Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική
Όσπρια
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ROOT
- Κατηγορία: Φαγητά Σαμοθράκης
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 27 Ιούνιος 2015 11:42
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 746
Τα κουκιά
Ένα πολύ αγαπημένο όσπριο για τους Σαμοθρακίτες είναι τα κουκιά (κκιά) Συνταγή για ξερά κουκιά Χρειαζόμαστε μισό κιλό κουκιά 3 - 4 σκελίδες σκόρδο 2 - 3 φύλλα δάφνης 3 - 4 ντομάτες ώριμες αλάτι και πιπέρι λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο Βάζουμε τα κουκια να μουσκεψουν για να φουσκωσουν για 10-12 ώρες αφαιρούμε τη μαύρη λωρίδα και τα βράζουμε για 8 - 10 λεπτά και τα σουρώνουμε βάζουμε λάδι στη κατσαρόλα και ρίχνουμε κρεμμύδια και το σκόρδο σε φετούλες και μολις τα σωτάρουμε βάζουμε και τα κουκιά και τα ανακατεύουμε Προσθετουμε τις ντοματες το πιπερι τα φυλλα δαφνης προσθετουμε και νερακι σκεπαζουμε την κατσαρολα και τα αφηνουμενα σιγοβρασουν μεχρι να μαλακωσουν τα κουκια και να μεινουν με την σαλτσα τους και τελος ριχνουμε το αναλογο αλατακι και την ριγανη Προαιρετικά μπορούμε να έχουμε τοματοπελτέ
Τα χλωρά κουκιά τα μαγειρεύουμε είτε με τον λοβό σαν φασολάκια είτε μόνο το περιεχόμενο (παπούδες) όταν ο καρπός είναι μεγάλος Συνοδεύονται πολύ από σκόρδο και ελιές πατητες