Φάσεις της Γεωργικής Εργασίας
Όργωμα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ROOT
- Κατηγορία: Η Γεωργία στη Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 21 Ιούνιος 2015 06:37
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 2312
Καλλιέργεια Φασολιών
Η φασολιά (φασίολος ο κοινος) είναι ποα και δικοτυλήδονο φυτό και υπάγεται στα ψυχναθή στην οικογένεια χεδρωπία. Κατάγεται απο την Νότια Αμερική έχει πολλές ποικιλίες και είναι φυτό πολύ ευασίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίας Απο όλα τα όσπρια στη Σαμοθράκη πιο αγαπητά είναι τα φασόλια. Οι φασούλες εκτος το ότι ειναι το εθνικό μας φαγητό στο νησί είναι χειμωνιάτικο κυρίως φαγητό που συνοδεύεται με παστά ψάρια ,κρεμμύδι , σκόρδο και ελιές κυρίως πατητές. Φασόλια καλλιεργούνται απο την άνοιξη ως και τις αρχές καλοκαιριού κυρίως στα χωράφια που ειναι στην βόρεια πλευρά του νησιού Καρυώτες Θέρμα και Άνω Μεριά. Τα πιο νόστιμα είναι τα φασόλια που καλλιεργούνται πέρα από τον Λαγκαδιώτη και είναι "οι ρούσ(ι)κες" φασόλια πολύ νόστιμα που τρώγονται όλο τον καιρό με τα λοβιά τους. Η καλλιέργεια είναι πολύ μεθοδική. Το χωράφι οργώνεται σε λάκκους ή σε αυλάκια και χρειαζονται πολύ νερό. Μόλις φυτρώσουν σς 10-15 μέρες αρχίζει το "παλούκωμα"
Βάζουν στον λάκο μία βέργα όπου θα τυλιχτεί το φυτό για να στηριχτεί .Όταν γίνουν οι φασουλες τις μαζεύουν τις αφήνουν να ξεραθούν και τις κοπανάνε με την κουπανίδα για να ξεχωρίσει ο καρπός απο τα ¨λουβιά" τα λιχνίζουν και είναι έτοιμα γα εμπόριο.Τα λουβιά που περισσεύουν τα δίνουν σαν τροφή στα ζώα και πιο παλιά γεμιζαν τα στρώματα με αυτα. Τα παλουκια μαζέυονται και αποθηκεύονται για να χρησιμοποιθούν την επόμενη χρονια
Τα άσπρα φασόλια είναι και τα πιο συνηθισμένα Συνταγη για φασολάδα Χρειαζόμαστε περιπου 2-3 φυλτζάνια φασόλια. Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με κρυο νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12 λεπτά Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να καθίσουν κάτω Ζεσταίνουμε νερό σουρώνομε τα φασόλια τα βάζουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά και το λάδι και τα βράζουμε. Προσθέτουμε το καυτό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φασόλια προσθέτουμε ντομάτα ώριμη ή πελτέ και τα αφήνουμε να χυλωσουν Συνοδεύεται με ξερό κρεμμύδι , σκορδο παστά ψάρια αλλά κυρίως ελιές ή τσακιστές ή πατητέςΕκτος από φασόλια στη Σαμοθράκη καλλιεργούνται κουκιά(κκιά) και ρεβύθια (ηηηβυθ) αλλά όχι συστηματικά
- << Προηγούμενο
- Επόμενο