Embedded http://users.sch.gr/nickpapag Εκπαίδευση με τη χρήση Υπολογιστή Tue, 19 Mar 2019 14:01:00 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.1.1 http://users.sch.gr/nickpapag/wordpress/wp-content/uploads/2016/05/cropped-st1-32x32.png Embedded http://users.sch.gr/nickpapag 32 32 31ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες ηλικίας 14-20 ετών http://users.sch.gr/nickpapag/2019/03/19/eu-contest-for-young-scientists-2019/ Tue, 19 Mar 2019 14:01:00 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4162 Οι εργασίες θα είναι πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες ή ευρεσιτεχνίες που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και θα υποβληθούν με την μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής (γραπτό δοκίμιο) έως τις 19/4/2019.

The post 31ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες ηλικίας 14-20 ετών appeared first on Embedded.

]]>

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων αποτελεί έναν θεσμό με μεγάλη απήχηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς αναδεικνύει μελλοντικούς κορυφαίους επιστήμονες. Από το 1989, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τον διαγωνισμό, στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη ταλαντούχων νέων, η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των νέων επιστημόνων και η παροχή σε αυτούς της δυνατότητας να τεθούν υπό την καθοδήγηση ορισμένων εκ των πλέον εξεχόντων ερευνητών της Ευρώπης.

Σε συνέχειας της περυσινής ελληνικής συμμετοχής στον «30ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων», η οποία απέσπασε το ειδικό βραβείο της EIROFORUM “Eurofusion-Jet” με την εργασία :“AGMP – Algorithm Guided Modular Probe” (Αλγοριθμικά Κατευθυνόμενος Διαμερισματοποιημένος Εξερευνητής), η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του ΥΠΠΕΘ καλεί νέους ηλικίας 14-20 ετών να συμμετάσχουν στον «31° Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια της Βουλγαρίας, από 13-18 Σεπτεμβρίου 2019.

Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων συμμετέχουν νέοι που έχουν αποσπάσει το αντίστοιχο πρώτο βραβείο, ανά κατηγορία θέματος, στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 14 έως 20 ετών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μην έχουν συμπληρώσει τα 21 έτη έως και την τελευταία ημέρα του μήνα που πραγματοποιείται ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός (30.09.2019), αλλά να έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη την πρώτη ημέρα του ίδιου μήνα. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων.

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν εργασία (project) ατομική ή ομαδική (ομάδες με μέγιστο αριθμό 3 ατόμων) καθώς και το σχέδιο-κατασκευή της μελέτης, όπου αυτό χρειάζεται. Η εργασία θα είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει. Θα υποβληθεί με την μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής (γραπτό δοκίμιο) έως τις 19/4/2019.

Γίνονται δεκτές εργασίες από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Ιατρική, Κοινωνικές Επιστήμες, Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου κ.λ.π.

Οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση και θα αποστείλουν το γραπτό δοκίμιο και τα απαιτούμενα συνοδευτικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στη σχετική πρόσκληση

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες παρακαλούμε επισκεφθείτε τους ιστότοπους:

https://ec.europa.eu/research/eucys/index.cfm?pg=home

https://www.eucys2018.com/

The post 31ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες ηλικίας 14-20 ετών appeared first on Embedded.

]]>
Εκφοβισμός στο σχολείο μου; Όχι ευχαριστώ! http://users.sch.gr/nickpapag/2019/03/14/sxolikos-ekfobismos-mooc/ Thu, 14 Mar 2019 08:41:27 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4155 Ένας ιδιαίτερος κύκλος μαθημάτων από το Teacher Academy του School Education Gateway για το Σχολικό Εκφοβισμό και τρόπους αντιμετώπισης. Έναρξη 25 Μαρτίου 2019.

The post Εκφοβισμός στο σχολείο μου; Όχι ευχαριστώ! appeared first on Embedded.

]]>

Ο εκφοβισμός στα σχολεία παραμένει πρόβλημα που επιμένει, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη και τη δέσμευση των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να «καταπολεμήσουν όλες τις μορφές διακρίσεων και βίας, ιδιαίτερα του εκφοβισμού και της παρενόχλησης». Επιπλέον, ο εκφοβισμός αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη ως μείζων παράγοντας ο οποίος πλήττει την ευημερία των μαθητών, οδηγώντας στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου ή ακόμα και την αυτοκτονία.

Νέες μορφές εκφοβισμού που καθίστανται δυνατές χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις και την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προστίθενται στο πρόβλημα, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη εύρεσης τρόπων εκ μέρους των εκπαιδευτικών για την πρόληψη και την καταπολέμησή του σε επίπεδο σχολείου.

Με αφορμή τα παραπάνω, ξεκινά κύκλος μαθημάτων στο Teacher Academy του School Education Gateway και διατίθεται μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

http://academy.schooleducationgateway.eu/web/bullying-not-in-my-class-creating-safe-learning-environments-for-students

http://bit.ly/bullying-course_el

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στο School Education Gateway αν δεν έχουν ήδη έναν, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μέρος στα μαθήματα.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα ψηφιακό σήμα για τον κύκλο μαθημάτων και ένα πιστοποιητικό με την ολοκλήρωσή του. Το ψηφιακό σήμα μπορεί να εξαχθεί στο Mozilla Badge Backpack.

Ο κύκλος μαθημάτων προσφέρει στους εκπαιδευτικούς μια καλύτερη κατανόηση των διαφόρων μορφών εκφοβισμού και διαδικτυακού εκφοβισμού και τους εφοδιάζει ώστε να επινοούν στρατηγικές και να παίρνουν μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην τάξη και το σχολείο. Για τον λόγο αυτό, ο κύκλος μαθημάτων πραγματεύεται τους ρόλους διαφορετικών προσώπων σε ένα σενάριο εκφοβισμού (θυτών, παρατηρητών και θυμάτων), διερευνά τις πιο συχνές μορφές εκφοβισμού και καλύπτει τα βασικά συστατικά για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης.

Ο κύκλος μαθημάτων έχει οργανωθεί με βάση την αρχή της ομότιμης μάθησης, με περιεχόμενο σχεδιασμένο ώστε να διεγείρει τον στοχασμό και τη συζήτηση και έτσι οι συμμετέχοντες να μαθαίνουν ο ένας από τις εμπειρίες και τις ιδέες του άλλου. Για την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων, οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ένα τελικό προϊόν και να αξιολογήσουν τη δουλειά των άλλων συναδέλφων τους. Προς διευκόλυνση της ομότιμης μάθησης, έχει δημιουργηθεί μια κλειστή ομάδα στο Facebook, την οποία θα βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/groups/BullyingCourse

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να πάρουν μέρος στα μαθήματα, τα οποία όμως στοχεύουν πρωτίστως σε εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες από τον τομέα της εκπαίδευσης, από όλες τις βαθμίδες και ανεξαρτήτως διδακτικού αντικειμένου.

Προϋπόθεση αποτελεί ένα στοιχειώδες επίπεδο ψηφιακού γραμματισμού, προκειμένου οι συμμετέχοντες να πλοηγούνται στο υλικό του κύκλου μαθημάτων και να συμμετέχουν στην αντίστοιχη κοινότητα. Την ίδια στιγμή, η αλληλεπίδραση μέσω των κοινωνικών μέσων δεν αποτελεί προϋπόθεση, παρότι ανάλογες συνδιαλλαγές ενθαρρύνονται σθεναρά, καθώς βελτιώνουν σημαντικά την εμπειρία των μαθημάτων.

Καθώς τα μαθήματα γίνονται στα Αγγλικά, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν προφορικό και γραπτό λόγο με ορολογία που αφορά στην εκπαίδευση και να είναι σίγουροι ότι μπορούν να εκφραστούν και να αλληλεπιδράσουν γραπτώς στα Αγγλικά.

Ο παρών κύκλος μαθημάτων ξεκινάει στις 25 Mαρτίου, αλλά υπάρχει ήδη η δυνατότητα εγγραφής μέσω της σελίδας του. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν 4,5 εβδομάδες – με μία καινούργια ενότητα κάθε εβδομάδα, ακολουθούμενες από 1,5 εβδομάδα χωρίς μαθήματα. Ο φόρτος εργασίας υπολογίζεται στις 3-4 ώρες εβδομαδιαίως.

Πηγή άρθρου: Ενημερωτικός κόμβος ΠΣΔ για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

The post Εκφοβισμός στο σχολείο μου; Όχι ευχαριστώ! appeared first on Embedded.

]]>
Webinar «Η σημασία της ψηφιακής παιδείας στην εποχή των Fake News» http://users.sch.gr/nickpapag/2019/03/14/webinar-fake-news-martios-2019/ Thu, 14 Mar 2019 08:19:49 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4153 Το webinar αφορά εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και θα γίνει από τις 4:00 μ.μ. ως τις 5:00 μ.μ. την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019.

The post Webinar «Η σημασία της ψηφιακής παιδείας στην εποχή των Fake News» appeared first on Embedded.

]]>

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, θα πραγματοποιηθεί webinar διάρκειας 60 λεπτών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και θέμα «H σημασία της ψηφιακής παιδείας στην εποχή των Fake news».

Εισηγητές της τηλεκπαίδευσης είναι οι κ.κ. Κατερίνα Ψαρουδάκη Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Γιώργος Κορμάς, Υπεύθυνος Γραμμής Βοήθειας Help-Line.gr. Τo webinar συντονίζει ο Άρης Λούβρης, Εθνικός Συντονιστής eSafetyLabel.

Θέμα της τηλεκπαίδευσης,  η σημασία της ψηφιακής παιδείας στην εποχή των Fake News και πως μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε σε 14.000 μαθητές για τις διαδικτυακές τους συνήθειες και τους κινδύνους με τους οποίους έχουν έρθει σε επαφή. Το webinar αφορά εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και θα γίνει από τις 4:00 μ.μ. ως τις 5:00 μ.μ.

Τέλος, αναφορά θα γίνει και στα πορίσματα της πρόσφατης έρευνας eSL+ σε ότι αφορά την ψηφιακή ασφάλεια. Η εγγραφή των συμμετεχόντων είναι μέσω του συνδέσμου της ΕΥΥ eTwinning και η καταληκτική ημερομηνία των εγγραφών είναι η Τρίτη 19/3/2019. Μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως 100 εκπαιδευτικοί.

The post Webinar «Η σημασία της ψηφιακής παιδείας στην εποχή των Fake News» appeared first on Embedded.

]]>
Δημιουργούμε διαδικτυκά Quiz με το ολοκαίνουργιο Badaboom! http://users.sch.gr/nickpapag/2019/03/04/badaboom-quiz-maker/ Mon, 04 Mar 2019 13:48:52 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3703 Ένα ακόμη διαδικτυακό εργαλείο δημιουργίας quiz για τους μαθητές μας, ήρθε για να προστεθεί στη λίστα του Ιστοτόπου μου. Ας γνωρίσουμε το Badaboom!

The post Δημιουργούμε διαδικτυκά Quiz με το ολοκαίνουργιο Badaboom! appeared first on Embedded.

]]>

Το Badaboom είναι μια νέα πλατφόρμα για τη δημιουργία διαδικτυακών παιχνιδιών και Quiz. Το γνωστό μας Kahoot, ήταν η πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς, στο Πολυτεχνείο του Hong Kong. Με αφορμή ένα project με τίτλο PALMS (Pedagogic & Active Learning Mobile Solutions), «γεννήθηκε» το Badaboom το οποίο προσθέτει περισσότερες επιλογές στον εκπαιδευτικό που θέλει να δημιουργήσει διαδικτυακά Quiz. Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο στην περίεργη διεύθυνση http://palms.polyu.edu.hk:8000/ ή στη νέα, που κάνει redirect (μάλλον κατάλαβαν την πολυπλοκότητα της πρώτης) www.badaboom.hk

Πρώτο βήμα η εισαγωγή ενός ονόματος για το πρώτο σας quiz. Δώστε όνομα και πατήστε Make a new Quiz!

Στο επόμενο βήμα θα διαλέξετε τον τύπο του quiz που θα δημιουργήσετε:

Ας δούμε ένα παράδειγμα δημιουργίας ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Πατήστε Multiple Choice.

Εισάγετε την ερώτησή σας, η οποία μπορεί να περιέχει κείμενο, συνδέσμους, μαθηματικές εκφράσεις, εικόνες, κλπ… Μια οθόνη κινητής συσκευής στα δεξιά σας δείχνει μια προεπισκόπηση των όσων γράφετε και πως αυτά θα παρουσιαστούν στους μαθητές σας:

Μόλις ολοκληρώσετε την ερώτηση πατάτε Proceed to the answer options, για να προσθέσετε τις πιθανές απαντήσεις. Προσθέστε λοιπόν τις 4 απαντήσεις, ορίστε το ποιες είναι οι σωστές (από καμία μέχρι και όλες), και ρυθμίστε πως αυτές θα προβάλλονται:

Μόλις ολοκληρώσετε το βήμα αυτό πατήστε Proceed to the countdown για να ρυθμίσετε τη διάρκεια – διαθέσιμο χρόνο απάντησης:

Μόλις ορίσετε το χρόνο και πατήσετε Proceed to the quiz manager, το quiz αποθηκεύεται στον browser σας και είναι έτοιμο για κοινοποίηση:

Στον πίνακα ελέγχου μπορείτε να παίξετε, να επεξεργαστείτε, να κοινοποιήσετε μέσω συνδέσμου το quiz, ή/και να το διαγράψετε:

Ας δούμε τώρα τι θα δούνε οι μαθητές μας μόλις ανοίξουν το σύνδεσμο που τους κοινοποιήσαμε.

Σε πρώτη φάση θα βάλουν ένα ψευδώνυμο, και θα πατήσουν επόμενο (Next):

Μετά την είσοδο μαθητών και την εισαγωγή ονόματος, εμείς βλέπουμε πλέον το πόσοι και ποιοι συμμετέχουν:

Μπορούμε να θέσουμε ως κανόνα την είσοδο με πραγματικό όνομα και αν δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό, να προβούμε σε διαγραφή:

Όταν ένας μαθητής ολοκληρώσει το Quiz, μπορεί να δει τα αποτελέσματα, τις σωστές απαντήσεις και τα στατιστικά του:

Επίσης το συνολικό σκορ το οποίο υπολογίζεται και συναρτήσει του χρόνου στον οποίο απάντησε:

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στον εκπαιδευτικό, ο οποίος μπορεί μάλιστα να εξάγει τα αποτελέσματα με τα στατιστικά σε αρχεία .xls και .csv, για επιπλέον επεξεργασία. (Αυτό γίνεται πατώντας το κουμπί Export):

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα προσθήκης μουσικής, η οποία μπορεί να παραμετροποιηθεί, από το σχετικό πίνακα ελέγχου πολυμέσων:

Γενικά η εφαρμογή είναι αρκετά εύχρηστη και συναγωνίζεται τα Kahoot και Quizizz.

Ένα πλεονέκτημα και μειονέκτημα ταυτόχρονα, είναι το γεγονός ότι δε χρειάζεται καμία εγγραφή. Όλες οι ενέργειες αποθηκεύονται στον browser μας, και αρκεί να επισκεφτούμε τον ιστότοπο του Badaboom, και θα είναι όλα εκεί. Αρκεί να μην καθαρίσουμε το ιστορικό του browser από cache και cookies.

Αν σας αρέσουν τα βίντεο – οδηγοί, τα παρακάτω βιντεάκια έχουν όλα όσα θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε:

Καλές δημιουργίες!

Για περισσότερα εργαλεία δημιουργίας quiz, ρίξτε μια ματιά στη σχετική κατηγορία Quiz Maker.

The post Δημιουργούμε διαδικτυκά Quiz με το ολοκαίνουργιο Badaboom! appeared first on Embedded.

]]>
Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Πληροφορική της Γ΄ Γενικού Λυκείου http://users.sch.gr/nickpapag/2019/02/22/neo-programma-spoudon-pliroforiki-g-gel/ Fri, 22 Feb 2019 15:11:20 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4145 Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η πρόταση του Ι.Ε.Π. για το Πρόγράμμα Σπουδών για το μάθημα της Πληροφορικής στη Γ΄ Λυκείου, από το 2019-2020.

The post Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Πληροφορική της Γ΄ Γενικού Λυκείου appeared first on Embedded.

]]>

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η πρόταση του Ι.Ε.Π. για τα Προγράμματα Σπουδών της Γ΄ Λυκείου. Ειδικότερα για το μάθημα της Πληροφορικής:

Σκοπός του μαθήματος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αναπτύξουν ικανότητες αναλυτικής και συνθετικής σκέψης, ώστε να επιλύουν προβλήματα, να σχεδιάζουν αλγορίθμους και να δημιουργούν προγράμματα μέσω εφαρμοσμένων προσεγγίσεων μεθοδολογικού χαρακτήρα.

Οι μαθητές/μαθήτριες, συνδυάζοντας υπάρχουσες βιωματικές και μαθησιακές εμπειρίες, οικοδομούν τη θεμελίωση νέων γνώσεων με χρήση εννοιών, μεθόδων και εργαλείων της Επιστήμης της Πληροφορικής και αποκτούν το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο για την αξιοποίησή τους και σε άλλες επιστήμες.

Η προσέγγιση των εννοιών και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την υλοποίηση του γενικού σκοπού του μαθήματος ταξινομούνται στις ακόλουθες Θεματικές Ενότητες:

1. Ανάλυση προβλήματος

– Καθορισμός και κατανόηση του προβλήματος

– Δομή του προβλήματος

– Καθορισμός απαιτήσεων

2. Σχεδίαση αλγορίθμων

– Αλγόριθμοι – Βασικές έννοιες

– Μεθοδολογίες σχεδιασμού αλγορίθμων

– Ανάπτυξη αλγορίθμων

– Έλεγχος αλγορίθμων

3. Υλοποίηση σε προγραμματιστικό περιβάλλον

– Είδη, τεχνικές και περιβάλλοντα προγραμματισμού

– Στοιχεία δομημένου προγραμματισμού

– Στοιχεία σύγχρονων προγραμματιστικών περιβαλλόντων

– Σχεδιασμός και υλοποίηση περιβάλλοντος διεπαφής

– Έλεγχος και εκσφαλμάτωση προγράμματος

4. Αξιολόγηση-Τεκμηρίωση

– Αξιολόγηση, βελτιστοποίηση, επέκταση του προγράμματος

– Τεκμηρίωση του προγράμματος

– Κύκλος ζωής λογισμικού

Έμφαση δίνεται στις Θεματικές Ενότητες «Ανάλυση Προβλήματος», «Σχεδίαση Αλγορίθμων» και «Υλοποίηση σε προγραμματιστικό περιβάλλον», ώστε οι μαθητές/μαθήτριες να:

 – αναπτύσσουν δεξιότητες αλγοριθμικής προσέγγισης, δημιουργικότητα, φαντασία, αναλυτικό πνεύμα και αυστηρότητα στην έκφραση,

– διακρίνουν τα προβλήματα που επιλύονται σε προγραμματιστικό περιβάλλον,

– μετατρέπουν έναν αλγόριθμο επίλυσης ενός προβλήματος σε πρόγραμμα.

Απώτερος σκοπός του μαθήματος είναι, με την κατάλληλη αξιοποίηση αλγοριθμικών μεθόδων και προγραμματιστικών εργαλείων, οι μαθητές/μαθήτριες να αποκτήσουν ικανότητες κατηγοριοποίησης, ανάλυσης, σύνθεσης και μοντελοποίησης προβλημάτων, ώστε με αφαιρετικό τρόπο να είναι σε θέση να γενικεύουν την επίλυση αυθεντικών υπολογιστικών προβλημάτων και υποπροβλημάτων και να αναπτύξουν ικανότητες υπολογιστικής σκέψης.

Δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα Σπουδών

The post Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Πληροφορική της Γ΄ Γενικού Λυκείου appeared first on Embedded.

]]>
Εικονικές Περιηγήσεις με το Tour Creator της Google http://users.sch.gr/nickpapag/2019/02/21/vr-tours-creator-google/ Thu, 21 Feb 2019 18:22:27 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4099 Ένα εξαιρετικό εργαλείο που φέρνει με τον πιο απλό τρόπο την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας στη σχολική αίθουσα!

The post Εικονικές Περιηγήσεις με το Tour Creator της Google appeared first on Embedded.

]]>

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός πως η Google, έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια απίστευτες εφαρμογές για χρήση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με ένα λογαριασμό Google, μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να συνεργαστούν σύγχρονα ή ασύγχρονα, εκμεταλλευόμενοι την, προσιτή πια, τεχνολογία. Στον ιστότοπό μου έχω παρουσιάσει αρκετές από αυτές και μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη σχετική κατηγορία. Στο άρθρο αυτό θα σας παρουσιάσω μία ακόμη εφαρμογή της Google, το Tour Creator! Το Tour Creator ανήκει στη συλλογή εργαλείων VR (Virtual Reality) της Google και με αυτήν οι χρήστες της μπορούν να δημιουργούν εικονικές περιηγήσεις με επαυξημένη πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό εργαλείο το οποίο μπορεί να πάει τις παρουσιάσεις των μαθητών μας σε άλλο επίπεδο. Ο βασικός λόγος είναι η δυνατότητα χρησιμοποίησης του Street View των χαρτών της Google, για την τρισδιάστατη παρουσίαση τοποθεσιών. Ας το γνωρίσουμε!

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της εφαρμογής, και ξεκινήστε πατώντας Get Started! Θα πρέπει να συνδεθείτε στο λογαριασμό που διαθέτετε στη Google, για να προχωρήσετε. Πατήστε νέα περιήγηση (New Tour)…

…και δώστε κάποιες πληροφορίες για το έργο σας. Τίτλος, Περιγραφή, Κατηγορία και μια αντιπροσωπευτική εικόνα (τύπου .jpg ή .png), αρκούν για να ξεκινήσετε:

Μόλις δώσετε τα παραπάνω πατήστε δημιουργία και είστε έτοιμοι να προσθέσετε σημεία ενδιαφέροντος (POI – Points Of Interest) στην περιήγησή σας. Τα σημεία αυτά τοποθετούνται πάνω σε εικόνες τις οποίες η εφαρμογή ονομάζει ως σκηνές (scenes), οπότε αρκεί να πατάτε κάθε φορά το κουμπί Add Scene:

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να προσθέσετε ως σημείο ενδιαφέροντος την εκκλησία της Παναγίας των Ξένων στη Λευκάδα. Θα πατήσετε το Add scene και θα αναζητήσετε στην πάνω αριστερή γωνία την εκκλησία. Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, βρίσκεστε στο δρόμο και με τη βοήθεια των χαρτών της google μπορείτε να περιηγηθείτε στο χώρο προς όποια κατεύθυνση επιθυμείτε.

Μόλις έχετε την επιθυμητή εικόνα-σκηνή (αν δε σας κάνει μπορείτε να ανεβάσετε τη δική σας) πατάτε προσθήκη και δίνετε όνομα και περιγραφή. Δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, την πρώτη σας σκηνή. Εδώ τώρα μπορείτε να προσθέσετε όσα σημεία ενδιαφέροντος (POIs) επιθυμείτε. Δείτε δεξιά την επιλογή +Add point of interest.

Αυτό είναι το δυνατό σημείο της εφαρμογής! Μπορείτε να προσθέσετε POIs σε διαφορετικά σημεία της σκηνής και να τα εμπλουτίσετε με πληροφορίες. Π.χ. στην πόρτα μπορείτε να βάλετε ένα σημείο και μόλις κάποιος κάνει κλικ να παρέχετε ιστορικά στοιχεία, ή να βάλετε μια εικόνα του εσωτερικού του ναού και όποιος κάνει κλικ στο παράθυρο να την προβάλει. Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής ήχου για να προσθέσετε μια αφήγηση! Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αντιληφθείτε τις δυνατότητες της εφαρμογής, και το τεράστιο πεδίο εφαρμογής σε μαθήματα όπως η Ιστορία, η Γεωγραφία, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κλπ.

Μόλις τελειώσετε την περιήγησή σας θα πρέπει να τη δημοσιεύσετε πατώντας το Publish στο πάνω μέρος της οθόνης. Μπορείτε για όσο διάστημα θέλετε, να κρατήσετε ιδιωτική την περιήγησή σας δηλώνοντας στην ορατότητα (Visibility) του έργου σας αν θα είναι Public ή Unlisted. Προφανώς η δεύτερη επιλογή κρατά το έργο σας σε ιδιωτική χρήση για όσο το επιθυμείτε (π.χ. για όσο το επεξεργάζεστε).

Φυσικά το έργο σας μπορεί να κοινοποιηθεί (ακόμη και αν είναι unlisted) πατώντας το κουμπί της κοινοποίησης:

Η κοινοποίηση μπορεί να γίνει μέσω συνδέσμου, ή μέσω κοινωνικών δικτύων. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή ενσωμάτωσης σε ιστότοπο:

Στον επίσημο ιστότοπο, μπορείτε να δείτε πολλά έτοιμα έργα, για να πάρετε ιδέες. Μερικά από αυτά είναι πραγματικά απίστευτα!!! Δείτε σχετικά εδώ.

Σε όσους αρέσουν τα βίντεο – οδηγοί, το παρακάτω περιγράφει με απλό τρόπο όλα τα βήματα δημιουργίας μιας περιήγησης:

Όπως και να το κάνουμε η επαυξημένη – εικονική πραγματικότητα είναι το μέλλον, αν όχι το παρόν! Με το Tour Creator η Google φέρνει την τεχνολογία αυτή δωρεάν στη σχολική αίθουσα. Πραγματικά πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο και αξίζει να το δοκιμάσετε. Πρώτα εσείς και γιατί όχι και οι μαθητές σας! Εξάλλου το εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά, μέσω της εφαρμογής Google Expeditions. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε η δυνατότητα διαμοιρασμού περιηγήσεων και από τους μαθητές, οι οποίοι θα μπορούν να δημιουργούν περιηγήσεις και να τις διαμοιράζονται από το κινητό τους τηλέφωνο. Για τα σχετικά apps δείτε εδώ για Android και εδώ για iOS.

Καλές δημιουργίες!

The post Εικονικές Περιηγήσεις με το Tour Creator της Google appeared first on Embedded.

]]>
Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras http://users.sch.gr/nickpapag/2019/02/13/bebras-greece-challenge-2019/ Wed, 13 Feb 2019 12:29:35 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4132 Ο πρώτος διαγωνισμός Breras στην Ελλάδα θα διεξαχθεί από 25/2/2019 μέχρι και 8/3/2019. Kαταληκτική ημερομηνία εγγραφής των σχολείων είναι η 20/2/2019.

The post Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras appeared first on Embedded.

]]>

Μόλις σήμερα έμαθα για τον Διαγωνισμό Bebras (προφέρεται «Μπέμπρας» και σημαίνει «Κάστορας» στα Λιθουανικά) και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2006. Ο διαγωνισμός έχει ως σκοπό την προώθηση της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Υπολογιστικής Σκέψης και θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά. Η διοργάνωσή του το 2019, για πρώτη φορά, πιλοτικά, γίνεται από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη συνεργασία πλήθους φορέων και εθελοντών.

Ο διαγωνισμός, έχει διάρκεια 45 λεπτά και περιλαμβάνει 15 σύντομα προβλήματα ή ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Τα θέματα είναι διασκεδαστικά και ελκυστικά και βασίζονται σε σημαντικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες της Πληροφορικής. Είναι διατυπωμένα ώστε να μην απαιτείται προηγούμενη τυπική γνώση για να απαντηθούν, αλλά λογική σκέψη και υπολογιστική νοοτροπία. Η συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό είναι δωρεάν και γίνεται διαδικτυακά με ανώνυμους λογαριασμούς. Δεν γίνεται αποθήκευση ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι συμβατά με το Ελληνικό Πρόγραμμα Σπουδών και επομένως η συμμετοχή στον διαγωνισμό δεν διαφέρει από άλλες διδακτικές αποφάσεις εκπαιδευτικής πρακτικής σε σχέση με την επιλογή και χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα θα διεξαχθεί στο διάστημα από 25/2/2019 μέχρι και 8/3/2019. Για να συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες μιας σχολικής μονάδας στον διαγωνισμό απαιτείται να γίνει εγγραφή από έναν εκπαιδευτικό-συντονιστή του διαγωνισμού στο σχολείο, προκειμένου να εκδοθούν στοιχεία σύνδεσης (όνομα χρήστη και συνθηματικό) για κάθε μαθητή. Η εγγραφή πρέπει να γίνει μέχρι την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019.

Ο διαγωνισμός για το 2019 θα διοργανωθεί πιλοτικά για τις ομάδες:

Ομάδα: 3,4 Ηλικία: 9-10 ετών Τάξη: Γ΄ και Δ΄Δημοτικού

Ομάδα: 5,6 Ηλικία: 11-12 ετών Τάξη: Ε΄ και ΣΤ΄Δημοτικού

Ομάδα: 7,8 Ηλικία: 13-14 ετών Τάξη: Α΄ και Β΄Γυμνασίου

Ομάδα: 9 Ηλικία: 15 ετών Τάξη: Γ΄Γυμνασίου

Ομάδα: 10,11 Ηλικία: 16-17 ετών Τάξη: Α΄και Β΄Λυκείου

Οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε, θα τη βρείτε στη σχετική σελίδα του διαγωνισμού. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά!

Σχετικά Έγγραφα:

Ανακοίνωση Διαγωνισμού

Ενημερωτικό Υλικό

Αφίσα Διαγωνισμού

Περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο του Διαγωνισμού

The post Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής και Υπολογιστικής Σκέψης Bebras appeared first on Embedded.

]]>
Ο μαγικός κόσμος της κρυπτογράφησης (4) – Κωδικοποίηση Rail Fence http://users.sch.gr/nickpapag/2019/02/11/railfence-cryptography/ Mon, 11 Feb 2019 15:33:12 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=2968 Στο τέταρτο άρθρο μου για την κρυπτογράφηση δεδομένων, γνωρίζουμε τη μέθοδο Rail Fence (Zig Zag).

The post Ο μαγικός κόσμος της κρυπτογράφησης (4) – Κωδικοποίηση Rail Fence appeared first on Embedded.

]]>

Στο τέταρτο άρθρο της σειράς με θέμα την κρυπτογράφηση δεδομένων , θα γνωρίσουμε τη μέθοδο Rail fence. Πήρε το όνομά της από το φράκτη (fence) σε σχήμα γραμμών τρένου(rail), που χρησιμοποιείται στις φάρμες της Αμερικής, και στήνονται σε σχήμα zig zag. H μέθοδος χρησιμοποιήθηκε συστηματικά στον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο. Πρόκειται για μια μέθοδο κρυπτογράφησης που χρησιμοποποιεί τη μετάθεση – μεταφορά του πρωτότυπου κειμένου σε ένα πρότυπο μοφής zig-zag (όπως ο φράκτης rail fence). Αυτό που πρέπει να ορίσουμε είναι ο αριθμός των γραμμών που θα συμμετέχει στη δημιουργία του προτύπου κρυπτογράφησης. Για να το καταλάβουμε καλύτερα ας δούμε ένα παράδειγμα:

Έστω το κείμενο: ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ.

Με τη μέθοδο Rail fence 2 γραμμών το κείμενό μου θα γραφεί:

και το κρυπτογραφημένο θα προκύψει γράφοντας τα γράμματα κατά γραμμή: ΣΜΡ ΑΓΩΙΟΜ Ι Ε ΕΟΟΚΥΤΓΑΗΗΗΕΑΘ ΝΡΣΥΕ ΜΑΝΑΜΘΔ ΡΠΟΡΦΣΣ

Αντίστοιχα, με χρήση τριών γραμμών θα είχα:

και το κρυπτογραφημένο θα προκύψει γράφοντας τα γράμματα κατά γραμμή: ΣΡΑΩΟ   ΟΚΤΑΗΗΕΑΘ ΝΡΣΥΕΜΑΝΑΜΘΔ ΡΠΟΡΦΣΣΜ ΓΙΜΙΕΕΟΥΓΗ

Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε ένα μήνυμα που χρησιμοποιεί τη μέθοδο rail fence.

Ας υποθέσουμε ότι σε περίοδο πολέμου, ο διοικητής ήθελε να στείλει το μήνυμα: ΕΠΙΘΕΣΗ ΞΑΝΑ ΑΥΡΙΟ.

…ας δημιουργήσουμε πίνακες με rail fence με κλειδί 4 και 5 αντίστοιχα (όπου * η θέση του κενού διαστήματος):

Με κλειδί 4, δηλαδή 4 γραμμές, θα είχαμε το κρυπτογραφημένο μήνυμα: ΕΗ*ΠΣ*ΑΑΟΙΕΞΝΥΙΘΑΡ.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι:

το πρότυπο – πίνακας που δημιουργείται, ακολυθεί τους παρακάτω κανόνες:

1η γραμμή: απόσταση μεταξύ Ε και Η, και Η και *(6 θέσεις)

2η γραμμή: απόσταση μεταξύ Π και Σ, και Σ και * (4 και 2 αντίστοιχα)

3η γραμμή: απόσταση μεταξύ Ι και Ε, και Ε και Ξ (2 και 4 αντίστοιχα)

4η γραμμή: απόσταση μεταξύ Θ και Α, και Α και Ρ (6 θέσεις)

δηλαδή:

Ε6Η6*

Π4Σ2*4Α2Α4Ο

Ι2Ε4Ξ2Ν4Υ2Ι

Θ6Α6Ρ

Αν επαναδημιουργήσουμε τον πίνακα με βάση τις θέσεις των γραμμάτων θα πάρουμε:

Όλο το μυστικό λοιπόν βρίσκεται στο κλειδί, δηλαδή πόσες γραμμές  έχει ο πίνακάς  μας, και στη δημιουργία του προτύπου με τα κενά. Όπως είδαμε για 4 γραμμές το πρότυπο θα είναι πάντα 6 θέσεις απόσταση για 1η και 4η γραμμή, 4-2-4-2…, για τη δεύτερη γραμμή και 2-4-2-4…, για την τρίτη γραμμή.

Δηλαδή, αν το κλειδί είναι 4, το πρότυπο θα είναι:

6 6 6 6 …..

4 2 4 2 …..

2 4 2 4 …..

6 6 6 6 …..

Αν το κλειδί είναι 5, το πρότυπο θα είναι:

8 8 8 8 …..

6 2 6 2 …..

4 4 4 4 …..

2 6 2 6 …..

8 8 8 8 …..

Για κλειδί ν, το πρότυπο θα προκύψει από τον τύπο 2*ν-2.

Ως τελικό συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι η κρυπτογράφηση με τη μέθοδο rail fence, δεν είναι και η πιο ασφαλής. Με τον κανόνα δημιουργίας προτύπων μπορούμε με μερικές δοκιμές να δημιουργήσουμε το πρότυπο που θα μας δώσει τη λύση. Ειδικά στην περίπτωση που θα καταφέρουμε να «μαντέψουμε» κάποια λέξη τα πράγματα θα γίνουν αρκετά πιο εύκολα για να αποκρυπτογραφήσουμε το μήνυμα. Όπως και να’χει όμως πρόκειται για μια ακόμη ενδιαφέρουσα μέθοδο κρυπτογράφησης που έμεινε στην ιστορία.

Για να δείτε αν την καταλάβατε κρυπτογραφήστε το δικό σας μήνυμα, και προσπαθήστε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για την αποκρυπτογράφησή του.

Δείτε και ένα βιντεάκι για να δείτε οπτικοποιημένα όλα όσα έγραψα παραπάνω:

The post Ο μαγικός κόσμος της κρυπτογράφησης (4) – Κωδικοποίηση Rail Fence appeared first on Embedded.

]]>
5η περίοδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. http://users.sch.gr/nickpapag/2019/02/06/5h-periodos-b1-tpe/ Wed, 06 Feb 2019 21:24:46 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4126 Από σήμερα, Τετάρτη 06/02 και μέχρι 14/02/2019 αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα της 5ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.

The post 5η περίοδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. appeared first on Embedded.

]]>

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, από σήμερα, Τετάρτη 06/02/2019 να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα της 5ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. που πρόκειται να διεξαχθεί κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου 2019.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για την παρούσα (5η) περίοδο επιμόρφωσης και η κατανομή των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης γίνονται σε 2 φάσεις:

-06 έως 14 Φεβρουαρίου 2019 στις 16.00 (Α΄ φάση υποβολής αιτήσεων και κατανομής των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης με διαδικασία ηλεκτρονικής κλήρωσης),

-18 έως 22 Φεβρουαρίου 2019 στις 16.00 (δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων Α΄ Φάσης και Β΄ Φάση υποβολής και επικαιροποίησης αιτήσεων από εκπαιδευτικούς που δεν κληρώθηκαν σε προγράμματα που υλοποιούνται ή νέους ενδιαφερομένους, με σκοπό τη συμπλήρωση προγραμμάτων που δεν έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για να υλοποιηθούν και την εν γένει συμπλήρωση κενών θέσεων, με σειρά χρονικής προτεραιότητας).

Δικαίωμα συμμετοχής στην επιμόρφωση έχουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης (περιλαμβανομένων των υπηρετούντων αναπληρωτών), οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων, καθώς και οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ελληνικά σχολεία της ομογένειας.

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών για τα διαθέσιμα επιμορφωτικά προγράμματα που τους αφορούν και θα υλοποιηθούν για την περιοχή τους γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://e-pimorfosi.cti.gr/mis, με χρήση των κωδικών εισόδου που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο Α΄ Επίπεδο Τ.Π.Ε. Ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν κωδικούς εισόδου (πχ. εκπαιδευτικοί κλάδου Πληροφορικής, εκπαιδευτικοί άλλων κλάδων που δεν έχουν διεξέλθει τη διαδικασία πιστοποίησης Α΄ επιπέδου ΤΠΕ και κατ’ εξαίρεση έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα περίοδο επιμόρφωσης) ή που δεν θυμούνται τους κωδικούς τους, καλούνται να ακολουθήσουν άμεσα την αντίστοιχη διαδικασία που περιγράφεται στον σχετικό Οδηγό Απόκτησης ή Ανάκτησης Κωδικών, ΕΔΩ, προκειμένου να έχουν έγκαιρα στη διάθεσή τους τον κωδικό πρόσβασης που είναι απαραίτητος για την υποβολή της αίτησής τους.

Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής σας, θα βρείτε ΕΔΩ.

Για να υποβάλετε την αίτηση συμμετοχής σας, πατήστε ΕΔΩ.

Η επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ, έχει διάρκεια 36 διδακτικές ώρες, συνιστά Εισαγωγική Επιμόρφωση για την Εκπαιδευτική Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. και υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Διδακτική Πράξη (Επιμόρφωση Β΄ επιπέδου Τ.Π.Ε.)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ΕΣΠΑ 2014-2020) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εφαρμογή χαρακτηριστικών «μεικτού μοντέλου» επιμόρφωσης σε σημαντικό μέρος του συνόλου των προγραμμάτων της παρούσας 5ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε., τα οποία θα περιλαμβάνουν μόνο σύγχρονες εξ αποστάσεως συνεδρίες με χρήση ειδικής πλατφόρμας σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαχείρισης εικονικής τάξης, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής και απασχόλησής τους. Έτσι, εκπαιδευτικοί από νησιωτικές περιοχές ή άλλες περιοχές με έλλειψη επιμορφωτών, καθώς επίσης, αποσπασμένοι στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ελληνικά σχολεία της ομογένειας, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την Επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. και την παρούσα περίοδο επιμόρφωσης είναι διαθέσιμες ΕΔΩ.

Για τυχόν διευκρινίσεις που θα χρειαστείτε, μπορείτε να ανατρέξετε στις «Συχνές Ερωτήσεις» της παρούσας πύλης http://e-pimorfosi.cti.gr (επιλογή: «Υποστηρικτικές δομές» -> «Συχνές Ερωτήσεις») ή να χρησιμοποιήσετε το «Έντυπο Υποβολής Ερωτήματος» (επιλογή: «Υποστηρικτικές δομές» -> «Help Desk») για να υποβάλετε ηλεκτρονικά το ερώτημά σας στην Υπηρεσία Help Desk της Πράξης.

The post 5η περίοδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. appeared first on Embedded.

]]>
Αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας για τη χρήση του Διαδικτύου από μαθητές http://users.sch.gr/nickpapag/2019/02/02/ereyna-ite-asfales-diadiktyo/ Sat, 02 Feb 2019 15:04:08 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4116 Προβληματισμός αλλά και ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών, προκύπτουν από τα αποτελέσματα της έρευνας σε 14000 μαθητές!

The post Αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας για τη χρήση του Διαδικτύου από μαθητές appeared first on Embedded.

]]>

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε σε 14.000 μαθητές υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τις συνήθειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο. Από τα αποτελέσματα προκύπτει προβληματισμός αλλά και ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 14.000 μαθητές ηλικίας από 10-17 ετών, και πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2018 σε 400 σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου Κρήτης, της Πάτρας και της Λάρισας με τη μορφή ανώνυμου online ερωτηματολογίου το οποίο συμπληρώθηκε από τα παιδιά κυρίως στο μάθημα της πληροφορικής.

Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν και προκαλούν ανησυχία είναι το γεγονός ότι…

το 70% των παιδιών κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία,

το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό  επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν,

το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και

το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους.

Πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί το 14% και το 61% ότι έχει συναντήσει βίαιο/ακατάλληλο περιεχόμενο. Όσον αφορά στην υπερβολική χρήση του διαδικτύου το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου. Μόλις ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο ενώ ένα 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παραδοχή από τα παιδιά ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε θέτουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου.

Αναλυτικά από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτουν:

1. Γενικά Συμπεράσματα:

-Η πλειοψηφία των παιδιών (41%) ξεκινά να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στην ηλικία των 7-8 ετών. Ένα 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε τη χρήση του διαδικτύου στην πολύ μικρή ηλικία των 4-6 ετών.

-Το κινητό τηλέφωνο είναι το κύριο μέσο πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο με ποσοστό 73%. Στην ηλικία των 10-12 ετών το 40% των παιδιών έχει ήδη αποκτήσει δικό του κινητό τηλέφωνο. Ένα 23% το αποκτά στην ηλικία των 8-10 ετών.

-Το 83% των παιδιών δηλώνει ότι μπαίνει στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών του. Όπως προκύπτει, σχεδόν οι μισοί γονείς (43%) δεν θέτουν όρια στα παιδιά τους όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου.

-Η πλειοψηφία των παιδιών (58%) δηλώνει ότι έμαθε μόνο του να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Μόλις ένα 4% δηλώνει ότι έμαθε να το χρησιμοποιεί στο σχολείο από κάποιον εκπαιδευτικό. Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν αυτοδίδακτα θεωρούν ότι γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και μόνο το 12% δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο.

-Τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κυρίως για να μιλάνε με τους φίλους τους (36%), να βλέπουν ταινίες ή να ακούν μουσική (33%), να παίζουν παιχνίδια (24%)

2. Κίνδυνοι διαδικτύου:

-Διαδικτυακή παρενόχληση προκύπτει ότι έχει δεχτεί το 21% των παιδιών εκ των οποίων η πλειοψηφία (66%) αντέδρασε αποκλείοντας αυτόν/αυτήν που τα παρενόχλησε και μόνο το 21% ενημέρωσε για το θέμα κάποιον που εμπιστεύεται.

-Το ανησυχητικό ποσοστό του 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους εκ των οποίων το 29% θέτει ως προϋπόθεση να έχει κάποιον κοινό φίλο με το πρόσωπο που του έκανε αίτημα φιλίας.

-Το 21% των παιδιών μάλιστα δηλώνει ότι έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε διαδικτυακά και το 29% δε θεωρεί ότι με το να μιλήσει με κάποιον άγνωστο στο διαδίκτυο μπορεί να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

-Το 61% έχει συναντήσει ακατάλληλο/βίαιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Από αυτό το ποσοστό παιδιών, το 65% το είδε τυχαία, το 21% το έψαξε για να το βρει και στο 13% το έστειλε κάποιος φίλος.

-Το 14% των παιδιών παραδέχεται ότι έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Μόλις το 5% δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού και το 17% ότι έχει γίνει μάρτυρας διαδικτυακού εκφοβισμού. Από τα παιδιά που δηλώνουν ότι αντιλήφθηκαν ότι κάποιος φίλος τους έχει πέσει θύμα cyberbullying το 21% αδιαφόρησε, το 35% προσπάθησε να στηρίξει το θύμα χωρίς όμως να μιλήσει  και το 44% αντέδρασε αποκαλύπτοντας το περιστατικό σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται.

-Τα παιδιά και οι νέοι ενημερώνονται κυρίως από δημοσιεύσεις σε κοινωνικά δίκτυα (36%) και από αναρτήσεις φίλων τους (15%). Περισσότεροι από τους μισούς μάλιστα (58%) δηλώνουν ότι μπορούν να ξεχωρίσουν μια αληθινή είδηση από μια ψευδή.

-Στην ερώτηση «σε ποιον θα απευθυνθείς στην περίπτωση που σου συμβεί κάτι διαδικτυακά» το 69% απάντησε στους γονείς μου, το 16% σε κάποιον φίλο, μόλις το 3% σε κάποιον εκπαιδευτικό και υπάρχει και ένα 12% που δηλώνει: «πουθενά. Θα τα βγάλω πέρα μόνος μου».

3. Χρονικά όρια Χρήσης του διαδικτύου:

-Το 69% των παιδιών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση.

-Το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του διαδικτύου. Μόλις ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο. 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο.

-Το 71% των παιδιών παρακολουθεί video στο YouTube μέχρι 2 ώρες την ημέρα. 3-4 ώρες την ημέρα το 14% και περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα το 10%.

-Με τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι 2 ώρες την ημέρα ασχολείται το 63% των παιδιών. 3-4 ώρες το 13% και περισσότερες από 4 ώρες το 9%. Το ποσοστό των παιδιών που ασχολούνται περισσότερες από 4 ώρες με τα κοινωνικά δίκτυα τα Σαββατοκύριακα φτάνει στο 15%

-Με τα διαδικτυακά παιχνίδια μέχρι 2 ώρες σε καθημερινή βάση ασχολείται το 57%. 3-4 ώρες την ημέρα το 9% και περισσότερες από 4 ώρες το 7%. Το ποσοστό των παιδιών που παίζουν περισσότερες από 4 ώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διπλασιάζεται και φτάνει το 15%

4. Χρήση κοινωνικών δικτύων:

-Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών (83%) διαθέτει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο. Από αυτά το 70% προκύπτει ότι ξεκινά την ενασχόληση πριν από την επιτρεπόμενη ηλικία των 13 ετών. Το 36% μάλιστα των παιδιών που διαθέτουν προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα το άνοιξαν μόνα τους, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

-Το 18% των παιδιών που χρησιμοποιεί κοινωνικά δίκτυα δεν έχει το προφίλ του ιδιωτικό και ένα 16% δε γνωρίζει πως να αναφέρει κάποιον ή κάτι που το ενόχλησε στο διαδίκτυο.

-Το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούν περισσότερο τα παιδιά είναι το INSTAGRAM με ποσοστό 51%. Το Facebook χρησιμοποιείται μόλις από το 11% των παιδιών. Ακολουθεί το ΥouTube με 40%, το Messenger με 19%, το Viber με 17%, το Skype και το Snapchat με 11%.

Πηγή: https://saferinternet4kids.gr/

The post Αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας για τη χρήση του Διαδικτύου από μαθητές appeared first on Embedded.

]]>
Quizzity… παίζουμε και μαθαίνουμε τις πόλεις του κόσμου! http://users.sch.gr/nickpapag/2019/01/27/quizzity/ Sun, 27 Jan 2019 14:47:26 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4031 Ένα πολύ απλό, πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι για τους λάτρεις και όχι μόνο, της Γεωγραφίας. Αξίζει να το δείτε...

The post Quizzity… παίζουμε και μαθαίνουμε τις πόλεις του κόσμου! appeared first on Embedded.

]]>

Τα περισσότερα άρθρα του ιστοτόπου μου, σχετικά με τα εκπαιδευτικά παιχνίδια – quiz, αφορούν στη δημιουργία τους από λευκό καμβά. Στην κατηγορία quiz maker θα βρείτε αρκετά. Ενώ λοιπόν δε συνηθίζω να παρουσιάζω έτοιμα παιχνίδια – quiz, το Quizzity  (λογοπαίγνιο από τις λέξεις quiz και city) μου τράβηξε την προσοχή και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.

Πρόκειται για ένα πολύ απλό και ταυτόχρονα έξυπνο project, στο οποίο ο χρήστης καλείται να δείξει στο χάρτη που βρίσκεται μια πόλη. Το κάθε παιχνίδι αφορά 6 ερωτήσεις και πρέπει κάνοντας κλικ να πέσετε όσο πιο κοντά γίνεται στο ακριβές σημείο της πόλης στο χάρτη. Για τις επιδόσεις σας βαθμολογείστε σε ακρίβεια και ταχύτητα. Για να παίξετε, κάντε ένα κλικ στην εικόνα που ακολουθεί…

Το παιχνίδι χρησιμοποιεί έναν παγκόσμιο χάρτη βασισμένο στην ανοικτού κώδικα javascript βιβλιοθήκη Leaflet, η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία διαδραστικών χαρτών κατάλληλων και για κινητές συσκευές (mobile friendly). Ο κώδικας του παιχνιδιού είναι διαθέσιμος στο github, εδώ, ενώ αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον ιστότοπο του δημιουργού, ο οποίος έχει δημιουργήσει αρκετά ενδιαφέροντα έργα.

The post Quizzity… παίζουμε και μαθαίνουμε τις πόλεις του κόσμου! appeared first on Embedded.

]]>
Το Scratch 3.0 είναι εδώ! http://users.sch.gr/nickpapag/2019/01/22/scratch-3-0-whats-new/ Tue, 22 Jan 2019 15:12:38 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4089 Το Scratch 3.0 είναι γεγονός και παίζει παντού! Όλες οι αλλαγές στο δημοφιλές Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

The post Το Scratch 3.0 είναι εδώ! appeared first on Embedded.

]]>

Τον Απρίλιο του 2018 σας είχα ενημερώσει για την επερχόμενη τρίτη έκδοση του δημοφιλούς Scratch. Από τη δεύτερη μέρα του 2019 το Scratch 3.0 λειτουργεί και επισήμως, φέρνοντας ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στο αγαπημένο προγραμματιστικό περιβάλλον.

Το Scratch 3.0 βασίζεται στην HTML5, και δεν εξαρτάται από το flash. «Παίζει» παντού (εκτός από τον Internet Explorer), και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί και από χρήστες κινητών συσκευών. Συγκεκριμένα οι χρήστες tablet θα μπορούν τόσο να δημιουργούν όσο και να εκτελούν έργα Scratch. Οι χρήστες κινητών θα μπορούν μόνο να εκτελούν έργα Scratch. Τα μπλοκ εντολών στις καρτέλες σεναρίων σχεδιάστηκαν από την αρχή, είναι εμφανώς μεγαλύτερα (για ευχρηστία σε κινητές συσκευές) και αρκετά νέα μπλοκ τα συναντάμε για πρώτη φορά.  Πλέον έχουμε περισσότερα αντικείμενα, σκηνικά, νέο επεξεργαστή υποβάθρων και ηχητικά εφέ («faster», «slower», «echo», and «robot»). Νέες επεκτάσεις που μπορούν να συνδεθούν σε υπηρεσίες όπως η αναγνώριση ομιλίας, η βιντεοσκόπηση ή το φυσικό υλικό όπως τα κιτ LEGO ρομποτικής, αυξάνουν τις επιλογές μας!

Όσοι έχετε έργα σε Scratch στο λογαριασμό σας θα έχετε παρατηρήσει πως ήδη έχουν μετατραπεί σε έργα Scratch 3.0. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Scratch 3.0 «τρέχει»  κανονικά τα έργα 2.0 και 1.4, όχι όμως και το αντίστροφο. Η online έκδοση του Scratch 2.0 δεν είναι πλέον διαθέσιμη (οι offline editors παραμένουν διαθέσιμοι). Τα έργα που δημιουργήθηκαν στο Scratch 2.0 θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο Scratch 3.0.

Δείτε στα παρακάτω Screenshots ένα έργο σε Scratch 2 και Scratch 3.0 για να πάρετε μια εικόνα για τις αλλαγές:

Scratch 2.0:

Scratch 3.0:

Φυσικά το εκπαιδευτικό υλικό εμπλουτίζεται συνεχώς, το ίδιο και η σελίδα των εκπαιδευτικών, ενώ αξίζει να επισκέπτεστε το κανάλι του Scratch στο Youtube!

Όπως σε κάθε αλλαγή, έτσι και εδώ θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Λίγο τα διαφορετικά χρώματα, λίγο το περισσότερο scrollάρισμα στην οθόνη, λίγο η αναδιάταξη της επιφάνειας εργασίας, θα σας ταλαιπωρήσουν. Αν το χρησιμοποιήσετε όμως, θα εξοικειωθείτε πολύ γρήγορα, και σε πολύ μικρό διάστημα δε θα το αλλάζετε!

Ο επίσημος Ιστότοπος σας περιμένει. Καλές δημιουργίες!

The post Το Scratch 3.0 είναι εδώ! appeared first on Embedded.

]]>
Υποστηρικτικό Υλικό για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής http://users.sch.gr/nickpapag/2019/01/21/kratiko-pistopoihtiko-pliroforikis-yliko-2018-2019/ Mon, 21 Jan 2019 10:55:23 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4085 Ξεκίνησε τη λειτουργία του, ο κόμβος με το υποστηρικτικό υλικό για την Πιστοποίηση των μαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΚΠπ)

The post Υποστηρικτικό Υλικό για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής appeared first on Embedded.

]]>

Η πολυαναμενόμενη πύλη με το υποστηρικτικό υλικό για την Πιστοποίηση των μαθητών της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΚΠπ), για το 2018-2019 λειτουργεί στη διεύθυνση  https://kpp.cti.gr

Το υλικό δεν έχει αναρτηθεί πλήρως αλλά θα εμπλουτίζεται σταδιακά.

Στο διαθέσιμο υποστηρικτικό υλικό περιλαμβάνονται δείγματα με τη μορφή αυτόνομων δοκιμασιών σε μικρής διάρκειας video, προκειμένου να διευκολυνθεί:

α) η εξασφάλιση ομοιογένειας στην προσέγγιση της προετοιμασίας των μαθητών από το σύνολο του διδακτικού προσωπικού καθώς επίσης και

β) η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε αυτό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξοικείωση των μαθητών με την διαδικασία εξέτασης.

Το υλικό είναι βασισμένο στο περιεχόμενο της εξεταστικής διαδικασίας και διατίθεται ανά γνωστικό αντικείμενο χωρισμένο σε επιμέρους μικρές ομάδες δοκιμασιών, εστιάζοντας στις ικανότητες που πρέπει να διαθέτει ένας μαθητής για να ανταποκριθεί στις εξετάσεις επάρκειας.

Κάθε ομάδα δοκιμασιών απαρτίζεται από αντιπροσωπευτικές δοκιμασίες που προβάλλονται συνοδευόμενες από:

α) την περιγραφή της ικανότητας που ελέγχεται,

β) τον στόχο που εξυπηρετείται και

γ) αρχείο εργασίας κατά περίπτωση.

Ο εκπαιδευτικός ή/και ο μαθητής με βάση τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, επιλέγει να προβάλλει την δοκιμασία προκειμένου να κατανοήσει έναν τρόπο επίτευξης του ζητούμενου. Για κάθε δοκιμασία προβάλλεται το ερώτημα ζητούμενο που πρέπει να απαντηθεί επιτευχθεί, συνοδεία του αρχείου εργασίας. Παράλληλα προβάλλεται συνοδευτικό κείμενο που εστιάζει στην παροχή συμβουλής ή προτροπής για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Κατά την εξέλιξη της προβολής του video που είναι μικρής διάρκειας προβάλλεται ένας υποδειγματικός τρόπος για την επίτευξη του στόχου της δοκιμασίας.

Το αρχείο εργασίας που προβάλλεται, διατίθεται προκειμένου ο εκπαιδευτικός ή/και ο μαθητής να μπορούν κατά περίπτωση να το αξιοποιήσουν είτε για να διδάξει ο εκπαιδευτικός εναλλακτικές προσεγγίσεις και να δημιουργήσει δικές τους ασκήσεις είτε για να ασκηθεί ο μαθητής πέραν του σχολικού εργαστηρίου.

Οδηγός Αξιοποίησης του υλικού

The post Υποστηρικτικό Υλικό για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής appeared first on Embedded.

]]>