Embedded http://users.sch.gr/nickpapag Εκπαίδευση με τη χρήση Υπολογιστή Fri, 07 Dec 2018 15:34:55 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0 http://users.sch.gr/nickpapag/wordpress/wp-content/uploads/2016/05/cropped-st1-32x32.png Embedded http://users.sch.gr/nickpapag 32 32 «Ευτέρπη: Συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση» http://users.sch.gr/nickpapag/2018/12/07/eyterpi-apothethrio-mousikhs/ Fri, 07 Dec 2018 15:23:59 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3974 Το νέο αποθετήριο «Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση - Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο». Μια δωρεάν διαδικτυακή συλλογή τραγουδιών.

The post «Ευτέρπη: Συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση» appeared first on Embedded.

]]>

Το αποθετήριο «Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο» είναι η μοναδική διαδικτυακή συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση στην Ελλάδα. Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε, να δείτε παρτιτούρες και μαθησιακά αντικείμενα για τη διδασκαλία της μουσικής αγωγής. Κάθε τραγούδι παρουσιάζεται σε μουσική σημειογραφία (Musescore ή Finale) και συνοδεύεται από σύγχρονα εκπαιδευτικά μεταδεδομένα. Στην «Ευτέρπη» περιλαμβάνονται τραγούδια από ιστορικές πηγές και μουσικές ανθολογίες του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια τα οποία αποτελούν ευγενική συνεισφορά συνθετών και αξιόλογων μουσικολόγων – εκπαιδευτικών.

Η αναζήτηση των τραγουδιών μπορεί να γίνει με:

-τον τίτλο ή τον δημιουργό

-το εκπαιδευτικό επίπεδο

-τη γιορτή, επέτειο ή γεγονός (π.χ. 28η Οκτωβρίου, 17 Νοέμβρη, Χριστούγεννα, κλπ…), και

-τα σχετιζόμενα μαθήματα

Το έργο αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (E.E.M.E.) και της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο πλαίσιο της βράβευσης των δύο φορέων με το Διεθνές Βραβείο ISME-Gibson 2012.

Το υλικό συνοδεύεται από μουσικοπαιδαγωγικές και μουσικολογικές πληροφορίες και εκπαιδευτικές προτάσεις εφαρμογής και είναι διαθέσιμα σε Musescore ή Finale.

Για να πάρετε μια ιδέα, δείτε το τραγούδι «Άρνηση (το περιγιάλι)» σε ποίηση Γεωργίου Σεφέρη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, εδώ.

Οι μουσικοί έχουν πλέον το δικό τους αποθετήριο!!!

Περισσότερα στον επίσημο ιστότοπο!

The post «Ευτέρπη: Συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση» appeared first on Embedded.

]]>
1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 3D ST3dM http://users.sch.gr/nickpapag/2018/12/04/panellhnios-mathitikos-diagonismos-st3dm/ Tue, 04 Dec 2018 14:12:27 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3966 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τη 3D σχεδίαση είναι γεγονός. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την 15η Δεκεμβρίου 2018.

The post 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 3D ST3dM appeared first on Embedded.

]]>

Το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΕΔΙΦΕΤ) του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ST3dM για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Εργαστηρίου Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας για την εισαγωγή της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEΑM (Science-Technology-Engineering-Art-Mathematics) στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εισάγει τους μαθητές στην χρήση 3d εκτυπωτή όσο και να τους ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα που προωθούνται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, αποσκοπεί:

-να γνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τον 3d σχεδιασμό

-να τον εφαρμόσουν σε αντικείμενα πέραν του τεχνολογικού τομέα

-να γνωρίσουν τα τοπικά ιδιώματα, γλώσσες, γλωσσικά συστήματα (Νοηματική, Braille, κ.α.)

-να προσεγγίσουν την έννοια της μετριοπάθειας,

-να διακρίνουν τις περιβαλλοντικές και οικονομικές ωφέλειες του φυσικού αερίου ως καύσιμο.

Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας.

Τα έργα συμμετοχής μπορούν να είναι μόνο ομαδικά και ειδικότερα:

-για την Βασική κατηγορία του Δημοτικού, κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 2 έως 20 μαθητές.

-για την Μεσαία κατηγορία του Γυμνασίου η κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 2 έως 10 μαθητές.

-για την Ανώτερη κατηγορία του Λυκείου κάθε ομάδα μπορεί να έχει από 2 έως 10 μαθητές.

Κάθε μαθητής/ ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο, το οποίο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει δημοσιευτεί.

Να σημειώσουμε πως θα πραγματοποιηθεί δωρεάν webinar για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη 3D σχεδίαση, οπότε προηγούμενη εμπειρία δεν είναι πραπαιτούμενη.

Στο timeline που ακολουθεί μπορείτε να δείτε σημαντικές ημερομηνίες του Διαγωνισμού:

Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής στο διαγωνισμό, η 15η Δεκεμβρίου 2018, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο του Διαγωνισμού

The post 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός 3D ST3dM appeared first on Embedded.

]]>
Προγραμματισμός στην Ώρα του Κώδικα. 3-9 Δεκεμβρίου 2018 http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/27/hour-of-code-3-9-dec-2018/ Tue, 27 Nov 2018 10:21:35 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3960 Για μια ακόμη χρονιά το παγκόσμιο κίνημα "Ώρα του κώδικα" φιλοδοξεί να συμμετέχουν οι μαθητές όλου του κόσμου σε δραστηριότητες Προγραμματισμού Υπολογιστών.

The post Προγραμματισμός στην Ώρα του Κώδικα. 3-9 Δεκεμβρίου 2018 appeared first on Embedded.

]]>

Για μια ακόμη χρονιά το παγκόσμιο κίνημα «Ώρα του κώδικα» φιλοδοξεί να συμμετέχουν οι μαθητές όλου του κόσμου σε δραστηριότητες Προγραμματισμού Υπολογιστών. Οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να οργανώσει μια εκδήλωση. Στόχος να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργεί η τεχνολογία, και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε εφαρμογές λογισμικού με προγραμματισμό.

Ωριαία μαθήματα είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 45 γλώσσες και πολλά από αυτά και στη δική μας. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία αφού ο επίσημος ιστότοπος θα σας παρέχει όλα όσα χρειάζεστε για να συμμετέχετε με τους μαθητές σας. Οδηγίες, σχέδια μαθήματος, βίντεο και έγγραφα, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και τη θεματική που θα επιλέξετε.

Για να συμμετέχετε, μπορείτε να κάνετε μια εγγραφή στον επίσημο Ιστότοπο. Στη συνέχεια, μεταβείτε στη σελίδα των δραστηριοτήτων. Είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός με τον οποίο προστίθενται νέες εφαρμογές. Επειδή παρακολουθώ την πλατφόρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βλέπω ότι οι διαχειριστές δε σταματούν να ετοιμάζουν για εμάς νέο υλικό ώστε να μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του. Να σημειώσω εδώ, πως κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, μπορούμε να γίνουμε μαθητές, να δοκιμάσουμε όλες τις διαθέσιμες δραστηριότητες, ώστε να είμαστε ενήμεροι για το τι πρόκειται να αναθέσουμε στους μαθητές μας. Ενώ το κίνημα έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί μια Ώρα Κώδικα από όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές, μπορούμε να τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να υλοποιούν δραστηριότητες από το σπίτι τους. Ας δούμε τώρα πως θα ετοιμάσετε τις τάξεις σας, για συμμετοχή στην Ώρα του Κώδικα:

Αφού εγγραφείτε και συνδεθείτε στην πλατφόρμα, μεταβαίνετε στον πίνακα ελέγχου (My Dashboard). Εκεί πατάτε το κουμπί Create a new Section (δημιουργία νέας ενότητας):

Δώστε ένα όνομα (σχετικό με τη δραστηριότητα ή την τάξη που θα συμμετέχετε), ορίστε ηλικιακή ομάδα και επιλέξτε ένα από τα διαθέσιμα μαθήματα της Ώρας του Κώδικα. Προαιρετικά ενεργοποιήστε την επιλογή Extras (για πρόσθετο υλικό σχετικά με τη δραστηριότητα) ή/και την επιλογή Enable Pair Programming (για συμμετοχή των μαθητών σε ομάδες):

Αφού πατήσετε αποθήκευση, η ενότητα θα υπάρχει στον πίνακα ελέγχου. Αν έχετε συμμετέχει ξανά θα έχετε διαθέσιμες και τις προηγούμενες ενότητες. Φυσικά οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να επεξεργαστείτε μια ενότητα και να αλλάξετε τις διαθέσιμες επιλογές. Έτσι αν φέτος έχετε φτιάξει μια ενότητα για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, του χρόνου μπορείτε να επεξεργαστείτε την ενότητα αυτή για να μη χρειαστεί να δηλώσετε ξανά τους μαθητές σας. Στο login info θα βλέπετε τον κωδικό – link του μαθήματος:

Ας δούμε τώρα πως θα δηλώσετε τους μαθητές που θα συμμετέχουν στην ενότητα που δημιουργήσατε. Πατήστε Προσθήκη Μαθητών και η πλατφόρμα θα σας προτείνει 3 τρόπους για τη σύνδεση/εγγραφή των μαθητών σας:

Η πρώτη επιλογή είναι για μικρούς μαθητές (δημοτικό). Η 3η επιλογή δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να εγγραφούν μόνοι τους. Εγώ όλα τα χρόνια χρησιμοποιώ τη δεύτερη. Γράφω σε μια λίστα τα ονοματεπώνυμα και η εφαρμογή δημιουργεί κωδικούς για κάθε μαθητή ξεχωριστά:

Τυπώνω μια σελίδα και κόβω και δίνω στον καθένα τον ατομικό σύνδεσμο με τον προσωπικό κωδικό του:

Πιστέψτε με, βολεύει!

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ορατή την εκδήλωσή σας σε όλο τον κόσμο και να την προσθέσετε ως γεγονός (event) στον παγκόσμιο χάρτη εκδηλώσεων:

Επίσης μετά το πέρας των δραστηριοτήτων μπορείτε να τυπώσετε αναμνηστικά – πιστοποιητικά (certificates) για κάθε μαθητή που συμμετείχε!

Δεν έχει κάτι άλλο να κάνετε. Διαλέξτε μια δραστηριότητα (δοκιμάστε την πρώτα) που θεωρείτε ότι θα ανταποκρίνεται στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών σας, και περάστε ευχάριστα και δημιουργικά μια ώρα!

Οι μαθητές θα το ευχαριστηθούν σίγουρα. Είναι κάτι ξεχωριστό, και ξεφεύγετε λίγο από τη «ρουτίνα» του καθημερινού μαθήματος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα βάλετε τους μαθητές σας να σκεφτούν! Να προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της δραστηριότητας μέσα σε μία ώρα!

Φυσικά αν δεν προλάβετε, οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν σπίτι (με τους κωδικούς τους) και φυσικά εσείς να παρακολουθείτε την πρόοδό τους από τον πίνακα ελέγχου!

Δοκιμάστε το!

The post Προγραμματισμός στην Ώρα του Κώδικα. 3-9 Δεκεμβρίου 2018 appeared first on Embedded.

]]>
Δημιουργούμε διαδικτυακά εκπαιδευτικά quiz με το Oodlü http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/22/oodlu/ Thu, 22 Nov 2018 14:33:31 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3630 Μια πρώτη γνωριμία με το Oodlü. Μία πολλά υποσχόμενη δωρεάν, διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας quiz και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τους μαθητές μας!

The post Δημιουργούμε διαδικτυακά εκπαιδευτικά quiz με το Oodlü appeared first on Embedded.

]]>

Στο άρθρο αυτό θα γνωρίσουμε το Oodlü. Πρόκειται για μια καίνουργια (πρώτη παρουσίαση τον Ιούλιο του 2018) δωρεάν εφαρμογή, δημιουργίας εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τους μαθητές μας. Αν και ακόμη σε δοκιμαστική (beta) έκδοση, προσφέρει πάρα πολλά εργαλεία και διαφορετικούς τύπους δημιουργίας κουίζ. Η εφαρμογή διαθέτει και premium έκδοση, με μικρό κόστος, αλλά δε θα μας απασχολήσει, αφού η δωρεάν έκδοση αρκεί για να δημιουργήσετε πολλές κατηγορίες παιχνιδιών. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα…

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο και κάντε μια εγγραφή ως εκπαιδευτικός (teacher). Αφού συνδεθείτε θα μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου (Dashboard).

Εδώ τα βασικά σημεία αφορούν:

-τη δημιουργία των ερωτήσεων – παιχνιδιών, και…

-την ανάθεσή τους στους μαθητές σας.

Για τη δημιουργία των ερωτήσεων πατάμε Content and Games. Εδώ στην ουσία δημιουργείτε ένα αποθετήριο ερωτήσεων, δημιουργώντας συλλογές…

Τύπο ερώτησης με χρήση απλού κειμένου ή ακόμη και εικόνας, ήχου ή βίντεο…

…και φυσικά τον τύπο του παιχνιδιού που θέλετε να δημιουργήσετε:

Πραγματικά πάρα πολλές επιλογές!

Αφού δημιουργήσετε τις ερωτήσεις ,στην καρτέλα Manage Groups μπορείτε να προσθέσετε ομάδες μαθητών.

Όπως και σε άλλες δημοφιλείς εφαρμογές (π.χ. Quizizz, Kahoot, Quizlet) δημιουργείται ένας σύνδεσμος, τον δίνουμε στους μαθητές, και αυτοί θα πρέπει να εγγραφούν (register ως student), δίνοντας τον κωδικό. Αφού το κάνουν εγγράφονται αυτόματα στην ομάδα που εμείς δημιουργήσαμε και αντιστοιχεί στον μοναδικό κωδικό που τους κοινοποιήσαμε. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ο πίνακας ελέγχου του Εκπαιδευτικού…

…και αμέσως παρακάτω η φόρμα εγγραφής των μαθητών μας. Ξέρω ότι η εγγραφή μαθητών τρομάζει πολλούς εκπαιδευτικούς, συνεπώς θα μπορούσατε να κοινοποιήσετε τα παρακάτω στους γονείς και να τους εμπλέξετε στη διαδικασία. Ένα username, ένα password και ο κωδικός τάξης αρκούν (δε χρειάζεται e-mail).

Φυσικά, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης στατιστικών, δυνατότητα δημιουργίας και απονομής βραβείων – επιβραβεύσεων, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στην ουσία της εφαρμογής η οποία αφορά στην δημιουργία των παιχνιδιών.

Όπως προανέφερα στην αρχή του άρθρου, η εφαρμογή είναι ολοκληρωμένη μεν, αλλά σε δοκιμαστικό στάδιο. Παρακολουθώ το blog με τα νέα και φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ήδη έχει ξεκινήσει να μεταφράζεται από εθελοντές σε αρκετές γλώσσες. Στον κόμβο της υποστήριξης (support) θα βρείτε απαντήσεις για κάθε πιθανή ερώτηση, ενώ αξίζει να παρακολουθήσετε ένα πλήρες βίντεο με όλα τα καλούδια της εφαρμογής και πως να τα χρησιμοποιήσετε:

Νομίζω πως είναι μια πολύ καλά σχεδιασμένη εφαρμογή, και πέντε μήνες μετά την παρουσίασή της, δείχνει να το αγκαλιάζει η εκπαιδευτική κοινότητα. Ήδη έχουν δημιουργηθεί και τα σχετικά apps για κινητές συσκευές, τόσο για Android όσο και για iOS, γεγονός που δείχνει πως οι δημιουργοί το έχουν πάρει στα σοβαρά και δεν αποτελεί πια δοκιμαστική έκδοση.  Όπως και να’ χει αξίζει να το δοκιμάσετε!

The post Δημιουργούμε διαδικτυακά εκπαιδευτικά quiz με το Oodlü appeared first on Embedded.

]]>
Ασφαλής Αναζήτηση Πληροφοριών μέσω της Google http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/16/google-safe-for-kids-search/ Fri, 16 Nov 2018 16:22:20 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=2179 Ρυθμίζουμε τα φίλτρα ασφαλούς αναζήτησης της Google για τον αποκλεισμό ακατάλληλου περιεχομένου από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Προστατεύουμε τις συσκευές των παιδιών μας!

The post Ασφαλής Αναζήτηση Πληροφοριών μέσω της Google appeared first on Embedded.

]]>

Κάθε φορά που ξεκινάμε την πλοήγηση στο διαδίκτυο, είναι κατά 99% πιθανό να πληκτρολογήσουμε τη σελίδα της Google για να κάνουμε την επόμενη αναζήτησή μας. Πολλές φορές η αναζήτηση θα επιστρέψει πληροφορίες που μπορεί να προβάλλουν ακατάλληλο ή προσβλητικό περιεχόμενο, άσχετο με το προς αναζήτηση θέμα μας. Εμείς οι ενήλικες μπορούμε να φιλτράρουμε αυτά τα αποτελέσματα. Τι γίνεται όμως όταν θα εμφανιστούν στα μάτια ενός μικρού παιδιού; Στο άρθρο που διαβάζετε θα σας παρουσιάσω τον πιο εύκολο τρόπο για να εφαρμόσετε μια «στοιχειώδη προστασία» στους φυλλομετρητές σας για την αναζήτηση πληροφoριών μέσω της Google. Ασφαλής αναζήτηση λοιπόν, μέσω της Google!

Η Ασφαλής Αναζήτηση δεν είναι 100% ακριβής, αλλά σας βοηθά να αποφεύγετε άσεμνο περιεχόμενο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Ασφαλή Αναζήτηση ως γονικό έλεγχο για να συμβάλετε στην προστασία των παιδιών από ακατάλληλα αποτελέσματα αναζήτησης στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή σας. Όταν είναι ενεργοποιημένη η Ασφαλής Αναζήτηση, βοηθά στον αποκλεισμό εικόνων, βίντεο και ιστοτόπων από τα αποτελέσματα της Αναζήτησης Google.

Για να το κάνετε τώρα στον υπολογιστή σας, πατήστε εδώ! Στην ενότητα Φίλτρα Ασφαλούς Αναζήτησης, επιλέξτε ή καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα στο στοιχείο Ενεργοποίηση Ασφαλούς Αναζήτησης. Στο κάτω τμήμα της σελίδας, κάντε κλικ στην επιλογή Αποθήκευση.

Αν μετά την ενεργοποίηση, εμφανιστεί προσβλητικό περιεχόμενο (σπάνιο, αλλά δεν αποκλείεται), τότε μπορείτε απλά να το αναφέρετε στη Google, εδώ.

Αν η αναζήτηση αφορά κάποια εικόνα (όταν πραγματοποιείτε αναζήτηση στο images.google.com) και θέλετε να αναφέρετε κάποια ακατάλληλη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Στον υπολογιστή:

-Στη σελίδα των αποτελεσμάτων εικόνων, κάντε κλικ στην ακατάλληλη εικόνα.

-Στο κάτω δεξιό τμήμα της οθόνης, κάτω από τις σχετικές εικόνες, κάντε κλικ στο στοιχείο Αποστολή σχολίων.

Στο τηλέφωνο:

-Στη σελίδα των αποτελεσμάτων εικόνων, πατήστε στην εικόνα που θέλετε να αναφέρετε.

-Στο κάτω δεξιό τμήμα, πατήστε το εικονίδιο Περισσότερα -> Αποστολή σχολίων.

Στο Τablet:

-Στη σελίδα των αποτελεσμάτων εικόνων, πατήστε στην εικόνα που θέλετε να αναφέρετε.

-Στο κάτω δεξιό τμήμα της εικόνας, πατήστε στο στοιχείο Αποστολή σχολίων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε εδώ.

Να θυμάστε πως όλα τα παραπάνω είναι ένα πρώτο βήμα για να έχετε μια στοιχειώδη ασφάλεια ως προς τα αποτελέσματα αναζήτησης μέσω της Google. Δεν είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για πλήρη αποφυγή ακατάλληλου περιεχομένου, αλλά αποτελεί μια καλή αρχή, ειδικά για όσους δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές.

Αν θέλετε να το πάτε λίγο παρακάτω, θα πρέπει να εφαρμόσετε «γονικό έλεγχο» είτε στους φυλλομετρητές σας, είτε με κατάλληλα προγράμματα. Για μια πρώτη ιδέα μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Ρύθμιση εργαλείων γονικού ελέγχου σε 4 βασικά προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο, στον κόμβο του Σχολικού Δικτύου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Για προγράμματα γονικού ελέγχου θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο!

The post Ασφαλής Αναζήτηση Πληροφοριών μέσω της Google appeared first on Embedded.

]]>
Διαγωνισμός Αφίσας για το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/08/9o-festival-psifiakis-dhmiouris-afisa-diagonismos-2019/ Thu, 08 Nov 2018 12:48:36 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3910 Οδηγίες συμμετοχής στο διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του δημιουργικού της αφίσας για την αφίσα του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Μέχρι 30 Νοεμβρίου η προθεσμία.

The post Διαγωνισμός Αφίσας για το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας appeared first on Embedded.

]]>

Για μία ακόμη χρονιά η οργανωτική επιτροπή του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό για τη σχεδίαση του δημιουργικού της αφίσας του Φεστιβάλ. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η συμμετοχή του Σχολείου στο Φεστιβάλ, και η προθεσμία υποβολής των έργων είναι η 30η Νοέμβρη 2018.

Όροι Συμμετοχής στον διαγωνισμό:

-Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν μόνο το κεντρικό δημιουργικό γραφικό της αφίσας, και όχι ολόκληρη την αφίσα. Ο σχεδιασμός της τελικής αφίσας (με λογότυπα, αρωγούς κ.λπ. στοιχεία) θα υλοποιηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ.

-Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα αν το Σχολείο τους συμμετέχει ή όχι στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

-Επιτρέπονται έως 2 διαφορετικές συμμετοχές στον διαγωνισμό από κάθε Σχολείο.

-Σε κάθε υποβολή επιτρέπεται η συμμετοχή έως 5 μαθητών και έως 2 εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως ειδικότητας.

-Το εικαστικό δημιουργικό θα πρέπει να έχει περίπου τετράγωνη μορφή, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στην ορθογώνια αφίσα του Φεστιβάλ, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία (λογότυπα, ημερομηνίες, αρωγοί κλπ). Δεν είναι απαραίτητο να είναι το δημιουργικό τετράγωνο, αλλά να μπορεί να χωρέσει σε τετράγωνη επιφάνεια στην αφίσα.

Δείτε, ενδεικτικά, τις αφίσες των προηγούμενων Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Για την υποβολή στον διαγωνισμό θα πρέπει να συμπληρωθεί η φόρμα συμμετοχής με τα στοιχεία του Σχολείου και των συμμετεχόντων στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ

-Το ψηφιακό αρχείο εικόνας του εικαστικού έργου μπορεί να υποβληθεί σε οποιονδήποτε μορφότυπο: jpg, gif, png, tiff κλπ, με ελάχιστη διάσταση εικόνας: 1500 x 1500 pixels και ανάλυση 300 dpi.

-Η υποβολή των συμμετοχών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της διαδικτυακής φόρμας με προθεσμία την 30η Νοεμβρίου 2018. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος αποστολής της συμμετοχής, δεν θα γίνεται δεκτός.

-Κάθε συμμετοχή θα πρέπει να είναι πρωτότυπο εικαστικό έργων των ιδίων των διαγωνιζόμενων μαθητών και δεν θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός φέρει την ευθύνη σχετικά με την πατρότητα και την πρωτοτυπία του έργου των μαθητών.

-Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό, μπορείτε να απευθύνεστε στο email: digifestposter@gmail.com

-Από το σύνολο των εικαστικών που θα υποβληθούν στον Διαγωνισμό και θα πληρούν τους Όρους Συμμετοχής, η Οργανωτική Επιτροπή θα επιλέξει, κατά την απόλυτη κρίση της, τα 5 καλύτερα έργα, τα οποία θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του 9ουΦεστιβάλ. Το 1ο σε βαθμολογία θα συμπεριληφθεί στην επίσημη πανελλήνια αφίσα του 9ου Φεστιβάλ.

-Η κρίση της Οργανωτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, είναι οριστική, και θα ανακοινωθούν δημόσια στο διαδίκτυο μόνο οι 5 πρώτοι νικητές (οι οποίοι θα ενημερωθούν και ηλεκτρονικά από την Επιτροπή).

-Πάνω στην αφίσα του 9ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα αναγραφεί μόνο το όνομα του Σχολείου που σχεδίασε το δημιουργικό, ενώ στον ιστότοπο του Φεστιβάλ θα αναγραφούν αναλυτικά όλα τα ονόματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

-Στα 5 πρώτα Σχολεία που θα διακριθούν θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα (Ένα τιμητικό δίπλωμα για το Σχολείο και αντίστοιχα ονομαστικά διπλώματα σε όλους τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο έργο) και τα οποία θα αποσταλούν ταχυδρομικά στα Σχολεία.

Με την υποβολή ενός έργου στον Διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες:

-Αποδέχονται ότι το έργο τους θα τεθεί υπό την κρίση της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ για αξιολόγηση.

-Εκχωρούν στην Οργανωτική Επιτροπή, στην περίπτωση που ανακηρυχθούν ανάμεσα στους 5 νικητές του Διαγωνισμού, το δικαίωμα για δημοσίευση του έργου στο ιστότοπο του Φεστιβάλ, στα ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού για την προβολή του Φεστιβάλ. Ο 1ος νικητής επιτρέπει τη χρήση του έργου στην Αφίσα του Φεστιβάλ και οπουδήποτε αλλού κριθεί αναγκαίο για τους σκοπούς του Φεστιβάλ, χωρίς ουδεμία απαίτηση.

-Οποιαδήποτε συμμετοχή δεν είναι σύμφωνη με όλους ανεξαιρέτως τους Όρους Συμμετοχής δεν θα θεωρείται έγκυρη και θα αποκλείεται αυτόματα από τον Διαγωνισμό χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζόμενου.

-Η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει τις ημερομηνίες, ή να ματαιώσει οποτεδήποτε τον Διαγωνισμό.

-Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό προϋποθέτει και συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή του συνόλου των παραπάνω όρων.

Συνεχής ενημέρωση στον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ και του Διαγωνισμού (Όλο το περιεχόμενο του ιστοτόπου διατίθεται ελεύθερα υπό άδεια Creative Commons BY-NC-SA 4.0 Διεθνές (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Παρόμοια διανομή)

…και στον ιστότοπό μου στην κατηγορία άρθρων για το Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

The post Διαγωνισμός Αφίσας για το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας appeared first on Embedded.

]]>
Σεμινάρια ρομποτικής με Arduino στα πλαίσια του διαγωνισμού Aegean Robotics 2019 http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/05/seminaria-arduinoaegeanrobotics-2019/ Mon, 05 Nov 2018 13:35:18 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3902 Μέχρι 9 Νοεμβρίου οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σεμινάρια ρομποτικής με Arduino στα πλαίσια του διαγωνισμού Aegean Robotics 2019.

The post Σεμινάρια ρομποτικής με Arduino στα πλαίσια του διαγωνισμού Aegean Robotics 2019 appeared first on Embedded.

]]>

Η ομάδα Aegean Robotics του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης ρομποτικής με Arduino για παιδιά. Η παρακολούθηση τους είναι ελεύθερη και εντελώς δωρεάν.

Τα σεμινάρια απευθύνονται μαθητές του Γυμνασίου των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Στόχος των σεμιναρίων είναι να μυήσει τα παιδιά στη ρομποτική μέσα από τη χρήση του μικροελεγκτή arduino που είναι η πιο διαδεδομένη ελεύθερη πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικών ανοιχτού κώδικα. Παράλληλα το Arduino αποτελεί σαφώς την οικονομικότερη λύση απόκτησης ρομποτικού κιτ και εξαρτημάτων, ενώ παράλληλα εισάγει τα παιδιά στον προγραμματισμό.

Πρόθεση της Aegean Robotics είναι να προετοιμάσει ομάδες από μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό ρομποτικής Aegean Robotics Competition 2019 τον προσεχή Απρίλιο. Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε δέσμευση της ομάδας προς τους συμμετέχοντες στην περσινή διοργάνωση.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης ΒΒΒ του e-Class του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα ξεκινήσει το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, θα έχει διάρκεια 10 δίωρα και θα διεξάγεται κάθε Σάββατο 16:00-18:00.

Τα θέματα που θα αναλυθούν είναι:

1. Εισαγωγή στο Arduino – Σάββατο 17/11/2018
2. Εφαρμογές Arduino – Σάββατο 24/11/2018
3. Αισθητήρες – Σάββατο 1/12/2018
4. Εφαρμογές Arduino& Αισθητήρες και Μότορες – Σάββατο 8/12/2018
5. Συσκευές Εξόδου και Ενεργοποιητές Arduino – Σάββατο 15/12/2018
6. Ήχος – Σάββατο 22/12/2018
7. Εφαρμογές Arduino & Ήχος – Σάββατο 5/01/2019
8. Εικόνα – Σάββατο 12/01/2019
9. Εφαρμογές Arduino & Εικόνα – Σάββατο 19/01/2019
10. Διαγωνισμοί Ρομποτικής με Arduino – Σάββατο 26/01/2019

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων, στην παρακάτω διεύθυνση:

https://goo.gl/forms/5X4eRLIa2vtnvf063

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και για να μη στερηθεί κάποιο παιδί τη δυνατότητα, θα σας παρακαλούσαμε να προβείτε σε δήλωση συμμετοχής εφόσον επιθυμείτε πραγματικά να ολοκληρώσετε το κύκλο των μαθημάτων. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και την ομάδα Aegean Robotics του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη σελίδα: https://samosweb.aegean.gr/aegeanrobotics

The post Σεμινάρια ρομποτικής με Arduino στα πλαίσια του διαγωνισμού Aegean Robotics 2019 appeared first on Embedded.

]]>
iNaturalist… Ένα εξαιρετικό εργαλείο για φυσιοδίφες http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/04/inaturalist/ Sun, 04 Nov 2018 18:14:01 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3884 Παρατηρήστε τη φύση. Αποτυπώστε μια παρατήρηση και μοιραστείτε την με επιστήμονες από όλο τον κόσμο! Καλώς ήρθατε στον κόσμο του iNaturalist.

The post iNaturalist… Ένα εξαιρετικό εργαλείο για φυσιοδίφες appeared first on Embedded.

]]>

Το iNaturalist είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές φύσης στον κόσμο, και αυτό το έμαθα μόλις σήμερα!!! Το iNaturalist σας βοηθάει να αναγνωρίζετε τα φυτά και τα ζώα γύρω σας. Μπορείτε να συνδεθείτε με μια κοινότητα με περισσότερους από 750.000 επιστήμονες και φυσιοδίφες που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για τη φύση! Επιπλέον, καταγράφοντας και μοιράζοντας εσείς τις παρατηρήσεις σας, θα δημιουργήσετε δεδομένα έρευνας για τους επιστήμονες που εργάζονται για την καλύτερη κατανόηση και προστασία της φύσης.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο το iNaturalist λειτουργεί σε 3 βήματα. Καταγράφετε τις παρατηρήσεις σας, τις μοιράζεστε, και συνεργάζεστε – συζητάτε για αυτές:

Ας δούμε πως θα ξεκινήσετε…

Πριν κάνετε οτιδήποτε, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον κόμβο με τις παρατηρήσεις (observations). Θα δείτε τον παγκόσμιο χάρτη στον οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες από 14 εκατομμύρια (!!!) παρατηρήσεις για περισσότερα από 180.000 είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου!!! Κάνοντας Ζoom In στο χάρτη, δείτε αν υπάρχουν παρατηρήσεις στην περιοχή που ζείτε. Εγώ ψάχνοντας για τη Λευκάδα, βρήκα υλικό, αλλά όχι τόσο πλούσιο όσο πραγματικά υπάρχει! Κάνοντας κλικ στις επισημάνσεις στο χάρτη θα δείτε στο τι αφορά, ποιος το παρατήρησε και πολλές πληροφορίες ακόμη…

Συγκεκριμένα στη Βασιλική, όχι πολύ μακριά από το Σχολείο μας, είδα αυτό. Αν σας δυσκολεύει να δείτε τι είναι (κι εμένα μου πήρε λίγη ώρα 🙂 ),  κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε το χαριτωμένο φιδάκι, αλλά και πληροφορίες για αυτό!

Μέχρι στιγμής, απλά αποκτάμε πρόσβαση στο πολύ πλούσιο υλικό του ιστοτόπου (πράγμα καθόλου μικρό). Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως ξεκινά, όταν θα  δημιουργήσουμε το δικό μας λογαριασμό, και θα αρχίσουμε να προσθέτουμε τις δικές μας παρατηρήσεις! Πατήστε λοιπόν εγγραφή, και συνδεθείτε συμπληρώνοντας τη φόρμα ή με ήδη υπάρχων λογαριασμό σε κάποια δημοφιλή πλατφόρμα:

Κατά την εγγραφή σας θα πρέπει να επιτρέψετε στην εφαρμογή να έχει πρόσβαση στο υλικό που ανεβάζετε ώστε να είναι διαθέσιμο στους επιστήμονες που συμμετέχουν. Οι φωτογραφίες, θα χρησιμοποιούνται με άδεια Creative Commons. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις άδειες Creative Commons, διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Μια καλή ιδέα θα ήταν και ως εκπαιδευτικοί να εγγράψετε το Σχολείο σας, ή να φτιάξετε μια ομάδα με τους μαθητές σας συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό τον παρατηρήσεων του ιστοτόπου.

Αφού δημιουργήσετε λογαριασμό, και πραγματοποιήσετε είσοδο στην εφαρμογή, θα δείτε τον πίνακα ελέγχου. Προφανώς στην αρχή δεν περιέχει τίποτα πέρα από πληροφορίες για το προφίλ σας που καλό είναι να επικαιροποιήσετε / εμπλουτίσετε. Για παράδειγμα αν εγγραφείτε ως Σχολείο ή ομάδα, θα μπορούσατε να αναφέρετε πως είστε η Περιβαλλοντική Ομάδα… κ.λ.π.

Άρα δε μένει τίποτε άλλο από το να ξεκινήσετε να προσθέτετε το δικό σας υλικό (+ Προσθήκη παρατηρήσεων). Μπορείτε ακόμη να γίνετε συνδρομητές σε ένα συγκεκριμένο είδος, π.χ. ερπετά, έντομα, κλπ ή σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Για να δω πως δουλεύει, πάτησα προσθήκη και ανέβασα φωτογραφία από ένα Περιβαλλοντικό μονοπάτι, το 2012, στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής. Πάτησα λοιπόν προσθήκη παρατηρήσεων:

Αφού επέλεξα την εικόνα από τον υπολογιστή μου, η εφαρμογή μου ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες και το μόνο που έβαλα ήταν ο ακριβής χρόνος που τράβηξα τη φωτογραφία (ας είναι καλά το site της Βασιλικής) και την τοποθεσία. Επειδή δε γνωρίζω το όνομα το άφησα κενό, και πάτησα υποβολή (Submit):

Πλέον η κοινότητα, έχει ενημερωθεί και βλέπει την παρατήρησή μου με ένα ερωτηματικό στο χάρτη, ότι δηλαδή χρειάζεται αναγνώριση. Δεν είναι τέλειο;;;

Όλη αυτή η διαδικασία, στον υπολογιστή μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη, αλλά με τα smartphones απλοποιείται πάρα πολύ. Οι λόγοι για αυτό είναι ότι αν έχουμε στο κινητό μας ενεργοποιημένη την τοποθεσία, και εγκατεστημένη την εφαρμογή του iNaturalist, το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να βγάλουμε μια φωτογραφία και να την ανεβάσουμε ως παρατήρηση!

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό ή το tablet σας, ανάλογα με το λειτουργικό που έχετε. Για συσκευές Android, κάντε κλικ εδώ, και για iOS, κάντε κλικ εδώ.

Το παρακάτω βιντεάκι περιγράφει ακριβώς περί τίνος πρόκειται…

Νομίζω πως πρόκειται για μία ακόμη εξαιρετική εφαρμογή! Οι συνάδελφοι και οι μαθητές που υλοποιούν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης έχουν ένα ακόμη εργαλείο – όπλο στη φαρέτρα τους! Αν είστε εκπαιδευτικός, δείτε το σχετικό οδηγό, εδώ, και το κανάλι του iNaturalist στο Youtube.

Όπως και να’ χει, το επόμενο Περιβαλλοντικό μονοπάτι θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον!!!

Δοκιμάστε το!


Υ.Γ. 5 μόλις λεπτά μετά το ανέβασμα της φωτογραφίας έλαβα απόκριση για το είδος που παρατήρησα, από έναν Βιολόγο από τη Λωζάνη της Ελβετίας!!!

Πρόκειται για το «Καλοπτέρυξ ο παρθένος»:

Τέλειο!!!

The post iNaturalist… Ένα εξαιρετικό εργαλείο για φυσιοδίφες appeared first on Embedded.

]]>
SELFIE… το εργαλείο της Κομισιόν για τις ψηφιακές δυνατότητες του Σχολείου σας http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/03/selfie-tool/ Sat, 03 Nov 2018 08:16:13 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3879 Το SELFIE είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει τα σχολεία να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία, στη μάθηση και στην αξιολόγηση των μαθητών.

The post SELFIE… το εργαλείο της Κομισιόν για τις ψηφιακές δυνατότητες του Σχολείου σας appeared first on Embedded.

]]>

Το SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies / Αναστοχασμός για την αποτελεσματική μάθηση με την ενίσχυση της χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από σχολεία, υπουργεία παιδείας και ερευνητικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ των ιδρυμάτων εταίρων συγκαταλέγονται το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και το Ίδρυμα Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση της UNESCO. Το εργαλείο παρουσιάστηκε μια εβδομάδα πριν στις Βρυξέλλες

Το SELFIE  είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα σχολεία να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία, στη μάθηση και στην αξιολόγηση των μαθητών.  Όταν ένα σχολείο αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το SELFIE, οι μαθητές, οι διευθυντές σχολείων και οι εκπαιδευτικοί εξετάζουν μια σειρά σύντομων δηλώσεων για να αξιολογήσουν κατά πόσον χρησιμοποιείται η τεχνολογία στην εκπαίδευση και τη μάθηση. Το εργαλείο είναι διαρθρωμένο σε περισσότερες από μία ενότητες, και τα σχολεία μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά προαιρετικών δηλώσεων και να συγκεντρώσουν έως και οκτώ ερωτήματα τα οποία να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους. Οι δηλώσεις αυτές χρειάζονται από 20 έως 30 λεπτά για να συμπληρωθούν. Στη συνέχεια, το σχολείο λαμβάνει ειδική έκθεση με τα αποτελέσματα. Ο σχολικός έλεγχος προόδου SELFIE μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάλογο εντός της σχολικής κοινότητας, ώστε να καθοριστούν τα βήματα με τα οποία θα βελτιωθεί η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για βελτιωμένη μάθηση. Μεταξύ αυτών, θα μπορούσε π.χ. να παρέχεται ειδική επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς ή υποστήριξη στους μαθητές σε θέματα όπως η ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Σχετικά με προσωπικά δεδομένα και την πολιτική απορρήτου…

Το SELFIE είναι ένα εργαλείο αποκλειστικά για το σχολείο,  κανένα προσωπικό δεδομένο δεν συλλέγεται. Όλες οι απαντήσεις που δίνονται μέσω του SELFIE είναι  ανώνυμες. Δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση οποιουδήποτε μεμονωμένου μαθητή, εκπαιδευτικού, υπευθύνου σχολείου ή άλλου μέλους του προσωπικού που απαντά στις ερωτήσεις και στις προτάσεις. Κάθε σχολείο έχει την κυριότητα του δικού του ελέγχου προόδου SELFIE, ο οποίος δεν κοινοποιείται σε άλλους εκτός εάν το επιλέξει το σχολείο. Κανένας άλλος οργανισμός, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν μπορεί  να συνδέσει τις απαντήσεις με ένα μεμονωμένο σχολείο. Τα στοιχεία δεν θα χρησιμοποιηθούν για την κατάταξη των σχολείων ή των εκπαιδευτικών συστημάτων. Το SELFIE φιλοξενείται σε διακομιστή τον οποίο κατέχει και διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα δεδομένα που συλλέγονται υπόκεινται στους κανόνες προστασίας δεδομένων της Επιτροπής. Τα ανωνυμοποιημένα και συγκεντρωτικά δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πολιτικής και έρευνας, σε καμία όμως περίπτωση για εμπορικούς σκοπούς.

Το παρακάτω infographic παρουσιάζει τα βασικά σημεία του SELFIE:

Πως θα συμμετέχετε…

Αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το SELFIE στο σχολείο σας, το πρώτο βήμα είναι να ορίσετε ένα άτομο ή μια ολιγομελή ομάδα που θα συντονίζει τη διαδικασία.Οι συντονιστές του σχολείου εγγράφουν το σχολείο στην πλατφόρμα SELFIE, παρέχοντας βασικές πληροφορίες όπως το είδος του σχολείου (για παράδειγμα, δημοτικό, γυμνάσιο…), το μέγεθος και η τοποθεσία του. Εεπιλέγουν τον χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας SELFIE, και το ποιος θα συμμετάσχει (για παράδειγμα ποια ομάδα μαθητών).Πέρα από τις προκαθορισμένα ερωτήματα, μπορείτε να επιλέξετε ή να προσθέσετε δικά σας ερωτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σχολείου σας. Οι συντονιστές καλούν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπευθύνους σχολείου να λάβουν μέρος στο SELFIE ανωνύμως.

Δείτε σε 7 βήματα τη διαδικασία, εδώ.

Για να εγγραφείτε κάντε κλικ εδώ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες (στην Ελληνική Γλώσσα) στον επίσημο ιστότοπο.

The post SELFIE… το εργαλείο της Κομισιόν για τις ψηφιακές δυνατότητες του Σχολείου σας appeared first on Embedded.

]]>
Ryeboard… ένας ακόμη συνεργατικός ασπροπίνακας! http://users.sch.gr/nickpapag/2018/11/01/ryeboard/ Thu, 01 Nov 2018 14:19:25 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3861 Γνωρίζουμε το Ryeboard. Μια σχετικά νέα (αρκετά υποσχόμενη) εφαρμογή διαδικτυακού ασπροπίνακα, για τα πρώτα βήματα συνεργασίας με τους μαθητές σας.

The post Ryeboard… ένας ακόμη συνεργατικός ασπροπίνακας! appeared first on Embedded.

]]>

Οι διαδικτυακοί ασπροπίνακες είναι από τα πρώτα και πλέον δημοφιλή εργαλεία για τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Συνεχώς εμφανίζονται νέες εφαρμογές, και ότι αξιόλογο πέφτει στην αντίληψή μου, έχω δεσμευτεί να σας το παρουσιάζω. Αναμφίβολα ο «ηγέτης» στην κατηγορία είναι το Padlet, αλλά μπορείτε ακόμη να δείτε τα Stoodle, Scribblar, Unio, Wordwall, Notebookcast και Educreations. Στην ήδη μεγάλη λίστα έρχεται να προστεθεί το Ryeboard! Το Ryeboard είναι μια σχετικά νέα (αρκετά υποσχόμενη) εφαρμογή συνεργατικού ασπροπίνακα, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή παρέχει βασικά εργαλεία συνεργασίας. Όμως υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο, προστίθενται νέες λειτουργίες συνεχώς, και όταν υλοποιηθούν όλα αυτά, θα έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα πανίσχυρο Web 2.0 εργαλείο. Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δείτε εδώ το πλάνο εξέλιξης. Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε μέχρι τώρα…

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της εφαρμογής, και πριν πραγματοποιήσετε είσοδο, δοκιμάστε τις λειτουργίες, πατώντας Try Demo. Αν θέλετε να ξεκινήσετε να δημιουργείτε τον πρώτο σας ασπροπίνακα, συνδεθείτε με το λογαριασμό που διαθέτετε στη Google. Δεν διαθέτετε λογαριασμό στη Google; Τότε, συγχαρητήρια που το έχετε καταφέρει τόσο καιρό!!! 🙂 Αν θελήσετε να δημιουργήσετε έναν, απλά πατήστε εδώ.

Μόλις συνδεθείτε, η εφαρμογή θα σας καλωσορίσει… και αφού σας ενημερώσει ότι δεν έχετε ακόμη το δικό σας πίνακα, πατήστε Start a Board για να κάνετε την αρχή:

Το περιβάλλον εργασίας, πολύ απλό και δε θα δυσκολέψει κανέναν/καμία σας. Στο παρακάτω σχήμα σας περιγράφω τις βασικές λειτουργίες:

Μέχρι σήμερα που γράφω το άρθρο, έχετε διαθέσιμα την προσθήκη σημειώσεων, εικόνας, και ελεύθερης σχεδίασης. Κάνοντας κλικ στο μενού εμφανίζεται η αντίστοιχη περιοχή και πατώντας πάνω της αποκτάτε πρόσβαση σε ορισμένες δυνατότητες μορφοποίησης. Συγκεκριμένα, στις σημειώσεις μπορείτε να αλλάξετε τη γραμματοσειρά…

…στην εικόνα να κάνετε κάποιες βασικές επεξεργασίες…

…και στην ελεύθερη σχεδίαση, να επιλέξετε χρώμα, να διαγράψετε μέρος ή ολόκληρο το σχέδιό σας:

Αφού ολοκληρώσετε τον πίνακά σας είστε έτοιμοι να τον κοινοποιήσετε στους μαθητές ή τους συνεργάτες σας. Εδώ θα πρέπει να αποφασίσετε αν οι συνεργάτες σας θα μπορούν να παρέμβουν και να συνδημιουργήσουν μαζί σας (Collaboration Link) στον πίνακα ή απλά θα τον διαβάζουν (Viewer Link). Αποφασίστε και κοινοποιήστε τον αντίστοιχο σύνδεσμο. Φυσικά, αν δώσετε δικαιώματα επεξεργασίας του πίνακά σας οι συνεργάτες σας θα πρέπει να συνδεθούν στην πλατφόρμα με το λογαριασμό που διαθέτουν στη Google.

Αυτό ήταν όλο. Σίγουρα έχουμε δει πιο ισχυρά εργαλεία, αλλά η πολυπλοκότητά τους μερικές φορές αποθαρρύνει τους χρήστες. Εξάλλου το περιεχόμενο του ιστοτόπου μου, στοχεύει στον/στην αρχάριο/α χρήστη, δίνοντας κίνητρο να χρησιμοποιήσει τα συνεργατικά εργαλεία ανεξαρτήτως της εμπειρίας του/της στους υπολογιστές. Αν λοιπόν θέλετε κάτι απλό και γρήγορο, το Ryeboard είναι μια χαρά για να ξεκινήσετε την πρώτη σας διαδικτυακή συνεργασία!

Και όπως (σχεδόν) πάντα, ένα βιντεάκι για όσους θέλουν πιο αναλυτική οπτικοακουστική παρουσίαση:

Αναμένοντας λοιπόν τις νέες προσθήκες στην εφαρμογή… θα σας προτρέψω να τη δοκιμάσετε!

The post Ryeboard… ένας ακόμη συνεργατικός ασπροπίνακας! appeared first on Embedded.

]]>
Lego Mindstorms EV3: Εισαγωγή με απλά βήματα και τεχνικές http://users.sch.gr/nickpapag/2018/10/27/lego-ev3-mooc/ Sat, 27 Oct 2018 09:03:28 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3852 Κάντε τα πρώτα σας βήματα στην εκπαιδευτική ρομποτική, με το ελεύθερο διαδικτυακό μάθημα του συναδέλφου Χρήστου Θεοδώρου

The post Lego Mindstorms EV3: Εισαγωγή με απλά βήματα και τεχνικές appeared first on Embedded.

]]>

Το ρομπότ EV3 της Lego είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σκοπούς. Μόλις χθες ο συνάδελφος Χρήστος Θεοδώρου, με ενημέρωσε (και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό), σχετικά με το ελεύθερο διαδικτυακό μάθημα με τίτλο Lego Mindstorms EV3: Εισαγωγή με απλά βήματα και τεχνικές, που δημιούργησε ο ίδιος, στην πλατφόρμα Udemy. Το μάθημα σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, και κυρίως στους μαθητές, να γνωρίσουν την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ των Lego Mindstorms EV3 με όσο το δυνατόν πιο απλά και κατανοητά βήματα ενώ συμπεριλαμβάνονται και χειριστικά, έξυπνα τρικς ώστε να γίνει η παραπάνω διαδικασία ακόμα πιο εύκολη.

Το μάθημα απευθύνεται σε αρχάριους στο Lego Mindstorms EV3, μαθητές (κυρίως άνω των 9 ετών), εκπαιδευτικούς, αλλά και οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το μαγικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής μέσω των Lego Mindstorms EV3.

Το μάθημα περιλαμβάνει βιντεοδιαλέξεις, υποστηρικτικά αρχεία και διαφάνειες, τεστ αυτοαξιολόγησης, αλλά και επικοινωνία με τον εκπαιδευτή για να απαντήσει στις απορίες σας.

Μπορεί κάποιος παρακολουθώντας το μάθημα αυτό, να κατασκευάσει ένα ρομπότ μέσω του πακέτου και να το προγραμματίσει να εκτελεί διάφορες ενέργειες ενώ περιλαμβάνονται και αποστολές – προκλήσεις (ασκήσεις τις οποίες πρέπει να πραγματοποιήσει κάποιος μέσω του προγραμματισμού του ρομπότ) τόσο για εμπέδωση αλλά και αυτοαξιολόγηση. Θα γνωρίσει τον τρόπο λειτουργίας των αισθητήρων του, τον τρόπο κίνησης του καθώς και βασικές δομές προγραμματισμού.

Το μάθημα διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές.

Ευχαριστούμε πολύ λοιπόν τον κ. Χρήστο Θεοδώρου που μοιράστηκε μαζί μας τη δουλειά του. Πρόκειται για πολύ χρήσιμο βοήθημα και από τα λίγα που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα σε μορφή ολοκληρωμένου μαθήματος! Επιπλέον οι δεκάδες εξαιρετικές κριτικές, υπόσχονται ένα ξεχωριστό μάθημα.

Ξεκινήστε εδώ!

The post Lego Mindstorms EV3: Εισαγωγή με απλά βήματα και τεχνικές appeared first on Embedded.

]]>
Συνεργατική μάθηση σε πραγματικό χρόνο με το Stoodle http://users.sch.gr/nickpapag/2018/10/26/stoodle/ Fri, 26 Oct 2018 13:25:27 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3513 Γνωρίσουμε το Stoodle, ένα δωρεάν συνεργατικό εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε από μαθητές Λυκείου, με στόχο τον διαμοιρασμό της γνώσης!

The post Συνεργατική μάθηση σε πραγματικό χρόνο με το Stoodle appeared first on Embedded.

]]>

Όσοι επισκέπτεστε συχνά τον ιστότοπό μου, γνωρίζετε ήδη το ενδιαφέρον μου για τα συνεργατικά εργαλεία. Στις κατηγορίες Web 2.0 και Digital Education, θα βρείτε δεκάδες εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα περισσότερα από αυτά έχουν δημιουργηθεί από συναδέλφους, από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Στο άρθρο που διαβάζετε όμως σας έχω κάτι ξεχωριστό. Θα γνωρίσουμε το Stoodle, ένα δωρεάν συνεργατικό εργαλείο το οποίο δημιουργήθηκε από μαθητές Λυκείου στην προσπάθειά τους να φέρουν κοντά καθηγητές και μαθητές, με στόχο τον διαμοιρασμό της γνώσης! Ας το γνωρίσουμε…

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο και δείτε το υπέροχο μήνυμα καλωσορίσματος:

Someone knows what you need. Someone needs what you know.

Κάποιος ξέρει τι χρειάζεσαι. Κάποιος χρειάζεται αυτό που ξέρεις!!!

Το πρώτο θετικό με την εφαρμογή είναι ότι δεν χρειάζεται καμία απολύτως εγγραφή. Πατήστε Launch a Classroom (Δημιουργήστε μια Τάξη) και απλά δώστε το όνομά σας ή ένα ψευδώνυμο ώστε να σας αναγνωρίζουν οι συνεργάτες σας (μαθητές ή/και εκπαιδευτικοί). Αμέσως θα αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα ασπροπίνακα με μερικά βασικά εργαλεία:

Εδώ λοιπόν, μπορείτε να γράψετε κείμενο με χρήση μολυβιού, ή με το εργαλείο text, να σχεδιάσετε σχήματα, να ανεβάσετε εικόνες, να μετακινήσετε όλα τα προηγούμενα ή/και να τα διαγράψετε. Μπορείτε να προσθέτετε σελίδες, σχεδόν μέχρι να βαρεθείτε! Σε δοκιμή που έκανα η εφαρμογή με σταμάτησε στην 56η! Υπάρχει μια παλέτα για να επιλέγετε διαφορετικό χρώμα για τα αντικείμενα που τοποθετείτε, και η δυνατότητα χρήσης του μικροφώνου του υπολογιστή σας για επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο!

Για να προσκαλέσετε συνεργάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα διαθέσιμα κουμπιά κοινοποίησης μέσω facebook, twitter και email. Εναλλακτικά, αντιγράψτε το σύνδεσμο που βλέπετε στο φυλλομετρητή (browser) σας:

Αφού λάβουν οι συνεργάτες σας την πρόσκληση με το σύνδεσμο, θα τον επικολλήσουν σε ένα browser, θα δώσουν το όνομά τους και μπορεί να ξεκινήσει η συνεργασία! Τόσο απλά!

Στην κάτω αριστερή γωνία θα βρείτε το κουμπί Chat & Participants. Εδώ βλέπετε τους συμμετέχοντες στην τάξη σας και τη ροή μηνυμάτων της συνομιλίας (chat):

Νομίζω ότι το Stoodle είναι ένα από τα πλέον εύχρηστα web 2.0 εργαλεία. Με σχεδόν μηδενικά προαπαιτούμενα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ψηφιακή τάξη, να κατακτήσετε και να διαμοιραστείτε τη γνώση με τους μαθητές σας!

Αν σας αρέσουν τα βίντεο, το παρακάτω θα σας παρέχει όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Stoodle:

Αξίζει να αναφέρω σε αυτό το σημείο, ότι το Stoodle, από τον πρώτο σχεδόν χρόνο λειτουργίας του, έχει περιέλθει στην αγκαλιά του μή κερδοσκοπικού οργανισμού CK-12. Ο CK-12 έχει ως στόχο τη δημιουργία και τη δωρεάν διάθεση  εκπαιδευτικού υλικού υψηλής ποιότητας, σε όλους τους μαθητές του κόσμου. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά στον επίσημο ιστότοπο. Θα βρείτε αρκετό υλικό για όλα σχεδόν τα μαθήματα και τις ηλικιακές ομάδες.

Δοκιμάστε το!

The post Συνεργατική μάθηση σε πραγματικό χρόνο με το Stoodle appeared first on Embedded.

]]>
31ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Πληροφορικής http://users.sch.gr/nickpapag/2018/10/25/31os-pdp/ Thu, 25 Oct 2018 12:09:00 +0000 http://users.sch.gr/nickpapag/?p=3849 Οδηγίες συμμετοχής και σημαντικές ημερομηνίες για τον 31ο Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Πληροφορικής

The post 31ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Πληροφορικής appeared first on Embedded.

]]>

Ο 31ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής (ΠΔΠ) είναι γεγονός. Διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ). Αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κατ’ έτος υπό την αιγίδα της UNESCO. Στην επιστημονική του επιτροπή, συμμετέχουν καθηγητές από όλα τα τμήματα Πληροφορικής των Α.Ε.Ι. και Πολυτεχνείων της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Πληροφορικής αποσκοπεί κυρίως στην καλλιέργεια της Πληροφορικής παιδείας των μαθητών. Επιπλέον του παραπάνω γενικού σκοπού, ο ΠΔΠ αποσκοπεί στην:

1. Ενίσχυση της ιδέας της Πληροφορικής και των συνδεδεμένων με αυτήν τεχνολογιών στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

2. Παροχή δυνατότητας στους μαθητές, που έλκονται από την Πληροφορική, να γνωρίσουν γνωστικά αντικείμενα και τεχνικές του αντιστοίχου επιστημονικού πεδίου, που δεν παρέχονται από τα υφιστάμενα αναλυτικά προγράμματα.

3. Παροχή δυνατότητας στους μαθητές, που έλκονται από την Πληροφορική, να εκτιμήσουν τις δυνατότητες τους στην επίλυση αλγοριθμικών προβλημάτων και να διακριθούν.

4. Επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής, στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής, στη Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων, και σε κάθε άλλο πιθανό διεθνή διαγωνισμό Πληροφορικής.

5. Προώθηση της επικοινωνίας και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ αυτών των μαθητών, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και να ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνωριμίες με νέους άλλων χωρών με τα ίδια ενδιαφέροντα.

6. Προώθηση, των Νέων Τεχνολογιών μεταξύ των νέων, ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να συμβάλουν θετικά στη διαμόρφωση της Ελληνικής Κοινωνίας του αύριο.

Για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το διαγωνισμό, μπορείτε να διαβάσετε στον επίσημο ιστότοπο (http://www.pdp.gr)

Ενδεικτικός Προγραμματισμός:

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018: Έναρξη νέων εγγραφών για τη συμμετοχή στον 31ο Πανελλήνιο μαθητικό Διαγωνισμό πληροφορικής

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018: Έναρξη υποβολών Α΄ Φάσης

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019: Πέρας εγγραφών του 31ου ΠΔΠ

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019: Πέρας υποβολών Α΄ Φάσης, (23:59΄)

Για θέματα προηγούμενων διαγωνισμών, δείτε εδώ.

Υποστήριξη και πρόσθετο υλικό στην ομάδα του Διαγωνισμού στο Facebook.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες!

The post 31ος Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Πληροφορικής appeared first on Embedded.

]]>