Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική
Όσπρια
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ROOT
- Κατηγορία: Φαγητά Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 27 Ιούνιος 2015 11:42
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 745
Όσπρια στη Σαμοθράκη
Τα βασικά όσπρια που καλλιεργούνται και επικρατούν στη Σαμοθράκη είναι:
1)Φασόλια
2)Κουκκιά
3)Ρεβύθια
Η φασολάδα
Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως στην Κύπρο την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων(που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.Βασικά συστατικά της φασολάδας είναι εκτός από τα φασόλια, το κρεμμύδι (σωταρισμένο σε ελαιόλαδο) και ο πελτές ντομάτας, ενώ κατά βούληση στη σούπα προστίθενται σέλινο, καρότα και αλάτι. Συνήθως συνδυάζεται με πιπεριές (αποξηραμένες καυτερές πιπεριές μπουκοβο ή τουρσί), οι οποίες της προσδίδουν ιδιαίτερη ελαφρώς πικάντικη γεύση. Σε πολλές περιοχές συνδυάζεται κατά το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα με κρέας ή ψάρια (συνήθως καπνιστά ή διατηρημένα σε αλάτι), όπωςλουκάνικο (ειδικά στο Πήλιο), καπνιστή ρέγγα ή ταραμοσαλάτα ώστε η φασολάδα εμπλουτίζεται με λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες. Είναι περισσότερο συνηθισμένη το χειμώνα και συνοδεύεται από ελιές, διάφορα τουρσιά ή άλλη σαλάτα εποχής Η φασολάδα (φασούλες) στη Σαμοθράκη έχει κυρίαρχή θέση ανάμεσα στα φαγητά των κατοίκων της. Κυρίως είναι τα άσπρα αλλά το πιο νόστιμο είδος είναι οι "ρούσ(ι)κες¨" φασόλια που κατά κατα κύριο λόγο καλλιεργούνται στο βόρειο τμήμα του νησιού στην Άνω Μεριά και έχουν ξεχωριστό χρώμα γεύση αλλά και άρωμα
Συνταγή για φασολάδα Χρειαζόμαστε 500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια 3-4 ώριμες ντομάτες τριμενες 2-3 καρότα 3 ξερά κρεμμύδια μέτρια λίγο σέλινο λίγο ελαιόλαδο και προαιρετικά τοματοπελτέ και καυτερή πιπεριά αλάτι και πιπέρι Βράζουμε τα φασόλια για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε. Κόβουμε τα λαχανικά τα βαζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά ρίχνουμε τα φασόλια την τομάτα το πελτέ το σέλινο αλάτι πιπέρι και πιπεριά και ρίχνουμε ζεστό μέχρι να τα σκεπάσει βράζουμε περίπου για 1 ώρα . Σερβίρουμε με ελιές πατητές ή τσακιστές ακόμα και ρέγγα Στη Σαμοθράκη συνηθίζουν πολλοί να ρίχνουν μέσα στη φασολάδα μια μικρή κόκκινη πιπεριά "το τουρκούδ" αλλά θέλει πολύ προσοχή να μη σπάσει γιατί μετά δεν μπαίνει στο στόμα επειδή καίει υπερβολικά. Επίσης συνηθίζεται να ρίχουν μπόλικο ωμό λαδι από πανω όταν ήδη έχουν βράσει τα φασόλια και τα έχουν βάλει στο πιάτο
Τα κουκιά
Ένα πολύ αγαπημένο όσπριο για τους Σαμοθρακίτες είναι τα κουκιά (κκιά) Συνταγή για ξερά κουκιά Χρειαζόμαστε μισό κιλό κουκιά 3 - 4 σκελίδες σκόρδο 2 - 3 φύλλα δάφνης 3 - 4 ντομάτες ώριμες αλάτι και πιπέρι λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο Βάζουμε τα κουκια να μουσκεψουν για να φουσκωσουν για 10-12 ώρες αφαιρούμε τη μαύρη λωρίδα και τα βράζουμε για 8 - 10 λεπτά και τα σουρώνουμε βάζουμε λάδι στη κατσαρόλα και ρίχνουμε κρεμμύδια και το σκόρδο σε φετούλες και μολις τα σωτάρουμε βάζουμε και τα κουκιά και τα ανακατεύουμε Προσθετουμε τις ντοματες το πιπερι τα φυλλα δαφνης προσθετουμε και νερακι σκεπαζουμε την κατσαρολα και τα αφηνουμενα σιγοβρασουν μεχρι να μαλακωσουν τα κουκια και να μεινουν με την σαλτσα τους και τελος ριχνουμε το αναλογο αλατακι και την ριγανη Προαιρετικά μπορούμε να έχουμε τοματοπελτέ
Τα χλωρά κουκιά τα μαγειρεύουμε είτε με τον λοβό σαν φασολάκια είτε μόνο το περιεχόμενο (παπούδες) όταν ο καρπός είναι μεγάλος Συνοδεύονται πολύ από σκόρδο και ελιές πατητες
Ρεβύθια
Η Ρεβυθιά είναι μονοετές, ποώδες, αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό το οποίο ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Θάμνος που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά καλλιεργείται για τα σπόρια του τα ρεβίθια και ως κτηνοτροφή. Έχει την επιστημονική ονομασία Cicer arietinum - Ερέβινθος ο κοινός, Ερέβινθος ο κριόμορφος. Συναντάται επίσης και η ονομασία Ερέβινθος ο κριόμορφος πιστή μετάφραση της λατινικής ονομασίας του είδους Cicer arietinum η οποία οφείλεται στο σχήμα του σπόρου του φυτού που θυμίζει κεφάλι κριαριού.(πηγή Βικιπαίδεια)
Η ρεβυθάδα ή τα "ηηηηβύθια" όπως λέγονται στη Σαμοθράκη Συνταγή; Χρειαζόμαστε περίπου μισό κιλό ρεβύθια μία κουταλιά της σούπας αλεύρι ανάλογο ελαιόλαδο και αλάτι. Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό το βράδυ και τα αφήνουμε να φουσκώσουν την άλλη μέρα τα βράζουμε σκέτα περίπου για μισή ώρα σε ξεχωριστό πιάτο βάζουμε αλεύρι και τολάδι και αφού τα χτυπήσουμε καλά τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα μέχρι να βράσουν Πολλοί βάζουν σοδα μέσα ή πιο παλιά έβαζαν αλισίβα δηλαδή στάχτη που πάλι είχε στοίχεία σόδας Συνοδεύονται με σκόρδο.. Τα ρεβύθια στη Σαμοθράκη τρώγονται και σαλάτα δηλαδή αφού φουσκώσουν με νερό τους ρίχνουμε αλάτι και είναι καλός μεζές. Άλλοι πάλι αφού τα φουσκώσουν με νερό και τα αλατίσουν τα καβουρντίζουν και γίνονται στραγάλια.Παλιότερα όταν υπήρχε έλλειψη καφέ οι νοικοκυρές καβούρντιζαν ρεβύθια και μετά τα άλεθαν και εφτιαχναν ενα είδος καφέ που ήταν πολύ νόστιμος.Τα φουσκωμένα ρεβύθια μπορουν να αλεστούν και να γίνουν ρεβυθοκεφτέδες