ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑ

Το πολυάγκιστρο

ΤΟ ΠΟΛΥΑΓΚΙΣΤΡΟ

Όπως το λέει και το όνομά του είναι σύστημα με πολλά αγκίστρια  δεμένα στην πετονιά χωρίς παράμαλλα αλλά συνεχόμενα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Χρειάζεται μια πετονιά 0,45-0,50 και τουλάχιστον 12 αγκίστρια Νο 5. Φυσικά δεν απαγορεύεται να βάλει κανείς και άλλου τύπου πετονιά και αγκίστρια.Το  πολυάγκιστρο το διακρίνουμε σε δυο μεγάλες  κατηγορίες:

POLYAGKISTRO1

1)Πολυάγκιστρο του αφρού 

Είναι απλός τρόπος  και χρησιμοποιείται κυρίως από αρχάριους και με δόλωμα ψωμοτύρι. Κόβουμε ένα κομμάτι ψωμί το βουτάμε σε σαλαμούρα από τυρί φέτα τυλίγουμε το πολυάγκιστρο και το πετάμε στη θάλασσα. Τα  ψάρια τρέχουν να πάρουν ένα μεζέ και πιάνονται από τα αγκίστρια. Θέλει προσοχή  τα αγκίστρια να μη είναι μονόπλευρα αλλά να πιάνουν όλη την επιφάνεια. Έτσι πιάνουμε κεφαλόπουλα, μελανούρια,σάλπες,σπάρους , κεφαλάδες

2)Πολυάγκιστρο του Βυθού

α)Με δόλωμα ζύμη Η τεχνική είναι η ίδια αλλά αλλάζει το δόλωμα. Αντί για ψωμί   βάζουμε ζύμη σε σχήμα μπάλας ή ολόκληρο ψάρι  κυρίως σαρδέλα και σαφρίδι. Την ζύμη την φροντίζουμε ώστε να είναι σφιχτή και να μην φεύγει. Αποτελείται από αλευρι, νερό και τυρί ή ακόμα και κομμάτια ψαριού. Ετσι πιάνουμε σκαθάρια, κακαρέλους, σαργούς, λαπίνες, πέρκες, σκορπιούς , χάνους και άλλα

β)Με δόλωμα ψάρι. Όταν το δόλωμα είναι ψάρι καρφώνουμε  το πρώτο αγκίστρι στο μάτι και τυλίγουμε τα αγκίστρια γύρω στο σώμα του μέχρι την ουρά και την δένουμε και με κόμπο για να μη φεύγει. Αν η περιοχή έχει ρεύματα βάζουμε και ένα βαρίδιο μικρό. Έτσι πιάνουμε σκαθάρια, μελανούρια, λυθρίνια,  φαγκρόπουλα, συναγρίδες, λαβράκια αλλά και μικρότερα ψάρια όπως σπάροι και διάφορα πετρόψαρα.  Ένα καλό μυστικό για να λειτουργήσει το πολυάγκιστρο αποδοτικά είναι η μαλάγρα για την οποία θα μιλήσουμε σε ξεχωριστόκεφάλαιο

POLYAGKISTRO

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση