ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Το καλαμάρι

Το καλαμάρι (επιστημονική ονομασία: Loligo) είναι γένος θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα κεφαλόποδα Υπάγεται στα μαλάκια  και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκά ποδα. Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές Χαρακτηριστι-κό είναι ότι τα καλαμάρια έχουν δέκα πλοκάμια γύρω από το στόμα, από τα οποία τα δύο είναι αρκετά πιο μακριά και στην άκρη τους φέρουν βεντούζες. Τις τελευταίες τις χρησιμοποιούν ως όργανα σύλληψης. Έχουν μήκος 20-50 εκατοστά. Στο πάνω μέρος του σώματος έχουν δύο μεγάλα μάτια και η όρασή τους είναι καλή. Στη ράχη διαθέτουν ένα ασβεστολιθικό όστρακο, το οποίο είναι διάφανο και εύκαμπτο. Στα πλάγια φέρουν δύο πτερύγια. Έχουν χρώμα λευκό προς το μελανί και επιφανειακά λίγο καστανό. Το δέρμα του περιέχει χρωμοφόρα κύτταρα, που του επιτρέπουν να αλλάζει χρώματα με βάση τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Επίσης, η κάτω πλευρά είναι πιο ελαφριά από την επάνω, ώστε να διαθέτει το καλαμάρι το κατάλληλο καμουφλάζ από τη λεία αλλά και από τους εχθρούς του. Έχουν τρεις καρδιές.Το στόμα του καλαμαριού είναι εφοδιασμένο με ένα μυτερό ράμφος σαν κέρατο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι φτιαγμένο από χιτίνη και πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται για να σκοτώνει και να σκίζει τη λεία το σε κομμάτια.Φάλαινες  που έχουν πιαστεί συχνά έχουν ρύγχη καλαμαριών στα στομάχια τους, καθώς το ρύγχος του καλαμαριού είναι το μόνο μέρος του ζώου που δε χωνεύεται.Τα καλαμάρια εξελίχθηκαν από τους προγόνους τους που ήταν μαλάκια , με τρόπο που το σώμα τους παρου-σίασε μεταβολές ως προς το μέγεθος. Αυτά που ήταν πόδια των προγόνων τους άλλαξαν σε ένα σύνθετο ζευγάρι πλοκαμιών και ανεπτυγμένων οργάνων αφής. Τα μάτια τους είναι παρόμοια με τα μάτια των ασπόνδυλων. Το όστρακο των προγόνων τους χάθηκε με εξαίρεση ένα μέρος που λέγεται «στυλό» (pen).Το καλαμάρι γεννά αυγά την άνοιξη  και τα αποθέτει στο βυθό, μέσα σε σάκους, που μοιάζουν με κορύνες. Τα νεαρά καλαμάρια τρέφονται με πλαγκτόν. Τα θηλυκά καλαμάρια έχουν διαφανή ωοθήκη.Το Φεβρουάριο του 2007 πιάστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ανταρκτικής  από πλοίο της Νέας Ζηλανδίας ένα κολοσσιαίο καλαμάρι βάρους 495 κιλών και μήκους γύρω στα 10 μέτρα.Τα περισσότερα από τα καλαμάρια δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 60 εκατοστά. Ωστόσο, το γιγάντιο καλαμάρι μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 13 μέτρα.Το 2003 ανακαλύφθηκε ένα κολοσσιαίο καλαμάρι, το είδος Mesonychoteuthis hamiltoni. Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει τα 14 μέτρα σε μήκος και είναι το μεγαλύτερο  ασπόνδυλο Έχει επίσης τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο. Ένα ακόμα γιγάντιο καλαμάρι (Architeuthis) φωτογράφισαν Ιάπωνες επιστήμονες το 2005. Το χειμώνα του 2012 μια ερευνητική ομάδα κατάφερε να κινηματογραφήσει ένα ζωντανό γιγάντιο καλαμάρι σε βάθος 600 μέτρων νότια της Ιαπωνίας.Πολλά είδη καλαμαριών είναι δημοφιλή στη μαγειρική των χωρών του κόσμου, όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα καιχώρες της Ευρώπης. Το σώμα του μπορεί να παραγεμιστεί ολόκληρο, να κοπεί σε κομμάτια ή σε φέτες σε σχήμα δακτυλίου. Τα πλοκάμια, οι βεντούζες και το μελάνι είναι επίσης εδώδιμα. Τα μοναδικά μέρη του καλαμαριού που δεν είναι φαγώσιμα είναι το «στυλό» του και το ρύγχος του.Εκτός από το κοινό καλαμάρι (Τευθίς η κοινή) συναντάται και ένα μικρότερο είδος (Loligo marmara), του οποίου το μήκος φθάνει τα 30 εκατοστά. Έχει κόκκινο χρώμα και διαφανές σώμα.(Πηγή Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΑΜΑΡΙ

Το καλαμάρι συχνά μπερδεύεται με το θράψαλο. 

ΘΡΑΨΑΛΟ

Το καλαμάρι στο υποκοριστικό του (καλαμαράκι) ειναι συνώνυμο με την νηστεία.

Στη Σαμοθράκη τα καλαμάρια ψαρεύονται με την καλαμαριέρα (βλέπε λέξη). Περιοχές που έχει καλαμάρια είναι: Στα Μαύρα Βράχια στα Άσπρα Βράχια στη Σκάλα στο Λιβάδι στη Λάμπη στις Μακρυλιές στην Κοιτάδα στον Μακρύγιαλο στους Κήπους στον Άγκιστρο στα Λουτρά στους Καρυώτες στον Κατσαμπά και φυσικά μέσα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας Προτιμά πάντα τον βυθό που ειναι άσπρος-μαύρος δηλαδή στα όρια αμμώδη με φυκιάδα Τον Απρίλιο μπαίνουν ακόμα και στο λιμάνι να γεννήσουν μέσα στις τρύπες και εκει στήνουν καρτέρι οι ψαράδες με καμάκι ή με σαλαγγιά και πιάνουν τις καλαμαρομάνες Συνταγή για καλαμάρι  γιουβέτσι: Χρειαζόμαστε: 1 -1,2κιλό καλαμάρια  καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα  κομμάτια 2 μέτρια  ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 100 ml κόκκινο κρασί, ξηρό 120 ml ελαιόλαδο 2 κουταλιές σούπας  ντοματοπελτές , διαλυμμένος σε 1 ποτήρι νερό αλάτι, πιπέρι 250 – 300 γρ. κριθαράκι, χονδρό 1 ματσάκι  μαϊντανός ψιλοκομμένος  Εκτέλεση Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές με το κρεμμύδι και το μπαχάρι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν. “Σβήνουμε” με το κρασί, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε 1 – 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε για περίπου άλλα 1 – 2 λεπτά. Περιχύνουμε με βραστό νερό τόσο όσο να καλύπτει καλά τις σουπιές, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 25 - 30 λεπτά μέχρι είναι σχεδόν έτοιμες οι σουπιές. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να βράσει το κριθαράκι όπως μας αρέσει. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό, ώστε στο τέλος να είναι μελάτο. Το αποσύρουμε και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση