|
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΕΡΜΑ Χρήσιμες Καθημερινές Συμβουλές | ||||
|
ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ |
|
Αν έχετε δυο σημαντικές εκκρεμότητες μπροστά σας, ξεκινήστε πρώτα με τη μεγαλύτερη, τη δυσκολότερη και τη σημαντικότερη. Πειθαρχήστε τον εαυτό σας να αρχίσει αμέσως και μετά να επιμείνει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δουλειά, προτού προχωρήσετε σε κάτι άλλο.
Αν πρέπει να φας έναν ζωντανό βάτραχο, δεν ωφελεί να κάθεσαι και να τον κοιτάς πολλή ώρα.»
Το 95% της επιτυχίας σας στη ζωή καθορίζεται από τις συνήθειες που αναπτύσσετε με το πέρασμα του χρόνου. Η συνήθεια να θέτετε προτεραιότητες, να ξεπερνάτε την αναβλητικότητα και να καταπιάνεστε πρώτα με τη σημαντικότερη σας δουλειά, είναι μια νοητική και φυσική δεξιότητα. Ως τέτοια, η συνήθεια αυτή μαθαίνεται μέσω της εξάσκησης και της επανάληψης, ξανά και ξανά, μέχρι να εντυπωθεί στο υποσυνείδητο σας και να καταστεί μόνιμο κομμάτι της συμπεριφοράς σας. Μόλις γίνει συνήθεια, εκτελείται αυτόματα και εύκολα.
Ένα από τα μυστικά για να ζείτε μια υπέροχη ζωή, να έχετε μια επιτυχημένη καριέρα και να αισθάνεστε περίφημα με τον εαυτό σας, είναι να συνηθίσετε να αρχίζετε και να τελειώνετε σημαντικές δουλειές.
Η εξάσκηση είναι το κλειδί για να τελειοποιήσετε οποιαδήποτε δεξιότητα. Ευτυχώς, το μυαλό είναι σαν ένας μυς. Δυναμώνει και γίνεται πιο ικανό όσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε. Με εξάσκηση μπορείτε να μάθετε μια συμπεριφορά ή να αποκτήσετε μια συνήθεια την οποία θεωρείτε είτε επιθυμητή, είτε αναγκαία.
Χρειάζεστε τρεις ικανότητες-κλειδιά για να αποκτήσετε τις συνήθειες της εστίασης και της συγκέντρωσης. Και οι τρεις είναι κάτι που μπορείτε να διδαχθείτε. Είναι η αποφασιστικότητα, η πειθαρχία και η επιμονή.
Όσο πιο ξεκάθαροι είστε σχετικά με το τι θέλετε και τι πρέπει να κάνετε για να το επιτύχετε, τόσο πιο εύκολο είναι να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα
Βασική αιτία για την αναβλητικότητα και την έλλειψη παρακίνησης είναι η ασάφεια, η σύγχυση και η θολή αντίληψη σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε, με ποια σειρά και για ποιο λόγο.
Ο μαγικός κανόνας για την επιτυχία: Σκεφτείτε «γραπτά»!
Μία από τις χειρότερες χρήσεις του χρόνου μας είναι να κάνουμε πολύ καλά κάτι που τελικά δεν χρειαζόταν να γίνει.
Προγραμματίστε Κάθε Μέρα Ο προγραμματισμός φέρνει το μέλλον στο παρόν, για να μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό τώρα.
Ερώτηση: «Πώς τρως έναν ελέφαντα;». Φυσικά, η απάντηση είναι: «Μπουκιά-μπουκιά».
Ο κανόνας των 6 «Π»: ο Πρέπων Πρότερος Προγραμματισμός Προφυλάσσει από Πενιχρά Πεπραγμένα.
Να δουλεύετε πάντα με τη βοήθεια μιας λίστας. Όταν προκύπτει κάτι καινούργιο, προσθέστε το στη λίστα προτού το κάνετε. Από την πρώτη κιόλας μέρα που αρχίζετε να χρησιμοποιείτε με συνέπεια τη λίστα στην εργασία σας, θα αυξήσετε την απόδοση και το παραγόμενο έργο κατά 25%.
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ 80/20 είναι ο πλέον χρήσιμος σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση του χρόνου και της ζωής μας. Είναι επίσης γνωστός και ως «Αρχή του Pareto» από το όνομα του Ιταλού οικονομολόγου Vilfredo Pareto, ο οποίος έγραψε πρώτη φορά σχετικά με αυτόν το 1895. Ο Pareto παρατήρησε ότι η κοινωνία στην οποία ζούσε, χωριζόταν με φυσικό τρόπο σε εκείνους που αποκαλούσε «σημαντικούς ολίγους», δηλαδή το κυρίαρχο 20% όσον αφορά στην επιρροή και την οικονομική τους επιφάνεια, και στους «ασήμαντους πολλούς», οι οποίοι αποτελούσαν τη βάση του 80%.
Για παράδειγμα, ο κανόνας αυτός λέει ότι το 20% των δραστηριοτήτων σας θα αποφέρει to 80% των αποτελεσμάτων σας, το 20% των πελατών σας θα αντιστοιχεί στο 80% των πωλήσεων σας, το 20% των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας θα αποφέρει το 80% των κερδών σας, το 20% των επιμέρους εργασιών που ολοκληρώνετε θα αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής αξίας όλης σας της δραστηριότητας και ούτω καθεξής. Αυτό συνεπάγεται ότι όταν έχετε μια λίστα με δέκα πράγματα που πρέπει να κάνετε, τα δύο από αυτά αποδεδειγμένα αξίζουν το ίδιο ή και περισσότερο από τα υπόλοιπα οκτώ ως σύνολο.
Μπορείτε να μαντέψετε ποιες εκκρεμότητες συνήθως αναβάλλει ο μέσος άνθρωπος; Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι αναβάλλουν εκείνο το 10% ή το 20% των εκκρεμοτήτων που είναι οι πιο σημαντικές και έχουν τη μεγαλύτερη αξία, τις «λίγες, μα ζωτικές». Αντιθέτως, ασχολούνται με το ασήμαντο 80%, τα «ασήμαντα πολλά», που αποφέρουν τα λιγότερα αποτελέσματα.
Οι πιο σημαντικές εργασίες που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα είναι συχνά οι δυσκολότερες και πιο περίπλοκες. Ωστόσο, η ανταμοιβή που θα έχετε μετά την αποτελεσματική ολοκλήρωση τους μπορεί να είναι τεράστια. Γι' αυτόν το λόγο, οφείλετε να αρνηθείτε σθεναρά να ασχοληθείτε με εκκρεμότητες που βρίσκονται στο 80% της βάσης, ενώ έχετε ακόμη να διεκπεραιώσετε σημαντικές εκκρεμότητες του κορυφαίου 20%.
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ξεμπερδέψετε πρώτα με τα μικροπράγματα.
Η μακρόπνοη σκέψη βελτιώνει την ικανότητα λήψης βραχυπρόθεσμων αποφάσεων.
Εξ ορισμού, όταν κάτι είναι σημαντικό έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, ενώ κάτι ασήμαντο έχει πιθανότατα ελάχιστες συνέπειες ή καθόλου. Προτού ξεκινήσετε να ασχολείστε με οτιδήποτε, αναρωτηθείτε: «Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες αν κάνω ή όχι αυτήν τη δουλειά;».
Ο καιρός θα περάσει ούτως ή άλλως — το ζήτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας και πού θα καταλήξετε μετά τις εβδομάδες και τους μήνες που περνούν. Και το πού θα καταλήξετε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο έχετε σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες των πράξεων σας βραχυπρόθεσμα.
Κάντε μια τακτική επισκόπηση στις εκκρεμότητες, τις δραστηριότητες και τα εργασιακά σχέδια που περιέχονται στη λίστα σας. Να αναρωτιέστε διαρκώς: «Ποιο έργο ή δραστηριότητα θα είχε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη ζωή μου αν το έκανα τέλεια και έγκαιρα;».
Δεν υπάρχει ποτέ αρκετός χρόνος να κάνουμε τα πάντα, υπάρχει όμως πάντα αρκετός χρόνος για να κάνουμε ό,τι είναι πιο σημαντικό από όλα
Ποτέ δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνετε όλα όσα πρέπει να κάνετε.
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα και να κάνετε περισσότερα πράγματα γρηγορότερα, είναι να έχετε όλα όσα χρειάζεστε έτοιμα κοντά σας προτού αρχίσετε. Όταν είστε πλήρως προετοιμασμένοι, είστε σαν ένα όπλο με σηκωμένο τον κόκορα ή σαν έναν τοξότη με το βέλος τεντωμένο στο τόξο του. Χρειάζεστε απλώς μια μικρή νοητική ώθηση για να αρχίσετε τις εργασίες που έχουν για σας τη μεγαλύτερη αξία.
Οι πλέον παραγωγικοί άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο για να δημιουργήσουν έναν χώρο εργασίας, όπου απολαμβάνουν να περνάνε πολλές ώρες. Όσο πιο καθαρός και τακτοποιημένος είναι ο χώρος εργασίας σας προτού αρχίσετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε.
Μία πολύ καλή τεχνική για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα , είναι να έχετε τα πάντα έτοιμα για τη δουλειά σας από πριν. Όταν όλα είναι τοποθετημένα με τάξη και κατά σειρά, έχετε μεγαλύτερη διάθεση να ασχοληθείτε με τη δουλειά αυτή.
Κοιτάξτε προσεκτικά το χώρο όπου εργάζεστε, στο σπίτι ή στο γραφείο. Αναρωτηθείτε: «Τι τύπος ανθρώπου εργάζεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον;».
Κύρια αιτία καθυστερήσεων και αναβλητικότητας είναι το αίσθημα ανεπάρκειας, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η ανικανότητα σε κάποιο βασικό τομέα της εργασίας σας. Αρκεί να νιώθετε αδύναμοι ή ανεπαρκείς σε έναν μόνο τομέα, για να αποθαρρυνθείτε και να μην αρχίσετε καθόλου τη δουλειά αυτή.
Η δια βίου εκπαίδευση αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα.
Να μελετάτε θέματα που αφορούν τον τομέα σας τουλάχιστον επί μία ώρα την ημέρα. Σηκωθείτε λίγο νωρίτερα το πρωί και διαβάστε επί τριάντα ή σαράντα λεπτά ένα βιβλίο ή κάποιο περιοδικό που να περιέχει πληροφορίες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί σε αυτό που κάνετε.
Αποφασίστε σήμερα να γίνετε το ζωντανό παράδειγμα του «φτιάξ' τον εαυτό σου μόνος σου». Γίνετε αιώνιοι μαθητές στον τομέα σας. Το σχολείο δεν τελειώνει ποτέ για έναν επαγγελματία.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αρχίζουν πάντοτε την ανάλυση των περιορισμών με την εξής ερώτηση: «Τι είναι αυτό μέσα μου που στέκεται εμπόδιο στην πορεία μου;». Αποδέχονται ολοκληρωτικά την ευθύνη και αναζητούν μέσα τους και την αιτία, αλλά και τη θεραπεία για τα προβλήματα τους.
«Τα πολλά με μιας τα μέτρα, τόνοι ολάκεροι από πέτρα — μα με βήμα βηματάκι, ελαφρά σα λιθαράκι.»
Ο Κομφούκιος έγραψε: «Το ταξίδι των χιλίων μιλίων αρχίζει με ένα και μόνο πρώτο βήμα». Πρόκειται για μια σπουδαία στρατηγική καταπολέμησης της αναβλητικότητας, ώστε να μπορείτε να τελειώνετε περισσότερα πράγματα γρηγορότερα.
Για να φέρετε εις πέρας μια μεγαλεπήβολη εργασία, πρέπει να ξεκινήσετε με πίστη και να έχετε πλήρη πεποίθηση ότι σύντομα θα εμφανιστεί καθαρά μπροστά σας το επόμενο βήμα. Να θυμάστε την υπέροχη συμβουλή: «Πήδα - και το δίχτυ θα εμφανιστεί!»
Θέστε προθεσμίες (συνολικές και εν μέρει) για κάθε εκκρεμότητα ή δραστηριότητα σας. Δημιουργήστε το δικό σας «σύστημα καταναγκασμού». Βάλτε ψηλά τον πήχη για τον εαυτό σας, και μην ψάχνετε τρόπους να βγείτε από τη δύσκολη θέση. Μόλις θέσετε μια προθεσμία στον εαυτό σας, τηρήστε την και προσπαθήστε ακόμη και να την συντομεύσετε στην πράξη.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά τις οποίες μπορείτε να αποδώσετε καλύτερα. Είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε ποιες είναι αυτές και να πειθαρχήσετε ώστε να τις χρησιμοποιείτε για τις πιο σημαντικές και δύσκολες εργασίες σας.
Μία από τις κύριες αιτίες της αναβλητικότητας είναι η κόπωση ή η απόπειρα να αρχίσετε μια εργασία όταν είστε ήδη κουρασμένοι. Δεν έχετε ούτε ενεργητικότητα, ούτε ενθουσιασμό. Όπως μια μηχανή που είναι ακόμη κρύα το πρωί, δεν φαίνεται να μπορείτε να «πάρετε μπρος».
Όποτε είστε υπερβολικά κουρασμένοι και καταβεβλημένοι από τα πολλά που έχετε να κάνετε σε πολύ λίγο χρόνο, σταματήστε και πείτε απλά: «Μέχρι εδώ μπορώ — ό,τι έκανα, έκανα».
Από τα πιο έξυπνα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε την τηλεόραση και να πάτε για ύπνο στις 10η ώρα κάθε βράδυ τις καθημερινές. Μερικές φορές, μία ώρα ύπνου παραπάνω κάθε βράδυ μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή σας.
Πηγαίνετε τακτικά διακοπές κάθε χρόνο, φύγετε για ένα τριήμερο, κάντε ένα διάλειμμα μιας ή δύο εβδομάδων για να ξεκουραστείτε και να ανανεωθείτε. Είστε πάντα πιο παραγωγικοί μετά το Σαββατοκύριακο ή έπειτα από διακοπές.
Όταν αποφεύγετε τις παχυντικές τροφές και τρέφεστε υγιεινά, γυμνάζεστε τακτικά και ξεκουράζεστε όσο χρειάζεστε, θα βγάζετε περισσότερη και καλύτερη δουλειά με μεγαλύτερη ευκολία και ικανοποίηση από πριν.
Όταν οι άλλοι σας ρωτάνε πώς είστε, πάντοτε να απαντάτε: «Αισθάνομαι περίφημα!». Όπως κι αν αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη ζωή σας, αποφασίστε να παραμένετε πρόσχαροι και με ανεβασμένο το ηθικό. Λέγεται ότι γενικά δεν πρέπει να μιλάς στους άλλους για τα προβλήματα σου, επειδή το 80% των ανθρώπων δεν ενδιαφέρεται για αυτά και το υπόλοιπο 20% χαίρεται που τα έχεις ούτως ή άλλως
Έπειτα από πολλές μελέτες, οι ψυχολόγοι κατέληξαν ότι η «αισιοδοξία» είναι η πλέον σημαντική ιδιότητα που μπορείτε να αναπτύξετε για την προσωπική και επαγγελματική σας επιτυχία και ευτυχία.
Πρώτον, οι αισιόδοξοι αναζητούν το καλό σε κάθε κατάσταση. Ό,τι και να τους πηγαίνει στραβά, εκείνοι ψάχνουν να βρουν κάτι καλό ή ωφέλιμο. Και, μην εκπλήσσεστε, φαίνεται ότι πάντα το βρίσκουν.
Δεύτερον, οι αισιόδοξοι πάντοτε επιδιώκουν να πάρουν ένα πολύτιμο μάθημα από κάθε πρόβλημα ή δυσκολία. Πιστεύουν ότι «οι δυσκολίες δεν έρχονται για να πάθουμε, αλλά για να μάθουμε». Πιστεύουν ότι κάθε πρόβλημα ή εμπόδιο εμπεριέχει ένα πολύτιμο μάθημα από το οποίο μπορούν να διδαχθούν και να καταστούν ωριμότεροι, και είναι αποφασισμένοι να το ανακαλύψουν.
Τρίτον, οι αισιόδοξοι πάντοτε αναζητούν τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Αντί να κατηγορούν τους άλλους ή να παραπονιούνται, προσανατολίζονται στο πώς θα ενεργήσουν. Κάνουν ερωτήσεις του τύπου: «Ποια είναι η λύση; Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;»
Και όσο πιο θετικοί και κινητοποιημένοι νιώθετε, τόσο πιο πρόθυμοι είστε να αρχίσετε και τόσο πιο αποφασισμένοι είστε να συνεχίσετε.
Να ελέγχετε τις σκέψεις σας. Να θυμάστε ότι γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε περισσότερο. Φροντίστε να σκέφτεστε και να μιλάτε περισσότερο για τα πράγματα που θέλετε, παρά για εκείνα που δεν θέλετε.
Να έχετε θετική σκέψη, αποδεχόμενοι ακέραια την ευθύνη για τον εαυτό σας και για ό,τι σας συμβαίνει. Μην επικρίνετε και μην κατηγορείτε τους άλλους για τίποτε. Αποφασίστε να προοδεύσετε, αντί να βρίσκετε δικαιολογίες. Εστιάστε τις σκέψεις και την ενέργεια σας μπροστά, στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη ζωή σας, κι αφήστε τα υπόλοιπα.
Εφόσον πρέπει ούτως ή άλλως να αναβάλλετε κάτι, αποφασίστε σήμερα να αναβάλλετε δραστηριότητες μικρής αξίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από ασύνειδη αναβλητικότητα. Χρονοτριβούν χωρίς να το σκέφτονται. Ως συνέπεια αυτού, αναβάλλουν τις μεγάλες, δύσκολες, αξιόλογες, σημαντικές εργασίες που μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή και την καριέρα τους. Πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε αυτήν τη συνηθισμένη τάση.
Κάντε τη Δυσκολότερη Δουλειά Πρώτα
Αρχίζοντας νωρίς το πρωί με τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εργασία σας, κάνετε το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Με αυτή την πειθαρχία σπάτε τη συνήθεια της αναβλητικότητας και παίρνετε το μέλλον σας κυριολεκτικά στα χέρια σας.
Μια τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιορίσετε το μέγεθος μιας μεγάλης εργασίας είναι η μέθοδος της «σαλαμοποίησης». Με αυτήν τη μέθοδο, καταγράφετε λεπτομερώς όλα τα αντικείμενα της εν λόγω εργασίας, και μετά αποφασίζετε να κάνετε προς το παρόν μόνο τη μια «φέτα» από το σύνολο της δουλειάς, σαν να τρώτε ένα ρολό σαλάμι, μια φέτα κάθε φορά — ή σαν να τρώτε έναν βάτραχο, κομματάκι-κομματάκι.
Μην ξεχνάτε ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν πέτρα-πέτρα. Μια σπουδαία ζωή και μια σπουδαία σταδιοδρομία οικοδομούνται κάνοντας μια εργασία, και πολλές φορές, απλώς ένα μέρος μιας εργασίας, κάθε φορά. Καθήκον σας όσον αφορά στη διαχείριση του χρόνου σας είναι να οργανώσετε σκόπιμα και δημιουργικά τα χρονικά διαστήματα που χρειάζεστε, ώστε να φέρετε ικανοποιητικά και έγκαιρα εις πέρας τις βασικές σας εργασίες, όντας απερίσπαστοι.
Αποφασίστε σήμερα να αναπτύξετε την αίσθηση του επείγοντος σε οτιδήποτε κάνετε. Επιλέξτε έναν τομέα στον οποίο έχετε την τάση να χρονοτριβείτε και πάρτε απόφαση να αποκτήσετε εκεί τη συνήθεια της ταχύτατης δράσης.
Πριν από κάθε μεγάλο επίτευγμα της ανθρωπότητας έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος σκληρής, εστιασμένης εργασίας μέχρι να τελειώσει η δουλειά.
Αναλάβετε δράση! Αποφασίστε σήμερα να επιλέξετε ποια είναι η σημαντικότερη εργασία ή σχέδιο που θα μπορούσατε να ολοκληρώσετε και καταπιαστείτε αμέσως με αυτό.
Το άγχος δημιουργείτε από τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε.
Το να αγχωθείτε επειδή έχετε αργήσει σε κάποιο ραντεβού σας ή να εκνευριστείτε για μια λογομαχία σας με κάποιο φιλικό σας πρόσωπο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής
Το άγχος είναι το ζιζάνιο που φυτρώνει στο γόνιμο έδαφος της ανασφάλειας. Η συμπεριφορά «μπορώ να το κάνω» βοηθά στο να μη δημιουργούνται ανασφάλειες.
Η κατάθλιψη είναι σαν να οδηγείς με το ένα πόδι στο γκάζι (δηλαδή, υγιείς επιθυμίες) και το άλλο στο φρένο (δηλαδή, απαισιόδοξη διαστρέβλωση της πραγματικότητας) - νιώθεις συνέχεια εγκλωβισμένος, απογοητευμένος, αποκαρδιωμένος.
Η Υπομονή και η Αυτοπεποίθηση είναι δυο σπουδαία όπλα κατά του άγχους.
Βασικές αρχές σχετικά με το άγχος:
Όλοι έχουμε κληρονομήσει μια ανασφάλεια από παιδιά
Οι σκέψεις προηγούνται των αισθημάτων, του άγχους.
Το άγχος είναι άστοχη απόπειρα να ελέγξετε τη ζωή σας
Ο έλεγχος δεν είναι λύση είναι ψευδαίσθηση.
Η ανασφάλεια είναι μια συνήθεια, και όλες οι συνήθειες μπορούν να κοπούν
Το να σκεπτόμαστε σωστά είναι μια επιλογή
Σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος και η ανασφάλεια βγάζει μια «φωνή» που «ξερνάει» τρόμο και πανικό, το Ανασφαλές Παιδί. Το να διακρίνετε τη φωνή του ανασφαλούς παιδιού που υπάρχει μέσα σας από τον υγιή τρόπο σκέψης είναι το πρώτο βήμα για μια πιο ώριμη, υγιή, απελευθερωμένη ζωή.
Μπορεί να μην είστε σε θέση να ελέγξετε τις σκέψεις που έρχονται στο νου σας, αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθείτε σαν σκυλάκι.
Αν επιτρέψετε στην ανασφάλεια να πάρει το τιμόνι της ζωής σας, μην περιμένετε να έχετε ζωή.
Το θέμα δεν είναι να ελέγχετε τα προβλήματα σας• αλλά πώς να ζείτε χωρίς αυτά.
Να υπενθυμίζετε διαρκώς στον εαυτό σας πως το άγχος δεν είναι τόσο απειλητικό και μυστηριώδες είναι κακή συνήθεια, τίποτα περισσότερο
Η ανασφάλεια είναι έλλειψη αυτοπεποίθησης και βεβαιότητας
Κάποιες καθημερινές σκέψεις και πώς να διώξουμε το άγχος |
|
Στενόμυαλες σκέψεις |
Ανοιχτές σκέψεις |
"Ναι μεν, αλλά" |
«Όχι "ναι μεν, αλλά" - ναι, τελεία και παύλα! Δεν υπάρχει "αλλά". Δεν πρέπει να υπονομεύω ό,τι θετικό έχω μέσα μου. 'Όχι "αλλά"! Από δω και πέρα θα ρισκάρω να πω "ναι" χωρίς να αμφιβάλλω για τον εαυτό μου». |
«Δεν μπορώ να...>: |
«Μπορώ να τα καταφέρω, αν είμαι πρόθυμος να πάρω το ρίσκο και να πιστέψω σε μένα!» |
«Θα έπρεπε να...> |
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος αμφιβολίας ότι κάνουμε είναι το καλλίτερο. |
«Πρέπει να...>: |
«Δεν είμαι υποχρεωμένος να κάνω τίποτα, αν δεν το θέλω. Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι να είμαι αρκετά δυνατός για να το αποδεχτώ - και είμαι!» |
«Και τι γίνεται αν...» |
«Πιστεύω πως μπορώ να τα βγάλω πέρα με οτιδήποτε φέρει στο δρόμο μου η ζωή - και θα το κάνω χωρίς να φοβάμαι συνεχώς.» |
«Είναι πολύ δύσκολο...» |
«Είναι δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρω. Αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν μπορώ να το κάνω! Επιλέγω την επιτυχία, και για το λόγο αυτόν, θα τα βγάλω πέρα, ό,τι κι αν γίνει». |