Φάσεις της Γεωργικής Εργασίας

Όργωμα

 ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Αμπέλια δεν υπάρχουν πολλά στο νησί αλλά και αυτά που υπάρχουν ειναι διάσημα τόσο για τα  επιτραπεζι σταφύλια όσο και για το κρασί  που είναι ευλογημένο απο τον Απόστολο Παύλο. Πιθανός λόγος για τον μικρό αριθμό είναι το γεγονός πως το αμπέλι είναι "μπελας" Εχει πολύ δουλειά όλο το χρόνο:

1)Κλάδεμα που στη Σαμοθράκη γίνεται με του "γκατζουΐδ" πριονωτός σουγιάς σε σχήμα δρεπανιού 

2)Το σκάψιμο που γίνεται με το "θκέλ(ι)" μια τσάπα διχαλωτή που έφτιαχνε σειρές τα "ρδούνια"

3)Του (διάφσμα) όπου ρίχνουν θειάφι να μη πιάνει μηκυτες καθώς και ράντισμα και φυλλολόγημα

Όταν γινόταν τα σταφύλια ένας αντρας έπαιρνε τα "σπάπια τ" δηλαδή κουρελού και άλλα ρούχα και πήγαινε στο αμπέλι να το φυλάει ως τον τρύγο. 

4)Ο τρύγος που ήταν η πιο ευχάριστη εργασία οπότε και μαζευαν τον καρπό και ακολουθούσε το "πάτμα" το πατημα που γινόταν πάντα με γυμνά πόδια για να πέφτουν οι μηκυτες που θα προκαλούσαν και την ζυμωση

 Ποικιλίες σταφυλιών είναι: Τα γγλέζ(ι)κα πολύ όμορφα αρωματικά σταφύλια επιτραπέζια οι" χαβούζες " τα χαβουζαλι " οι γκντούες" μαύρα κρασοστάφυλα και τα "νερλά" νερουλά ασπρα κρασοστάφυλα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση