Προγραμματισμός

Το Scratch 3.0 είναι εδώ!

Τον Απρίλιο του 2018 σας είχα ενημερώσει για την επερχόμενη τρίτη έκδοση του δημοφιλούς Scratch. Από τη δεύτερη μέρα του 2019 το Scratch 3.0 λειτουργεί και επισήμως, φέρνοντας ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο αγαπημένο προγραμματιστικό περιβάλλον.

Το Scratch 3.0 βασίζεται στην HTML5, και δεν εξαρτάται από το flash. «Παίζει» παντού (εκτός από τον Internet Explorer), και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και από χρήστες κινητών συσκευών. Συγκεκριμένα οι χρήστες tablet θα μπορούν τόσο να δημιουργούν όσο και να εκτελούν έργα Scratch. Οι χρήστες κινητών θα μπορούν μόνο να εκτελούν έργα Scratch. Τα μπλοκ εντολών στις καρτέλες σεναρίων σχεδιάστηκαν από την αρχή, είναι εμφανώς μεγαλύτερα (για ευχρηστία σε κινητές συσκευές) και αρκετά νέα μπλοκ τα συναντάμε για πρώτη φορά.  Πλέον έχουμε περισσότερα αντικείμενα, σκηνικά, νέο επεξεργαστή υποβάθρων και ηχητικά εφέ (“faster”, “slower”, “echo”, and “robot”). Νέες επεκτάσεις που μπορούν να συνδεθούν σε υπηρεσίες όπως η αναγνώριση ομιλίας, η βιντεοσκόπηση ή το φυσικό υλικό όπως τα κιτ LEGO ρομποτικής, αυξάνουν τις επιλογές μας!

Όσοι έχετε έργα σε Scratch στο λογαριασμό σας θα έχετε παρατηρήσει πως ήδη έχουν μετατραπεί σε έργα Scratch 3.0. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Scratch 3.0 «τρέχει»  κανονικά τα έργα 2.0 και 1.4, όχι όμως και το αντίστροφο. Η online έκδοση του Scratch 2.0 δεν είναι πλέον διαθέσιμη (οι offline editors παραμένουν διαθέσιμοι). Τα έργα που δημιουργήθηκαν στο Scratch 2.0 θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο Scratch 3.0.

Δείτε στα παρακάτω Screenshots ένα έργο σε Scratch 2 και Scratch 3.0 για να πάρετε μια εικόνα για τις αλλαγές:

Scratch 2.0:

Scratch 3.0:

Φυσικά το εκπαιδευτικό υλικό εμπλουτίζεται συνεχώς, το ίδιο και η σελίδα των εκπαιδευτικών, ενώ αξίζει να επισκέπτεστε το κανάλι του Scratch στο Youtube!

Όπως σε κάθε αλλαγή, έτσι και εδώ θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Λίγο τα διαφορετικά χρώματα, λίγο το περισσότερο scrollάρισμα στην οθόνη, λίγο η αναδιάταξη της επιφάνειας εργασίας, θα σας ταλαιπωρήσουν. Αν το χρησιμοποιήσετε όμως, θα εξοικειωθείτε πολύ γρήγορα, και σε πολύ μικρό διάστημα δε θα το αλλάζετε!

Ο επίσημος Ιστότοπος σας περιμένει. Καλές δημιουργίες!

Share
Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο