Linux για παλιά και παλαιότερα PC!

Ανανεώθηκε: 31 Αυγούστου 2021.

Η παρούσα σελίδα δημιουργήθηκε ως καταγραφή άρθρων που τα βρήκα ενδιαφέροντα για τη μετάβαση από τα Windows στο Linux. Επειδή δοκίμασα αρκετές διανομές linux  τόσο παλιούς ΗΥ με Core2Duo όσο και σε πολύ παλιούς ΗΥ με P4 παραθέτω την εμπειρία μου και ελπίζω να βοηθήσει και εσάς να επιλέξετε την κατάλληλη διανομή.
 • Ένα φοβερό άρθρο για τις διάφορες γεύσεις (flavors) του Ubuntu linux. Δηλαδή τα διαφορετικά περιβάλλοντα εργασίας που υπάρχουν (ubuntu από κάτω, διαφορετικά γραφικά και δυνατότητες από πάνω και άρα και διαφορετικές απαιτήσεις για ισχυρό ή ‘μούχλα’ υπολογιστή…).  Διαβάστε το είναι αρκετά καλογραμένο και θα σας λύσει αρκετές απορίες: https://itsfoss.com/which-ubuntu-install/
 • Ένα καλό και μεγάλο άρθρο με τις 50+ ελαφριές διανομές Linix σε σύντομες περιγραφές και στιγμιότυπα οθόνης: https://thishosting.rocks/best-lightweight-linux-distros/
 • Ένα ωραίο άρθρο για τις διανομές linux, την ιστορία και αρκετές πληροφορίες για τους νέους στον χώρο του linux: Διανομές Linux: Οι 14 Γνωστότερες / Καλύτερες
 • Μία ιστοσελίδα στην οποία βάζεται το πρόγραμμα στα windows και σας προτείνει παρόμοια προγράμματα στο inux:
  http://awesomecow.com/
 • Μία παρουσίαση για προχωρημένους, σχετικά με τις κατατμήσεις (partitions) στο linux: Εγκατάσταση Linux με Ξεχωριστά Partitions
 • Μία χρήσιμη σελίδα με οδηγίες για συμβουλές για νέους στην εγκατάσταση και στη ρύθμιση διανομών linux (αφορά κυρίως Mint, Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu): heasylinuxtipsproject.blogspot.com

 Τι LINUX να βάλω αντί για Windowsafeafterxpdiess XP*

*τα XP πλέον είναι “επικίνδυνα” λόγω λήξης της υποστήριξής τους από την Microsoft. Άρα από άποψη ασφαλείας είναι πλέον ‘διάτρητα’.

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα (αν και παλαιότερα) τα οποία πρέπει να διαβάσετε:

http://www.pcworld.com/article/2102606/how-to-keep-your-pc-secure-when-microsoft-ends-windows-xp-support.html

http://www.pcworld.com/article/2028896/how-to-make-ubuntu-linux-look-like-windows-7.html

Ωστόσο αν το πήρατε απόφαση να εγκαταλείψετε τον κόσμο της Microsoft, καλό είναι να δείτε το ubuntu ή mint (για σύγχρονους ΗΥ), MX Linux (για παλιούς ΗΥ) και puppy linux (για ‘αρχαίους’ ΗΥ).

H άμεση απάντηση που δίνω σε φίλους με παλιούς υπολογιστές (δηλ. core 2 duo ή αντίστοιχους διπύρηνους της AMD και 2 ΜΒ RAM ) στο παραπάνω ερώτημα είναι:

 • MX Linux το προτείνω!
  βασίζεται στο debian, είναι μικρό, είναι γρήγορο, ελαφρύ και είναι όμορφο. Στις 20-5-2019 βρίσκεται στην θέση προτίμησης στο https://distrowatch.com/ με αρκετή διαφορά από το 2ο που είναι το Manjaro Linux. Στις 13-12-2018 ήταν στην 3η θέση στο https://distrowatch.com/ έχοντας ξεπεράσει στις προτιμήσεις τα Ubuntu, Fedora, Zorin!  Το προτείνω και για τον καινούργιο ΗΥ σας! Θεωρώ ότι είναι πλέον αρκετά ώριμο, σταθερό, ισάξιο με το Linux Mint και αρκετά ποιο μαζεμένο.
  Επιπλέον, μπορείτε να το εγκαταστήσετε και να το τρέχετε από ένα flash usb και μάλιστα έχει έτοιμη Persistent λειτουργία (δηλαδή να αποθηκεύει ότι αλλαγές κάνετε σαν να ήταν εγκατεστημένο κανονικά στον σκληρό δίσκο σας).

  MX Linux 17

 • Lubuntu (το πρόσθεσα στη λίστα μου  Άνοιξη 2020 ) το οποίο είναι βασισμένο στο Ubuntu. Από την έκδοση  19.10 χρησιμοποιεί πλέον το περιβάλλον LXQt και αφορά μόνο 64bit μηχανήματα.  Είναι πάρα πολύ ελαφρύ!!! και όμορφο! Σε κατάσταση αδράνειας ο επεξεργαστής δείχνει κάτω από 1% και η μνήμη χρησιμοποιεί  περίπου 350 MB. Είναι πολύ πιο ωραίο και παραμετροποιήσιμο από τις προηγούμενες εκδόσεις με LXDE περιβάλλον. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
  Σημ.: Στον ίδιο ΗΥ (Core2 Duo, 4GB RAM, παλιά κάρτα γραφικών) με linux Mint 18.04 δεν μπορώ να δώ youtube video σε full screen και ανάλυση 720p. Στο Lubuntu 19.10 άνετα βλέπω 1080p σε πλήρη οθόνη! 
 • Manjaro linux βασίζεται και είναι συμβατό με το Arch Linux.

  Manjaro Linux

 • Peppermint (βασίζεται στο ubuntu, συνδυάζει την επιφάνεια LXDE με την XFce και δανείζεται και μερικά στοιχεία από το linux mint)peppermint_logo_full_1000w
  Multiple keyboard layout switching, with panel

  Peppermint Linux


  Και τα 4 λειτουργικά συστήματα, σε μηχάνημα 10ετίας με 2 GB Ram, διπύρηνο  επεξεργαστή και μια απλή κάρτα γραφικών πάνε σφαίρα!

  Μία ακόμη επιλογή που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το Zorin OS.

  • Zorin OS: H έκδοση lite με επιφάνεια εργασίας XFCE είναι μια από τις ομορφότερες υλοποιήσεις και μία από τις κύριες προτάσεις για τους χρήστες των Windows οι οποίοι θέλουν να περάσουν στο Linux. Η έκδοση 12 lite τρέχει αρκετά καλά και σε P4 με 2 GB RAM. Yπολείπεται λίγο σε ταχύτητα σε σχέση με το Bodhi, το Linux Lite και το Q4OS, αλλά προσωπικά θεωρώ έχει την πιο καλοδουλεμένη επιφάνεια εργασίας. Ένα αρνητικό (για μερικούς είναι θετικό) είναι ότι πίσω από το Zorin OS  υπάρχει εταιρία (και όχι κοινότητα χρηστών) η οποία ζητά χρήματα για την Ultimate έκδοση αν και οι άλλες εκδόσεις (Core, Lite και Education) παραμένουν δωρεάν.

  Zorin OS

  Για λιγότερη μνήμη ή ακόμη παλαιότερα συστήματα (π.χ. P4 ή netbook με 1GB RAM) προτείνω:

  Bodhi Linux (ταχύτατο, όμορφο και εναλλακτικό!). Είναι μοναδικό στην εμφάνιση! Είναι βασισμένο και συμβατό με τα πακέτα του Ubuntu.

  Fix tap to click is not working (using touchpad at my netbook)

  Αντιμετώπισα το εξής πρόβλημα στο netbook μου. Δεν μπορούσα να κάνω κλικ με απλό πάτημα στο touchpad αλλά έπρεπε να κάνω κλικ στο ξεχωριστό κουμπί του touchpad. Οι παρακάτω εντολές έλυσαν το πρόβλημα:

  sudo apt-get install xserver-xorg-input-synaptics 
  sudo apt-get update 
  sudo apt-get dist-upgrade
  Πηγή: https://www.linuxquestions.org/questions/bodhi-92/tap-to-click-not-working-touchpad-4175635886/page2.html

  Bodhi Linux

  • Linux Lite (ταχύτατο, πλήρες και κλασσικό!). Είναι βασισμένο και συμβατό με τα πακέτα του Ubuntu. Ωστόσο, οι νέες εκδόσεις είναι για 64Bit μηχανήματα. Για P4 που είναι επεξεργαστής 32bit αρχιτεκτονικής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έκδοση 3.8 ( 31-1-2018 η τελευταία 32μπιτη έκδοση…)

   Linux Lite

  • Q4OS (ταχύτατο και είναι φτιαγμένο να μοιάζει με τα Windows XP  ή τα Windows 7). Είναι βασισμένο και συμβατό με τα πακέτα του Debian. Έχει ελάχιστεςαπαιτήσειςσε επεξεργαστή και μνήμη και είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα.

   Q4OS Linux

  Για μικρότερη μνήμη προτείνω τα παρακάτω πλήρη και ανανεωμένα λειτουργικά συστήματα τα οποία τρέχουν από usb flash (στους παλιούς ΗΥ τα usb flash είναι αρκετά πιο γρήγορα μέσα αποθήκευσης από τους παλιού IDE σκληρούς δίσκους):

  • Slax (τρέχει από usb και είναι η έννοια της απλότητας).

   Slax

  Περισσότερα για την εγκατάσταση του Slax σε netbook

  Για λόγους αναφοράς: ακολούθησα τις οδηγίες για την εγκατάσταση σε ένα usb flash. Στην desktop HY μπήκε κανονικά. Στο παλιό μου netbook (Acer Aspire One) δεν έμπαινε στο γραφικό περιβάλλον (GUI). Για να λύσω το πρόβλημα:
  1. Σύνδεσα το netbook με καλώδιο στο διαδίκτυο.
  2.  Έτρεξα την εντολή:

  apt update

  3.  Εγκατέστησα τους drivers για την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών της Intel με:

  apt install xserver-xorg-video-intel

  4. Για να ξεκινήσει το γραφικό περιβάλλον έδωσα:

  xstart

  Και όλα καλά! Πλέον από το netbook μπαίνω στην επιφάνεια εργασία του slax σε δευτερόλεπτα!

  • Το γνωστό Puppy Linux μπορεί να κάνει θαύματα. Η τελευταία έκδοση είναι το  Xenialpup 7.5 CE (Δεκ. 2017) βασίζεται και είναι συμβατό με το ubuntu Xenial 16.04. Αποτελεί την πιο ελαφριά, γρήγορη έκδοση η οποία μπορεί να τρέξει ικανοποιητικότατα  σε μηχάνημα P4 με 0,5GB Ram και περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις εφαρμογές που μπορεί να χρειαστείτε.  Ωστόσο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε αρκετές οδηγίες για την εγκατάσταση και παραμετροποίηση (πως βάζω ελληνικά και διάφορα tips) του puppy linux.

   Puppy Linux


Προγράμματα για να κάνετε boot οποιαδήποτε Linux διανομή χρησιμοποιώντας ένα usb flash

Αν βαρεθήκατε να “καίτε”  DVD ή CD για να δοκιμάζετε τις διάφορες διανομές, τότε μάλλον πρέπει να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε usb flashάκια αντί για DVD-CD. Σας έχω 2 προτάσεις:

 1. Το YUMI (Multiboot USB Creator) είναι μια εφαρμογή για win (αν και δουλεύει με wine σε linux σ.σ..:δεν το δοκίμασα σε linux) Με το YUMI μπορείτε να “περάσετε” πολλές διανομές linux, εργαλεία αποκατάστασης και άλλα Λ.Σ. σε ένα και μόνο usb flash και να εκκινήσετε τον ΗΥ ή να κάνετε εγκατάσταση αυτών των διανομών. Το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Ορισμένες φορές έχει πρόβλημα με μερικές διανομές αν και γενικά δουλεύει καλά. Θα το βρείτε εδώ: https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/
 2. Το Etcher είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα. Μπορείτε να περάσετε ένα .iso σε ένα εκκινήσιμο flash usb. Υπάρχουν εκδόσεις για Linux, Mac, Windows. Μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://etcher.io/
 3. Ένα εξαιρετικό εργαλείο για περιβάλλον linux (ιδιαίτερα όταν δεν μπορείτε να τρέξετε το etcher ή όταν θέλετε να εγκαταστήσετε ubuntu έκδοση με persistance, δηλαδή αποθήκευση όλων των δεδομένων στο usb flash ) είναι το mkusb.
  Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ:
  https://help.ubuntu.com/community/mkusb
  και ακόμη ένα καλό άρθρο με screenshots εδώ:
  https://www.linuxuprising.com/2019/03/create-persistent-storage-live-usb-with.html
 4. Για να διαπιστώσετε αν κάποια εικόνα (.iso) μιας διανομής ή γενικότερα οποιοδήποτε αρχείο, έχει κατέβει σωστά τότε πρέπει να επιβεβαιώσετε την ακεραιότητα του αρχείου. (Σημ.: ενώ σε μερικά είδη αρχείων π.χ. εικόνες ή βίντεο ή ήχοι, το να αλλοιωθούν μερικά bits κατά το downloading δεν είναι συνήθως καταστροφικό, όταν μιλάμε για προγράμματα και κυρίως για λειτουργικά συστήματα ακόμη και ένα λάθος bit μπορεί να δημιουργήσει ‘τρελά’ προβλήματα!). Η επιβεβαίωση γίνεται συγκρίνοντας μια σύνοψη (μια ακολουθία χαρακτήρων που παράγεται με κάποια εργαλεία και είναι μοναδική και χαρακτηριστική για κάθε αρχείο) από το site που κατεβάσετε το αρχείο με τη σύνοψη που θα δημιουργήσετε εσείς για το αρχείο που κατεβάσατε. Αν οι δύο συνόψεις συμφωνούν τότε το αρχείο είναι ΟΚ ή αλλιώς είναι το αυθεντικό και δεν αλλοιώθηκε κατά το κατέβασμα στον υπολογιστή σας.
  Για να επιβεβαιώσετε λοιπόν την ακεραιότητα των κατεβασμένων αρχείων σας προτείνω το ανοικτό λογισμικό Quickhash GUI το οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε σε Linux, Windows και Mac OS. Ο έλεγχος της ακεραιότητας π.χ. για το Linux Mint xfce 18.1 32bit μεγέθους 1.6 GB απαίτησε περίπου 1.5′ τόσο α) σε σε Pentium 4 2.66 GHz με μνήμη 1GB me Linux Mint xfce όσο και β) σε Core2 Duo Ε7200 με 4 μνήμη GB  και Win 10!!!

 Lubuntu 15.04 vs Puppy Linux 5.7

Μερικές χρήσιμες σελίδες για το puppy linux:


Εντολές στο τερματικό σχετικά με τον υπολογιστή σας

Για να ανοίξετε ένα παράθυρο από όπου μπορείτε να δώσετε εντολές κατευθείαν στο λειτουργικό σας σύστημα (μιλάμε πάντα για linux) πατήστε CTRL + ALT + T

 • Για να δω τα χαρακτηριστικά της μνήμης RAM (πόσα αρθρώματα, είδος, συχνότητα κλπ):
sudo dmidecode --type 17

ή και

sudo lshw -short -C memory
 • Για να δω αν ο ΗΥ μου είναι 32bit ή 64Bit:
uname -m
 • Για να δω τα αποθηκευτικά μέσα στον ΗΥ με τα ονόματά τους:
lsblk
 • Ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τα αποθηκευτικά μέσα:
sudo blkid
sudo fdisk -lu
 • Επαναφορά επιφάνειας εργασίας (reset desktop settings) σε Ubuntu Mate, Gnome, Unity.  Μάλλον πρέπει να δουλεύει  και σε Mint:
dconf reset -f /

 

Περισσότερα εδώ: http://www.tecmint.com/useful-linux-commands-for-newbies/


logo_playonlinuxplayonlinux

Ένα πρόγραμμα για την εκτέλεση προγραμμάτων windows μέσα στο Linux. Βασίζεται στο wine.

Για το P.O.L. στο puppy linux, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:


 Sketchup


Installation +

sudo apt-get install cups-pdf

δώστε τον κωδικό σας και είστε έτοιμοι.
Πλέον όταν πάτε να εκτυπώσετε κάτι, θα εμφανιστεί μαζί με τον κανονικό εκτυπωτή σας και έναν εικονικός εκτυπωτής με το όνομα pdf. Επιλέξτε τον και κάντε την εκτύπωση. Το αρχείο pdf που παράχθηκε, θα το βρείτε μέσα στον φάκελο home/ο_λογαριασμός_σας/pdf.


Ρυθμίσεις

 


 Σχετικά με την εγκατάσταση linux  Acer Aspire 5024 (μοντέλο 2006)

Κάντε κλικ για περισσότερα

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες οδηγίες για την εγκατάσταση οδηγών για το πρώτο laptop που αγόρασα το 2006 και δουλεύει ακόμη και σήμερα (με linux φυσικά)

 

 

Specifications :

Permanent link to this article: http://users.sch.gr/nikmavr/linux-puppy-ubuntu-lubuntu/

Ρυθμίσεις και προγράμματα για Ubuntu LTSP 18.04

Εφαρμογή του ίδου τύπου μενού στον server οπως και στους clients setsid /usr/share/sch-scripts/reset-panel How to enable window compositing (Compiz) in Ubuntu MATE https://askubuntu.com/questions/1049994/how-to-enable-window-compositing-compiz-in-ubuntu-mate Screen Magnifier under Ubuntu-Mate-18.04.1-Desktop: https://ubuntu-mate.community/t/screen-magnifier-under-ubuntu-mate-18-04-1-desktop/17409 Program to draw anywhere on screen on Linux https://softwarerecs.stackexchange.com/questions/10111/program-to-draw-anywhere-on-screen-on-linux Drawing over the desktop https://askubuntu.com/questions/328543/drawing-over-the-desktop python script to draw rectangle on screen and print its coordinates https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2370124 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.