με τις Δραστηριότητες, για ότι νέο υπάρχει, και σε κάθε μία από αυτές μπορείτε να βλέπετε αν έχει γίνει μετάφραση στα Ελληνικά. Μάλιστα οι διαχειριστές έχουν ήδη ανακοινώσει την προετοιμασία μιας νέας έκδοσης, με πιθανή παρουσίαση στα τέλη της φετινής χρονιάς.

Αξίζει πραγματικά να του ρίξετε μια ματιά. Έχει απίστευτες δραστηριότητες, και μπορείτε να ξεφύγετε από τα όρια μιας τάξης. Προσωπικά έχω υλοποιήσει δραστηριότητες με όλο το Σχολείο (μαθητές και εκπαιδευτικοί), και τόσο οι συνάδελφοι, όσο και τα παιδιά, το διασκέδασαν πραγματικά, κι ας είχαν να λύσουν αρκετά απαιτητικούς γρίφους.

Αξίζει να επισκεφτείτε και το κανάλι του Cs Unplugged στο Youtube, για να βλέπετε εφαρμογές των δραστηριοτήτων και να πάρετε ιδέες.

Δείτε επίσης το παρακάτω trailer:

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο