Embedded http://users.sch.gr/nickpapag Εκπαίδευση με τη χρήση Υπολογιστή Mon, 06 Apr 2020 07:57:32 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4 http://users.sch.gr/nickpapag/wordpress/wp-content/uploads/2016/05/cropped-st1-32x32.png Embedded http://users.sch.gr/nickpapag 32 32 Δωρεάν πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης http://users.sch.gr/nickpapag/2020/04/06/dorean-prosvasi-sch-minedu/ Mon, 06 Apr 2020 07:57:31 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4946 Δωρεάν πρόσβαση (χωρίς χρέωση δεδομένων) από κινητά δίκτυα (Vodafone, Cosmote, Wind), στις ψηφιακές πλατφόρμες για σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση

The post Δωρεάν πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης appeared first on Embedded.

]]>

Σας ενημερώνουμε ότι από την Τετάρτη 8 Απριλίου, θα παρέχεται  δωρεάν πρόσβαση (χωρίς χρέωση δεδομένων) από κινητά δίκτυα (Vodafone, Cosmote, Wind), στις ψηφιακές πλατφόρμες για σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η πρόσβαση χωρίς χρέωση θα αφορά τις παρακάτω ιστοσελίδες:

The post Δωρεάν πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης appeared first on Embedded.

]]>
Μένουμε σπίτι! Μαθαίνουμε στο Σπίτι! http://users.sch.gr/nickpapag/2020/04/04/mathainoume-sto-spiti/ Sat, 04 Apr 2020 12:44:27 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4943 Ο νέος ιστότοπος "Μαθαίνουμε στο Σπίτι" του Υπουργείου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οδηγίες εφαρμογής της ανά βαθμίδα.

The post Μένουμε σπίτι! Μαθαίνουμε στο Σπίτι! appeared first on Embedded.

]]>

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημιούργησε τον ιστότοπο Μαθαίνουμε στο Σπίτι! για να συγκεντρώσει υλικό και οδηγίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το υλικό είναι οργανωμένο σε βαθμίδες (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΔΙΕΚ, Πανεπιστήμιο), και για εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες. Περιγράφονται τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, οδηγίες, και ειδική ενότητα με συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις.

Δείτε τον ιστότοπο Μαθαίνουμε στο Σπίτι, εδώ.


Το μήνυμα της Υπουργού για τον ιστότοπο:

Αγαπητοί μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς,

Υπό έκτακτες συνθήκες και σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, με πολλή όρεξη για δουλειά και αμέριστο ενδιαφέρον για τα παιδιά μας, καταφέραμε αυτό που έμοιαζε αρχικά ακατόρθωτο: δρομολογήσαμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους, εντάσσοντας στη μαθησιακή διαδικασία νέα εργαλεία και αναβαθμίζοντας υφιστάμενα.

Η παρούσα ιστοσελίδα στοχεύει να αποτελέσει μία χρήσιμη πηγή ψηφιακής ενημέρωσης, που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά όχι μόνο. Εδώ θα βρείτε, μεταξύ άλλων, οδηγίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές, ερωταπαντήσεις σε συνήθεις απορίες γύρω από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, συνδέσμους για τις πλατφόρμες, καθώς και τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, τα νέα του Υπουργείου Παιδείας ως προς την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και οι συνεργάτες μας που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του πρωτόγνωρου, σε εύρος και κλίμακα, εγχειρήματος, θελουμε να ευχαριστήσουμε κάθε έναν και κάθε μία από εσάς ξεχωριστά, που στηρίζετε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, που έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα με μεγάλη θέρμη, και όλοι μαζί από κοινού του δίνουν σάρκα και οστά. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στη διοίκηση και το προσωπικό της ΕΡΤ για την καίρια συμβολή τους στην εκπαιδευτική τηλεόραση.

Φίλες και φίλοι,

Ασφαλώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο συντηρεί στενή την επαφή μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών μεταξύ τους, με τους εκπαιδευτικούς τους, με τα μαθήματα, με τα σχολεία, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και τα πανεπιστήμια. Διατηρεί την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή και ενεργή κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας και ο πλανήτης ολόκληρος. Η μεγάλη δοκιμασία που περνάμε ως κοινωνία, χαλυβδώνει τη θέλησή μας και μας γεμίζει δύναμη, ώστε όχι μόνο να σταθούμε όρθιοι και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, αλλά να βγούμε και δυνατότεροι, με περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

Νίκη Κεραμέως

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

The post Μένουμε σπίτι! Μαθαίνουμε στο Σπίτι! appeared first on Embedded.

]]>
WRO Hellas #SpringChallenge! Χορεύοντας … την Άνοιξη http://users.sch.gr/nickpapag/2020/04/02/spring-challenge-wro-hellas/ Thu, 02 Apr 2020 12:18:34 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4916 Επιστρατεύστε τη φαντασία σας και φτιάξτε τον δικό σας ορισμό της άνοιξης, δηλαδή τα δικά σας ρομποτάκια τα οποία θα χορεύουν!

The post WRO Hellas #SpringChallenge! Χορεύοντας … την Άνοιξη appeared first on Embedded.

]]>

Ο Wro Hellas, διοργανώνει μια ξεχωριστή δράση, για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Χορεύοντας … την Άνοιξη. Εμπνευστείτε…και δημιουργήστε!(#SpringChallenge)

Όλα χορεύουν γύρω μας την Άνοιξη! Τα λουλούδια και τα δέντρα με το θρόισμα του αέρα, τα πουλιά, τα έντομα, η θάλασσα, οι άνθρωποι ακόμη και τα ρομπότ! Θυμηθείτε τον Yoda το ρομπότ που με μια εκπληκτική χορευτική κίνηση, εκτέλεσε άψογα την αποστολή του.

Επιστρατεύστε τη φαντασία σας και φτιάξτε τον δικό σας ορισμό της άνοιξης, δηλαδή τα δικά σας ρομποτάκια τα οποία θα χορεύουν, ως έντομα, ως ζώα, ως άνθρωποι ή όπως αλλιώς τα φαντάζεστε. Σχεδιάστε, δημιουργήστε, ντύστε και προγραμματίστε τα ρομπότ σας μαζί με μία πρότυπη μουσική, και βάλτε τα να χορέψουν στους ρυθμούς της άνοιξης! Το κυριότερο με οποιαδήποτε τεχνολογία θέλετε…

Μην ξεχάσετε να βιντεοσκοπήσετε τον ξέφρενο χορό των ρομπότ και να το στείλετε με τα #SpringChallenge και #StayHome #BeCreative #WROHellas.

Εμπνευστείτε από εδώ:

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Οργανωθείτε σε ομάδες 2-4 ατόμων και ξεκινήστε να συνεργάζεστε μέσω όποιου εργαλείου τηλεσυνάντησης (Skype, κ.λ.π.) θεωρείτε τους εαυτούς σας πιο εξοικειωμένους.

Μιλήστε και σχεδιάστε όλοι μαζί για το ρομπότ που θέλετε να δημιουργήσετε. Εκείνος/η που έχει το κιτ στο σπίτι αναλαμβάνει την κατασκευή του ρομπότ με τη συνδρομή και των υπολοίπων μελών της ομάδας. Στη συνέχεια φτιάξτε το πρόγραμμα για την κίνηση του ρομπότ. Φυσικά μην ξεχάσετε το μουσικό της παρέας ή τον διακοσμητή της ομάδας για να «ντύσετε» το ρομπότ σας με νότες και ρούχα!

Σημαντικές Επισημάνσεις:

 • Ως προπονητές ορίζονται οι γονείς των παιδιών.
 • Κάθε έργο θα έχει ένα βίντεο διάρκειας 60 έως 120 δευτερόλεπτα. Επίσης θα συνοδεύεται από φωτογραφίες και μια σύντομη περιγραφή (2 σελίδες το πολύ) δίγλωσση Ελληνικά κι Αγγλικά.
 • Κάθε βίντεο θα πρέπει να έχει τίτλους με τα ονόματα των δημιουργών (μαθητές), των παραγωγών (γονείς), του μουσικού και του σκηνοθέτη.
 • Το κάθε έργο μπορεί να έχει 1 ή και 2 ρομπότ π.χ. Στο WeDo 2.0 μπορεί να χρησιμοποιηθούν 2 hub, επίσης μπορεί να γίνει συνδυασμός EV3 κι Arduino ή κι οτιδήποτε άλλο. Ειδικά για το νηπιαγωγείο μπορεί να χρησιμοποιηθούν και 2 ρομποτάκια.
 • Η μουσική στην οποία θα χορέψει το ρομπότ σας θα πρέπει να είναι πρότυπη. Δημιουργήστε τη δική σας μουσική ή βρείτε την από φίλους σας μουσικούς.

Τα καλύτερα βίντεο,θα ανέβουν στο κανάλι YouTube και στο Facebook του WRO Hellas.

Μη χάνετε χρόνο, οργανωθείτε και ετοιμάστε τον Yoda με οποιαδήποτε τεχνολογία διαθέτετε:

 • Σχεδιάστε τον!
 • Κατασκευάστε τον!
 • Προγραμματίστε τον!
 • Κάντε τον να χορέψει με την πρότυπη μουσική σας…

Όλες οι ομάδες θα λάβουν σχετική βεβαίωση συμμετοχής. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή ειδικών και εμπειρογνωμόνων μετά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας (31/5/2020).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς, τον εξοπλισμό, και τη φόρμα συμμετοχής, επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο του WRO Hellas.

The post WRO Hellas #SpringChallenge! Χορεύοντας … την Άνοιξη appeared first on Embedded.

]]>
Το 2021 το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας http://users.sch.gr/nickpapag/2020/04/02/%cf%84%ce%bf-2021-%cf%84%ce%bf-10%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b7/ Thu, 02 Apr 2020 12:02:49 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4920 Το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας να διεξαχθεί σε όλη την Ελλάδα το διάστημα 13-18 Απριλίου 2021

The post Το 2021 το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας appeared first on Embedded.

]]>

Σας ενημερώνουμε ότι το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, δε θα πραγματοποιηθεί τη φετινή χρονιά, αλλά τον Απρίλιο του 2021. Δείτε την επιστολή της οργανωτικής επιτροπής:


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

για όλες και όλους του συμμετέχοντες στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, εδώ και τόσα χρόνια, το Φεστιβάλ αποτελεί χαρά και την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί, μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δεν μας αφήνουν να είμαστε όσο κοντά θα θέλαμε. Θα δώσουμε λοιπόν το χρόνο στους επιστήμονες του κόσμου μας να μας δώσουν ξανά την δυνατότητα να έρθουμε πραγματικά κοντά. Όλοι εμείς που εργαζόμαστε ανά την Ελλάδα για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ αποφασίσαμε ώστε το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας να διεξαχθεί σε όλη την Ελλάδα το διάστημα:

13-18 Απριλίου 2021

Θα χαρούμε να σας δούμε σε κάποια από τις διοργανώτριες πόλεις!

Εκ μέρους της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής

Ο ΣΕΕ Πληροφορικής Δρ. Γεώργιος Πανσεληνάς


Συνεχής ενημέρωση για το Φεστιβάλ, στον επίσημο ιστότοπο.

The post Το 2021 το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας appeared first on Embedded.

]]>
Ασφαλής Πλοήγηση. Ενημερωτικά φυλλάδια από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. http://users.sch.gr/nickpapag/2020/04/01/enhmerotika-fylladia-asfalis-ploigisi/ Wed, 01 Apr 2020 16:49:01 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4900 Ενημερωτικά φυλλάδια για την εκπαίδευση και εργασία από απόσταση, και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

The post Ασφαλής Πλοήγηση. Ενημερωτικά φυλλάδια από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. appeared first on Embedded.

]]>

Δείτε τα τέσσερα (4) ενημερωτικά φυλλάδια της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την εκπαίδευση και εργασία από απόσταση, αλλά και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο:

1ο φυλλάδιο – Εκπαίδευση εξ αποστάσεως:

2ο φυλλάδιο – Εργασία εξ αποστάσεως:

3ο φυλλάδιο – Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο (γενικές οδηγίες):

4ο φυλλάδιο – Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο (οδηγίες για γονείς):

The post Ασφαλής Πλοήγηση. Ενημερωτικά φυλλάδια από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. appeared first on Embedded.

]]>
Saferinternet4kids. Η έρευνα για τις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών για το 2019-20 http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/31/saferinternet4kids-ereyna-2019-2020/ Tue, 31 Mar 2020 15:03:40 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4893 Διαδικτυακές συνήθειες των μαθητών μας! Νέα έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

The post Saferinternet4kids. Η έρευνα για τις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών για το 2019-20 appeared first on Embedded.

]]>

Για μια ακόμη χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποίησε έρευνα, για τις διαδικτυακές συνήθειες παιδιών, επηρεασμό από κοινωνικά δίκτυα και online gaming.

Ο κύριος στόχος υλοποίησης της έρευνας, η αποτύπωση των διαδικτυακών συνηθειών των παιδιών και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν ως κατευθύνσεις στο σχεδιασμό της πολιτικής αφύπνισης και ενημέρωσης του Κέντρου προς τα παιδιά, τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Σκοπός επίσης είναι η συγκεκριμένη έρευνα μαζί με εκείνη του 2018 να ενταχθεί σε μια γενικότερη μελέτη Κοόρτης (Cohort study) και να μελετηθούν οι μεταβολές αντιλήψεων και διαδικτυακών συνηθειών των μονάδων ανάλυσης σε βάθος χρόνου. Παράλληλα καθώς πρόκειται (μαζί με την προηγούμενη) για τη μεγαλύτερη σε δείγμα έρευνα τέτοιου περιεχομένου σε επίπεδο επικράτειας μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο σχεδιασμού πολιτικής από κέντρα λήψης αποφάσεων όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά στην ενημέρωση και την κατάρτιση των μαθητών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς μέσα από την έρευνα αναδεικνύονται οι στρεβλές συνήθειες των παιδιών κατά τη χρήση του διαδικτύου, που μπορεί να τα οδηγήσουν σε δύσκολες ή ακόμα και επικίνδυνες καταστάσεις.

Μερικά από τα αποτελέσματα:

2 στα 10 παιδιά δημοτικού και 4 στα 10 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου δε συζητούν με τους γονείς τους θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γονιών συνεχίζει να μη θέτει όρια ούτε στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά στο διαδίκτυο ούτε στο περιεχόμενο που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση. Όπως προκύπτει μάλιστα από τις απαντήσεις των παιδιών πολλοί γονείς δε γνωρίζουν καν τι κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο.

Από την άλλη πλευρά, το 30% των παιδιών δημοτικού και το 60% των παιδιών Γυμνασίου-Λυκείου θα διστάσει ή δε θα πει στους γονείς του αν κάτι του συμβεί και το αναστατώσει κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού κυρίως επειδή θεωρούν ότι οι γονείς δεν ασχολούνται, είτε επειδή φοβάται ότι θα του απαγορεύσουν να παίζει, είτε επειδή θεωρεί ότι οι γονείς δε ξέρουν πώς να το βοηθήσουν.


Ένα από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η έρευνα ήταν και ο βαθμός επηρεασμού των παιδιών στα όσα βλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας δύο στα δέκα παιδιά  ηλικίας από 13-18 ετών, ανησυχεί για τον αριθμό των Like που θα λάβει στο περιεχόμενο που ανεβάζει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, το 19% έχει προβεί σε διαγραφή φωτογραφίας που δεν έλαβε ικανοποιητικό αριθμό Like και το 28% χρησιμοποιεί συστηματικά φίλτρα στις φωτογραφίες που μοιράζεται!

Όσον αφορά στη χρήση των κοινωνικών δικτύων το 59% των παιδιών δημοτικού και το 94% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου  έχει προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο ενώ η ενασχόληση με το YouTube είναι καθολική (95,5% στο δημοτικό, 97% στο Γυμνάσιο και Λύκειο). Από τα παιδιά δημοτικού που ασχολούνται με κοινωνικά δίκτυα  παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στην ηλικία τους, περίπου ένα στα τρία δεν έχει το προφίλ του ιδιωτικό.


12% των παιδιών Δημοτικού και 24% των μεγαλύτερων παιδιών  αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους ενώ ένα στα δέκα παιδιά Δημοτικού και περίπου ένα στα τρία παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου δηλώνει ότι έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Διαδικτυακή παρενόχληση μέσω κοινωνικών δικτύων έχει δεχτεί το 18% των παιδιών δημοτικού και το 33% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου. Το 3% των παιδιών δημοτικού και το 5% των μεγαλύτερων παιδιών δηλώνει ότι  έχει εκφοβιστεί ότι θα δημοσιοποιηθούν πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ το 13% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου δηλώνει ότι έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες.


Με διαδικτυακά παιχνίδια ασχολείται το 67% των παιδιών δημοτικού και το 61% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου. Περίπου ένα στα τρία παιδιά δημοτικού και ένα στα δυο παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου παίζει με ανθρώπους που δε γνωρίζει στην πραγματική ζωή και μάλιστα συνομιλεί μαζί τους (29% παιδιά δημοτικού, 38% παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου).

Περίπου ένα στα δέκα παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων δηλώνει εθισμένο στο Online gaming και ότι διασκεδάζει περισσότερο όταν παίζει παρά όταν περνά χρόνο με τους φίλους του.

11% των παιδιών δημοτικού και 21% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου αργεί να κοιμηθεί το βράδυ εξαιτίας της ενασχόλησής του με διαδικτυακά παιχνίδια.

Το 42% των παιδιών στο Δημοτικό και το 31% των μεγαλύτερων παιδιών δε γνωρίζει πώς να προστατεύει τις συσκευές του από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό.

Το 48% των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών και το 32% των μεγαλύτερων παιδιών δε γνωρίζει τα υπάρχοντα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση που κάτι ή κάποιος τα αναστατώσει διαδικτυακά.

Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

The post Saferinternet4kids. Η έρευνα για τις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών για το 2019-20 appeared first on Embedded.

]]>
Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με το BitPaper http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/29/ex-apostaseos-ekpaideysi-me-to-bitpaper/ Sun, 29 Mar 2020 19:01:02 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4864 Γνωρίζουμε το Bitpaper. Συνεργατικός ασπροπίνακας, chat και τηλεδιασκέψεις, για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

The post Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με το BitPaper appeared first on Embedded.

]]>

Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω μια ακόμη εξαιρετική πλατφόρμα, για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πρόκειται για το BitPaper, μια δωρεάν (μέχρι στιγμής) διαδικτυακή πλατφόρμα με πολλές δυνατότητες και πολύ εύχρηστο περιβάλλον. Συνεργατικός ασπροπίνακας, συνομιλία, τηλεδιασκέψεις, διαμοιρασμός αρχείων, μερικά μόνο από τα καλούδια της εφαρμογής. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο, και κάντε μια εγγραφή, πατώντας Sign Up:

Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τον Chrome της Google, μιας και σύμφωνα με τους δημιουργούς, η εφαρμογή λειτουργεί βέλτιστα σε αυτόν. (Παρεμπιπτόντως, τη δοκίμασα και στον Firefox, και δεν παρατήρησα καμία δυσλειτουργία.). Ξεκινάμε λοιπόν δημιουργώντας το πρώτο μας Paper, με το κουμπί Create Paper:

Δίνουμε ένα όνομα (με λατινικούς χαρακτήρες), και πατάμε Create Paper:

 

Μεταβαίνουμε στο περιβάλλον της εφαρμογής, και στην παρακάτω εικόνα, βλέπετε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, με τη σχετική επεξήγηση. Στο κάτω μέρος έχετε τα εργαλεία συγγραφής στον πίνακα (πένα, γόμα, προσθήκη κειμένου και σχημάτων), ενώ στην αριστερή πλευρά τα εργαλεία για την υποστήριξη του μαθήματος (ανέβασμα αρχείων, chat, τηλεδιάσκεψη):

Μπορείτε να ανεβάσετε αρχεία τα οποία θα είναι διαθέσιμα στους/στις μαθητές/τριες ή συνεργάτες σας, πατώντας το Upload Files:

Φυσικά, μπορείτε να ρυθμίσετε το φόντο και τα χρώματα. Αξίζει να ασχοληθείτε λίγο με αυτό ειδικά αν διδάσκετε θετικές επιστήμες, διότι μπορείτε να δημιουργήσετε πλέγματα μεταβλητού πλάτους σαν φόντο στον πίνακά σας:

Στο εικονίδιο με το τηλέφωνο ξεκινάτε τη συνομιλία, με διαμοιρασμό κάμερας ή/και μικροφώνου:

…ή με απλή συνομιλία κειμένου με chat:

Για να προσκαλέσετε τους/τις μαθητές/τριες, δημιουργείτε ένα μοναδικό σύνδεσμο του δωματίου σας και τους τον κοινοποιείτε:

Ο πίνακάς σας οργανώνεται όπως οι διαφάνειες μιας παρουσίασης, και μπορείτε να προσθέσετε όσες επιθυμείτε από την εργαλειοθήκη που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οθόνης σας:    

Στην αριστερή εργαλειοθήκη, μπορείτε να αποθηκεύσετε το έργο σας και να το εξάγετε ως pdf:

Υπερπλήρης εφαρμογή, σε ένα πολύ εύχρηστο περιβάλλον χρήσης. Δοκιμάστε το!

The post Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με το BitPaper appeared first on Embedded.

]]>
Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/25/e-me-edu-ex-apostaseos-ekpaideysi/ Wed, 25 Mar 2020 14:22:19 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4879 E-me! Ένα ασφαλές ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, για τη μάθηση, τη συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

The post Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me appeared first on Embedded.

]]>

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me για μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι ένα ασφαλές ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, για τη μάθηση, τη συνεργασία, την επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Αναπτύχθηκε για να αποτελέσει:

 • το προσωπικό περιβάλλον εργασίας κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού
 • έναν ασφαλή χώρο συνεργασίας, επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και αξιοποίησης ψηφιακού περιεχομένου
 • έναν χώρο για κοινωνική δικτύωση μαθητών και εκπαιδευτικών
 • ένα πλαίσιο για υποδοχή εξωτερικών εργαλείων και εφαρμογών (apps)
 • έναν χώρο για δημοσιοποίηση και ανάδειξη της δουλειάς των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων

Η επίσημη εκδοχή της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me, είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση https://e-me.edu.gr. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που είναι μέλη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλοι οι χρήστες της είναι πιστοποιημένοι.

Αφού εγγραφείτε έχετε τις παρακάτω δυνατότητες:

 • Διαμόρφωση ατομικού προφίλ
 • Αναζήτηση, προσθήκη και διαχείριση επαφών
 • Δημιουργία χώρων (συν-)εργασίας τόσο από μαθητές, όσο και από εκπαιδευτικούς.
 • Επικοινωνία μέσω αναρτήσεων στον τοίχο της Κυψέλης
 • Βιντεοκλήσεις, κλήσεις ήχου και αποστολή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ επαφών
 • Αποθετήριο μικροεφαρμογών για ενεργοποίηση στην πλατφόρμα
 • Προσωπικό χώρο αρχείων σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους (2 GB)
 • Δημιουργία προσωπικών ιστολογίων και ιστολογίων Κυψέλης
 • Δημιουργία διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων / διαδραστικών εκπαιδευτικών πόρων
 • Δημιουργία και ανάθεση εργασιών σε μέλη Κυψελών
 • Οργάνωση και προβολή της δουλειάς μαθητών και εκπαιδευτικών
 • Προσωπικό αποθετήριο μαθησιακών αντικειμένων
 • και πολλά ακόμη…

Όλα όσα χρειάζεστε για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα τα βρείτε κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:

Δεν σας αρκούν όσα παρέχει η πλατφόρμα και θα θέλετε κάτι περισσότερο; Κάθε πρόταση για προσθήκη νέων δυνατοτήτων ή και μικροεφαρμογών στην e-me είναι ευπρόσδεκτη. Στη διεύθυνση https://openspecs.e-me.edu.gr/ μπορείτε να βρείτε την ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή ιδεών και προτάσεων με σκοπό την επέκταση και βελτίωση της e-me.

Δοκιμάστε το!

The post Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me appeared first on Embedded.

]]>
Ώρα της Γης 2020. Η φύση μετράει! http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/25/earth-hour-2020/ Wed, 25 Mar 2020 09:36:52 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4750 Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30 σβήσε και εσύ τα φώτα και στείλε το δικό σου μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

The post Ώρα της Γης 2020. Η φύση μετράει! appeared first on Embedded.

]]>

Φέτος η Ώρα της Γης (Σάββατο 28 Μαρτίου) είναι φορτισμένη με μια ιδιαίτερη σημασία. Με την Αυστραλία (από όπου ξεκίνησε η Ώρα της Γης) να έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις φλόγες και την κλιματική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, η Ώρα της Γης οφείλει να είναι ένα σημαντικό κάλεσμα σε δράση. Στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνονται από την πανδημία του COVID-19, προτρέπονται όλοι οι συμμετέχοντες στη φετινή Ώρα της Γης να γιορτάσουν διαδικτυακά, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε συνάθροιση ή εκδήλωση.

Αυτήν την περίοδο προέχει η δημόσια υγεία και οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Υπάρχουν πολλοί ψηφιακοί τρόποι για να υψώσουμε τη φωνή μας για την προστασία της φύσης με πρώτο βήμα τη συμμετοχή μας και την ενημέρωσή μας από την ιστοσελίδα της WWF για την Ώρα της Γης.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30 σβήσε και εσύ τα φώτα και στείλε το δικό σου μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Περισσότερα στη σελίδα της WWF Greece για την Ώρα της Γης. Πλούσιο υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς στον σχετικό κόμβο.

The post Ώρα της Γης 2020. Η φύση μετράει! appeared first on Embedded.

]]>
eClass! Ηλεκτρονική τάξη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/22/dhmiourgia-e-class-sto-psd/ Sun, 22 Mar 2020 16:09:38 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4831 Δημιουργία ηλεκτρονικής τάξης e-Class στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με απλά βήματα.

The post eClass! Ηλεκτρονική τάξη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο appeared first on Embedded.

]]>

Η Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-τάξη) είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική πλατφόρμα, και παρέχεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ως μια υπηρεσία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα OpeneClass, η οποία είναι αμιγώς Ελληνική, αναπτύσσεται μέσα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας και διανέμεται δωρεάν από το 2003. Παρέχει ένα περιβάλλον που ενσωματώνει μια σειρά από εργαλεία διαχείρισης μάθησης, επικοινωνίας, αξιολόγησης και συνεργασίας.

Σε μια Ηλεκτρονική Τάξη μπορούν να περιέχονται, ηλεκτρονικά βιβλία, εργασίες, ερωτηματολόγια, διαδραστικές ασκήσεις, βίντεο, εικόνες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μια κανονική τάξη.

Ας δούμε πως μπορείτε να δημιουργήσετε ή και να συμμετέχετε σε μια ηλεκτρονική τάξη. Για να ξεκινήσετε θα χρειαστείτε λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Αν δε διαθέτετε, δείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε:

 • Αν είστε εκπαιδευτικός κάντε κλικ εδώ.
 • Αν είστε μαθητής/μαθήτρια απαιτείται γονική συγκατάθεση, οπότε μαζί με τον κηδεμόνα σας, μπορείτε να το κάνετε, εδώ.

Για εκπαιδευτικούς:

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο, και συνδεθείτε με το λογαριασμό σας, πατώντας σύνδεση με λογαριασμό στο ΠΣΔ:

Αφού συνδεθείτε μεταβαίνετε στην καρτέλα με το Χαρτοφυλάκιό σας και μπορείτε να δημιουργήσετε το πρώτο σας μάθημα, κάνοντας κλικ στο κουμπί: Δημιουργία μαθήματος

Συμπληρώστε τα απαραίτητα στοιχεία, αποφασίστε τον τρόπο πρόσβασης των μαθητών σας, και πατήστε Δημιουργία Μαθήματος.

Δεν χρειάζεται κάποιο άγχος σε αυτό το σημείο αφού όλες οι παραπάνω επιλογές μπορούν να τροποποιηθούν όποτε το επιθυμήσετε. Αν συμπληρώσατε τα απαραίτητα πεδία, το μάθημα θα δημιουργηθεί επιτυχώς και θα λάβετε το παρακάτω μήνυμα:

Έχετε μεταβεί πλέον στο χώρο του μαθήματος και όλες οι λειτουργίες του βρίσκονται στην αριστερή εργαλειοθήκη και συγκεκριμένα στη Διαχείριση μαθήματος. Οι βασικές επιλογές είναι οι:

Ρυθμίσεις: αλλάζετε όλες τις παραμέτρους που θέσατε κατά τη δημιουργία του μαθήματος (όπως είδατε παραπάνω)

Χρήστες: διαχειρίζεστε τους χρήστες (μαθητές) του μαθήματός σας:

Εργαλεία: Όπως παρατηρείτε στη δεξιά εργαλειοθήκη, υπάρχουν κάποια ενεργά και κάποια ανενεργά εργαλεία. Ενεργά είναι αυτά που θα εμφανίζονται στους μαθητές σας. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μην έχουν μια τεράστια λίστα με εργαλεία που δεν έχουν περιεχόμενο. Έτσι αν το μάθημά μας έχει ασκήσεις, ανακοινώσεις, συνδέσεις διαδικτύου και βαθμολόγιο, αρκεί να έχουμε μόνο αυτά τα εργαλεία ενεργά. Για να το κάνουμε αυτό αρκεί να μετακινούμε τα εργαλεία από τη στήλη των ανενεργών στα ενεργά και αντίστροφα:

Πατάμε υποβολή και είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε περιεχόμενο. Φυσικά μπορούμε να επανέλθουμε όσες φορές επιθυμούμε και να κάνουμε αλλαγές.

Ας δούμε τώρα πως μπορεί να δομηθεί ένα μάθημα.

Όταν το δημιουργήσατε είδατε στις επιλογές το παρακάτω:

Αν επιλέξετε τη δομή μαθήματος με ενότητες (προσωπικά το προτιμώ), μπορείτε να ανεβάζετε το υλικό και να δομήσετε το μάθημά σας σε κεφάλαια ή θεματικές ενότητες. Μπορείτε να κάνετε είτε ακολουθώντας αυτά του βιβλίου (συνίσταται για να μην μπερδεύονται οι μαθητές) είτε με το δικό σας τρόπο (π.χ. Ηλεκτρισμός, Δυαδικό σύστημα, Γραμματική, κλπ, κλπ). Προσθέστε την πρώτη σας ενότητα:

Παρατηρήστε ότι σε κάθε σας βήμα υπάρχει και το αγγλικό ερωτηματικό (?). Πατώντας το λαμβάνετε άμεση βοήθεια! Αφού πατήσετε το Προσθήκη Ενότητας

…δίνετε έναν τίτλο και μια περιγραφή (π.χ. Κεφάλαιο 1 – Ηλεκτρισμός), και επιλέγετε προαιρετικά διάρκεια και ετικέτες σχετικές με την ενότητα. Πατήστε Υποβολή.

Η ενότητα – κεφάλαιο δημιουργήθηκε και πάνω σε αυτή, θα προσθέσετε περιεχόμενο με τη χρήση των εργαλείων που προαναφέραμε. Πατώντας το γρανάζι στη δεξιά γωνία, μπορείτε να προσθέσετε κείμενο με θεωρία, συνδέσμους, αρχεία εικόνας, ήχου, βίντεο, ασκήσεις, και πολλά πολλά ακόμη. Πιστέψτε με δε θα σας λείψει τίποτα!

Θα σας παρουσιάσω ένα εξ αυτών για να δείτε τη λογική. Ας προσθέσουμε λοιπόν μια άσκηση:

Πηγαίνουμε στις Ασκήσεις και πατάμε το κουμπί Νέα Άσκηση:

Κατά τα γνωστά πλέον, δίνουμε το όνομα και μια περιγραφή, ημερομηνία λήξης, αν υπάρχει χρονικός περιορισμός, σε ποιους απευθύνεται (ναι υπάρχει δυνατότητα εξατομίκευσης), και πολλά ακόμη που θα καλύψουν σίγουρα τις ανάγκες σας:

Αφού πατήσετε Δημιουργία, ήρθε η ώρα να προσθέσετε τις ερωτήσεις σας. Πατήστε Νέα Ερώτηση:

Γράψτε την ερώτησή σας, επιλέξτε τον τύπο της απάντησης (π.χ. πολλαπλής επιλογής, συμπλήρωσης κενών, Σωστό Λάθος, κ.α.) και πείτε στο τέλος, Εντάξει.

Δείτε ένα παράδειγμα με σωστό λάθος. Η ερώτησή μας, η επιλογή του Σωστού ή του Λάθους και πιθανή βαθμολογία της ερώτησης:

Νομίζω ότι σας περιέγραψα τα πλέον βασικά για να ξεκινήσετε.

Εννοείται πως υπάρχει ο πλήρης οδηγός της εφαρμογής για τον εκπαιδευτικό με όλες τς λεπτομέρειες, και αξίζει να τον συμβουλευτείτε όπου συναντήσετε πρόβλημα.

Τα μαθήματα που δημιουργείτε, μπορεί να είναι διαθέσιμα:

α) με εγγραφή, όπου απαιτείται οι μαθητές να συνδεθούν με τον προσωπικό τους λογαριασμό στο ΠΣΔ για να εισέλθουν στο μάθημα. Εδώ μάλιστα υπάρχει πλήρης λειτουργικότητα με διάδραση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών.

β) ανοικτά, χωρίς να απαιτείται η σύνδεση με λογαριασμό ΠΣΔ από τους μαθητές (απουσία διάδρασης από τους μαθητές).

Με τα νέα δεδομένα που έχουμε, λόγω κλειστών σχολείων κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία των λογαριασμών των μαθητών στο ΠΣΔ. Αν όμως αυτό καθυστερήσει, ακόμη και το ανοικτό μάθημα μπορεί να προσφέρει πολλά.

Πραγματικά πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο – όπλο στα χέρια του εκπαιδευτικού. Ενώ έχει αμέτρητες επιλογές και δυνατότητες είναι πολύ εύκολο στη χρήση του.

Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε!!!

Για μαθητές:

Το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να δημιουργήσετε το λογαριασμό σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και μπορείτε να την κάνετε με λίγα κλικ από το σπίτι σας με υποχρεωτική συγκατάθεση του γονέα κηδεμόνα σας.

Για όλα τα υπόλοιπα θα σας καθοδηγήσει ο/η εκπαιδευτικός που διαθέτει την ηλεκτρονική τάξη.

Παρόλα αυτά, η προσωποποιημένη είσοδος στην υπηρεσία, οδηγεί τον μαθητή στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο. Εκεί, μπορεί να κάνει εγγραφή στα ηλεκτρονικά μαθήματα που έχουν δημιουργήσει οι εκπαιδευτικοί του σχολείου του, για τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά (με ένα κλικ). Για την πρόσβαση σε υλικό ανοικτών μαθημάτων δεν απαιτείται η σύνδεση με λογαριασμό χρήστη για τους μαθητές. Για έναν αναλυτικό οδηγό μπορείτε να ρίξετε μια ματιά, εδώ.


…για περισσότερο υλικό για τις μέρες που μένουμε σπίτι, δείτε τα άρθρα της σχετικής ετικέτας

The post eClass! Ηλεκτρονική τάξη στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο appeared first on Embedded.

]]>
Δωρεάν τηλεδιασκέψεις μικρών ομάδων με το Whereby http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/20/whereby/ Fri, 20 Mar 2020 17:01:49 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4816 Μια δωρεάν πλατφόρμα, για τηλεδιασκέψεις μικρών ομάδων με μοναδικό προαπαιτούμενο μια σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα σύγχρονο φυλλομετρητή.

The post Δωρεάν τηλεδιασκέψεις μικρών ομάδων με το Whereby appeared first on Embedded.

]]>

Στον ιστότοπό μου έχω κατά καιρούς παρουσιάσει αρκετές πλατφόρμες για τηλεδιάσκεψη και εξ αποστάσεως συνεργασίες. Μπορείτε να τις δείτε εδώ. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω μία ακόμη, το Whereby. Πρόκειται για μια δωρεάν, διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει μικρές ομάδες, που θέλουν να επικοινωνήσουν με μοναδικό προαπαιτούμενο μια σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα σύγχρονο φυλλομετρητή. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο και μεταβείτε στην καρτέλα Get Started.

Κάντε την εγγραφή σας με ένα Όνομα και ένα email ή με το λογαριασμό που διαθέτετε στη Google. Επιλέξτε τη δωρεάν (Free) έκδοση, η οποία επιτρέπει μέχρι 4 συνεργάτες. Θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα όνομα για το δωμάτιό σας:

Θα πατήσετε Create my Room (Δημιούργησε το δωμάτιό μου), και αμέσως, μπορείτε να μεταβείτε εκεί (Go to Room). Πριν μπείτε στο δωμάτιο, ενεργοποιήστε μικρόφωνο ή/και κάμερα, πατώντας Request Permissions:

Θα κάνετε ένα τεστ ότι λειτουργούν (μικρόφωνο, κάμερα και τα ηχεία σας):

και πλέον είστε στο δωμάτιό σας. Εδώ δεν υπάρχει κάτι το δύσκολο. Όλα τα εργαλεία βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης και σας τα περιγράφω στην παρακάτω εικόνα:

Να σημειώσουμε πως κατά το διαμοιρασμό της οθόνης σας έχετε αρκετές επιλογές, ανάλογα με το τι θέλετε να διαμοιράσετε. Μεταξύ Firefox και Chrome υπάρχουν μικρές διαφορές, αλλά όποιο και να χρησιμοποιήσετε δε θα συναντήσετε πρόβλημα:

Αντιγράψτε το σύνδεσμο του δωματίου σας. Κοινοποιήστε τον, και πλέον οι μαθητές, εκπαιδευτικοί ή συνεργάτες σας μπαίνουν στο δωμάτιο και ξεκινά η συνεργασία. Τόσο απλά!

Η εφαρμογή λειτουργεί άψογα σε όλους τους φυλλομετρητές (Chrome, Firefox). Αν έχετε κινητή συσκευή Android, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε από τον φυλλομετρητή σας, ενώ για συσκευές με iOS, μπορείτε να κατεβάσετε το app από εδώ.

Η σελίδα υποστήριξης του Whereby, έχει όλες τις λεπτομέρειες αν και δε νομίζω ότι θα σας χρειαστούν.

Καλές τηλεδιασκέψεις!

The post Δωρεάν τηλεδιασκέψεις μικρών ομάδων με το Whereby appeared first on Embedded.

]]>
Χρήση εργαλείων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με το μάθημα «Μένουμε Σπίτι με το eTwinning». http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/20/seminario-ergaleia-gia-ex-apostaseos-ekpaideysi/ Fri, 20 Mar 2020 11:47:26 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4810 Ταχεία επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση εργαλείων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας των μαθημάτων από το σπίτι.

The post Χρήση εργαλείων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με το μάθημα «Μένουμε Σπίτι με το eTwinning». appeared first on Embedded.

]]>

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning ανακοινώνει το διαδικτυακό μάθημα «Μένουμε Σπίτι με το eTwinning». Το διαδικτυακό μάθημα αποσκοπεί στην ενημέρωση και ταχεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη χρήση εργαλείων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι εκπαιδευτικοί για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας των μαθημάτων τους από το σπίτι.

Στο μάθημα αυτό παρουσιάζονται εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Περιλαμβάνονται τα προτεινόμενα εργαλεία από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και εργαλεία τα οποία έχουν παρουσιάσει στα ετήσια σεμινάρια του eTwinning.

Το διαδικτυακό μάθημα περιλαμβάνει:

Οδηγίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Συμβουλές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης

 • Ηλεκτρονική τάξη (e-class) από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Μέρος Α’, Β’)
 • Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me
 • Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης Moodle (Μέρος I, ΙΙ, III, IV,V)
 • Edmodo (Μέρος Α, Β)
 • Google Classroom
 • TES Teach with Blendspace

Πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης

 • Ζωντανά Ηλεκτρονικά Μαθήματα από το ΠΣΔ (Lessons sch.gr)
 • Τηλεδιασκέψεις από το ΠΣΔ (Meeting.sch.gr)
 • Webex meeting – Πλατφόρμα Τηλεδιάσκεψης
 • Skype
 • Whereby – Πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης

Βοηθητικά Εργαλεία τηλεκπαίδευσης

 • Remind – Επικοινωνήστε με τους μαθητές σας
 • Doodle – Προγραμματισμός εκδηλώσεων
 • Ψηφιακός ασπροπίνακας

Το διαδικτυακό μάθημα είναι προσβάσιμο από όλους τους επισκέπτες, δηλαδή δεν χρειάζονται κωδικοί για να προσπελαστεί και είναι ανοιχτές όλες οι ενότητες. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να ανοίξει και να διαβάσει τις ενότητες που πιστεύει ότι μπορούν να τον βοηθήσουν. Δηλαδή δεν διαβάζεται σειριακά.

Μπορείτε να το δείτε από εδώ https://seminars.etwinning.gr/ και πατάτε «Είσοδος στο μάθημα»

και  πιο κάτω και πατήστε «Σύνδεση ως επισκέπτης».

Το υλικό του σεμιναρίου βασίστηκε στο υλικό των 11 ετήσιων σεμιναρίων του eTwinning https://seminars.etwinning.gr/ και θα βελτιώνεται συνεχώς.

The post Χρήση εργαλείων εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με το μάθημα «Μένουμε Σπίτι με το eTwinning». appeared first on Embedded.

]]>
Μένουμε Σπίτι! Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη http://users.sch.gr/nickpapag/2020/03/18/menoume-spiti-protaseis-saferinternet4kids/ Wed, 18 Mar 2020 15:28:43 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4805 Υλικό από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, για ποιοτικό χρόνο στην οθόνη του Υπολογιστή, τώρα που Μένουμε Σπίτι!

The post Μένουμε Σπίτι! Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη appeared first on Embedded.

]]>

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω του επίσημου ιστοτόπου Saferinternet4kids, μας προτείνει διάφορες ηλεκτρονικές ιστοσελίδες οι οποίες εμπεριέχουν εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικά βιβλία, λογισμικό, οπτικοακουστικό υλικό και δραστηριότητες για παιδιά.

Συγκεκριμένα:

Για μεγαλύτερα παιδιά:

Θρυλικές παραστάσεις εθνικού θεάτρου στο διαδίκτυο

Μια πολύ ωραία πρόταση έρχεται από την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου μέσω της οποία διατίθεται το οπτικοακουστικό αρχείο της. Ένας πραγματικός θησαυρός στο σπίτι μας…Για να μπει κάποιος στο αρχείο επισκέπτεται τον ιστότοπο του Εθνικού Θέατρου www.n-t.gr και πηγαίνουμε στην κατηγορία «γνωρίστε μας». Εκεί βρίσκεται η ένδειξη «ψηφιοποιημένο αρχείο» που οδηγεί στον μοναδικό πλούτο του Εθνικού Θεάτρου.

Ώρα για επανάληψη

Για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου υπάρχουν διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες που περιέχουν μαθήματα και εξ΄αποστάσεως διδασκαλία και οι οποίες στην παρούσα φάση διατίθενται δωρεάν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το www.lab4u.gr  για παιδιά Γυμνασίου Λυκείου και  το  https://brainy.gr/ για παιδιά Γυμνασίου και παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες τέτοιες πλατφόρμες, αρκεί να ψάξει κανείς και να βρει αυτό που θεωρεί ότι του ταιριάζει καλύτερα.

Ναι στο YouTube αλλά ποιοτικά

Δε χρειάζεται όλη μέρα να κρέμονται τα παιδιά από τα χείλη του αγαπημένου τους YouTuber ή να βλέπουν βίντεο αμφιλεγόμενου περιεχομένου. Υπάρχουν και εκπαιδευτικά κανάλια που μπορεί κανείς να βρει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προτείνει για  τα μεγαλύτερα παιδιά τα εξής:

Καθημερινή Φυσική

Astronio 

Educational TVGreece

Φτιάξε το μόνος σου – δημιουργικές ιδέες – DIY Greek

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Το i-create.grείναι ουσιαστικά η διαδικτυακή μορφή της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν, μοιράζονται και αξιολογούν ψηφιακό περιεχόμενο. Ψηφιακά έργα θα αναπτύσσονται μέσα από διαγωνισμούς, καμπάνιες και συνεργασίες με σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

Διαδραστικά σχολικά βιβλία

Περιέχει όλα τα βιβλία των τριών σχολικών βαθμίδων με εμπλουτισμένα link, με σχετικά βίντεο και δραστηριότητες ανά ενότητα και βιβλίο.

 e- διδασκαλία
Εκπαιδευτικά παιχνίδια και ασκήσεις για παιδιά από νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο.

Για μικρότερα παιδιά:

Έμφαση στο παιχνίδι και τη διαδραστική δημιουργικότητα προσφέρουν και τα ιμεάκια, η νεανική παρέα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Παιχνίδια μνήμης, δράσης, γνώσεων, λογικής, και η ενότητα «Δημιουργήστε» όπου τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν και να τυπώσουν τα δικά τους προγράμματα και προσκλήσεις για παιδικά πάρτι.

Για όσους αγαπούν τα βιβλία και για όσους θα ήθελαν τα παιδιά τους να αρχίζουν να διαβάζουν περισσότερο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει δημιουργήσει το site του Μικρού Αναγνώστη. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες και οργανωμένες προσπάθειες στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ανανεώνεται ιδιαίτερα συχνά και τα παιδιά μπορούν να βρουν το βιβλίο που ψάχνουν, με ένα κλικ να το ξεφυλλίσουν και να απολαύσουν την αφήγηση, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς συγγραφής αλλά και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα που τους απασχολούν, όπως είναι ο εκφοβισμός.

Το Jele.gr είναι από τις παλαιότερες αλλά και πλέον ενδιαφέρουσες προσπάθειες στο ελληνικό Διαδίκτυο για τη δημιουργία μίας εκπαιδευτικής ιστοσελίδας που θα απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Οι διαθέσιμες δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στην ύλη αυτών των τάξεων και γενικώς τα παιδιά έχουν πολλές δυνατότητες.

Το click-me.gr απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και προσφέρει μία ευρεία γκάμα από ασκήσεις, ενώ επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν και αγγλικά. Υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία, ενώ είναι ιδιαίτερα πρακτικό είναι οι γονείς μπορούν να «κατεβάσουν» και να εκτυπώσουν ασκήσεις και φύλλα εργασιών.

Στο αερόστατο, παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας μπορούν να έρθουν σε επαφή παίζοντας με τις πρώτες «πράξεις» της γραφής, της ανάγνωσης και των μαθηματικών ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τον κόσμο, τον εαυτό τους και βασικές έννοιες. Η γνώση χωρίζεται σε επίπεδα ενώ οι φωνητικές οδηγίες των χαρακτήρων της σελίδας είναι κατατοπιστικές για το τι πρέπει να κάνει το παιδί και πολύ ευχάριστες!

Στο  http://www.kidmedia.gr/ θα βρείτε  εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά από 2 ετών και άνω καθώς  και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. H ιστοσελίδα  αυτή σας δίνει τη δυνατότητα εφόσον εγγραφείτε να κατεβάσετε ασκήσεις με ενσφηνώματα, αλλά και διάφορες εφαρμογές, ανάλογα με τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του παιδιού.

Πλούσιο υλικό για εκπαιδευτικούς και γονείς θα βρείτε και στον γραφούλη και τη γραφούλα που έχουν κάνει κυριολεκτικά φύλλο και φτερό την ύλη της πρώτης δημοτικού προσφέροντας πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό για κάθε ενότητα και υποενότητα της διδακτέας ύλης.

 Το Λεξοπαιχνίδι είναι πρωτότυπη εφαρμογή για κινητές συσκευές (κατεβάστε την εδώ για συσκευές με λογισμικό Android, κι εδώ για iPhone και iPad). Περιέχει μικρά παιδαγωγικά παιχνίδια, τα οποία παίζονται ατομικά ή με την επίβλεψη γονέα και συνδυάζει την διασκέδαση με την εξάσκηση του μυαλού.  Η εφαρμογή απευθύνεται σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού, καθώς και σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Στόχος της εφαρμογής 10′ στην ορθογραφία είναι η εξάσκηση στην ελληνική ορθογραφία.  Παράλληλα αναπτύσσονται οι ακόλουθες επιμέρους δεξιότητες: γραφή και αναγνώριση λέξεων, ταχύτητα αντίδρασης, λογική σκέψη και παρατηρητικότητα. Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού και είναι κατάλληλη για μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, λογοθεραπεία. Περιλαμβάνει 3 εκπαιδευτικές δραστηριότητες και 3 εκπαιδευτικά παιχνίδια για την εξάσκηση στην ορθογραφία στα ελληνικά.

Το παιδαγωγικό λογισμικό για το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο που έχει εγκρίνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, είναι διαθέσιμο online. Μπορείτε να βρείτε το λογισμικό εδώ

Επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα είναι του Υπουργείου Παιδείας, το Περιβάλλον, η προστασία του δάσους.

Το origami-kids.com περιέχει κατασκευές με απλό χαρτί όπως οι σαΐτες και τα καραβάκια που κατασκευάζαμε μικροί. Η διαφορά είναι πως η δραστηριότητα αυτή έχει εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον πάνω από δέκα διαφορετικές κατηγορίες για να κατασκευαστούν τέτοια μικροαντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό εξασκείται η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα του παιδιού.


Όλα τα παραπάνω προτείνονται εδώ, αλλά πιστεύω πως όλες αυτές τις μέρες που θα είμαστε σπίτι με τα παιδιά αξίζει να εξερευνήσουμε τον ιστότοπο του Saferinternet4kids.

Υπάρχει εξαιρετικό υλικό, παρουσιάσεις, βίντεο, και σίγουρα θα πάρετε ιδέες για δημιουργική οικογενειακή συζήτηση για θέματα Ασφαλείας Διαδικτύου. Περιηγηθείτε στο πλούσιο μενού της σελίδας και σίγουρα θα μείνετε εκεί για ώρα.

Ότι πέφτει στα χέρια μου, από υλικό για να τηρήσουμε το Μένουμε Σπίτι, θα το βρίσκετε εδώ.

The post Μένουμε Σπίτι! Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη appeared first on Embedded.

]]>