Home Δημοτικό πληροφορική δημοτικού ΤΠΕ κειμενογράφος και πληκτρολόγιο

κειμενογράφος και πληκτρολόγιο

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ
ΜΑΘΕ ΟΤΙ:
Το πληκτρολόγιο αποτελείται από τέσσερις ομάδες πλήκτρων.
Η ομάδα που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος (αλφαριθμητικό) περιέχει κυρίως πλήκτρα που μας εξασφαλίζουν τα γράμματα, τα σημεία στίξης και τους αριθμούς.
Στο δεξιό μέρος του πληκτρολόγιου (αριθμητικό) τα πλήκτρα μας εξασφαλίζουν τη γραφή των αριθμών, τα σύμβολα των αριθμητικών πράξεων αλλά μπορούν να γίνουν και πλήκτρα πλοήγησης αν απενεργοποιηθεί η φωτεινή ένδειξη Num Lock.
Ανάμεσα στις δύο προηγούμενες ομάδες υπάρχουν τα πλήκτρα πλοήγησης και στο επάνω μέρος του πληκτρολόγιου μια σειρά πλήκτρων (λειτουργικά) που μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και εντολές λειτουργιών του Η/Υ.............
Η ομάδα που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος (αλφαριθμητικό) περιέχει κυρίως πλήκτρα που μας εξασφαλίζουν τα γράμματα, τα σημεία στίξης και τους αριθμούς.
Στο δεξιό μέρος του πληκτρολόγιου (αριθμητικό) τα πλήκτρα μας εξασφαλίζουν τη γραφή των αριθμών, τα σύμβολα των αριθμητικών πράξεων αλλά μπορούν να γίνουν και πλήκτρα πλοήγησης αν απενεργοποιηθεί η φωτεινή ένδειξη Num Lock.
Ανάμεσα στις δύο προηγούμενες ομάδες υπάρχουν τα πλήκτρα πλοήγησης και στο επάνω μέρος του πληκτρολόγιου μια σειρά πλήκτρων (λειτουργικά) που μας παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες και εντολές λειτουργιών του Η/Υ
Τα περισσότερα πλήκτρα (εκτός της πλοήγησης και τα λειτουργικά) αντιπροσωπεύουν δύο χαρακτήρες. Ο ένας προκύπτει από απλή πίεση του πλήκτρου ενώ ο άλλος σε συνδυασμό με το πλήκτρο Shift (ταυτόχρονη πίεση).
Συνδυασμός λειτουργικών και αλφαριθμητικών πλήκτρων εκτελούν πολλές από τις εντολές που ως τώρα εκτελούσαμε με το ποντίκι.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Άνοιξε ένα καινούριο αρχείο του προγράμματος Microsoft Word, διάβασε τις παρακάτω σημειώσεις, δοκίμασε τις εφαρμογές τους σε πρόχειρο κείμενο και εφάρμοσε τις δραστηριότητες που προτείνονται, ώστε να έχεις μια γενική εικόνα για τις βασικές λειτουργίες των πλήκτρων.
1. Επιλογή γλώσσας: Α) Στο κάτω και δεξιό μέρος της οθόνης υπάρχει το εικονίδιο επιλογής γλώσσας με την ένδειξη En για την αγγλική και Gr για την ελληνική. Δοκίμασε την δυνατότητα επιλογής με το ποντίκι και επιβεβαίωσέ τη με πληκτρολόγηση μερικών χαρακτήρων. Β) Αν πιέσουμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Alt και Shift (?) αλλάζει επίσης η γλώσσα. Δοκίμασε και παρατήρησε την αλλαγή στο εικονίδιο επιλογής της γλώσσας. Άφησε την ελληνική γλώσσα.
2. Κεφαλαία: Α) Όταν είναι ενεργοποιημένη η φωτεινή ένδειξη Caps Lock, από το αντίστοιχο πλήκτρο, τα γράμματα γράφονται κεφαλαία. Β) Κεφαλαίο γράμμα μπορούμε να γράψουμε όταν έχοντας πατημένο το πλήκτρο Shift (?) πιέσουμε και το πλήκτρο του γράμματος που θέλουμε, αρκεί βέβαια να μην είναι ενεργοποιημένη η φωτεινή ένδειξη Caps Lock.
3. Tόνος: Πρώτα πιέζουμε το πλήκτρο του τόνου (: ;) και μετά του φωνήεντος.
4. Διαλυτικά: Το πλήκτρο του τόνου μας εξασφαλίζει τα διαλυτικά αρκεί να πιεσθεί ταυτόχρονα με το πλήκτρο Shift (?) και στη συνέχεια να πιέσουμε το πλήκτρο του φωνήεντος.
5. Διαλυτικά με τόνο: Πιέζουμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Ctrl Alt και το πλήκτρο του τόνου και μετά πιέζουμε το πλήκτρο του φωνήεντος. Επίσης πιέζοντας το δεξί Alt μαζί με το πλήκτρο του τόνου και στη συνέχεια το αντίστοιχο φωνήεν.
Σημείωση: Τα φωνήεντα ι και υ, με διαλυτικά με ή χωρίς τόνο υπάρχουν και στα αποθηκευμένα σύμβολα (Εισαγωγή ? Σύμβολα...)
6. Ερωτηματικό: Πιέζουμε το πλήκτρο με το γράμμα Q.
7. Άνω κάτω τελεία: Πιέζουμε ταυτόχρονα το πλήκτρο Shift (?) και το πλήκτρο Q.
8. Τελικό σίγμα: Πιέζουμε το πλήκτρο W.
9. Εκθέτης (Δείκτης): Πιέζουμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Ctrl και Shift (?) και + (Ctrl και =) και στη συνέχεια πληκτρολογούμε τους χαρακτήρες που θέλουμε να εμφανίζονται σαν εκθέτες (δείκτες). Με επιλογή του ίδιου συνδυασμού πλήκτρων απενεργοποιείται η ίδια εντολή.
10. Δείκτης: Πιέζουμε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Ctrl και = και στη συνέχεια πληκτρολογούμε τους χαρακτήρες που θέλουμε να εμφανίζονται σαν δείκτες. Με επιλογή του ίδιου συνδυασμού πλήκτρων απενεργοποιείται η ίδια εντολή.
Σημείωση: Στη γραμμή εργαλείων ? κουμπιών υπάρχουν σχετικά εικονίδια για την γραφή εκθετών ή δεικτών.
11. Σβήνουμε ένα χαρακτήρα ή ένα κενό: Με το Backspace για το χαρακτήρα που βρίσκεται αριστερά από το δρομέα και με το Delete (Del) για το χαρακτήρα που βρίσκεται δεξιά του.
12. Σβήνουμε πολλούς χαρακτήρες σε σειρά: «Μαρκάρουμε» την περιοχή που θέλουμε να σβήσουμε και πατάμε Delete ή Enter. Το «μαρκάρισμα» γίνεται συνδυασμό του πλήκτρου Shift (?) και των πλήκτρων πλοήγησης (δραστηριότητα 13) ή με πάτημα του αριστερού πλήκτρου και σύρσιμο του ποντικιού.
13. Πλοήγηση: Με τα πλήκτρα πλοήγησης μετατοπίζεται ο δρομέας στο κείμενο.
Με τα πλήκτρα-βέλη ( ?) μετατοπίζεται μια θέση δεξιά ή αριστερά, ή μια γραμμή πάνω ή κάτω.
?
?
?
?
Με ταυτόχρονη πίεση του Ctrl με τα πλήκτρα (?), ο δρομέας μετατοπίζεται κατά μια λέξη δεξιά ή αριστερά.
Με ταυτόχρονη πίεση του Ctrl με τα πλήκτρα (?), ο δρομέας μετατοπίζεται κατά μια παράγραφο πάνω ή κάτω.
Με τα πλήκτρα Page Up (PgUp) και Page Down (PgDn) μετατοπίζεται κατά μια οθόνη πάνω ή κάτω αντίστοιχα.
Με ταυτόχρονη πίεση του Ctrl με τα προηγούμενα πλήκτρα, ο δρομέας μετατοπίζεται κατά μια σελίδα πάνω ή κάτω αντίστοιχα.
Τα πλήκτρα Home και End μετατοπίζουν το δρομέα στην αρχή ή το τέλος της γραμμής αντίστοιχα.
Ταυτόχρονη πίεση του Ctrl με τα προηγούμενα πλήκτρα μετατοπίζουν το δρομέα στην αρχή ή το τέλος του κειμένου αντίστοιχα.
Τα αριθμητικά πλήκτρα μετατρέπονται σε πλήκτρα πλοήγησης αν απενεργοποιηθούν με το Num Lock.
12.Παρεμβολή: Παρεμβάλουμε ή όχι ένα ή περισσότερους χαρακτήρες ανάμεσα σε δύο άλλους με το πλήκτρο Insert (Ins). Με το ίδιο πλήκτρο απενεργοποιείται η παρεμβολή χαρακτήρων και φυσικά ενεργοποιείται η γραφή των νέων χαρακτήρων με ταυτόχρονο σβήσιμο - αντικατάσταση των παλιών.
13. Κενά:
Με το μεγάλο πλήκτρο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του πληκτρολόγιου (space bar) δημιουργούμε κενό ή κενά ανάμεσα στους χαρακτήρες.
Mε το πλήκτρο Tab δημιουργούμε μεγαλύτερα κενά.
Αφού δοκιμάσεις τα βασικά πλήκτρα (σημεία στίξης, τόνους, σύμβολα κλπ.) πληκτρολόγησε το παρακάτω κείμενο:
Το πιο «ολοκληρωμένο» κύκλωμα του υπολογιστή είναι αυτό που αναλαμβάνει σε κάθε εφαρμογή την επεξεργασία των πληροφοριών και ελέγχει και συντονίζει όλες τις άλλες μονάδες. Το κύκλωμα αυτό ονομάζεται κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU/ Central Processing Unit) ή απλώς επεξεργαστής και αποτελεί την «καρδιά» του υπολογιστή. Πού βρίσκεται άραγε το κύκλωμα αυτό;
Διάβασε τώρα τον παρακάτω πίνακα που περιέχει μερικές βασικές λειτουργίες που πραγματοποιούνται με συνδυασμούς λειτουργικών και αλφαριθμητικών πλήκτρων. Αφού δοκιμάσεις τη λειτουργία τους πληκτρολόγησε την παράγραφο που ακολουθεί χωρίς να χρησιμοποιήσεις καθόλου το ποντίκι.
Α/α
ΕΝΤΟΛΗ
ΠΛΗΚΤΡΑ
1
Αλλαγή πεζών / κεφαλαίων
Που έχω είδη γράψει.
Shift και F3
2
Αλλαγή πεζών / κεφαλαίων
CapsLock
3
Αλλαγή πεζών / κεφαλαίων
Shift και το γράμμα που θέλω
4
Αναίρεση
Ctrl και Ζ
5
Άνοιγμα αρχείου
Ctrl και O
6
Αντιγραφή του επιλεγμένου κειμένου χωρίς να μεσολαβήσει το πρόχειρο
Shift και F2
7
Αποθήκευση
Ctrl και S
8
Αποθήκευση ως
F12
9
Αρχείο
Alt και A
10
Αυτόματα σχήματα
Alt και Y
11
Βοήθεια
Alt και B
12
Βοηθός του office
F1
13
Γραμματοσειρά
Ctrl και D
14
Γρήγορη μετακίνηση παραγράφων
Shift και Alt και ?
15
Δημιουργία αρχείου-εγγράφου
Ctrl και Ν
16
Δημιουργία δεικτών Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση
Ctrl και =
17
Δημιουργία εκθετών Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση
Ctrl και +
18
Εισαγωγή
Alt και V
19
Εκτύπωση
Ctrl και P
20
Έλεγχος ορθογραφίας
F7
21
Εμφάνιση / απόκρυψη μη εκτυπώσιμων χαρακτήρων
Ctrl και Shift και *
22
Εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών εγγράφων
Ctrl και F6
23
Έντονη γραφή
Ctrl και B
24
Επανάληψη τελευταίας εντολής
F4
25
Επεξεργασία Αυτόματου σχήματος
Alt και Χ
26
Επικόλληση
Ctrl και V
27
Επιλογή όλων
Ctrl και A
28
Εργαλεία
Alt και L
29
Εύρεση
Ctrl και F
30
Θησαυρός λέξεων
Shift και F7
31
Επεξεργασία
Alt και E
32
Κλείσιμο ενεργού παραθύρου
Ctrl και W
33
Κλείσιμο προγράμματος Microsoft Word
Alt και F4
34
Μέγεθος χαρακτήρων - αύξηση
Ctrl και >
35
Μέγεθος χαρακτήρων - μείωση
Ctrl και <
36
Μετακίνηση του επιλεγμένου κειμένου χωρίς να μεσολαβήσει το πρόχειρο
F2
37
Μορφή
Alt και Μ
38
Ορθογραφικός έλεγχος κειμένου
F7
39
Πίνακας
Alt και Ν
40
Πλάγια γραφή
Ctrl και I
41
Προβολή
Alt και R
42
Στοίχιση αριστερά
Ctrl και L
43
Στοίχιση δεξιά
Ctrl και R
44
Στοίχιση στο κέντρο
45
Υπογράμμιση
Ctrl και U