ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ 10 11Α 12Α 13Α 14Α 15Α 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10 11Α 12Α 13Α 14Α 15Α 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
ΕΡΩΤΗΣΗ 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
ΕΡΩΤΗΣΗ 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57                                    
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57                                    

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3Α Η συχνότητα μιας ταλάντωσης είναι 1KHz. Να υπολογιστεί η περίοδος της. ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 5Α: Τι διαφορά έχει η ωμική αντίσταση από την σύνθετη αντίσταση; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 13Α: Ποια ήταν τα μειονεκτήματα του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή με λυχνίες; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποιος είναι ο γενικός διαχωρισμός των μέσων μετάδοσης που χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποια είναι τα βασικά ενσύρματα μέσα μετάδοσης; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τι είναι το φαινόμενο της διαφωνίας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί χρησιμοποιούνται συνεστραμμενα ζεύγη καλωδίων; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των χάλκινων καλωδίων; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 7 : Πως είναι κατασκευασμένα τα ομοαξονικά καλώδια ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των ασύρματων ζεύξεων; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Ποια είναι η περιοχής των μικροκυματικών συχνοτήτων; Ποια τα ιδιαιτέρα χαρακτηρίστηκα της; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 12:Ποία τα πλεονεκτήματα των δορυφορικών επικοινωνιών και ποιοι οι περιορισμοί τους; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Ποιες οι ιδιότητες μιας κεραίας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 14 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του τρανζίστορ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Που αναφέρετε ο όρος μικροκυματικές διατάξεις; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 19: Από τι εξαρτάται το μήκος κύματος λειτουργίας μιας φωτοδιόδου; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 22: Ποιοι οι κύριοι λόγοι που μας ωθούν στη χρήση της ψηφιακής μετάδοσης; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 23: Τι ονομάζουμε δειγματοληψία ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 24: Τι ονομάζουμε κωδικοποίηση και ποια βασικά είδη κωδικοποίησης διακρίνουμε; ποια η διαφοροποίηση μεταξύ τους; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 26: Από τη αποτελείται το τηλέφωνο; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 27: Ποιοι είναι οι τρόποι επιλογής της τηλεφωνικής συσκευής; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 29: Με ποιο τρόπο αποκλίνει η δέσμη ηλεκτρονίων μέσα στον καθοδικό σωλήνα(CRT); ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 30: Ποια συστήματα έγχρωμης τηλεόρασης έχουν επικρατήσει; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 32: Τι είναι τα μόντεμ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 33: Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μόντεμ (Modem); ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 34: Ποιες οι κύριες λειτουργίες ενός τερματικού ηλεκτρονικού υπολογιστή; ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 39: Σε ποια επίπεδα χωρίζονται τα κέντρα της χώρας σύμφωνα με την ιεραρχική δομή του δικτύου; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 41: Τι είναι η μεταγωγή κυκλώματος (circuit switching); ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 45: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ασύρματη τηλεφωνία; Έχει αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα και πως; ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ 49: Που βασίζονται τα κυψελωτά δίκτυα? ΑΠΑΝΤΗΣΗ



ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3Α Η περίοδος υπολογίζεται από την σχέση Τ=1/f όπου Τ είναι η περίοδος και η f συχνότητα. Οπότε έχουμε Τ=1/f=1/1000 sec=1ms

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5Α Εάν το σύρμα έχει μεγάλο μήκος ή μεγάλες επιφάνειες τότε παρόλο που στα άκρα του εφαρμόζεται τάση εναλλασσόμενη ένα πολύ μικρά ρεύματα θα διαρρέει το σύρμα. Το σύρμα λόγο σχήματος του εμφανίζεται μεγαλύτερη αντίσταση από την ωμική. Η αντίσταση αυτή ονομάζεται σύνθετη αντίσταση και εμφανίζεται μόνο όταν η τάση ή το ρεύμα μόνο το εναλλασσόμενο ρεύμα.(Η γενικά το μεταβαλλόμενο)μετράτε και αυτή σε ΩM και πρέπει να δίνεται προσοχή όταν γίνεται αναφορά σε αυτήν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 13Α Η ηλεκτρονική λυχνία για παραπάνω από μισό αιώνα ήταν το βασικό εξάρτημα σχεδόν όλων των ηλεκτρονικών συσκευών. Τα μειονεκτήματα που είχε ήταν ο μεγάλος όγκος της το υψηλό κόστος η μεγάλη κατανάλωση η αναμονή θέρμανσης της καθόδου και ο περιορισμένος χρόνος ζωής της. Για παράδειγμα, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ο ENIAC, ο οποίος κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, χρησιμοποιούσε χιλιάδες λυχνίες οι οποίες καταλάμβαναν όγκο αρκετών δωματίων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1:Ένας γενικός διαχωρισμός των μέσων μετάδοσης που χρησιμοποιούνται στις επικοινωνίες είναι:
o ενσύρματα μέσα
o ασύρματα μέσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2: Τα σπουδαιότερα ενσύρματα μέσα διάδοσης που συναντούμαι σήμερα σε διάφορες εφαρμογές είναι τα ακόλουθα:
Δισύρματα χάλκινα καλώδια
Ομοαξονικά καλώδια
Οπτικές ίνες

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4: Σε ένα καλώδιο συνήθως τοποθετούνται πολλά χάλκινα ζεύγη. Τα σύρματα του κάθε ζεύγους, λόγω του σχήματος τους ( δύο παράλληλοι αγωγοί), συμπεριφέρονται σαν κεραίες. Ένα μέρος από την ηλεκτρική ενέργεια που οδεύει σε ένα ζεύγος ακτινοβολείτε και επηρεάζει τα γειτονικά ζεύγη. Ταυτόχρονα κάθε ζεύγος λαμβάνει τα σήματα από τα γειτονικά ζεύγη. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διαφωνία (crosstalk).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5: Η ευαισθησία στο θόρυβο σχετίζεται με την ευκολία με την οποία το μέσο μετάδοσης επηρεάζεται από εξωτερικά ανεπιθύμητα σήματα.
Προκείμενου να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό τα προβλήματα ηλεκτρονικού θορύβου και διαφωνίας (crosstalk) χρησιμοποιείται μια παραλλαγή των απλών δισύρματων καλωδίων, όπου δυο μονωμένοι αγωγοί είναι συνεστραμμενοι μεταξύ τους. Τα καλώδια αυτά ονομάζονται συνεστραμμενα δισύρματα καλώδια. Ο βασικός λόγος της συνέλιξης τους είναι ο περιορισμός της λήψεως εξωτερικών σημάτων από το ζεύγος.
Το γεγονός αυτό περιορίζει τη διαφωνία και την επίδραση του θορύβου. Πράγματι μέσω συνεστραμμενων καλωδίων ένα αναλογικό σήμα μπορεί να διανύσει αποστάσεις της τάξης των μερικών χιλιόμετρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 6: Πρόκειται για το απλούστερο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για την τηλεπικοινωνιακοί ζεύξη δυο σημείων. η χρήση του στηρίζεται στην εκμετάλλευση της μικρής ωμικής αντίστασης του χαλκού. Μικρή ωμική αντίσταση σημαίνει μικρή εξασθένιση του σήματος. Τα χάλκινα καλώδια χρησιμοποιούνται στη μετάδοση μικρόφωνου, αλλά και ψηφιακών σημάτων, όπως το ρεύμα στο καλώδιο του εκτυπωτή. Προκείμενου να επιτευχθεί η ζεύξη, χρησιμοποιούνται συνήθως δυο συρμάτινοι αγωγοί μονωμένοι μεταξύ τους, σχηματίζοντας έτσι ένα χάλκινο ζεύγος ή δισύρματο καλώδιο. Το χάλκινο ζεύγος (ή απλός ζεύγος)είναι ιδανικό για χρήση σε ζεύξεις μικρών αποστάσεων λόγω του μικρού του κόστους και της εύκολης χρήσης του. Τα καλώδια που περιέχουν ζεύγη συναντώνται στις συνδέσεις μεταξύ ηλεκτρικών υπολογιστών, τηλεφωνικών συσκευών κλπ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 7: Ένα ομοαξονικό καλώδιο σχηματίζετε από δυο αγωγούς με κυλινδρικό σχήμα . Ο εσωτερικός αγωγός είναι μέσα στον εξωτερικό κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο δεύτερος να περιβάλει πλήρως τον πρώτο .Ακριβώς επειδή οι δύο αγωγοί έχουν κοινό άξονα , τα καλώδια αυτά ονομάζονται ομοαξονικά Οι δύο αγωγοί διαχωρίζονται πλήρως μεταξύ τούς με τη χρήση ενός μονωτικού υλικού το οποίο από τη μια αποτρέπει την αγωγιμη επαφή μεταξύ τους και από την άλλη επιτρέπει τη διάδοση τού σήματος .Τα μονωτικά απτά υλικά ονομάζονται διηλεκτρικά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 9: Στα πλεονεκτήματα τής ασύρματης ζεύξης περιλαμβάνεται η ανεξαρτησία της από υλικά μέσα διάδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η ζεύξη δύο σημείων χωρίς την ανάγκη ένωσης αυτών των δύο σημείων με κάποιο καλώδιο.
Υπάρχουν μάλιστα χαρακτηριστικές περιπτώσεις ζεύξεων που η επικοινωνία θα ήταν αδύνατη χωρίς τη χρήση ασυρμάτων μεθόδων. Παραδείγματα τέτοιων ζεύξεων είναι οι επικοινωνίες μεταξύ πλοίων ή μεταξύ πλοίου και στεριάς, μεταξύ εδάφους και αεροπλάνων κλπ.
Στα μειονεκτήματα των ασυρμάτων ζεύξεων περιλαμβάνονται η μεγάλη ισχύς που απαιτείται, προκειμένου τα σήματα να διαδοθούν σε μεγάλες αποστάσεις.
Η απαίτηση αυτή οφείλεται στη μεγάλη εξασθένηση που παρουσιάζουν τα σήματα κατά τη διάδοσή τους στην ατμόσφαιρα. Ένα άλλο μειονεκτήματα των ασυρμάτων ζεύξεων είναι η μεγάλη ευαισθησία τους σε παρεμβολές είτε φυσικές (θόρυβος) είτε τεχνητές. Κατά συνέπεια η ασφάλεια των μεταδιδόμενων πληροφοριών είναι χαμηλή, μια και είναι σχετικά εύκολη υπόθεση είτε η παρεμβολή τους είτε η υποκλοπή τους.
Επιπλέον οι ασύρματες ζεύξεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο θόρυβο τόσο τον τεχνικό όσο και του περιβάλλοντος. Ο θόρυβος σε μία τηλεπικοινωνιακή ζεύξη είναι όλα τα σήματα, φυσικά ή τεχνικά, που λαμβάνονται, μαζί με το χρήσιμο σήμα, από την κεραία του δέκτη. Όταν αυτός ο θόρυβος φτάσει να γίνει τόσο μεγάλος όσο το σήμα, τότε είναι αδύνατο για το δέκτη να αναγνωρίσει τη χρήσιμη πληροφορία που μεταφέρει το σήμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10 Μια περιοχή συχνοτήτων με ιδιαιτέρα μεγάλες εφαρμογές είναι αυτή των μικροκυμάτικων συχνοτήτων, η οποία καταλαμβάνει την περιοχή από 1-30GHz.
Οι ασύρματες ζεύξεις σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων (μικροκυματικες ζεύξεις).
Παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρονιά λόγω των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών τους.
Ιστορικά τα μικροκύματα συστήματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από την δεκαετία το 1940 σαν επέκταση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.
Η εξέλιξη της μικροκυματικης τεχνολογίας συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της των συστημάτων ραντάρ. Τα Περισσότερα συστήματα αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν συχνότητες από 2 ως 18 GHz. Η μετάδοση σε αυτή την περιοχή παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα ανάμεσα στα οποία είναι και ο υψηλός ρυθμός μεταδόσεις δεδομένων που φτάνει τα 300MBits/s. Οι μικροκυματικές ζεύξεις είναι αρκετά κατευθυντικές, ειδικά στις υψηλότερες μικροκυματικές συχνότητες. Είναι ευαίσθητες στα άσχημα καιρικά φαινόμενα, μία κακοκαιρία είναι πιθανόν να οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή της ζεύξης. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό των μικροκυματικών ζεύξεων είναι ότι απαιτείται οπτική επαφή μεταξύ πομπού και δέκτη. Προκειμένου να επιτευχθούν ζεύξεις μεγαλυτέρων αποστάσεων, απαιτείτε η χρήση αναμεταδοτών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 12: Οι δορυφορικές ζεύξεις έχουν τα ακόλουθα χαρακτηρίστηκα:
1. Οι δορυφόροι καλύπτουν εφαρμογές με απαιτήσεις σε εύρος ζώνης, όπως η μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων,
2. Δεν επηρεάζομαι καθόλου από την κατάσταση μεταξύ των επικοινωνούντων. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάζουν και κάποιους περιορισμούς:
3. Έχουν μεγάλους χρόνους μετάδοσης, καθώς για να διανύσει ένα σήμα τη διαδρομή από και προς τον δορυφόρο, απαιτείται ένας σημαντικός χρόνος (της τάξεις των 0,3 sec) δημιουργεί προβλήματα στις επικοινωνίες των ηλεκτρικών υπολογιστών.
4. Δεν παρέχει καμία ασφάλεια, καθώς τα μεταδιδόμενα σήματα από ένα δορυφόρο μπορούν να ληφθούν με μεγάλη ευκολία από τον οποιοδήποτε. Για το λόγο αυτό υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις κρυπτογράφησης των δορυφορικών σημάτων.
Η μεγάλη απόσταση του δορυφόρου από τη γη προκαλεί πολύ μεγάλη εξασθένηση του σήματος. Η βροχή εισάγει επιπλέον εξασθένηση στο δορυφορικό σήμα και μπορεί να μειώσει η και να διακόψει μια σύνδεση. Για το λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη ισχύς εκπομπής από το δορυφόρο (πράγμα που του αυξάνει το βάρος και του μειώνει τη ζωή) και ιδιαίτερα ευαίσθητοι δέκτες στη λήψη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 13 Οι βασικές ιδιότητες που καθορίζουν τη λειτουργία μιας κεραίας είναι το σχήμα της και το σημείο το οποίο τροφοδοτείτε από τον πομπό. Το σχήμα της καθορίζει και την κατεύθυνση στην οποία θα ακτινοβολούν τα κύματα αν είναι κεραία εκπομπής ή την κατεύθυνση από την οποία θα λαμβάνονται τα κύματα ,αν είναι κεραία λήψης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 14 Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του τρανζίστορ είναι:
1. η χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας,
2. το μικρό μέγεθος,
3. το χαμηλό κόστος κατασκευής,
4. η υψηλή αξιοπιστία,
5. η έλλειψη προβλημάτων υπερθέρμανσης και,
6. η καταλληλότητα τους για παλμική λειτουργία σε συστήματα ψηφιακής μετάδοσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 15 Ο όρος μικροκυματικές αναφέρεται σε διατάξεις που λειτουργούν στην περιοχή συχνοτήτων απo 1GHZ έως 30GHZ η οποία αντιστοιχεί σε μήκη
κύματος από 30cm έως 1cm.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 19: Το μήκος κύματος λειτουργίας μιας φωτοδιόδου εξαρτάται από το υλικό κατασκευής της. Το Si (Πυρίτιο) είναι το κατάλληλο για τα μικρά μήκη κύματος (0,8-0,9 μm), το Ge (Γερμάνιο) για το πρώτο «παράθυρο» των οπτικών ινών (1,3μm) και το InGaAs (Ινδιο-Γαλλιο-Αρσενικο) για το δεύτερο «παράθυρο» των οπτικών ινών (1,55 μm).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 22: Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που μας ωθούν στη χρήση της ψηφιακής μετάδοσης:
(α)Η μικρή ευαισθησία των ψηφιακών σημάτων στο θόρυβο. Τα αναλογικά σήματα επηρεάζονται από κάθε θόρυβο που μεταβάλλει το πλάτος, τη συχνότητα ή τη φάση τους. Αντίθετα, στα ψηφιακά συστήματα οι παραπάνω παράμετροι δεν είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν στη λήψη με τόση ακρίβεια, διότι κατά τη λήψη εκτιμάται απλώς το εάν υπερβαίνουν ή όχι μια συγκεκριμένη στάθμη κατωφλίου (συνήθως στη μέση μεταξύ της στάθμης 0 και της στάθμης 1).
(β) Η μεγαλύτερη δυνατότητα και ευκολία επεξεργασίας των ψηφιακών σημάτων με τη σημερινή τεχνολογία. Οι δυνατότητες αυτές αφορούν στην ευκολία αποθήκευσης ενός ψηφιακού σήματος, στην ευκολία προσαρμογής στο ρυθμό μετάδοσης από συσκευή σε συσκευή και στην ευκολία πολυπλεξίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 23: Δειγματοληψία (sampling) ονομάζεται η διαδικασία, κατά την οποία από ένα αναλογικό σήμα λαμβάνεται ένας πεπερασμένος αριθμός τιμών του (δείγματα).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 24: Η κωδικοποίηση είναι μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες, προκειμένου αναλογικά σήματα να μετατραπούν σε ψηφιακά, αλλά και τα διάφορα ψηφιακά σήματα να μετατρέπονται στη κατάλληλη μορφή, ώστε να είναι δυνατή η μετάδοση τους μέσα από τα διάφορα φυσικά μέσα μετάδοσης. Έτσι διακρίνουμε δυο βασικά είδη κωδικοποίησης και συγκεκριμένα την κωδικοποίηση πηγής και την κωδικοποίηση καναλιού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 26: Το τηλέφωνο αποτελείται από την κύρια συσκευή και το μικροτηλέφωνο. Η κύρια συσκευή περιέχει το ηλεκτρικό και το ηλεκτρονικό μέρος, ενώ το μικροτηλέφωνο περιέχει το μικρόφωνο και το ακουστικό. Το μικρόφωνο μετατρέπει τα ηχητικά κύματα της ομιλίας σε ανάλογες μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ακουστικό κάνει την αντίθετη μετατροπή. Μετατρέπει τις μεταβολές του ρεύματος σε ηχητικά κύματα.
Στις σύγχρονες τηλεφωνικές συσκευές το μικρόφωνο είναι συνήθως πυκνωτικό με μικρότερες διαστάσεις, μικρότερο βάρος και χαμηλότερο κόστος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 27: Οι τρόποι επιλογής μιας τηλεφωνικής συσκευής είναι οι εξής:
• Ο δίσκος του δεκαδικού κώδικα και
• Ο κώδικας των διπλών συχνοτήτων ή τόνων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 29: Στον καθοδικό σωλήνα (λυχνία καθοδικών ακτίνων CRT – Cathode Ray Tube ) μια θερμαινόμενη κάθοδος εκπέμπει ηλεκτρόνια. Τα ηλεκτρόνια επιταχύνονται από την άνοδο, σχηματίζουν δέσμη και εστιάζονται στην μπροστινή γυάλινη επιφάνεια του καθοδικού σωλήνα. Η δέσμη περνά στην συνέχεια ανάμεσα σε δύο ζεύγη πλακιδίων. Το ένα ζεύγος κατακόρυφων πλακιδίων αποκλίνει τη δέσμη δεξιά – αριστερά ενώ το οριζόντιο ζεύγος πλακιδίων αποκλίνει την δέσμη πάνω – κάτω. Η δέσμη τέλος καταλήγει στο εμπρός μέρος της λυχνίας, όπου στο εσωτερικό υπάρχει λεπτή επίστρωση με φθορίζουσες ουσίες. Οι ουσίες αυτές εκπέμπουν φως, όταν βομβαρδίζονται από τα ηλεκτρόνια της δέσμης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 30: Στην έγχρωμη τηλεόραση τρία είναι τα συστήματα που έχουν επικρατήσει :
Το πρώτο που εμφανίστηκε το NTSC (National Television System Committee) στην Αμερική και Ιαπωνία,
Tο SECAM (Sequential Coiler Avec Memoire)στην Γαλλία και
Το PAL (Phase Alternative Line) στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 32: Η λέξη μόντεμ –modem-προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων MOdulator DEModulatos (διαμορφωτής-αποδιαμορφωτής). Τα μόντεμ (διαποδιαμορφωτές) είναι οι συσκευές που μετατρέπουν τα ψηφιακά σήματα των υπολογιστών σε ηλεκτρικά σήματα ακουστικών συχνοτήτων κατάλληλης έντασης, ώστε να μπορούν να μεταδοθούν από ειδικά καλώδια ή από το τηλεφωνικό δίκτυο. Επίσης φροντίζουν και για την αντίστροφη μετατροπή, δηλαδή των αναλογικών ηλεκτρικών σημάτων σε ψηφιακά ώστε τελικά να επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ δύο υπολογιστών μέσω του τηλεφωνικού δικτύου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 33: Ανάλογα με τη περιοχή συχνοτήτων που χρησιμοποιούν διακρίνονται σε:
Μόντεμ ακουστικών συχνοτήτων (Voiceband)
Μόντεμ βασικής ζώνης (Baseband)
Μόντεμ ευρείας ζώνης (Broadband)
Ανάλογα με το τύπο της τηλεφωνικής γραμμής που χρησιμοποιούν διακρίνονται σε:
Αφιερωμένης γραμμής (dedicated)
Επιλεγόμενης γραμμής (dial-up)
Μερικές επιμέρους κατηγορίες είναι: τα μόντεμ σύγχρονης και ασύγχρονης μετάδοσης
Καθώς και: μονόδρομης ή αμφίδρομης επικοινωνίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 34: Δυο είναι οι κύριες λειτουργίες του τερματικού ηλεκτρονικού υπολογιστή:
Η μεταφορά πληροφορίας από το μεγάλο κεντρικό υπολογιστή προς το χρήστη μέσω της οθόνης η τον ηχείων η των αποθηκευτικών μέσων και
Η μεταφορά πληροφορίας από το χρήστη προς τον μεγάλο κεντρικό υπολογιστή μέσω του πληκτρολογίου η του μικροφώνου η της ψηφιακής κάμερας η των αποθηκευτικών μέσων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 39: Η αριθμοδότηση των συνδρομητών και των κέντρων γίνεται με βάση τις συστάσεις του C.C.I.T.T . Σύμφωνα με την ιεραρχική δομή του δικτύου της χώρας τα κέντρα χωρίζονται σε πέντε επίπεδα :
1. Διεθνή
2. Πρωτεύοντα
3. Κύρια
4. Κομβικά και
5. Τερματικά κέντρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 41: Η μεταγωγή κυκλώματος είναι τεχνική κατά την οποία αφιερώνεται μία φυσική ζεύξη μεταξύ τον συνδρομητών για όλη την διάρκεια της επικοινωνίας τους. Η σύνδεση είναι τμηματική και αποτελείται από τμήματα γραμμών που συνδέουν τους διάφορους κόμβους του δικτύου. Με τη μεταγωγή κυκλώματος κάθε γραμμή που καταλαμβάνεται για μια σύνδεση απασχολείται πλήρως και αποκλειστικά με την επικοινωνία των δυο συνδρομητών (όπως στο κλασικό τηλεφωνικό δίκτυο).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 45:Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ασύρματη επικοινωνία είναι η έλλειψη επαρκών συχνοτήτων για την κάλυψη των όλο και αυξανόμενων αναγκών. Οι συχνότητες που αρχικά χρησιμοποιούσαν τα ασύρματα τηλέφωνα δεν επαρκούσαν, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι μεγάλης εμβέλειας, ενώ πλήθος συσκευών που χρησιμοποιούσαν της ίδιες συχνότητες λειτουργούσαν παράλληλα σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 49: Τα κυψελώτα δίκτυα βασίζονται στη διαίρεση μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής σε μικρότερες, που ονομάζονται κυψέλες. Έτσι οι τηλεπικοινωνιακοί πομποί είναι μικρής ισχύος ,ενώ ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες συχνότητες σε μη γειτονικές κυψέλες. Η κάθε κυψέλη διαθέτει ένα σταθερό σταθμό βάσης.