Embedded http://users.sch.gr/nickpapag Εκπαίδευση με τη χρήση Υπολογιστή Mon, 01 Jul 2019 10:29:08 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 http://users.sch.gr/nickpapag/wordpress/wp-content/uploads/2016/05/cropped-st1-32x32.png Embedded http://users.sch.gr/nickpapag 32 32 Καλό καλοκαίρι σε όλους!!! http://users.sch.gr/nickpapag/2019/07/01/kalo-kalokairi-2019/ Mon, 01 Jul 2019 10:26:07 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4236 Να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι! Να σας ευχαριστήσω που αγαπήσατε αυτό τον ιστότοπο και για τα συγκινητικά σας σχόλια στον πίνακα της ανατροφοδότησης.

The post Καλό καλοκαίρι σε όλους!!! appeared first on Embedded.

]]>

Έφτασε πάλι το καλοκαιράκι…

…έφτασε η ώρα να γράψω ένα από τα πιο δύσκολα άρθρα της χρονιάς. Πάλι πρέπει να αναρωτηθώ πως πέρασε τόσο γρήγορα μια ακόμη σχολική χρονιά… Δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος. Θα περάσει ότι και να κάνουμε, οπότε ας τον εκμεταλλευτούμε όλοι μας σωστά!

Να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι! Να σας ευχαριστήσω που αγαπήσατε αυτό τον ιστότοπο και για τα συγκινητικά σας σχόλια στον πίνακα της ανατροφοδότησης.

Να σας ευχαριστήσω που με βομβαρδίσατε με μηνύματά σας στην επικοινωνία, κάνοντάς με ιδιαίτερα χαρούμενο που η αγάπη μου για αυτό τον ιστότοπο βγαίνει προς τα έξω, προς τους επισκέπτες και αναγνώστες των άρθρων μου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας!!!

Καλό καλοκαίρι με υγεία!


Υ.Γ. Η ενημέρωση δε σταματά τις διακοπές. Ότι έκτακτο προκύψει, θα το μάθετε πρώτοι, εδώ!

The post Καλό καλοκαίρι σε όλους!!! appeared first on Embedded.

]]>
Δωρεάν Δημιουργία Ιστοτόπων μίας σελίδας με το Grapedrop http://users.sch.gr/nickpapag/2019/06/29/grapedrop/ Sat, 29 Jun 2019 14:53:44 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3754 Δημιουργούμε εντυπωσιακές ιστοσελίδες με τη δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα Grapedrop.

The post Δωρεάν Δημιουργία Ιστοτόπων μίας σελίδας με το Grapedrop appeared first on Embedded.

]]>

Όσοι είστε τακτικοί επισκέπτες του Ιστοτόπου μου, θα γνωρίζετε ήδη την αδυναμία μου στη δημιουργία ιστοσελίδων. Όταν λοιπόν μαθαίνω για κάποιο εργαλείο, το δοκιμάζω και αν παρέχει τα απαραίτητα, είναι εύχρηστο, αλλά και δωρεάν, σας το παρουσιάζω εδώ. Πέρα από τα δημοφιλή και πανίσχυρα CMS, όπως είναι το WordPress, το Joomla και το Drupal, υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες σας παρέχουν όλα όσα χρειάζεστε για να δημιουργήσετε το δικό σας Ιστότοπο. Εδώ δε χρειάζεται να ανησυχήσετε ούτε για εγκαταστάσεις λογισμικού, ούτε για χώρο φιλοξενίας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η φαντασία σας και μερικά κλικ για να πάρει μορφή η σελίδα που δημιουργείτε. Μοναδικό τίμημα, ο περιορισμένος αριθμός θεμάτων στα οποία μπορείτε να βασιστείτε, αλλά και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αφού σίγουρα θα βρεθεί κάτι που θα σας καλύψει. Μια τέτοια πλατφόρμα θα γνωρίσουμε στο άρθρο αυτό. Και το όνομα αυτής… Grapedrop!

Το Grapedrop είναι σχετικά νέα πλατφόρμα. Μετρά μερικούς μήνες λειτουργίας, αν και μετά από λίγο ψάξιμο είδα ότι το όλο εγχείρημα έχει τις ρίζες του αρκετά χρόνια πίσω. One Page For Everything είναι το σύνθημα της πλατφόρμας. Μια σελίδα για τα πάντα λοιπόν! Ας το γνωρίσουμε.

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εφαρμογής και ξεκινήστε πατώντας Get Started, κάνοντας μια εγγραφή με ένα email, ένα όνομα χρήστη (username) και ένα συνθηματικό (password).

Αφού εγγραφείτε, ελέγξτε τα email σας και επιβεβαιώστε την εγγραφή σας. Τώρα είστε έτοιμοι πια να δημιουργήσετε! Πατήστε Δημιουργία Έργου (Start your new project now!)

Θα σας ζητηθεί ένα όνομα για τη σελίδα σας, και η επιλογή ενός θέματος από τη λίστα με τα διαθέσιμα. Αν δεν είστε σίγουροι, επιλέξτε κάποιο και αλλάξτε το στη συνέχεια. Αν είσατε αρκετά έμπειρος, μπορείτε να ξεκινήσετε από λευκό καμβά (Blank Page).

Από τη στιγμή που θα διαλέξετε το θέμα σας και προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, θα δείτε τη σελίδα σας να ζωντανεύει με τις προεπιλογές του θέματος του Grapedrop. Να θυμάστε πως όλα μπορούν να αλλάξουν. Μπορείτε να διαγράψετε ότι δε σας αρέσει, να του αλλάξετε θέση και να προσθέσετε μονάδες (block), όπου αλλού σας αρέσει:

Η εργαλειοθήκες είναι τόσο πλήρεις που πραγματικά δε θα σας λείψει τίποτα.  Στο επάνω μέρος της οθόνης βρίσκεται η βασική γραμμή. Εδώ μπορείτε να εμφανίσετε τα νέα τμήματα της σελίδας σας, να την αποθηκεύσετε, αλλά και να τη δημοσιεύσετε:

Στη δεξιά γωνία υπάρχει η καρτέλα για τη διαχείριση της μορφοποίησης (αλλαγής στυλ) για όλα όσα έχετε προσθέσει στη σελίδα σας. Περιγράμματα, γραμματοσειρές, χρώματα… όλα βρίσκονται εδώ για να τα αλλάξετε όπως επιθυμείτε:

Κάθε κατηγορία στην παραπάνω καρτέλα σας δίνει απίστευτα πολλές δυνατότητες, ώστε δύο ιστότοποι με το ίδιο θέμα να δείχνουν μοναδικοί!

Δίπλα στην καρτέλα διαχείρισης στυλ, βρίσκεται ο διαχειριστής επιπέδων. Δηλαδή η καρτέλα, στην οποία βλέπετε όλα όσα έχετε προσθέσει στη σελίδα σας. Κείμενο, Φόρμες, Εικονίδια, Διαχωριστές, Στήλες, γραμμές, κλπ…

Για να προσθέσετε περισσότερα στοιχεία στη σελίδα σας το Grapedrop έχει φροντίσει στην αριστερή πλευρά και πατώντας το κουπί με το (+), να σας παρέχει ότι χρειάζεται μια σύγχρονη ιστοσελίδα. Κεφαλίδες, κείμενο, χάρτες, ενότητες, εικόνες, σύνδεσμοι, εικονίδια, γραμμές και στήλες, και πολλά πολλά ακόμη…

Μην ξεχνάτε μετά από μερικά βήματα να αποθηκεύετε τη σελίδα σας. Όταν θα έρθει η ώρα να τη δημοσιεύσετε (publish), θα ερωτηθείτε για το domain. Η δωρεάν έκδοση του Grapedrop σας  επιτρέπει να δημιουργήσετε μέχρι 5 έργα με domain της μορφής: www.το-όνομα-που-επιθυμείτε.grapedrop.com

Το όνομα που επιθυμείτε, αλλάζει από την καρτέλα των ρυθμίσεων του έργου σας (settings), στο πεδίο Subdomain:

Αυτό ήταν όλο. Πραγματικά πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή, με δυνατά χαρακτηριστικά, με τη δωρεάν έκδοση να παρέχει πολλά «καλούδια», για να δημιουργήσετε την πρώτη σας σελίδα. Επειδή όπως προανέφερα μπορείτε να δημιουργήσετε ιστότοπο μιας σελίδας, θα αποτελέσει κατάλληλο εργαλείο για τη δημιουργία ενός προσωπικού προφίλ, ή για την ανακοίνωση-κάλυψη ενός γεγονότος (event).

Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στον ανταγωνισμό. PortfolioGen, Weebly, Webnode, Wix, αλλά και τα Blogs του ΠΣΔ, είναι αρκετά χρόνια στο χώρο. Η επιλογή είναι δική σας.

Αν δημιουργήσετε τη δική σας σελίδα στο Grapedrop, θα χαρώ πολύ να μου στείλετε ένα μήνυμα με το link. Καλές δημιουργίες!

The post Δωρεάν Δημιουργία Ιστοτόπων μίας σελίδας με το Grapedrop appeared first on Embedded.

]]>
13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής http://users.sch.gr/nickpapag/2019/06/19/13-synedrio-pliroforikis-pekap-2019/ Wed, 19 Jun 2019 10:08:29 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4231 Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 6 Οκτωβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://synedrio.pekap.gr

The post 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής appeared first on Embedded.

]]>

Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑ.ΜΑ.Κ και το Τμήμα Πληροφορικής του Α.Π.Θ., διοργανώνει το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής με θέμα: «Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 6 Οκτωβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη και μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν:

1) Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ86

2) Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ/θμιας Εκπ/σης, κλάδου ΠΕ 86

3) Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής

4) Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών

5) Τέσσερις (04) εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ86, ανά Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης.

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο θα επιλεγούν, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, με κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

6) Τέσσερις (04) εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ86, ανά Διεύθυνση Π/θμιας Εκπ/σης.

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο θα επιλεγούν, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, με κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί στις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα http://synedrio.pekap.gr

The post 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής appeared first on Embedded.

]]>
Νέος κύκλος σεμιναρίων για την Παιδαγωγική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. και εργαλείων Web 2.0 σε έργα eTwinning http://users.sch.gr/nickpapag/2019/06/17/e-seminaria-etwinning-web-2-2019-2020/ Mon, 17 Jun 2019 19:49:31 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4227 Εξαμηνιαία Διαδικτυακά Μαθήματα για την αξιοποίηση ΤΠΕ και εργαλείων Web 2.0 από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το Μάιο του 2020. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15/7/2019.

The post Νέος κύκλος σεμιναρίων για την Παιδαγωγική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. και εργαλείων Web 2.0 σε έργα eTwinning appeared first on Embedded.

]]>

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, την Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, το Εργαστήριο Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε, ΕΔΙΒΕΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εργαστήριο προηγμένων εφαρμογών κινητών συσκευών και εκπαιδευτικών εφαρμογών, ΑΕΤΜΑ, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνει τα παρακάτω εξαμηνιαία εξ αποστάσεως e-σεμινάρια:

Ομάδα Α:

Πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης -Εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού – Εργαλεία επικοινωνίας

Εργαλεία επεξεργασίας πολυμέσων – Εργαλεία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού

Εργαλεία δημιουργίας ιστοτόπων – Συνεργατικά και υποστηρικτικά εργαλεία

Διαδικτυακές εκπαιδευτικές κοινότητες και αξιοποίηση μαθησιακών αντικειμένων

Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο – Αξιολόγηση και ανάπτυξη κριτικής σκέψης για το ψηφιακό περιεχόμενο

Ομάδα Β:

«Αξιοποίηση των κινητών συσκευών (Tablets και κινητά τηλέφωνα) στην διδασκαλία μαθημάτων»,

«Εκπαιδευτική Ρομποτική στο σχολείο» – Scratch

«Εκπαιδευτική Ρομποτική στο σχολείο» – Thymio

«Εκπαιδευτική Ρομποτική στο σχολείο» – Arduino

«Εκπαιδευτική Ρομποτική στο σχολείο» – Raspberry

που θα μπορούν να  παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων

Μπορείτε να δείτε την ύλη των σεμιναρίων στο http://seminars.etwinning.gr/register/syllabus.pdf

Σκοπός της δράσης είναι η ενεργοποίηση της μεγάλης κοινότητας των Ελλήνων εκπαιδευτικών του etwinning (26.000 εκπαιδευτικοί) με στόχο την αξιοποίηση των Web 2.0 εργαλείων, της εκπαιδευτικής Ρομποτικής και της καινοτομίας στην υλοποίηση έργων etwinning αλλά και στη διδασκαλία όλων των μαθημάτων μέσα από μια Κοινότητα Της Πρακτικής.

Ο εκπαιδευόμενοι κάθε σεμιναρίου θα χωριστούν σε e-τάξεις των 20-30 εκπαιδευτικών και κάθε e-τάξη θα αναλάβει ένας επιμορφωτής. Ο επιμορφωτής θα αναλάβει την επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς της e-τάξης του, την βαθμολόγηση των δραστηριοτήτων και τον αναστοχασμό. Το υλικό διατίθεται από την κεντρική ομάδα της δράσης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να συμμετάσχετε στα σεμινάρια θα πρέπει να

1.Να είστε εγγεγραμμένοι στο eTwinning. Αν δεν έχετε λογαριασμό στο eTwinning μπορείτε να γραφτείτε από εδώ https://www.etwinning.net/el/pub/preregister.cfm

2.Διαθέτετε λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) και να θυμάστε τα στοιχεία σύνδεσής σας. Για να δημιουργήσετε λογαριασμό στο ΠΣΔ μεταβείτε στην διεύθυνση: https://register.sch.gr/teachers/register/

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα παραπάνω σεμινάρια θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στη διεύθυνση

http://seminars.etwinning.gr/register/

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε:

ένα από τα πέντε (5) σεμινάρια της ομάδας Α και

ένα από τα πέντε (5) σεμινάρια της ομάδας Β

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει στις 01/07/2019.  Δόθηκε παράταση μέχρι 15 /7/2019.


Πληροφορίες για τα σεμινάρια εκπαιδευτικής ρομποτικής:

Το Thymio είναι ένα robot σχεδόν έτοιμο και μπορείτε να το προγραμματίσετε άμεσα. Εάν θέλουμε, έχει μικρό κομμάτι κατασκευαστικό. Απευθύνεται κυρίως σε μικρότερους μαθητές από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και το Γυμνάσιο και αφορά βασικά τον προγραμματισμό. Με μερικές απλές εντολές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο νηπιαγωγείο. Μπορεί όμως να χρησιμοποιείται συνεχώς από πολλά διαδοχικά τμήματα, εφόσον δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε κάτι.

Το Arduino είναι μια πλακέτα η οποία έχει και κατασκευαστικό κομμάτι και προγραμματιστικό μέρος. Ενδιαφέρει μεγαλύτερους μαθητές από τις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και το Λύκειο. Έχει δε πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Το Raspberry είναι μια πλακέτα η οποία έχει και κατασκευαστικό κομμάτι και προγραμματιστικό μέρος. Ενδιαφέρει μεγαλύτερους μαθητές από το Γυμνάσιο μέχρι και το Λύκειο. Είναι ουσιαστικά ένας Η/Υ με απεριόριστες δυνατότητες.

Τα σεμινάρια για τις κινητές συσκευές και την εκπαιδευτική ρομποτική (Scratch, Thymio, Arduino, Raspberry) θα γίνουν πλέον 5 ξεχωριστά, αυτόνομα και θα διαρκέσουν το καθένα 6 περίπου μήνες. Θα μπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά. Το υλικό θα βασίζεται στο περυσινό, αλλά θα εμπλουτιστεί με πολλές επιπλέον εβδομάδες. Όσοι παρακολούθησαν τα περυσινά σεμινάρια μπορούν είτε να κάνουν αίτηση σε κάποιο άλλο, είτε να ξανακάνουν αίτηση στο ίδιο που παρακολούθησαν.

Στα σεμινάρια αυτά μπορούν να κάνουν αίτηση εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων.

Εξοπλισμός

Για να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια πρέπει να διαθέτετε οπωσδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή και σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Για να παρακολουθήσετε ένα από τα σεμινάρια της ομάδας Β (6 έως 10 )θα πρέπει:

Εκπαιδευτική Ρομποτική – Thymio

Να διαθέτετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για το Thymio (το κόστος του οποίου είναι περίπου 150€) ή ηλεκτρονικό υπολογιστή με τουλάχιστον 4 GB μνήμη για να τρέχει ο προσομοιωτής του Thymio

Εκπαιδευτική Ρομποτική – Arduino

Να διαθέτετε τον απαραίτητο εξοπλισμό για το Arduino (το κόστος του οποίου είναι περίπου 50€) ή ηλεκτρονικό υπολογιστή με τουλάχιστον 4 GB μνήμη για να τρέχει ο προσομοιωτής του Arduino

Εκπαιδευτική Ρομποτική – Raspberry

Να διαθέτετε τον απαραίτητο εξοπλισμό Raspberry (το κόστος του οποίου είναι περίπου 100€)

Αξιοποίηση των κινητών συσκευών (Tablet και smartphone) στην διδασκαλία μαθημάτων

Να διαθέτετε κινητή συσκευή (κινητό τηλέφωνο ή tablet) με λειτουργικό σύστημα Android 5.0 ή νεώτερο

Προαπαιτούμενες γνώσεις

Τα σεμινάρια υλοποιούνται εξ’ ολοκλήρου από απόσταση μέσω διαδικτύου και οι δραστηριότητες απαιτούν την παράδοση εργασιών μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, οπότε οι επιμορφούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν βασική χρήση Η/Υ και πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Διάρκεια

Κάθε κύκλος έχει διάρκεια 120 ωρών περίπου (6 μήνες) και ξεκινά από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι τον Μάιο 2020. Υπολογίζουμε ότι χρειάζονται από 3 – 5 ώρες κάθε εβδομάδα για να δουν οι επιμορφούμενοι το υλικό και να υλοποιήσουν τις δραστηριότητες. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο υλικό των σεμιναρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του Moodle, ενώ υπάρχει υποστήριξη των συμμετεχόντων μέσω της κοινότητας που έχει δημιουργηθεί, με τη χρήση εργαλείων όπως forum, email, τηλεδιάσκεψη.

Διαδικασία

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου από απόσταση. Κάθε εβδομάδα (την Δευτέρα) θα αναρτάται στον ιστοχώρο του σεμιναρίου το εκπαιδευτικό υλικό της εβδομάδας, καθώς και κάποιες δραστηριότητες – ασκήσεις, τις οποίες οι επιμορφούμενοι θα καλούνται να υλοποιήσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων.

Μοντέλο Εκπαίδευσης

Τα διαδικτυακά μαθήματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Για την υλοποίηση τους χρησιμοποιούνται:

-Για την ασύγχρονη επικοινωνία η ηλεκτρονική πλατφόρμα Moodle, ένα ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (Course Management System) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί δικτυακές υποδομές του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

-Για την σύγχρονη επικοινωνία η open-source πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton, η οποία υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες με χρήση εικόνας και ήχου.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Το εκπαιδευτικό υλικό των σεμιναρίων που έχει ανακοινωθεί ενδέχεται να τροποποιηθεί. Αν και δεν προβλέπεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάποια αντικείμενα να αφαιρεθούν η/και να αντικατασταθούν από άλλα.

Τα σεμινάρια δεν είναι εξειδικευμένα για συγκεκριμένη ειδικότητα ή βαθμίδα εκπαίδευσης. Αφορούν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, όλων των βαθμίδων. Για το λόγο αυτό κάποια από τα επιμορφωτικά αντικείμενα ενδέχεται να μην έχουν άμεση εφαρμογή στην δική σας βαθμίδα εκπαίδευσης.

Η παρουσίαση των εκπαιδευτικών αντικειμένων γίνεται με τρόπο ώστε να μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες να υλοποιήσουν τις δραστηριότητες ανεξάρτητα από την εμπειρία τους. Ενδέχεται κάποιες δραστηριότητες να είναι απλές για χρήστες που ήδη έχουν επαφή με το αντικείμενο.

Είναι εθελοντικά. Όλοι οι συμμετέχοντες (επιμορφούμενοι, επιμορφωτές, συντονιστές, ομάδα διαχείρισης) συμμετέχουν εθελοντικά με υψηλό αίσθημα συναδελφικής αλληλεγγύης.

Τα εργαλεία και οι υπηρεσίες που παρουσιάζονται στα σεμινάρια είναι είτε ελεύθερο λογισμικό είτε διατίθενται δωρεάν. Επίσης η πλειοψηφία των εργαλείων είναι διαδικτυακά εργαλεία που εκτελούνται μέσα από τον browser και δεν απαιτούν εγκατάσταση.

Η επιλογή των εκπαιδευτικών αντικειμένων έχει γίνει με βάση την παιδαγωγική τους αξιοποίηση αλλά και με βάση την συνολική χρησιμότητά τους στους εκπαιδευτικούς. Ενδέχεται κάποια από τα εκπαιδευτικά αντικείμενα να μην έχουν άμεση εφαρμογή στην διδακτική πράξη αλλά έχουν υποστηρικτικό ρόλο.

Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο υλικό των σεμιναρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του Moodle, ενώ υπάρχει υποστήριξη των συμμετεχόντων μέσω της Κοινότητας της Πρακτικής των εκπαιδευτικών του eTwinning, που έχει δημιουργηθεί, με τη χρήση εργαλείων όπως forum, email, τηλεδιάσκεψη.

Η ομάδα υποστήριξης του σεμιναρίου συγγράφει, αναρτάει, διορθώνει και επικαιροποιεί το υλικό. Επίσης δημιουργεί και συντονίζει τις e–τάξεις και επιλύει προβλήματα των καταρτιζόμενων.

Κάθε εβδομάδα αναρτάται το υλικό μιας καινούργιας διδακτικής ενότητας και απαιτείται από τους συμμετέχοντες η υποβολή εργασιών σχετικών με την αντίστοιχη ενότητα.

Οι επιμορφωτές μπορούν να είναι ταυτόχρονα επιμορφούμενοι σε διαφορετικό σεμινάριο.

Το εκπαιδευτικό υλικό παραμένει μόνιμα διαθέσιμο για όλους τους εκπαιδευόμενους.

Βεβαίωση

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δίνεται βεβαίωση συμμετοχής σε όσους επιμορφούμενους έχουν υλοποιήσει και έχουν υποβάλει επιτυχώς τουλάχιστον το 70% των ανατιθέμενων δραστηριοτήτων.

The post Νέος κύκλος σεμιναρίων για την Παιδαγωγική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. και εργαλείων Web 2.0 σε έργα eTwinning appeared first on Embedded.

]]>
Πληροφορική Γ΄Λυκείου. Τα νέα βιβλία για το 2019-2020. http://users.sch.gr/nickpapag/2019/06/06/pliroforiki-g-lykeiou-biblia-2019-2020/ Thu, 06 Jun 2019 17:37:42 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4218 Δείτε τα νέα βιβλία και το συμπληρωματικό υλικό για το μάθημα Πληροφορική της Γ΄Λυκείου (Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής)

The post Πληροφορική Γ΄Λυκείου. Τα νέα βιβλία για το 2019-2020. appeared first on Embedded.

]]>

Αναρτήθηκαν σήμερα στο Ψηφιακό Σχολείο, στον κόμβο με τα Διαδραστικά Βιβλία, τα νέα εγχειρίδια για το μάθημα της Πληροφορικής της Γ΄Λυκείου. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και την αύξηση της ύλης, στους μαθητές θα διανέμονται 4 βιβλία:

1.Το γνωστό Βιβλίο Μαθητή της Ανάπτυξης Εφαρμογών (282 σελίδες)

2.Το νέο Βιβλίο (Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Υλικό) με τίτλο Πληροφορική Γ’ Λυκείου (Ο.Π. Οικονομίας και Πληροφορικής) (146 σελίδες) το οποίο θα συμπληρώσει το βιβλίο της Α.Ε.Π.Π. σύμφωνα με τον πίνακα:

3.Το γνωστό Τετράδιο Μαθητή της Ανάπτυξης Εφαρμογών (114 σελίδες)

4.Η νέα έκδοση του Παραρτήματος με τις Οδηγίες Μελέτης Μαθητή (126 από 102 σελίδες)

Δείτε όλα τα βιβλία εδώ!

Δείτε την ύλη για το 2019-2020 εδώ!

Πολύ υλικό, αύξηση ύλης και ωρών, οπότε προετοιμαζόμαστε για τη νέα χρονιά!!!

The post Πληροφορική Γ΄Λυκείου. Τα νέα βιβλία για το 2019-2020. appeared first on Embedded.

]]>
Πληροφορική Γ΄ Λυκείου. Εξεταστέα ύλη 2019-2020 http://users.sch.gr/nickpapag/2019/05/30/aepp-pliriforiki-g-lykeiou-yli-2019-2020/ Thu, 30 May 2019 20:15:33 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4211 Η εξεταστέα ύλη του μαθήματος Πληροφορική (πρώην Ανάπτυξη Εφαρμογών) της Γ΄ Λυκείου για το 2019-2020. Δείτε όλες τις αλλαγές και νέες ενότητες που προστέθηκαν στην ύλη του μαθήματος.

The post Πληροφορική Γ΄ Λυκείου. Εξεταστέα ύλη 2019-2020 appeared first on Embedded.

]]>

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων για το 2019-2020. Η ύλη του μαθήματος Πληροφορική της Γ΄ Λυκείου αυξήθηκε σημαντικά. Αναμένεται και νέο βιβλίο βοήθημα με τίτλο: Πληροφορική (Βιβλίο Μαθητή, Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Υλικό), ΕΚΔΟΣΗ 2019, καθώς και ανανέωση του Παραρτήματος Α Ανάπτυξη Εφαρμογών – Οδηγίες Μελέτης μαθητή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ (σχετικά με τη διδακτέα/εξεταστέα ύλη για το 2019-20):

Στη διδακτέα-εξεταστέα ύλη του μαθήματος για το Σχολικό  Έτος 2019-2020 έχουν προστεθεί οι ενότητες:

-Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός (οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με την απαραίτητη σύγχρονη αντικειμενοστραφή προγραμματιστική προσέγγιση).

-Δυναμικές Δομές Δεδομένων (οι μαθητές και οι μαθήτριες επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τις Δομές Δεδομένων και γνωρίζουν νέες δομές πλην των στατικών).

-Εκσφαλμάτωση Προγραμμάτων (οι μαθητές και οι μαθήτριες εμβαθύνουν σε προγραμματιστικές τεχνικές ελαχιστοποίησης πιθανών λογικών και συντακτικών σφαλμάτων).

-Στοίβα και Ουρά (οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με σύνθετες εφαρμοσμένες τεχνικές αξιοποίησης πινάκων με σκοπό να εμπεδώσουν τη χρήση μονοδιάστατων πινάκων στα προγράμματά τους)

-Μέθοδος «Διαίρει και Βασίλευε» (οι μαθητές και οι μαθήτριες βελτιστοποιούν αλγορίθμους αξιοποιώντας ευρέως γνωστές τεχνικές σχεδίασης αλγορίθμων με εναλλακτικό τρόπο – επαναληπτική προσέγγιση)

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές

The post Πληροφορική Γ΄ Λυκείου. Εξεταστέα ύλη 2019-2020 appeared first on Embedded.

]]>
Webinar, πώς οι έφηβοι επηρεάζονται από τα πρότυπα στα social media; http://users.sch.gr/nickpapag/2019/05/22/webinar-efivoi-social-media/ Wed, 22 May 2019 12:36:47 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4203 Το webinar θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, μέσω της πλατφόρμας eTwinning (4:00 μ.μ.- 5:00 μ.μ.). Συμμετοχές μέχρι 26/05/2019.

The post Webinar, πώς οι έφηβοι επηρεάζονται από τα πρότυπα στα social media; appeared first on Embedded.

]]>

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Μαΐου 2019, θα πραγματοποιηθεί webinar μέσω της πλατφόρμας eTwinning (4:00 μ.μ.- 5:00 μ.μ.) με θέμα: Πώς οι έφηβοι επηρεάζονται από τα πρότυπα στα social media;. Εισηγητές της τηλεκπαίδευσης είναι η ψυχολόγος της γραμμής βοήθειας Help-line του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Μαρία Δάρα και η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κατερίνα Ψαρουδάκη. Το webinar συντονίζει ο Εθνικός Συντονιστής eSafetyLabel.eu Άρης Λούβρης.

Tα social media συχνά προβάλλουν έναν υπέροχο τρόπο ζωής, μια τέλεια εξωτερική εμφάνιση και ένα εξωπραγματικό πρότυπο ανθρώπου που απολαμβάνει τις χαρές της ζωής απαλλαγμένος από προβλήματα και άγχη της καθημερινότητας. Και όλη αυτή η τελειότητα ακολουθείται από χιλιάδες followers…

Πώς επιδρά αυτή η νέα κατάσταση στην ψυχολογία των εφήβων;

Πώς αυτή η διαρκής έκθεση σε ιδανικά πρότυπα οδηγεί τους νέους σε διατροφικές διαταραχές;

Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά και να τονώσουμε την αυτοεκτίμησή τους;

Η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών είναι στις 26/05/2019. Ο μέγιστος αριθμός δηλώσεων είναι 100 εκπαιδευτικοί. To webinar αφορά εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θα γίνει από τις 4:00 μ.μ. ως τις 5:00 μ.μ.

Η εγγραφή πραγματοποιείται μέσω της ειδικής φόρμας, πατώντας εδώ.

The post Webinar, πώς οι έφηβοι επηρεάζονται από τα πρότυπα στα social media; appeared first on Embedded.

]]>
Κωδικοί μαθητών και εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (ΚΠπ) http://users.sch.gr/nickpapag/2019/05/15/exetaseis-kpp-iounios-2019/ Wed, 15 May 2019 11:37:26 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4195 Οδηγίες σχετικά με την έκδοση κωδικών για τις εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (ΚΠπ). Μέχρι 5 Ιουνίου οι αιτήσεις.

The post Κωδικοί μαθητών και εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (ΚΠπ) appeared first on Embedded.

]]>

Όπως γνωρίζουμε, οι μαθητές της Γ’ τάξης Γυμνασίου, που για το σχολικό έτος 2018-2019 παρακολούθησαν μαθήματα εκπαιδευτικής υποστήριξης στο πλαίσιο της προαναφερόμενης πράξης, θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας στη χρήση ΤΠΕ. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων (ΚΗΕ) τα οποία είναι εργαστήρια πληροφορικής Δημόσιων Σχολείων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Τα γνωστικά αντικείμενα εξέτασης είναι τρία (3):

– Επεξεργασία κειμένου

– Υπολογιστικά φύλλα

– Υπηρεσίες Διαδικτύου και Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Κάθε γνωστικό αντικείμενο εξετάζεται ξεχωριστά και η διάρκεια της εξέτασης θα είναι μία (1) ώρα. Μισή ώρα πριν την έναρξη της εξέτασης οι μαθητές προσέρχονται για έλεγχο ταυτοπροσωπίας στο ΚΗΕ που θα τοποθετηθούν, ενώ μετά τη λήξη της εξέτασης μεσολαβεί μισή έως μια ώρα πριν την έναρξη της διαδικασίας για το επόμενο γνωστικό αντικείμενο. Οι εξετάσεις για κάθε μαθητή στα τρία γνωστικά αντικείμενα θα διεξάγονται διαδοχικά την ίδια ημέρα. Ανάλογα με το πλήθος των συμμετεχόντων και τη διαθεσιμότητα των ΚΗΕ θα προγραμματίζονται ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης εξετάσεις σε αντίστοιχες ημέρες της εβδομάδας.

Για κάθε ημέρα εξετάσεων θα πραγματοποιούνται τρείς διακριτές εξετάσεις, μία ανά γνωστικό αντικείμενο. Ο έλεγχος των ικανοτήτων, γνώσεων και δεξιοτήτων πραγματοποιείται ψηφιακά μέσω κατάλληλου λογισμικού και με διακριτά τεστ που αντιστοιχίζονται σε κάθε μαθητή που συμμετέχει.

Οι δοκιμασίες σε κάθε τεστ περιλαμβάνουν:

Α) ερωτήματα κλειστού τύπου (πολλαπλής επιλογής με 3 ή 4 προτεινόμενες απαντήσεις ή Σωστού-Λάθους)

Β) ζητούμενες ενέργειες που ο υποψήφιος καλείται να υλοποιήσει μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής λογισμικού ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο που εξετάζεται.

Ο έλεγχος της ορθότητας των απαντήσεων για τις δοκιμασίες τύπου (Α) ή του αποτελέσματος της ζητούμενης ενέργειας για τις δοκιμασίες τύπου (Β) ελέγχεται ψηφιακά μέσω του λογισμικού εξέτασης. Οι δοκιμασίες είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν διατεθεί ως ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό στην πύλη ενημέρωσης https://kpp.cti.gr.

Οι εξετάσεις για την πρώτη πιλοτική περίοδο διεξαγωγής θα πραγματοποιηθούν σε περιβάλλον Windows 7 σε συνδυασμό με εφαρμογές της σουίτας MS Office 2010, δηλαδή στο περιβάλλον που αντιστοιχεί στο υποστηρικτικό υλικό που έχει διατεθεί. Ήδη για την εξοικείωση των συμμετεχόντων, στην επιλογή «Υποστήριξη» στο μενού της πύλης, έχει διατεθεί «Οπτικό Υλικό για το περιβάλλον της εξέτασης» ενώ παράλληλα διατίθεται και εγχειρίδιο οδηγιών για τις διαδικασίες και το περιβάλλον της εξέτασης, προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν κατάλληλα μελετώντας τις λεπτομέρειες που αφορούν στις διαδικασίες για τη συμμετοχή τους.

Η διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του Ιουνίου 2019 και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι μαθητές που φοιτούν στην Γ’ τάξη του Γυμνασίου, οι οποίοι για το σχολικό έτος 2018-2019 παρακολούθησαν τα προσφερόμενα μαθήματα εκπαιδευτικής υποστήριξης.

Η συμμετοχή των μαθητών εξασφαλίζεται σε δύο στάδια:

Α) αποκτούν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα που εξυπηρετεί τις λειτουργίες οργάνωσης των εξετάσεων

Β) υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μόλις ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εξετάσεων και ενεργοποιηθεί η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των μαθητών.

Καλούνται λοιπόν οι μαθητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής να πραγματοποιήσουν τις ενέργειες για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης και προσωπικού λογαριασμού στο πληροφοριακό σύστημα που λειτουργεί μέσω της επιλογής «Πληροφοριακό Σύστημα» στην πύλη ενημέρωσης https://kpp.cti.gr μέχρι και την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019.

Προσοχή: η απόκτηση κωδικών πρόσβασης δεν ισοδυναμεί με υποβολή αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις. Η αίτηση συμμετοχής πραγματοποιείται με ευθύνη του ενδιαφερόμενου μαθητή (ή γονέα/κηδεμόνα), μόλις ανακοινωθεί ο προγραμματισμός διενέργειας εξετάσεων.

Οι λεπτομέρειες για τις προγραμματισμένες εξετάσεις, η γνωστοποίηση της ημέρας και ώρας προσέλευσης και κάθε άλλη πληροφορία γνωστοποιείται στους μαθητές μέσω του προσωπικού λογαριασμού τους στο πληροφοριακό σύστημα, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων που θα ανακοινωθεί.

Κατά την προσέλευση στο Κέντρο Πιστοποίησης κάθε υποψήφιος θα πρέπει να φέρει:

Α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο

Β) Το έντυπο συμμετοχής που θα μπορεί να τυπώσει από το πληροφοριακό σύστημα

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινώνονται στην πύλη πληροφόρησης του έργου (https://kpp.cti.gr), από την επιλογή «Νέα» αλλά και μέσω των προσωπικών λογαριασμών κάθε υποψηφίου.

Όσοι από τους συμμετέχοντες πετύχουν θετικό αποτέλεσμα, θα λάβουν βεβαίωση επάρκειας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε κάθε γνωστικό αντικείμενο το ελάχιστο ποσοστό σωστών απαντήσεων που απαιτείται για να θεωρηθεί επιτυχής η εξέταση καθορίζεται στο 70%.

Για τη διευκόλυνση των μαθητών έχουν παραχθεί οι σχετικές οδηγίες μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Μπορείτε να τις δείτε στα παρακάτω αρχεία:

Εγκύκλιος – πρόσκληση

Υποβολή αιτήματος απόκτησης κωδικών πρόσβασης

Οδηγός με διαδικασίες για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής (ΚΠπ)

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!

The post Κωδικοί μαθητών και εξετάσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής (ΚΠπ) appeared first on Embedded.

]]>
Βίντεο για την υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων από το ΠΣΔ http://users.sch.gr/nickpapag/2019/05/13/videos-odhgoi-blogs-sch/ Mon, 13 May 2019 14:00:47 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4191 Χρήσιμοι οδηγοί σε βίντεο για τη δημιουργία Ιστολογίων στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και την υπηρεσία Blogs.sch.gr

The post Βίντεο για την υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων από το ΠΣΔ appeared first on Embedded.

]]>

Σας ενημερώνουμε ότι δημιουργήθηκαν χρήσιμοι οδηγοί – εκπαιδευτικά βίντεο μικρής διάρκειας – για την υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (https://blogs.sch.gr).  Η υπηρεσία δίνει σε όλα τα μέλη, τη δυνατότητα δημιουργίας ιστολογίων και ταυτόχρονα δυνατότητες ισοδύναμες με αυτές των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων.

Μέσω των βίντεο θα μάθετε διάφορες λειτουργίες της υπηρεσίας, όπως: ποια η διαφορά σελίδας και άρθρου, πως μπορείτε να προσθέσετε μέλη στο ιστολόγιό σας, να κάνετε νέους φίλους, πως μπορείτε να προσθέσετε μαθητές σαν συντάκτες ή συνεργάτες για ένα ομαδοσυνεργατικό ιστολόγιο ή απλά πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο (βασικές ρυθμίσεις) σε λίγα βήματα.

Τα εκπαιδευτικά βίντεο για την υπηρεσία Εκπαιδευτικές Κοινότητες και Ιστολόγια είναι:

Μπορείτε  να βρείτε όλα τα εκπαιδευτικά videos σχετικά με τα blogs.sch.gr στο κανάλι Χρήση των υπηρεσιών του ΠΣΔ (blogs)

Επιπλέον βοήθεια, στο σχετικό κόμβο με τα online εγχειρίδια.

The post Βίντεο για την υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων από το ΠΣΔ appeared first on Embedded.

]]>
Yo Teach! Μια εύχρηστη εφαρμογή chat για εκπαιδευτικούς σκοπούς http://users.sch.gr/nickpapag/2019/05/06/yo-teach/ Mon, 06 May 2019 13:07:56 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4042 Δημιουργούμε γρήγορα και δωρεάν, διαδικτυακά δωμάτια συνεργατικής μάθησης με την εκπαιδευτική εφαρμογή Yo Teach!

The post Yo Teach! Μια εύχρηστη εφαρμογή chat για εκπαιδευτικούς σκοπούς appeared first on Embedded.

]]>

Τα εικονικά δωμάτια συνεργασίας – συνομιλίας (chat rooms) είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Προσφέρουν εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εκτός Σχολείου. Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε ένα ακόμη εργαλείο για τη δημιουργία Chat Room, το Yo Teach. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο Πολυτεχνείο του Hong Kong στα πλαίσια του project με τίτλο PALMS (Pedagogic & Active Learning Mobile Solutions). Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο Ιστότοπο και χωρίς καμία εγγραφή δημιουργήστε το πρώτο σας διαδικτυακό δωμάτιο, στην καρτέλα Make Room. Ξεκινήστε δίνοντας ένα Τίτλο και μια περιγραφή. Οι επιλογές που ακολουθούν:

-σας επιτρέπουν αποκρύψετε ή να αφήσετε ορατό το chat room στην αναζήτηση από χρήστες,

-να ενεργοποιήσετε δυνατότητες διαχειριστή (θα σας ζητηθεί κωδικός για να ξεκλειδώσετε μερικά χρήσιμα εργαλεία διαχείρισης του δωματίου και των συμμετεχόντων),

-και τη χρήση κωδικού (password) για την είσοδο στο δωμάτιο, ο οποίος δε σχετίζεται με αυτόν της διαχείρισης (καλό είναι να είναι διαφορετικός).

Στη συνέχεια πατάτε Create Room:

Το δωμάτιό σας είναι έτοιμο και για να συμμετέχετε θα δώσετε το όνομά σας ή ένα ψευδώνυμο…

…και αν είχατε δηλώσει κωδικό για την είσοδο θα σας ζητηθεί αμέσως μετά:

Μόλις δώσετε τον κωδικό του δωματίου θα είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το δωμάτιο. Η εφαρμογή έχει τα απολύτως απαραίτητα χωρίς περιττά και δυσνόητα κουμπιά. Αυτό που θα δείτε εσείς είναι το παρακάτω. Στα δεξιά γράφετε το μήνυμά σας, χρησιμοποιείτε την ελεύθερη σχεδίαση, ή ανεβάζετε μια φωτογραφία.

Στα αριστερά θα εμφανίζονται τα μηνύματά σας, και ακριβώς από πάνω θα έχετε το link του δωματίου σας ή ένα qr code (για τα qr codes δείτε το σχετικό άρθρο) για να το σκανάρουν όσοι θέλουν να συμμετέχουν.

Στην επάνω δεξιά γωνία υπάρχει ένα πεδίο σύνδεσης (Login) ως διαχειριστής (αν το έχετε ενεργοποιήσει κατά τη δημιουργία του δωματίου). Αν δώσετε τον κωδικό ασφαλείας θα αποκτήσετε πρόσβαση σε μερικά αρκετά χρήσιμα εργαλεία. Σε όλα τα μηνύματα εμφανίζονται επιλογές επισήμανσης (αστεράκι), σίγασης (Μute) και διαγραφής (Delete). Επίσης στην πάνω δεξιά γωνία, εμφανίζονται επιλογές εκτύπωσης, αποσύνδεσης, παραγωγής στατιστικών, εξαγωγής των μηνυμάτων σε csv, και διαγραφής του δωματίου! Δείτε την επόμενη εικόνα και θα καταλάβετε:

Αυτό ήταν όλο! Πολύ εύχρηστη και αρκετά χρήσιμη εφαρμογή! Δωρεάν, χωρίς εγγραφές και άλλα εμπόδια, παρέχει ακριβώς αυτά που υπόσχεται! Το παρακάτω βιντεάκι παρουσιάζει το Yo Teach, σε 2 λεπτά!

Δοκιμάστε το!

The post Yo Teach! Μια εύχρηστη εφαρμογή chat για εκπαιδευτικούς σκοπούς appeared first on Embedded.

]]>
Καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη! http://users.sch.gr/nickpapag/2019/04/21/easter-2019/ Sun, 21 Apr 2019 17:13:37 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4184 Αγαπητοί επισκέπτες του Ιστοτόπου μου θέλω να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου, να έχετε καλές γιορτές! Ο πορεία προς το θάνατο και η Ανάσταση του Χριστού να φέρει στις καρδιές μας περισσότερη αγάπη.

The post Καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη! appeared first on Embedded.

]]>

Αγαπητοί επισκέπτες του Ιστοτόπου μου…

…θέλω να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου, να έχετε καλές γιορτές!

Ο πορεία προς το θάνατο και η Ανάσταση του Χριστού να φέρει στις καρδιές μας περισσότερη αγάπη.

Χρόνια Πολλά!

The post Καλή Ανάσταση με υγεία και αγάπη! appeared first on Embedded.

]]>
Ψηφιακή Συλλογή του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση http://users.sch.gr/nickpapag/2019/04/08/kavafis-digital-archives-idryma-onasis/ Mon, 08 Apr 2019 16:38:32 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=4179 Μετά από αίτημα του Ιδρύματος Ωνάση και λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο ενημέρωσε τις Σχολικές

The post Ψηφιακή Συλλογή του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση appeared first on Embedded.

]]>

Μετά από αίτημα του Ιδρύματος Ωνάση και λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο ενημέρωσε τις Σχολικές Μονάδες σχετικά με τον Ιστότοπο του αρχείου. Το σύνολο του ψηφιοποιημένου αρχείου Καβάφη είναι διαθέσιμο σε εκπαιδευτικούς, ερευνητές και κοινό μέσω του συνδέσμου https://cavafy.onassis.org/.

Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012. Περιέχει, μαζί με το συγγενές του αρχείο Αλέκου και Ρίκας Σεγκοπούλου, 2.000 και πλέον αρχειακά τεκμήρια, ανάμεσά τους χειρόγραφα, φωτογραφίες ή προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου ποιητή. Ανάμεσα στα αρχειακά τεκμήρια συγκαταλέγονται χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων καθώς και έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις αλλά και πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα και μελέτες του ποιητή.

Στο αρχείο εντοπίζονται επίσης μεταφράσεις ποιημάτων καθώς και σημειώσεις λογοτεχνικού και προσωπικού χαρακτήρα, όπως και το προσωπικό αρχείο του ποιητή, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλούσια αλληλογραφία, κείμενα ημερολογιακού χαρακτήρα και φωτογραφίες.

Το σύνολο των τεκμηρίων και της τεκμηρίωσης του αρχείου Καβάφη διατίθεται με ανοιχτές άδειες, Creative Commons Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή (CC BY-SA 4.0), διεθνής, έκδοση 4.0 ή μεταγενέστερη. Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να μεταφορτώσει τα τεκμήρια ή την τεκμηρίωσή τους με μόνες υποχρεώσεις την αναφορά στην πηγή, δηλαδή το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, και τη διάθεση οποιουδήποτε παραγώγου έργου με την ίδια ακριβώς άδεια.

Ο ιστότοπος υποστηρίζεται και από σχετικό κανάλι στο Youtube

Αξίζει να τον επισκεφτείτε!

The post Ψηφιακή Συλλογή του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση appeared first on Embedded.

]]>
Οργάνωση και διαμοιρασμός σελιδοδεικτών με το Tixio http://users.sch.gr/nickpapag/2019/04/07/tixio/ Sun, 07 Apr 2019 16:55:13 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3173 Δημιουργούμε συνεργατικούς πίνακες για την οργάνωση πληροφοριών με σελιδοδείκτες και σημειώσεις με την εφαρμογή Tixio.

The post Οργάνωση και διαμοιρασμός σελιδοδεικτών με το Tixio appeared first on Embedded.

]]>

Το Tixio είναι μια δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή, που σας επιτρέπει να οργανώσετε υλικό, και να το μοιραστείτε με τους μαθητές σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε διαδικτυακούς πίνακες (boards) και να προσθέσετε σε αυτούς σελιδοδείκτες, σημειώσεις ή/και προγραμματισμό δραστηριοτήτων. Ας το δούμε αναλυτικότερα.

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και κάντε μια εγγραφή, αφού πρώτα δηλώσετε  ένα μοναδικό όνομα για το λογαριασμό σας. Το όνομα αυτό θα αντιστοιχεί και στο όνομα της ομάδας με την οποία θα συνεργάζεστε.

Θα σας ζητηθεί ακόμη ένα email και ένα password για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογαριασμό που πιθανόν διαθέτετε σε Google ή Facebook.

Αφού δημιουργήσετε την ομάδα σας, είστε έτοιμοι να προσθέσετε υλικό στον πρώτο σας πίνακα. Πατώντας +Add Board μπορείτε να προσθέσετε νέους πίνακες με άλλο υλικό. Δώστε ένα όνομα σε κάθε πίνακά σας, και πατήστε Δημιουργία (Create Board):

Με τη δεξιά εργαλειοθήκη στον πίνακα ελέγχου, μπορείτε να προσθέσετε:

-Σελιδοδείκτες (Bookmarks)

-Λίστα Ελέγχου (Checklist)

-Σημειώσεις (Notes) – Απλό κείμενο

-Προχωρημένες Σημειώσεις (Rich Notes) – Κείμενο με κάποιες δυνατότητες μορφοποίησης:

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατάτε το κουμπί της προσθήκης, να δείνετε ένα όνομα στη μικροεφαρμογή (widget) που προσθέτετε, και στη συνέχεια να προσθέτετε το περιεχόμενο σε αυτή.

Καθετί που προσθέτετε, μπορείτε να το τροποποιείτε, ανάλογα με τις ανάγκες σας:

Αφού ολοκληρώσετε τον πίνακά σας…

…μπορείτε να προχωρήσετε σε διαμοιρασμό του. Εδώ έχετε αρκετές επιλογές με τη σημαντικότερη αυτή του συγχρονισμού. Αν την ενεργοποιήσετε θα μπορεί η ομάδα σας να συμμετέχει σε πραγματικό χρόνο:

Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο του Tixio, είναι η διαθέσιμη επέκταση για τον Chrome, που θα διευκολύνει σημαντικά τη συνεργασία με την ομάδα σας.

Για όσους αγαπούν ιδιαίτερα τα βίντεο – οδηγούς, το παρακάτω σύντομο βιντεάκι θα σας δώσει μια πρώτη ιδέα για το Tixio και τις δυνατότητές του:

Δοκιμάστε το!

The post Οργάνωση και διαμοιρασμός σελιδοδεικτών με το Tixio appeared first on Embedded.

]]>