ΠΕΤΟΝΙΕΣ

Το Παραγάδι

  ΤΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ   

Το παραγάδι είναι το πιο συνηθσμένο και θεαματικο εργαλείο που χρησιμοποιουν τόσο οι ερασιτέχνες όσο οι επαγγελματίες.Αποτελείται απο μια πετονιά που λέγεται μάνα και απο μικρότερες πετονιές που δένονται πάνω στη μάνα και λέγονται παράμαλλα.Η μάνα μαζευεται μέσα σε ένα πανέρι ενώ τα αγκίστρια καρφώνονται κυκλικά στοπανω μέρος του πανεριού. Όταν το καλουμάρουμε πρώτα δένουμε μια καλούμα στην άκρη του που έχει στο πανω μέρος μια σημαδούρα για να μπορούμε να το ξαναβρούμε και στο κάτω μέρος μια πέτρα ικανή να ποντιστεί και να κρατήσει το παραγάδι στον πυθμένα.Στο καλουμάρισμα(ρίξιμο).Απλά διαφέρει στον τρόπο που το ρίχνουμε 

Τα ψιλά παραγάδια 

Αποτελούνται απο  μάνα ως 0.80 και παράμαλλα 0..40--0,50 κια αγκίστρια 4-6.Τα διακρίνουμε σε δυο υποκατηγορίες:Τα ψιλα τα πατωτά και τα ψιλά του αφρούΤα πατωτά. Είναι κλασσικό παραγάδι.Το ρίχνουμε στον πυθμένα και απλά βάζουμε τρεις σημαδούρες:μια στην αρχή μία στη μεση καιμία στο τέλος.Οι σημαδούρες έχουν σαν σκοπό να βρίσκουμε το παραγάδι αλλά και αν κοπεί εξαιτίας των σκαλωμάτων να μπορούμε να το ξαναβρούμε. Σαν δόλωμαβάζουμε πεταλίδες καλαμάρι χταπόδι μαμούνι σωλήνα γρύλο ψαροδόλι και οστρακόδερμα. Πιάνει όλα σχεδόν τα ψάριατουβυθού σε μικρό μέγεθος. Συναγρίδες φαγκριά λυθρίνια σκαθάρια σπάρους πέρκες κΤα ψιλά του αφρούΕιναι ακριβώς το ιδιο με το πατωτό σε όλα του. Η μόνη διαφορά είναι οτι κάθε 25 οργιές βάζουμε ένα "σαμαντουράκι"και στις επόμενες 25 μια πέτρα. Αρα το παραγάδι ανεβαίνει ως 3 οργιές από την επιφανεια και καταβαινει στον βυθό. Βάζουμε τα ίδια δολώματα με το πατωτό και πιανουμε τα ιδια ψάρια και επιπλέον:Γόπες μελανούρια σκουμπριά τσιπούρες χάνους  σαλούμπαρδους κ.α Παραγάδια χοντρα Η κατασκευή τους είναι ίδια με τα ψιλά. Απλά η μάνα είναι 100-120 και τα παράμαλλα 0,8. Τα αγκίστρια είναιι συνληθως απο 7 ως 12 νουμερο. Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε είναι ψαροδόλια  σαρδέλες σαφριδια μαριδα καλογρίτσα, σκορπιοί πέρκες ζαργάνες ή ακόμα και χταπόδι αφου πρωτα το βράσουμε να σγουρίνει και το καθαρίσουμε να είναι ασπρο.Είναι πατωτό αι το ρίχνουμε σε τραγάνα και σε ξέρες. Βάζουμε πάνω απο τρεις "σαμαντούρες" γιατί σκαλώνει εύκολα και η διαδικασία είναι στο καλουμάρισμα και στο λεβάρισμα η ιδια. συνήθως το ρίχνουμε την ημερα και το αφήνουμε 2-3 ώρες και μετά το λεβάρουμε. Τα ψάρια που πιάνουμε ειναι: Συναγίδες φαγκριά κορωνάτα ροφοί στήρες βλάχοι μαγιάτικα κυνηγοί ξιφίες μουγκριά σαλούμπαρδους σμέρνες μπακαλιάρους γαλέους σαλάχια κ.α  Ανεμοπαράγαδα Δεν είναι καμιά ειδική κατηγορία.Το μόνο που διαφέρει ειναι ο τρόπος που το καλουμάρουμε.Δεν χρειάζεται βάρκα. Δένουμε μια μεγάλη σημαδούρα στην άκρη του και όπως την σπρώχνει ο αέρας καλουμάρουμετοπαραγάδι.Είναι αφρού όπωςκαταλαβαίνουμε.Τα ψάρια που πιάνονται ειναι κυρίως μελανούρια σαργοί σκαθάρια κακαρέλοι χανοι πέρκες σπαροι ζαργάνες γοπες κ.α

Σχόλια   

0 #1 Κατσίκιας Νικόλαος 30-04-2015 10:25
Το παραγάδι είναι το εργαλείο που αγαπάει πιο πολύ ο ερασιτέχνης ψαράς.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση