download >> (272 KBytes)

download >> (516 KBytes)

download >> (32 KBytes) download >> (24 KBytes)

download >> (168 KBytes)

download >> (164 KBytes)


Η ιστορία του ΓΕΩμέτρη:



Ο Γεωμέτρης δημιουργήθηκε σε Visual Basic 6.0 (όνoμα αρχείου: GEOmetri.exe). Για να εκτελεστεί θα πρέπει στον κατάλογο c:/windows/system να υπάρχει το αρχείο βιβλιοθήκης Msvbvm60.dll



Δίνονται μερικές εικόνες από το πρόγραμμα:



Κεντρική κονσόλα / Φόρμα μελέτης κύκλου



Φόρμα μελέτης πλάγιου παραλληλογράμμου



Βασίστηκε στο βιβλίο:"Εγχειρίδιο της Visual Basic 5.0, εκδόσεις ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ-Nathan Gurewich & Ori Gurewich,1997". Από ένα παράδειγμα του βιβλίου, σελ. 288, δημιουργήθηκε η φόρμα του κύκλου καθώς και ο υπολογισμός των βασικών γεωμετρικών χαρακτηριστικών της (π.χ. το Εμβαδόν).



Ο υπολογισμός των γεωμετρικών μετρικών χαρακτητριστικών βασίστηκε στην επίλυση εξισώσεων με τριγωνομετρικούς αριθμούς και απλών γεωμετρικών εξισώσεων. Δεν γίνεται χρήση του Πυθαγορείου θεωρήματος. Η Ευκλείδεια γεωμετρία των γεωμετρικών σχημάτων που παρουσιάζονται στην εφαρμογή φαίνεται να είναι εξελικτική. Δηλαδή όπως φαίνεται στην ενότητα "ευθύγραμο τμήμα", το τμήμα μηδενικού μήκους είναι ένα σημείο. Επίσης το τρίγωνο είναι ένα τραπέζιο με μια μηδενική παράλληλη πλευρά. Και ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με ίσες πλευρές είναι ένα τετράγωνο. Για το πεντάπλευρο που δεν αναφέρεται, στην ουσία έχουμε να πούμε ότι είναι ένα τετράπλευρο με μια μηδενικού μήκους πλευρά.'Αρα τα γεωμετρικά σχήματα προκύπτουν από το "Big bang" ενός σημείου διεγειρόμενο από κάποιο εξωτερικό ενεργειακό αίτιο, προκειμένου να αποκτίσει μια διαφορετική γεωμετρική υπόσταση. Δηλ. το σημείο μετασχηματίζεται πάντα σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο του χώρου σε γωμετρικό σχήμα.



Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για τους υπολογισμούς το π=3,14159. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός τόσο για τον υπολογισμό του εμβαδού όσο και για την χρήση τριγωνομετρικών αριθμών (ημίτονο κ.α.) για τον υπολογισμό των βασικών στοιχείων των άλλων γεωμετρικών σχημάτων. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε π=3,14159265358979 μεγαλύτερο από όσο δίνει ένα επιστημονικό κομπιουτεράκι. Το συγκεκριμένο π εξαντλεί της δυνατότητες της Visual Basic 6.0 και είναι μέρος από τον αριθμό που παρουσιάζεται στο best seller: "Το θεώρημα του παπαγάλου, εκδόσεις ΠΟΛΙΣ του ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΤΖ, 1999", στην σελίδα 488: π=3,141592653589793238462643383279502....



Σύντομα επλουτίστηκε με νέες φόρμες όπως το τρίγωνο ,παραλληλόγραμο κ.α..



Ειδικά για το ευθύγραμμο τμήμα χρησιμοποιήθηκε το χαρακτηριστικό διεύθυνση που εδώ με έξι/επτά/... εντολές παρουσιάζονται τα μέτρα διαφόρων μονάδων μέτρησης της γωνίας. Ειδικά για την μέτρηση της γωνίας σε πρώτα και δεύτερα λέπτα η βασική έμπνευση ήταν η οθόνη ενός 3G (UMTS, HSDPA) κινητού, ενός φίλου, με την ένδειξη του GPS. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ χρησιμοποιούμε αυτήν την ένδειξη στους αριθμητικούς υπολογισμούς, με κάποιες μετατροπές, σε άλλες εφαρμογές όπως την χαρτογράφιση χρησιμοποιούμε το μέτρο της γωνίας σε πρώτα κα δεύτερα. Έτσι λοιπόν στην συγκεκριμένη ενότητα του ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ δίνονται από την γενvήτρια των εντολών διάφορα μέτρα που αντιστοιχούν στην ίδια γωνία. Χρησιμοποιήθηκαν για την κατανόηση το: "ΕΓΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ παπυράκι. ΠΑΠΥΡΟΣ, LAROUSE, 2003" και η εκγυκλοπαίδεια "ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, 1979".



Οι εντολές της γενvήτριας μεταφράστηκαν σε Javascript με το βιβλίο: "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΣΕ Java & Javascript, Peter Wayner, εκδόσεις COMPUPRESS ,1998" και παρατίθενται στην ενότητα γωνία.
Το πρόγραμμα χρωματίστηκε μπλέ και τα εικονίδια φτιάχτηκαν με την Ζωγραφική και το WordArt. Επίσης το Geometri.ico φτιάχτηκε με το Icon Art shareware και βρίσκεται στην διεύθυνση http://users.sch.gr/nikpanous/GEOmetris/GEOmetri.ico για εικονίδιο συντόμευσηs.



Το πρόγραμμα είναι μη κερδοσκοπικό και η δημιουργία του κράτησε 1,5 μήνα προγραμματιστικής δουλειάς σε τετριμένο θέμα. Σίγουρο είναι ότι υπάρχουν μερικά προβληματάκια στο πρόγραμμα. Σε νεώτερη εκδοση πιθανόν να λυθούν.



Ελπίζω το πρόγραμμα αυτό με τις συνεχείς εξελίξεις κ΄ προσθήκες, σε τετριμένο θέμα, να μην έχει την κατάληξη του κεντρικού ήρωα στο best seller: "Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλτνμαχ, του Απόστολου Δοξιάδη, εκδόσεις Καστανιώτη, 2001".

Η παρούσα αναφορά γράφτηκε στο σημειωματάριο - notepad αφού χρησιμοποιήθηκαν τα: "Εγχειρίδιο της HTML 3.2, Laura Lemay, εκδόσεις Γκιούρδας, 1996" και "Πλήρες εγχειρίδιο της HTML 4, Laura Lemay, εκδόσεις Γκιούρδας, 2001".

O δημιουργός.

Υ.Γ. :

Και εγώ προσπαθώντας να σας πείσω ότι δημιούργησα μια συνηθισμένη, μέτρια και μη κερδοσκοπική εφαρμογή, τίποτα το προτότυπο, περνώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μου στο γραφείο μου, ίσως έχω την κατάληξη του κεντρικού ήρωα του βιβλίου "FLATLAND η Επιπεδοχώρα, Edwin A. Abbott, εκδόσεις ΑΙΩΡΑ, 2008". Γιατί πράγματι η εφαρμογή "ξεπήδησε" από ένα βιβλίο...


Και όλα αυτά φοβούμενος ότι ίσως έχω κατηγορηθεί και κακοχαρακτηριστεί, και στο διαδίκτυο, στο παρελθόν και ίσως και στο παρόν και πιθανόν στο μέλλον από κερδοσκοπικές εταιρείες οικονομικών και άλλων συμφερόντων, με καιροσκοπικά, ιδιοτελή και τυχοδιωκτικά κίνητρα, που παράγουν μηδενικό ως ελάχιστο έργο για μια εφαρμογή που καταλαμβάνει το 1/5 μιας δισκέτας 1,44MB (περίπου 270 KB) και το μόνο που περιέχει είναι αριθμητικές παραστάσεις υπολογισμού και εντολές απεικόνησης επεξεργασμένων πληροφοριών. Και πρόκειται για εταιρείες "δεκανίκια" ξένων οίκων λογισμικού ή άλλων προιόντων που συρικνώνουν τον όγκο της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελληνικής δημιουγίας, στολίζουν τους δημιουργούς, και λανσάρουν στην "πιάτσα" εξελληνισμένες ξένες εφαρμογές. Και όπως γίνεται στην φύση το μικρό ψάρι καταβροχθίζεται από το μεγαλύτερο και τα δύο καταλήγουν στο στομάχι ενόας πιο μεγάλου. Η μινι-εφαρμογή ΓΕΩμέτρης έχει πλήρεις λειτουργίες και δεν υπάρχει καλύτερη έκδοση. Και τέλος όχι μόνο τα αγαλματά και οι προτομές αλλά και η Ευκλείδεια Γεωμετρία αποτελεί μέρος της Ελληνικής Αιγαιοπελαγίτικης κουλτούρας και άξιος πρεσβευτής της Ελλάδος στην βασική εκπαίδευση κάθε χώρας.

Το ποντίκι βρυχάται...