Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική

Όσπρια

 

Ρεβύθια

 

Η Ρεβυθιά  είναι μονοετές, ποώδες, αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό το οποίο ανήκει στην υποοικογένεια των ψυχανθών. Θάμνος που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά καλλιεργείται για τα σπόρια του τα ρεβίθια και ως κτηνοτροφή. Έχει την επιστημονική ονομασία Cicer arietinum - Ερέβινθος ο κοινόςΕρέβινθος ο κριόμορφος. Συναντάται επίσης και η ονομασία Ερέβινθος ο κριόμορφος  πιστή μετάφραση της λατινικής ονομασίας του είδους Cicer arietinum η οποία οφείλεται στο σχήμα του σπόρου του φυτού που θυμίζει κεφάλι κριαριού.(πηγή Βικιπαίδεια)

ΡΕΒΥΘΙΑ

Η ρεβυθάδα ή τα "ηηηηβύθια" όπως λέγονται στη Σαμοθράκη Συνταγή; Χρειαζόμαστε περίπου μισό  κιλό ρεβύθια  μία κουταλιά της σούπας αλεύρι ανάλογο  ελαιόλαδο και αλάτι. Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό το βράδυ  και τα αφήνουμε να φουσκώσουν την άλλη μέρα τα βράζουμε σκέτα  περίπου για μισή ώρα σε ξεχωριστό πιάτο βάζουμε αλεύρι και τολάδι και αφού τα χτυπήσουμε καλά τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα μέχρι να βράσουν Πολλοί βάζουν σοδα μέσα ή πιο παλιά έβαζαν αλισίβα δηλαδή στάχτη που πάλι είχε στοίχεία σόδας Συνοδεύονται με σκόρδο.. Τα ρεβύθια  στη Σαμοθράκη τρώγονται και σαλάτα δηλαδή αφού φουσκώσουν με νερό τους ρίχνουμε αλάτι και είναι καλός μεζές. Άλλοι πάλι αφού τα φουσκώσουν με νερό και τα αλατίσουν τα καβουρντίζουν και γίνονται στραγάλια.Παλιότερα όταν υπήρχε έλλειψη  καφέ οι νοικοκυρές καβούρντιζαν ρεβύθια και μετά τα άλεθαν και εφτιαχναν ενα είδος καφέ που ήταν πολύ νόστιμος.Τα φουσκωμένα ρεβύθια μπορουν να αλεστούν και να γίνουν ρεβυθοκεφτέδες

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση