με ένα Παράδειγμα / by eXample:






Περιεχόμενα:
Π.1 Η έννοια της επεξεργασίας με ένα παράδειγμα:
Π.2 Παραδείγματα επεξεργασίας πληροφοριών:
Π.2.1 Παράδειγμα 1 (εφορία):
Π.2.2 Παράδειγμα 2 (εφορία-διαφορετική επεξεργασία υποσυνόλων πληροφορίας):
Π.3 Ποιες διαδικασίες γίνονται στον Η/Υ κατά την επεξεργασία των δεδομένων-πληροφοριών;
Π.4 Η έννοια της χωρητικότητας με ένα παράδειγμα:
Π.5 Η ηλεκτρονική μνήμη με ένα παράδειγμα:
Π.6 Η κατανομή 2 διεργασιών σε δεδομένο αποθηκευτικό χώρο με ένα παράδειγμα:
Π.7.1 Σύντηξη δεδομένων με υπολογιστές, με ένα παράδειγμα:
Π.7.2 Εξόρυξη δεδομένων με ένα παράδειγμα:
Π.7.3 Απομείωση δεδομένων με ένα παράδειγμα:
Π.7.4 Γενικευμένη επεξεργασία-συνδιασμός εννοιών:



Π.1 Η έννοια της επεξεργασίας με ένα παράδειγμα:
Παράδειγμα:
Από το σύνολο των "μεζέδων" μιας ποικιλίας σε ένα εστιατόριο, διαλέγω κάποιους από αυτούς που έχουν λίγα λιπαρά για να κατευνάσω την όρεξη μου, όπως στο σχήμα:


Σχμ: Ποικιλία με "μεζεδάκια"

Αν οι μεζέδες είναι οι: Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ και αυτοί που έχουν λίγα λιπαρά είναι οι : Α, Γ, Ε, Θ, διαλέγω τους Α, Ε, Θ και καταναλώνω τους Α, Ε.
Άρα:
1ο στάδιο επεξεργασίας:
Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ > Α, Γ, Ε, Θ
2ο στάδιο επεξεργασίας:
Α, Γ, Ε, Θ > Α, Ε, Θ
3ο στάδιο επεξεργασίας:
Α, Ε, Θ > Α, Ε

Δηλαδή:
Επεξεργασία είναι η διαδικασία που κατεργάζομαι σύμφωνα με τις διαθέσεις μου την πρώτη ύλη, σε διάφορα στάδια, προκειμένου να επιτύχω κάποιον σκοπό.
Στο παραπάνω παράδειγμα:

πρώτη ύλη: "μεζέδες",
στάδια: 1ο, 2ο, 3ο στάδιο επεξεργασίας,
σκοπός: κατεύναση της όρεξης μου.

(source data<<πρωτογενή δεδομένα
data processing<<επεξεργασία δεδομένων
informatics industry<<βιομηχανία της πληροφορικής
information effects<<επίδραση των πληροφοριών
information subset of community<<πληροφορίες και υποσύνολο της κοινωνίας)

Π.2 Παραδείγματα επεξεργασίας πληροφοριών:
Π.2.1 Παράδειγμα 1 (εφορία):

Η παραπάνω μορφή επεξεργασίας είναι γραμμική και πραγματοποιείται στα μηχανογραφικά κέντρα των εφοριών του Υπουργείου Οικονομικών. Ο αριθμός των σταδίων παίζει σημαντικό ρόλο για τα προς επεξεργασία υποσύνολα της πληροφορίας: π.χ. μπορούν να υποστούν επεξεργασία διαφορετική όπως στο παράδειγμα 2 που ακολουθεί.

(Υποσύνολο πληροφορίας/subset of information: μικρότερο κομμάτι της αρχικής πληροφορίας)


Π.2.2 Παράδειγμα 2 (εφορία-διαφορετική επεξεργασία υποσυνόλων πληροφορίας):
Το σύστημα που περιγράφεται ακολουθεί ιεραρχική-δενδρική δομή κατά την επεξεργασία της πληροφορίας.


Πολύπλοκα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων-πληροφοριών ακολουθούν συνθετότερες δομές από αυτήν που παρουσιάζεται στο παράδειγμα 2.

Π.3 Ποιες διαδικασίες γίνονται στον Η/Υ κατά την επεξεργασία των δεδομένων-πληροφοριών;
Στο παρακάτω σχήμα βρίσκεται η απάντηση στο ερώτημα:



Παράδειγμα:(Ταιριάζει με το παράδειγμα 1)
Περισσότερα στάδια επεξεργασίας:

(1)------->>(2)------->>(3)------->>(2)------->>(3)------->>(2)------->>(3)------->>(4)
ανάκληση------>>1ο στάδιο------------->>2ο στάδιο----------->>3ο στάδιο->>αποθήκευση

ή σχηματικά η επεξεργασία των πληροφοριών μπορεί να γίνει με το σχήμα που συναντήσαμε στις σημειώσεις:


Αν πρόκειται για ένα κύκλο επεξεργασίας δηλ. μόνο ένα στάδιο τότε έχουμε την εξής ροή:
(1)------->>(2)------->>(3)------->>(4)
ανάκληση----------->1 στάδιο--->>αποθήκευση

Υποτιθέμενο σενάριο 1.:
Αν πρόκειται για έναν υποτιθέμενο κύκλο επεξεργασίας με ενδιάμεση ανάκληση και μερική αποθήκευση, τότε πιθανόν να έχουμε την εξής ροή:
Υποτιθέμενο σενάριο2.:
Αν πρόκειται για υποτιθέμενες συνδυασμένες κατευθύνσεις επεξεργασίας με ενδιάμεσες ανακλήσεις και μερικές αποθηκεύσεις, τότε πιθανόν να έχουμε την εξής αναπαράσταση επεξεργασίας:


Π.4 Η έννοια της χωρητικότητας (capacity) με ένα παράδειγμα:
Σε ένα ποτήρι, τοποθετημένο σε οριζόντια επιφάνεια, μπορώ να τοποθετήσω μέγιστη ποσότητα νερού όσο το ύψος του για να κατευνάσω την δίψα μου, διαφορετικά μπορώ να το τροφοδοτήσω με λιγότερη ποσότητα, όπως στο σχήμα:


Σχμ: Ποτήρι με "νερό"

Αν τοποθετήσω περισσότερη ποσότητα νερού απ' την μέγιστη, αυτή θα χαθεί υπερχειλίζοντας την πάνω ανοικτή πλευρά του ποτηριού.
Χωρητικότητα, ενός οποιουδήποτε αποθηκευτικού μέσου (είτε του φυσικού κόσμου, είτε του ψηφιακού-Η/Υ), είναι η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να χωρέσει.


Π.5 Η ηλεκτρονική μνήμη (memory) με ένα παράδειγμα:
Το ολοκληρωμένο κύκλωμα (chip) μνήμης αποτελείται εξωτερικά είναι μια οθογώνια κατασκευή από πυρίτιο που τροφοδοτείται με δεδομένα από τα συρματάκια/ακροδέκτες, από ευγενή μέταλλα, με την μορφή ρεύματος. Εσωτερικά μοιάζει με πίνακα στοιχείων. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελείται από 11Χ6=66 στοιχεία αποθήκευσης. Κάθε στοιχείο μπορεί να αποθηκεύσει 1 bit (διφύο) δεδομένων/πληροφορίας και λέγεται flip flop. Κάθε flip flop αποτελείται από (μίκρο/νάνο) ηλεκτρονικά στοιχεία και μπορεί να είναι σε δύο καταστάσεις. Αν με πράσινο χρώμα παραστήσω τα αποθηκευμένα bit και με κίτρινο τα ελεύθερα, τότε έχω αποθηκεύσει 23 bit και συνεπώς μένουν ελέυθερα 43 bit. Η χωρητικότητα του ολοκληρωμένου του παραδείγματος είναι 66 bit όσα και τα αρχικά ελέυθερα κουτάκια. Δεν μπορώ να αποθηκεύσω παραπάνω απο 66 bit. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λέμε ότι υπερχειλίζει και χάνεται αριθμός ίσος με την διαφορά των bits που θέλω να αποθηκεύσω και των bits που αντιστοιχούν στην χωρητικότητα του chip. Γι' αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ και άλλα chip. Μάλιστα ο Η/Υ με προειδοποιεί για μια τέτοια κατάσταση, απελευθερώνοντας στοιχεία αποθήκευσης που δεν χρειάζονται άλλο.


Σχμ: "chip" μνήμης

Σημ: bit:διφύο ή μονάδα πληροφορίας με δυνατές δύο καταστάσεις 0,1 ή δεν διαρρέται, διαρρέται από ρεύμα
Σημ: Η χωρητικότητα, 66, της ηλεκτρονικής μνήμης, είναι υποθετική.
Σημ: Η παραπάνω δομή του πίνακα στοιχείων ισχύει και στους επεξεργαστές (processors), μόνο που εδώ δεν έχω flip flop αλλά στοιχειώδεις (μίκρο/νάνο) επεξεργαστές που έχουν προ-προγραμματιστεί (π.χ. τεχνολογίας VLSI FPGA).



Π.6 Η κατανομή 2 διεργασιών (processes) σε δεδομένο αποθηκευτικό χώρο με ένα παράδειγμα:
Σε ένα ποτήρι, τοποθετημένο σε οριζόντια επιφάνεια, με δεδομένη χωρητικότητα, μπορώ να τοποθετήσω μία ποσότητα νερού και μία ποσότητα λαδιού, αρκεί να μην ξεχειλίζει, όπως στο σχήμα:


Σχμ: Ποτήρι με Λάδι κ΄ νερό.

Λόγω διαφορετικών πυκνοτήτων, τα δύο υγρά θα μείνουν σε διαφορετικά στρώματα στο ίδιο αποθηκευτικό μέσο συγκεκριμένης χωρητικότητας. Το ίδιο πράγμα γίνεται και σε 2 διεργασίες που αποθηκεύονται στην μνήμη ενός υπολογιστή (ιδανικό σενάριο αλλά και πραγματικό...).

Π.7.1 Σύντηξη δεδομένων με υπολογιστές, με ένα παράδειγμα.
Σύντηξη δεδομένων (data fusion) λέμε την συλλογή δεδομένων από πολλές πηγές και την συσχέτιση αυτών για την επεξεργασία τους.
Στο παράδειγμα που ακολουθεί έχουμε την εναέρια κυκλοφορία μίας μεγάλης περιοχής μετα τον συνδιασμό των δεδομένων από πολλές κεραίες radar. Την απεικόνιση όλων των δεδομένων θα μπορούσε να έχει ένας Η/Υ σε ένα κέντρο ελέγχου, αφού δέχονταν τα δεδομένα των διαφορετικών κεραιών με τηλ/νιακές, απευθείας κ΄ ταχύτατες σε κατά προσέγγιση πραγματικό χρόνο (λόγω αναγνωρίσιμων υψηλών ταχυτήτων αεροσκαφών), συνδέσεις.


Σχμ: Σύντηξη δεδομένων (data fusion).

Π.7.2 Εξόρυξη δεδομένων με ένα παράδειγμα.
Εξόρυξη δεδομένων (data minning) είναι η διαδικασία εξαγωγής χρήσιμης πληροφορίας, που θα βοηθούσε στη λήψη αποφάσεων, σε σύντομο χρόνο χρησιμοποιώντας πολύπλοκες μαθηματικές μεθόδους. Είναι δηλαδή μια πιο πολύπλοκη επεξεργασία.
Ετσι λοιπόν για παράδειγμα θα μπορούσαμε αν είχαμε την απεικόνιση της εναέριας κυκλοφορίας μιας χώρας να πάρουμε κρίσιμες και σύντομες αποφάσεις για την βελτίωση της σε πραγματικό χρόνο. Έτσι λοιπόν αν είχαμε κυκλοφοριακό πρόβλημα στους ουρανούς, η χρήση Η/Υ θα μπορούσε να βοηθήσει στην γρήγορη αποσυμφόρεση της προβληματικής περιοχής, με την λήψη γρήγορων αποφάσεων, χρησιμοποιώντας Η/Υ που θα επεξεργάζονταν τα δεδομένα. Άρα λοιπόν η εξόρυξη δεδομένων ακολουθεί την σύντηξη δεδομένων.


Π.7.3 Απομείωση δεδομένων (data erosion) ένα παράδειγμα:

Κάντε κλικ εδώ

Π.7.4 Γενικευμένη επεξεργασία-συνδιασμός εννοιών με ένα παράδειγμα:
Μια γενικευμένη μορφή επεξεργασίας που θα συνδίαζε και τις δύο παραπάνω έννοιες (data fusion/daya mining/ αλλά και την έννοια του σφάλματος στις μετρήσεις data erosion) φαίνεται στο παρακάτω σχήμα και ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την διαδικασία που γίνεται σε έναν Η/Υ (επεξεργασία) για την παραγωγή χρήσιμων πληροφοριών (σε πραγματικό χρόνο).


Σχμ: Γενικευμένη επεξεργασία και Η/Υ







Υ. Γ.:
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτή την σελίδα χωρίς να συδέεστε στο διαδίκτυο (internet), αν την αποθηκεύσετε: Γραμμή Μενού (menu bar) > Αρχείο (File) > Αποθήκευση ως... (Save As...) >...διαλέγετε μόνο την τοποθεσία__στο / προεπιλογή: Επιφάνεια εργασίας (Desktop) / το όνομα του αρχείου είναι: data.htm. Στους μοντένους φυλλομετρητές (browsers) θα αποθηκευτούν και οι εικόνες (images) που είναι ενσωματομένες σε αυτή την ιστοσελίδα (page).

Υ. Γ. 2:
Μπορείτε να εκτυπώσετε την σελίδα αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: Γραμμή Μενού (menu bar) > Αρχείο (File) > Εκτύπωση... (Print...) >... και ρυθμίσετε την εμφάνιση εκτύπωσης.