2ος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση 2019-2020

Ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών (https://robotics.ellak.gr/) είναι γεγονός. Απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, ΕΠΑ.Λ. και Ι.Ε.Κ.) με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν, να μάθουν με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και να μοιραστούν τις γνώσεις μέσω Ανοιχτών Εκπαιδευτικών πόρων.

Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία έργων με τη χρήση ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού (Open Design, Open Software & Open Hardware) και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Είναι ένας εκπαιδευτικός διαγωνισμός, όπου τα σχολεία γίνονται δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας, και μοιράζονται τη γνώση με ανοιχτές τεχνολογίες, όπως το Arduino, το Raspberry Pi, και η Τρισδιάστατη εκτύπωση. Στοχεύει στην εισαγωγή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανοιχτού υλικού και λογισμικού και ανοιχτού εκπαιδευτικού περιεχομένου, που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, ενισχύει την πειραματική άσκηση, στηρίζοντας την επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους.

Η Θεματική Ενότητα του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πια ορατές και οι ανοιχτές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση τους. Ήδη ένα κίνημα εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη το οποίο συνδυάζει την συνεργατικότητα με τον σχεδιασμό ανοιχτού κώδικα και ανοιχτού hardware δημιουργώντας επαναχρησιμοποιήσιμες και φθηνές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.

Ενδεικτικοί τομείς ανάπτυξης ιδεών:

-Εξοικονόμηση ενέργειας – νερού.

-Οικολογική Γεωργίας- Βελτίωση παραγωγής/ συγκομιδής.

-Αστική κηπουρική.

-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

-Παρακολούθηση κλίματος.

-Προστασία του Περιβάλλοντος.

-Κυκλική Οικονομίας.

-Άλλα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν ομάδες μαθητών από την Προσχολική, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα Ι.Ε.Κ.

Στην 1η φάση του Διαγωνισμού θα πρέπει να υποβάλλουν την ιδέα τους και την τεκμηρίωση της μέχρι τις 30/11/2019. Σε αυτή τη φάση δεν απαιτείται κάποια κατασκευή αλλά η αναλυτική περιγραφή της ιδέας και του ανοιχτού υλικού που θα χρησιμοποιηθεί. Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως θα συμπληρώσετε την αίτηση:

Στη 2η Φάση του Διαγωνισμού θα επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού). Αυτές θα κληθούν να υλοποιήσουν τα έργα τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2020.

Στην 3η Φάση του Διαγωνισμού, η οργανωτική – επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει (σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης) τα 3 καλύτερα έργα ανά κατηγορία. Αυτά θα βραβευτούν σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Συνεχής ενημέρωση και όλα τα απαραίτητα για τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στο https://robotics.ellak.gr/

Share
Share