Return to Web Dev

Flash

Λοιπόν η παρούσα ιστοσελίδα (και οι σελίδες κάτω από την ίδια) αφορά την εκμάθηση του Flash Professional 8 (τα σχετικά με το animation είναι κατά 98% τα ίδια από το Flash ΜΧ μέχρι και το CS3).

Σκοπός είναι να δοθεί η απαραίτητη ώθηση σε κάθε ενδιαφερόμενο να ξεκινήσει να ασχολείται με το flash, και να κάνουμε μαζί τις πρώτες διαδραστικές μας ταινίες… (ω, ναι, είναι εφικτό και ακόμη καλύτερα… είναι απίστευτα διασκεδαστικό!).

Γενικότερα η εκμάθηση του Flash χωρίζεται σε δύο ενότητες:
1η ενότητα: animation και απλή διαδραστικότητα για την παραγωγή ιστοσελίδων ή πολυμεσικών εφαρμογών
2η ενότητα: προγραμματισμός με ActionScript για πιο σύνθετες εφαρμογές όπως εφαρμογές εξομοίωσης, σύνθετα λογισμικά, χειρισμό δεδομένων, σύνδεση με εκτέλεση scripts σε php, asp, jsp σε αντίστοιχους servers καθώς και επικοινωνία με βάσεις δεδομένων.

Για την 1η ενότητα δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη και ειδική γνώση (λειτουργικά συστήματα Ι και ΙΙ, γλώσσα μηχανής, προχωρημένες τεχνικές photoshop ή κάτι άλλο) παρά μόνο όρεξη και βασικές γνώσεις υπολογιστών.

Για τη 2η ενότητα, αναγκαία είναι (ίσως και όχι) η γνώση βασικών αρχών προγραμματισμού (εάν έχετε κάνει κάποτε Basic, Pascal ή C, αρκεί).

Αν και με τα παραπάνω θα μπορεί κάποιος άνετα να καλύψει θέματα όπως παρουσίαση εννοιών (με χρήση πολυμεσικών αρχείων) και απλής διαδραστικότητας (πχ. κάνω κλικ εδώ και εμφανίζεται μία σελίδα ή εκτελείται κάποιο βίντεο), για να φτιάξετε κάτι επαγγελματικού επιπέδου τότε θα πρέπει να ‘βουτήξει’ αρκετά βαθιά στη θάλασσα του προγραμματισμού με ActionScript. Αυτό δεν ειν’ κακό, εξάλλου Code is Poetry. Ακόμη, είναι καλό να τα ξεφυλλίσετε μερικά άρθρα ή 1-2 βιβλία για animation. Ευτυχώς υπάρχει αρκετό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό. Αρκετοί ιστότοποι είναι αφιερωμένοι στο Flash και θα μπορέσετε να βρείτε βοήθεια σε όποιο σχεδόν θέμα χρειαστείτε. Τέλος αν μου στείλετε κανένα mailάκι ή το ζητήσετε στο blog μου, θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω.

Το παρακάτω απλό animation έγινε σε 15′. Απλά για πρόγευση.

[Σημ.: προσέξτε την αλλαγή θέσης της αντανάκλασης πάνω στη σφαίρα, όπως και τη μεταβολή της σκιάς με την κίνηση]

Λοιπόν ξεκινάμε… Για κάντε κλικ, για κάντε κλικ στη επόμενη σελίδα (αν ακούστηκε κάτι σε ‘κλακ’ τότε ή πρέπει να αλλάξετε ποντίκι ή μαλλόν φάγατε σφαλιάρα 🙂 )


Σελίδα: 1 2 3 4 5 επόμενη

Permanent link to this article: http://users.sch.gr/nikmavr/web-dev__trashed/flash/

Τι είν’ τούτο;

Ας δούμε αρχικά τι είναι το πρόγραμμα Flash. Σίγουρα δεν είναι το στιγμιαίο φως που βγαίνει απο μία φωτογραφική μηχανή…. Επίσης, αν βρεθείτε στην Καρδίτσα και βροντοφωνάξετε “με Flash;” θα ακουστεί σαν “μ’ φλας;”= “με φιλάς;”. Οπότε προσοχή… 😉 Ελπίζω να συγκέντρωσα για λίγο την προσοχή σας.

Η φάτσα… ή η αρχή είναι το 0.5 του παντός!

Ξεκινάμε με ξεκίνημα (σικ!) του Flash.   Μόλις ανοίξετε το flash θα εμφανιστεί η παρακάτω εισαγωγική οθόνη:     H 1η στήλη “Open a Recent Item” εμφανίζει τα τελευταία αρχεία που επεξεργαστήκατε Η 2η στήλη “Create New” δημιουργεί νέο αρχείο [επιλέγουμε “Flash Document” για την ώρα] Η 3η στήλη “Create from Template” δημιουργεί νέο αρχείο …

Τutorials, help, videos και εργαλεία για Flash και Action Script

Εδώ θα βρείτε ιστότοπους σχετικούς με tutorials, παραδείγματα και γενικότερα βοήθεια για να δημιουργήσετε τα δικά σας Flash έργα. 1. Tutorial για ActionScript και σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις: http://www.senocular.com/flash/tutorials/as3withflashcs3/ 2. Blog για flash και ActionScript http://theflashblog.com/?p=292 3. …

Άρθρα για το Flash

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να διαβάσετε άρθρα για το Flash που έχω δημοσιεύσει στο ιστολόγιό μου Οδηγίες για την ενσωμάτωση .swf αρχείου μέσα σε ένα fla. αρχείο (Import .swf into .fla) κενό Απλό animation (The man that shoots) Απλό animation (The man who is diving)                 …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.