Συνεργαστείτε σε Πραγματικό Χρόνο με το NoteBookCast

Οι διαδικτυακοί συνεργατικοί ασπροπίνακες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία στην εκπαίδευση. Η δυνατότητα ανάρτησης πληροφοριών και η ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο είναι το δυνατό τους σημείο. Σε προηγούμενο άρθρο γνωρίσαμε το Scribblar. Στο άρθρο που διαβάζετε θα γνωρίσουμε το NoteBookCast. Η βασική διαφορά του σε σχέση με το Scribblar είναι το απλοποιημένο περιβάλλον και η ταχύτητα δημιουργίας του συνεργατικού σας πίνακα. Σαφώς παρέχει λιγότερα εργαλεία από το Scribblar, αλλά όχι τόσα ώστε να μη σας καλύπτει. Αν είστε αρχάριος, θα δοκιμάσετε πρώτα το NoteBookCast και αν με τον καιρό θέλετε περισσότερα, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Scribblar. Ας δούμε λοιπόν μαζί τα βήματα δημιουργίας του πίνακά μας:

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο της εφαρμογής και κάντε εγγραφή. Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και θα βλέπετε πλέον μπροστά σας τον πίνακα ελέγχου του NoteBookCast:

Ένα στοιχείο που κάνει το NoteBookCast να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα να δημιουργήσετε δικά σας πρότυπα (templates) με τα χαρακτηριστικά που επιθυμείτε να έχουν οι πίνακές σας.

Να τονίσω εδώ πως η επιλογή αυτή δεν είναι υποχρεωτική, και μπορείτε να την αγνοήσετε. Αν σας ενδιαφέρει όμως, ξεκινήστε από εδώ πατώντας Create a Template. Δώστε ένα όνομα, προαιρετικά μια περιγραφή και αποφασίστε για τις διαστάσεις του ασπροπίνακά σας. Η εφαρμογή θα σας προτείνει κάποιες αναλύσεις και κάποια έτοιμα πρότυπα για μερικές από τις πιο συνηθισμένες κινητές συσκευές της αγοράς. Φυσικά εσείς μπορείτε να επιλέξετε την εξατομίκευση (Custom) και να δημιουργήσετε ένα πρότυπο με τις διαστάσεις της επιθυμίας σας:

Αφού ορίσετε τα παραπάνω πατάτε υποβολή (submit) και μπορείτε να προσθέσετε περιεχόμενο στον ασπροπίνακά σας. Όλα όσα χρειάζεστε σας τα παρέχει η εργαλειοθήκη στο πάνω μέρος της εφαρμογής:

Μόλις ολοκληρώσετε, πατάτε έξοδο (το Χ στην επάνω δεξιά γωνία) και το πρότυπό σας είναι έτοιμο.

Τώρα είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε τον ασπροπίνακά σας. Εδώ θα ξεκινήσετε όσοι παραλείψατε τη δημιουργία προτύπου.

Πατήστε Create a New Online Whiteboard, και ορίστε τις βασικές πληροφορίες με το όνομα, τις διαστάσεις του ή τη χρήση κάποιου έτοιμου προτύπου (σαν αυτό που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο βήμα). Δείτε την εικόνα που ακολουθεί (εγώ είχα δημιουργήσει ένα πρότυπο με όνομα NIkos760500, οπότε η εφαρμογή μου το προτείνει ως διαθέσιμη επιλογή):

Πατάμε υποβολή και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να αναρτάμε υλικό και να γράφουμε στον πίνακά μας:

Όπως και στο πρότυπο όλα βρίσκονται στο πάνω μέρος του πίνακα (χρώματα, γραμμές, πάχος στυλό, κείμενο, σχήματα, κλπ). Φυσικά για να αποκτήσει νόημα όλο αυτό θα πρέπει να προσκαλέσετε τους συνεργάτες σας (άλλους εκπαιδευτικούς ή τους μαθητές σας), πατώντας την επιλογή Invite:

Η πρόσκληση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Με μοναδική διεύθυνση (url) που θα κοινοποιήσετε σε όσους θέλετε να συμμετέχουν.

Με κωδικό, που θα χρησιμοποιήσουν στην επιλογή Join a WhiteBoard κατά την είσοδο στην εφαρμογή.

Τόσο εύκολα και τόσο απλά. Δε θα χρειαστείτε περισσότερο από 5 λεπτά για να “στήσετε” το δικό σας διαδικτυακό ασπροπίνακα. Προσκαλέστε τους μαθητές σας και μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε περιεχόμενο. Η εφαρμογή υποστηρίζει και συνομιλία σε πραγματικό χρόνο (chat), διαφορετικό χρώμα γραφής για κάθε συμμετέχοντα, αλλά και τη δυνατότητα να ζητά το λόγο όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τον πίνακα. Επιπλέον, “παίζει” σε όλους τους μοντέρνους browser (αν και μας προτείνεται ο Chrome, δοκιμή με Mozilla και Safari δε δημιούργησε κανένβα πρόβλημα). Φυσικά είναι συμβατό για χρήση σε συσκευές Android και iPad.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή θα βρείτε στη σελίδα βοήθειας της εφαρμογής. Δείτε επίσης και το παρακάτω βίντεο – οδηγό:

Πήρατε λοιπόν μια πρώτη ιδέα. Δεν μένει τίποτε άλλο παρά να το χρησιμοποιήσετε!

Share
Share