ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ
Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια ακόμα σημαντική παρέμβαση που έρχεται να προστεθεί στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» – «ΜΝΑΕ» είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, εφαρμόζεται πιλοτικά από το τρέχον σχολικό έτος σε εννέα ΕΠΑ.Λ. της χώρας και από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα γενικευτεί σε όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.
Είναι πολυδιάστατο γιατί αποτελείται από πολλαπλές διαφορετικές παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και φιλόδοξο γιατί έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Το «ΜΝΑΕ» εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α ́ τάξης των ΕΠΑ.Λ.. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑ.Λ., στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Ποιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ».
Πολλοί μαθητές μας έρχονται από το Γυμνάσιο με ελλείψεις στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών. Στα πλαίσια του προγράμματος ΜΝΑΕ εφαρμόζεται η εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία. Πρόκειται για ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενισχυτικής που υλοποιείται εντός του διδακτικού ωραρίου με δύο εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα στην τάξη. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο γλωσσικός και αριθμητικός γραμματισμός μέσα σε κλίμα ισοτιμίας για όλους τους μαθητές. Η παρέμβαση υλοποιείται και με πρόσληψη αναπληρωτών φιλολόγων και μαθηματικών όπου χρειάζεται. Οι εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται στο πρόγραμμα εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).
Ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση του προγράμματος αποτελεί η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών των ΕΠΑ.Λ.. Τα Επαγγελματικά Λύκεια στελεχώνονται με ψυχολόγους. Η παρέμβαση στοχεύει στη στήριξη των μαθητών, στη βελτίωση του κλίματος της σχολικής κοινότητας, στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, στη σύνδεση της σχολικής κοινότητας με τις τοπικές δομές και στη στενότερη συνεργασία με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης των επαγγελματικών σχολείων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Για αυτό επιλέχθηκε μία από τις παρεμβάσεις του προγράμματος να είναι τα Σχέδια Δράσης (projects), που υλοποιούνται κατά τις ώρες της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, είναι χρηματοδοτούμενα και προωθούν καινοτόμα και δημιουργικά projects που μπορεί να συνδέονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, κ.λπ. Τα Σχέδια Δράσης όταν ολοκληρωθούν στο τέλος της χρονιάς, παρουσιάζονται στα υπόλοιπα ΕΠΑ.Λ. με ανοιχτές εκδηλώσεις.
Τα ΕΠΑ.Λ. εξοπλίζονται με υποδομές τηλεδιάσκεψης ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των σχολείων, στα πλαίσια της ανταλλαγής πληροφοριών, της ενημέρωσης, των καλών πρακτικών κ.ά. Καθιερώνεται ο θεσμός του Συμβούλου Καθηγητή και του Συμβουλίου Τάξης. Ο Σύμβουλος Καθηγητής, ένας καθηγητής για ένα συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, συμβουλεύει και στηρίζει τους μαθητές του διευκολύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών αλλά και μεταξύ μαθητών και Συλλόγου Διδασκόντων.
Προωθείται η δικτύωση – διασύνδεση των σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ. μεταξύ τους μέσα από πλατφόρμες επικοινωνίας ώστε κανένα σχολείο, κανείς εκπαιδευτικός να μην αισθάνεται ότι είναι «μόνος του» στον καθημερινό αγώνα, αλλά αντίθετα ότι αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ευρύτερης σχολικής κοινότητας, που μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες χαρές.
Σας καλούμε λοιπόν να γνωρίσετε το «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», να το αγκαλιάσετε και να το στηρίξετε.
Σύντομα, θα συνταχθεί και θα δημοσιευθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα υποστηρίζει το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» και τις επιμέρους παρεμβάσεις ξεχωριστά και έτσι θα ενημερωθείτε πλήρως για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας όλων των δράσεων.
Παράλληλα τα εννέα σχολεία που πήραν μέρος πιλοτικά στο πρόγραμμα θα διοργανώσουν μεγάλη ημερίδα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (με δυνατότητα παρακολούθησης μέσω live streaming), για την οποία θα ενημερωθείτε έγκαιρα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς των εννέα σχολείων να μιλάνε για την πορεία των δράσεων στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και να σχηματίσετε έτσι μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για το πρόγραμμα.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ
Πρόσφατα σχόλια