Λογισμικό, ΤΠΕ στο Δημοτικό

Λογισμικό και όχι μόνο, για το μάθημα των ΤΠΕ στο Δημοτικό…!

Τελευταία ενημέρωση: 10-11-2020

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για μαθητές από μαθητές

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για τους μικρότερους  (Α’ και Β’ τάξης)  και όχι μόνο μαθητές, που έγιναν από τους μεγαλύτερους μαθητές μου της Ε’ και ΣΤ’ τάξης.  Η προσπάθεια ξεκίνησε το σχολικό έτος 2017-18 και συνεχίζεται:

http://users.sch.gr/nikmavr/?page_id=2806

Σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού GComprismiddleGComprisLogo

Το GCompris είναι μια σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού και αποτελείται από ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών. Για όλα σχεδόν τα λειτουργικά συστήματα (Windows, Macintosh, και Linux/Unix). Ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό. Ωστόσο μόνο στο Linux περιέχονται όλες οι εφαρμογές ενώ για τα άλλα λειτουργικά συστήματα περίπου οι μισές εφαρμογές είναι ανενεργές και χρειάζεται να πληρωθεί ένα μικρό αντίτιμο για να ενεργοποιηθούν όλες οι εφαρμογές.

http://gcompris.net/index-el.html

Sebran: Εκπαιδευτικά παιχνίδια για την Α’ και Β’ Δημοτικού

Το Sebran (Ζέβρα) είναι ένα σύνολο εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Περιλαμβάνει παιχνίδια εκμάθησης των γραμμάτων και των αριθμών, βασικές πράξεις, παιχνίδια μνήμης, ‘κρεμάλα’ και πληκτρολόγησης.

Είναι ελεύθερο λογισμικό.

Περιλαμβάνει αρκετές γλώσσες και φυσικά και τα Ελληνικά.

 

Scratch


Το Scratch θεωρώ ότι είναι το κορυφαίο πρόγραμμα για την εκμάθηση προγραμματισμού (και όχι μόνο αλλά και ζωγραφικής, χρήσης ποντικιού, animation, δημιουργίας παρουσιάσεων και δημιουργίας πολυμεσικών εφαρμογών).
Από την Ε’ Τάξη για τον προγραμματισμό, την κατασκευή παιχνιδών και τη Ρομποτική. Από την Γ’ Τάξη για τα πιο εύκολα όπως ζωγραφική, αποθήκευση, χρήση φακέλων (για εισαγωγή μορφών και φόντου), απλή επεξεργασία κειμένου κλπ.

Sugar Labs

Το SugarLabs είναι μια πλατφόρμα μάθησης εκπαιδευτικών συνεργατικών δραστηριοτήτων (ορισμένα είναι αρκετά πρωτότυπα…!). Είναι δωρεάν, ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό! Μπορεί να εγκατασταθεί ως ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα σε usb flash, σε Raspberry Pi, σε OLPC ή να εγκατασταθεί ολόκληρο το περιβάλλον σαν διαφορετικό desktop σε υπολογιστές με linux (επιλέγεται κατά το login). Είναι αρκετά ελαφρύ και “τρέχει”  ακόμη και σε παλιούς υπολογιστές.

Ωστόσο μπορείτε να μπείτε  στην online έκδοση (https://try.sugarizer.org/) όπου δημιουργώντας έναν ελεύθερο λογαριασμό (όνομα χρήστη και έναν κωδικό με εικονίτσες) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλήρως το περιβάλλον με τις εκπαιδευτικές εφαρμογές. Δείτε την παρακάτω εικόνα:

Παιχνίδια Blocky

Παιχνίδια για τους προγραμματιστές του αύριο. Συνολικά επτά παιχνίδια για την εκμάθηση προγραμματισμού. Ορισμένα είναι απλά για παιδιά δημοτικού και μερικά για μεγαλύτερα παιδιά ή για ψαγμένους μαθητές δημοτικού…

Ένα βίντεο παρουσίασης των λύσεων για τα παιχνίδια μπορείτε να βρείτε εδώ:
tuxtitleTux4Kids

Το tux4kids είναι τρία πολύ καλά εκπαιδευτικά παιχνίδια τα οποία συνδυάζουν  τη διασκέδαση και τη μάθηση σε ένα ελκυστικό πακέτο για τους μικρούς μας μαθητές. Για όλα σχεδόν τα λειτουργικά συστήματα (Windows, Macintosh, και Linux/Unix). Ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό.

runningmouseΟ Ποντικομούρης (χειρισμός ποντικιού, απλό και εξαιρετικό!)

Εξασκήσου στη χρήση του ποντικιού με τον Ποντικομούρη. Διαδοχικές δραστηριότητες για τη χρήση του ποντικού (μονό και και διπλό κλικ). Πρακτικά ενδείκνυται για παιδιά από 3+. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για παιδιά Α και Β Δημοτικού ενώ ακόμη και για μαθητές 3ης Δημοτικού, το να ακολουθήσουν τις οδηγίες που εμφανίζονται, για να περάσουν στην επόμενη ‘πίστα’ αποδείχτηκε αρκετά δύσκολο… (επιπρόσθετα ακόμη και στην ΣΤ’ τάξη αρκετοί μαθητές ‘αρνούνταν’ να διαβάσουν τις οδηγίες και εξαντλούσαν τις πιθανότητες με τη μέθοδο δοκιμής & λάθους. Το ότι οι άλλοι συμμαθητές τους είχαν τελειώσει την άσκηση, τους ‘ανάγκαζε’ στο τέλος να διαβάσουν το στόχο και τις οδηγίες του κάθε επιπέδου για να περάσουν στο επόμενο (ας πούμε ότι έχουμε επαλήθευση του κοινωνικού εποικοδομητισμού… ))
Σημ.: Αυτό κάτι δείχνει για την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων και τη νοοτροπία μας.

Ωστόσο το θεωρώ εξαιρετικό και μαθαίνει στα παιδιά πολλά πράγματα για το χειρισμό αντικειμένων, των ιδιοτήτων των παραθύρων με το ποντίκι και φυσικά το ότι πρέπει να μάθουν να διαβάζουν και να ακολουθούν οδηγίες.

http://users.sch.gr/kodulis/podikia/palmbeach/mousercise.htm

Στο ίδιο site του συναδέλφου εκπαιδευτικού μπορείτε να βρείτε αρκετά και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά αντικείμενα, όπως την εφαρμογή hot pepper του για τη δημιουργία κουίζ. Περισσότερα (και τον ευχαριστούμε) στο http://users.sch.gr/kodulis

Code.org: Φτιάξτε το 1ο σας πρόγραμμα (όποια ηλικία και να έχετε!) παίζοντας angry birds, minecraft ή star wars!

Το συγκεκριμένο project είναι μια πολύ ωραία προσέγγιση για εισαγωγή στον προγραμματισμό. Αφορά όλους όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό. Η εισαγωγή περιλαμβάνει σύντομο βίντεο, μεταξύ των άλλων, με τον Μπιλ Γκέιτς (ιδρυτή της Microsoft) και τον Ζούκεμπεργκ (ιδρυτή του Facebook). Από 4+ έως τα βαθιά γεράματα. Περιέχει πολλές και εξαιρετικές ασκήσεις-παιχνίδια που δεν αφήνουν κανένα παιδί αδιάφορο.

http://code.org/

code.org_1

schol.io games

Αρκετά ενδιαφέροντα online εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Childsplay header_childsplay

Το Childsplay είναι επίσης μια συλλογή από εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά (από Νηπιαγωγείο και μέχρι τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού). Υπάρχουν εκδόσεις για Windows, OSX και Linux. Τα πιο πολλά παιχνίδια-εφαρμογές  είναι εξελληνισμένα.

http://schoolsplay.org/

Οι δραστηριότητες του Childplay βοηθούν τους μικρούς μας μαθητές στην εξοικείωση με τους υπολογιστές , δυναμώνουν μνήμη και παρατήρηση, χρησιμοποιούν απλά μαθηματικά, εξασκούν τα παιδιά στον συντονισμό ματιού-χεριού και τους μαθαίνουν την αλφαβήτα και τους αριθμούς (μερικές δραστηριότητες όπως αυτές με την ηχητική εκφορά αριθμών  και γραμμάτων είναι μόνο στην Αγγλική γλώσσα…)

Το Childsplay είναι τμήμα του προγράμματος schoolsplay.org.

ChildsPlay_menu_small

 

Libre Office

 Το Libre Officeείναι μια ομάδα (σουίτα) προγραμμάτων γραφείου και περιλαμβάνει τα εξής προγράμματα:

  • τον κειμενογράφο WRITER το οποίο είναι αντίστοιχο με το Microsoft Word
  • το υπολογιστικό φύλλο CALC το οποίο είναι αντίστοιχο με το Microsoft Excel
  • το πρόγραμμα παρουσιάσεων IMPRESS το οποίο είναι αντίστοιχο με το Microsoft Power Point
  • Την βάση δεδομένων-διεπαφή βάσης δεδομένων BASE η οποία είναι αντίστοιχη με την Microsoft Access
  • Το πρόγραμμα σχεδίασης DRAWING
  • Το πρόγραμμα FORMULA για τη γραφή μαθηματικών εξισώσεων και τύπων

Το Libre Office είναι ίσως ένα από τα κορυφαία παραδείγματα ελεύθερου λογισμικού το οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις εμπορικά και ακριβούτσικα λογισμικά όπως το Microsoft Office. Ουσιαστικά δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτε και το συνιστώ ανεπιφύλακτα για την πλήρη αντικατάσταση του Microsoft Office (ίσως σε κάποιο άρθρο θα αναφέρω του λόγους).

Εννοιολογικοί χάρτες με το cmaptools

Το cmaptools είναι ένα εργαλείο για την κατασκευή εννοιολογικών χαρτών και έχει δημιουργηθεί από το Florida Institute for Human & Machine Cognition (IHMC). Το περιβάλλον είναι εξελληνισμένο (περιλαμβάνει αρκετές γλώσσες) και αναπτύσσεται συνεχώς. Υπάρχουν εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα (Linux, Windows, MacOS στα 32 και στα 64bit). Η χρήση είναι δωρεάν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Για να το κατεβάσετε κάντε κλικ εδώ: https://cmap.ihmc.us/cmaptools/cmaptools-download/

Θα χρειαστεί να βάλετε κάποια στοιχεία για στατιστικούς λόγους. Ωστόσο δεν θα ζητηθεί επιβεβαίωση για τα στοιχεία αυτά.

Σημείωση: για να εγκαταστήσετε το cmaptools στο ubuntu δείτε αυτό: https://ubuntu-mate.community/t/how-to-install-concept-mapping-software-cmaptools-via-bin-file/7789/3

Πλατφόρμα Ιστοεξερευνήσεων OpenWebQuest

Περί ιστοεξερευνήσεων, ο ιστολόγος:

Για να δείτε το αποθετήριο με τις έτοιμες ιστοεξερευνήσεις ανά ειδικότητα κάτε κλικ εδώ:

http://eprl.korinthos.uop.gr/openwebquest/

Stykz

Ένα λογισμικό για δημιουργία σχεδιοκίνησης (animation). Δεν είναι ανοικτού κώδικα αλλά είναι δωρεάν λογισμικό. Υπάρχουν εκδόσεις για Windows και Mac OS X. Η έδοση για Linux δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Φαίνεται να είναι ασφαλές (βάση αναφορών στο διαδΕικονογραφημένο Λεξικό Πληροφορικής κ’ Ευρυζωνικότηταςίκτυο) σε αντίθεση με Pivot Animator (ή Pivot StickFigure Animator) το οποίο περιέχει κακόβουλο λογισμικό.

http://www.stykz.net/

WildWebWoodsΜέσα από το Wild Web Woods.

Ένα online παιχνίδι από το Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία τους από κάθε είδους βία, το διαδίκτυο και όχι μόνο. Για παιδιά 3+.

http://www.wildwebwoods.org/popup.php?lang=gr

Εικονογραφημένο Λεξικό Πληροφορικής κ’ Ευρυζωνικότητας

Κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε σε μορφή .pdf (7.3 Mb): ΕικονογραφημένοΛεξικόΠληροφορικήςΕυρυζωνικότητας

Permanent link to this article: http://users.sch.gr/nikmavr/%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1/

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για μαθητές από μαθητές

    Οι δικές μου προτάσεις… Αίμα στη θάλασσα!!! Σημείωση: Μη φοβάστε, δεν είναι τρομαχτικό.. έβαλα τον τίτλο για να τραβήξω την προσοχή των μαθητών μου… Κάντε διπλό κλικ στην πράσινη σημαία για ξεκινήσει σωστά το παιχνίδι. Για να δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε το παιχνίδι μόνοι σας ρίξτε μια ματιά στο “Δημιουργήστε το 1ο …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.