Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική
Όσπρια
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ROOT
- Κατηγορία: Φαγητά Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 27 Ιούνιος 2015 11:42
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 746
Η φασολάδα
Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως στην Κύπρο την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων(που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.Βασικά συστατικά της φασολάδας είναι εκτός από τα φασόλια, το κρεμμύδι (σωταρισμένο σε ελαιόλαδο) και ο πελτές ντομάτας, ενώ κατά βούληση στη σούπα προστίθενται σέλινο, καρότα και αλάτι. Συνήθως συνδυάζεται με πιπεριές (αποξηραμένες καυτερές πιπεριές μπουκοβο ή τουρσί), οι οποίες της προσδίδουν ιδιαίτερη ελαφρώς πικάντικη γεύση. Σε πολλές περιοχές συνδυάζεται κατά το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα με κρέας ή ψάρια (συνήθως καπνιστά ή διατηρημένα σε αλάτι), όπωςλουκάνικο (ειδικά στο Πήλιο), καπνιστή ρέγγα ή ταραμοσαλάτα ώστε η φασολάδα εμπλουτίζεται με λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες. Είναι περισσότερο συνηθισμένη το χειμώνα και συνοδεύεται από ελιές, διάφορα τουρσιά ή άλλη σαλάτα εποχής Η φασολάδα (φασούλες) στη Σαμοθράκη έχει κυρίαρχή θέση ανάμεσα στα φαγητά των κατοίκων της. Κυρίως είναι τα άσπρα αλλά το πιο νόστιμο είδος είναι οι "ρούσ(ι)κες¨" φασόλια που κατά κατα κύριο λόγο καλλιεργούνται στο βόρειο τμήμα του νησιού στην Άνω Μεριά και έχουν ξεχωριστό χρώμα γεύση αλλά και άρωμα
Συνταγή για φασολάδα Χρειαζόμαστε 500 γραμμάρια ξερά φασόλια μέτρια 3-4 ώριμες ντομάτες τριμενες 2-3 καρότα 3 ξερά κρεμμύδια μέτρια λίγο σέλινο λίγο ελαιόλαδο και προαιρετικά τοματοπελτέ και καυτερή πιπεριά αλάτι και πιπέρι Βράζουμε τα φασόλια για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε. Κόβουμε τα λαχανικά τα βαζουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά ρίχνουμε τα φασόλια την τομάτα το πελτέ το σέλινο αλάτι πιπέρι και πιπεριά και ρίχνουμε ζεστό μέχρι να τα σκεπάσει βράζουμε περίπου για 1 ώρα . Σερβίρουμε με ελιές πατητές ή τσακιστές ακόμα και ρέγγα Στη Σαμοθράκη συνηθίζουν πολλοί να ρίχνουν μέσα στη φασολάδα μια μικρή κόκκινη πιπεριά "το τουρκούδ" αλλά θέλει πολύ προσοχή να μη σπάσει γιατί μετά δεν μπαίνει στο στόμα επειδή καίει υπερβολικά. Επίσης συνηθίζεται να ρίχουν μπόλικο ωμό λαδι από πανω όταν ήδη έχουν βράσει τα φασόλια και τα έχουν βάλει στο πιάτο