- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2015 19:35
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 595
Ο Γάντζος
Ο Γάντζος ή το αγκινάρι είναι ένα επικουρικό εργαλειο για να αρπαζει και να σηκώνει χταποδια ή μεγάλα ψάρια ή ακόμα και τις "σαμαντούρες" απο τα παραγάδια ή τα δίχτυα. Αποτελείται απο ένα μεγάλο άγκιστρο που είναι στερεωμένο σε ένα ξύλινο ή μεταλλικό χερούλι για να μπορεί ο ψαράς να το χειριστεί.
Μια απο τις χρήσεις του είναι το αγκίστρωμα μεγάλου ψαριου σε παραγάδι. Αν υπαρχει ας πούμε ροφός τότε πρίν τον ανεβάσουμε στην βάρκα τον μαγκώνουμε με τον γάντζο γιατί υπάρχει περίπτωση να κοπεί το παράμαλλο και να φύγει. Το ίδιο ισχύει και για τα χταπόδια. Το μεγεθος του χερουλιού ποικίλει αλλα δεν μπορεί να ξεπερνάει το ενα μέτρο γιατί μετά καθίσταται δύσχρηστος.Προτιμούμε το κοντάρι του να ειναι ξύλινο για να επιπλέει κιόλας. Συνήθως χρησιμοπιείται για σαλάχια , σμέρνες μεγάλα ψάρια και για να πιάνουμε τις καλούμες στις σημαδούρες απο παραγάδια και δίχτυα. Επίσης είναι πολύ λειτουργικοί όταν πρόκειται για χταπόδια ή για μεγάλα καλαμάρια αφού έχουν μαλακή σάρκα και μπορεί να τα διαπεράσει εύκολα. Χρησιμοποιούνται ακόμα και για τη συλλογή γρύλων που είναι εξάισιο δόλωμα. Το αγκινάρι τείνει να μην χρησιμοπιοιείται τόσο συχνά πια επειδη έχουν ελλατωθεί σημαντικά τα παραγαδιάρικα σκάφη. Υπάρχει περίπτωση να χρησιμοπιηθεί ο γάντζος και χωρίς κοντάρι οπότε είναι πιο έυχρηστος αλλά για κοντινες αποστάσεις. Τον χρησιμοποιούν και οι ψαροντουφεκάδες για γρήγορο "ξεθαλάμιασμα" χταποδιών ειδικά όταν είναι σε βραχώδη περιοχή και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η τρίανα απο το ψαροντούφεκο.
Γάντζος χωρίς χερούλι για γρήγορη χρήση αλλά θέλει προσοχη! Για προφύλαξη ο γάντζος αυτός καρφώνεται στη "κουπαστή" ή στη βάση του καταρτιού , αν έχει κατάρτι, για να ειναι εύκαιρος στην χρήση του.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 25 Απρίλιος 2015 21:22
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 885
Η μπρακαρόλα
Η μπρακαρόλα ή πρακαρόλα είναι το κατ εξοχην εργαλείο με το οποίο ψαρεύουμε χταπόδια απο μεγάλα συνήθως βάθη όπου δεν "κόβει" το γυαλί. Αποτελείται απο μια πετονιά αρκετά χοντρή πάνω απο ογδοντάρα όπου δένουμε ένα στριφτάρι και και μια ανοξείδωτη αλυσίδα με 6-8κρίκους.Λίγο πιο πάνω δένουμε την σαλαγγιά που είναι ξύλινη άσπρη και έχει κυκλικά 5-7 αγκίτρια επτάρια και πιό πάνω διαθετει 5-8 άσπρα πλαστικά σχήματα σαν ψαράκια και είναι έτοιμη.
Καμια φορά βάζουμε και φρέσκο ψάρι συνήθως σαφρίδι ή πόδια από κοτα.Ο τρόπος που ψαρεύουμε είναι απλός αλλά εχει και κάποια μυστικά.Ρίχουμε την πετονιά κάτω απο τη βάρκα όχι κάθετα αλλά υπο γωνία 90>θ>25.Προσέχουμε τη θεση της πετονιάς ώστε η σαλαγγιά να είναι πλάγια. Το χταπόδι πρωτα πιάνει τη αλυσίδα και ετει το νοιώθουμε. Παίζουμε λίγο η πετονια για να νομίζει πως θα φύγει και επειδή ειναι αρπακτικό πιάνει τη σαλαγγιά και την σκεπάζει με το σώμα του. Τραβάμε απότομα την πετονιά και το καρφώνουμε μα τα αγκίστρια. Τα άλλα ειναι εύκολα. Το ανεβάζουμε στη βάρκα συνήθως με τα χέρια ή με το "αγκινάρι" και με ένα μαχαιράκι του τρυπάμε το σημείο που ειναι αναμεσα στο σωμα και στα ματια.Στη Σαμοθράκη χταπόδια έχει : Στη Σκάλα στην Κοιτάδα στην Βουρλιά στο Βάτο στους Κήπους στον Άγκιστρο στους Καρυώτες στο Λιμνίδι και στα Μαύρα Βράχια ως τον Κάβο.Κάποτε είχε πάρα πολλά στο Λιβάδι και στη Λάμπη. Μάλιστα άκουσα ιστορία απο παλιό ψαρά πως έπιασε χταπόδι 13 οκάδες στη Λάμπη.Σημερα δε εχει και αυτό πιθανόν να οφείλεται στη χρήση λιπασμάτων που τα κατεβάζει η βροχή στη θάλασσα. Ως γνωστόν τα χταπόδια μισούν την γαλαζόπετρα Θεϊκός Χαλκός" Το Γυαλί και το αγκινάρι ειναι δυο επικουρικά εργαλείαπου θα τα αναπτύξουμε πιο κατω. Με την μπρακαρόλα στη Σαμοθράκη ψαρεύουμε από Σεπτέμβριο ως και Ιούνιο.Μετά τα χταπόδια γίνονται πλαδαρά και ενώ πιανονται δεν ανεβαίνουν πάνω επειδή λόγω των ρευματων κόβονται και φεύγουνε.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2015 21:03
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1163
ΤΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ
Το παραγάδι είναι το πιο συνηθσμένο και θεαματικο εργαλείο που χρησιμοποιουν τόσο οι ερασιτέχνες όσο οι επαγγελματίες.Αποτελείται απο μια πετονιά που λέγεται μάνα και απο μικρότερες πετονιές που δένονται πάνω στη μάνα και λέγονται παράμαλλα.Η μάνα μαζευεται μέσα σε ένα πανέρι ενώ τα αγκίστρια καρφώνονται κυκλικά στοπανω μέρος του πανεριού. Όταν το καλουμάρουμε πρώτα δένουμε μια καλούμα στην άκρη του που έχει στο πανω μέρος μια σημαδούρα για να μπορούμε να το ξαναβρούμε και στο κάτω μέρος μια πέτρα ικανή να ποντιστεί και να κρατήσει το παραγάδι στον πυθμένα.Στο καλουμάρισμα(ρίξιμο).Απλά διαφέρει στον τρόπο που το ρίχνουμε
Τα ψιλά παραγάδια
Αποτελούνται απο μάνα ως 0.80 και παράμαλλα 0..40--0,50 κια αγκίστρια 4-6.Τα διακρίνουμε σε δυο υποκατηγορίες:Τα ψιλα τα πατωτά και τα ψιλά του αφρού. Τα πατωτά. Είναι κλασσικό παραγάδι.Το ρίχνουμε στον πυθμένα και απλά βάζουμε τρεις σημαδούρες:μια στην αρχή μία στη μεση καιμία στο τέλος.Οι σημαδούρες έχουν σαν σκοπό να βρίσκουμε το παραγάδι αλλά και αν κοπεί εξαιτίας των σκαλωμάτων να μπορούμε να το ξαναβρούμε. Σαν δόλωμαβάζουμε πεταλίδες καλαμάρι χταπόδι μαμούνι σωλήνα γρύλο ψαροδόλι και οστρακόδερμα. Πιάνει όλα σχεδόν τα ψάριατουβυθού σε μικρό μέγεθος. Συναγρίδες φαγκριά λυθρίνια σκαθάρια σπάρους πέρκες κ.αΤα ψιλά του αφρούΕιναι ακριβώς το ιδιο με το πατωτό σε όλα του. Η μόνη διαφορά είναι οτι κάθε 25 οργιές βάζουμε ένα "σαμαντουράκι"και στις επόμενες 25 μια πέτρα. Αρα το παραγάδι ανεβαίνει ως 3 οργιές από την επιφανεια και καταβαινει στον βυθό. Βάζουμε τα ίδια δολώματα με το πατωτό και πιανουμε τα ιδια ψάρια και επιπλέον:Γόπες μελανούρια σκουμπριά τσιπούρες χάνους σαλούμπαρδους κ.α Παραγάδια χοντρα Η κατασκευή τους είναι ίδια με τα ψιλά. Απλά η μάνα είναι 100-120 και τα παράμαλλα 0,8. Τα αγκίστρια είναιι συνληθως απο 7 ως 12 νουμερο. Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε είναι ψαροδόλια σαρδέλες σαφριδια μαριδα καλογρίτσα, σκορπιοί πέρκες ζαργάνες ή ακόμα και χταπόδι αφου πρωτα το βράσουμε να σγουρίνει και το καθαρίσουμε να είναι ασπρο.Είναι πατωτό αι το ρίχνουμε σε τραγάνα και σε ξέρες. Βάζουμε πάνω απο τρεις "σαμαντούρες" γιατί σκαλώνει εύκολα και η διαδικασία είναι στο καλουμάρισμα και στο λεβάρισμα η ιδια. συνήθως το ρίχνουμε την ημερα και το αφήνουμε 2-3 ώρες και μετά το λεβάρουμε. Τα ψάρια που πιάνουμε ειναι: Συναγίδες φαγκριά κορωνάτα ροφοί στήρες βλάχοι μαγιάτικα κυνηγοί ξιφίες μουγκριά σαλούμπαρδους σμέρνες μπακαλιάρους γαλέους σαλάχια κ.α Ανεμοπαράγαδα Δεν είναι καμιά ειδική κατηγορία.Το μόνο που διαφέρει ειναι ο τρόπος που το καλουμάρουμε.Δεν χρειάζεται βάρκα. Δένουμε μια μεγάλη σημαδούρα στην άκρη του και όπως την σπρώχνει ο αέρας καλουμάρουμετοπαραγάδι.Είναι αφρού όπωςκαταλαβαίνουμε.Τα ψάρια που πιάνονται ειναι κυρίως μελανούρια σαργοί σκαθάρια κακαρέλοι χανοι πέρκες σπαροι ζαργάνες γοπες κ.α