Αρχική σελίδα Νέα - Ανακοινώσεις Εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια

Η ραγδαία εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στο χώρο της επιστήμης της πληροφορικής έχει καταστήσει το Διαδίκτυο σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο. Με εφαρμογές σε ποικίλους τομείς όπως της ακαδημαϊκής έρευνας, της ψυχαγωγίας και ανταλλαγής πληροφοριών, εφαρμοσμένων τεχνών, αδιαπραγμάτευτα είναι τα θετικά που απορρέουν από την χρήση. Όμως φαίνεται ότι στον αντίποδα έχει καταστεί εμφανής η  ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών που έχουν σχέση με την αλόγιστη χρήση των εφαρμογών του διαδικτύου. Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, στο διαδικτυακό τζόγο και τη διαδικτυακή πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις διαδικτυακές αυτοκτονίες απασχολούν πλέον επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.

Με δεδομένο ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες κοινωνικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου συχνά αποτελεί θέμα συζήτησης. Ένα φαινόμενο που αναδύεται στις μέρες μας από αυτήν την κατάχρηση είναι ο εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια (online games) με αποτέλεσμα οι νέοι να αφιερώνουν πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα όπως επιθετικότητα, εθισμό και κοινωνική απομόνωση. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ψυχολογία του παίκτη γιατί στα διαδικτυακά παιχνίδια δημιουργεί ένα νέο χαρακτήρα και εισέρχεται σε έναν καινούργιο κόσμο .Του δίνεται η δυνατότητα έτσι να αλληλεπιδράσει με άτομα που δεν γνωρίζει και να δημιουργήσει μια νέα προσωπικότητα και χαρακτήρα. Εθισμένοι κυρίως είναι οι έφηβοι και τα παιδιά

Απλοί τρόποι προστασίας παιδιών: 

  • Ως γονείς ελέγχουμε και περιορίζουμε το χρόνο που τα παιδιά μας ξοδεύουν στο Διαδίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό ο υπολογιστής να μην είναι στο δωμάτιο του παιδιού αλλά σε ένα κοινό χώρο, που ο καθένας έχει πρόσβαση. Έτσι, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ελέγχουμε τις σελίδες που επισκέπτεται το παιδί.
  • Μπορούμε να ελέγχουμε το χρόνο που περνούν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο εγκαθιστώντας ειδικά λογισμικά (π.χ. KidsWatch Time Control, WatchDog).
  • Συζητάμε με τα παιδιά μας από νεαρή ηλικία κανόνες χρήσης του Διαδικτύου, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε για τους κινδύνους. 
  • Δε δίνουμε το κακό παράδειγμα παίζοντας με τις ώρες παιχνίδια ή κάνοντας υπερβολική χρήση του διαδικτύου.
  • Δεν εκθέτουμε οι ίδιοι τα παιδιά μας ανεβάζοντας φωτογραφίες ή εκθέτοντας προσωπικά τους στοιχεία.

 

εορτολόγιο

ρολόι