ΣΗΜΕΙΟΝ

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΘΕΟΛΟΓΩΝ , ΜΕ ΘΕΜΑ

 

«ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ»

 

Του Νικολάου  Παύλου

Θεολόγου

 

Η σχέση που έχει το σχολείο με τη λατρεία της εκκλησίας μας, ήταν το θέμα ημερίδας θεολόγων που οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολή μας και το Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Λάρισας και Μαγνησίας κ. Απόστολο Ποντίκα, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Επισκοπείου «Επιούσιος».

Πριν από την  ημερίδα οι θεολόγοι παρακολούθησαν κατανυκτικό εσπερινό στον παρακείμενο ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, ιερουργούντος του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως πανοσιολογιοτάτου π. Αχιλλίου. Κατόπιν όλοι, εν σώματι, κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του «Επιούσιου», για να παρακολουθήσουν το επιστημονικό μέρος της εκδήλωσης.

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο π. Αχίλλιος, που αναπλήρωνε το σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιγνάτιο. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αρ. Χαδούλης, που χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας, και, στη συνέχεια, άρχισαν οι εισηγήσεις.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Θεολόγος και Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καραμήτρος Ιωάννης, που μίλησε με θέμα «Σχολικός Εκκλησιασμός». Με εμπεριστατωμένο τρόπο ο ομιλητής παρουσίασε το νομικό πλαίσιο του εκκλησιασμού των μαθητών, υπογράμμισε τη σπουδαιότητά του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων και έκανε σημαντικές προτάσεις για να μπορούν οι μαθητές να έχουν βιωματική επαφή με το θείο, μέσω του εκκλησιασμού.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσιολογιοτάτος π. Αχίλλιος Τσούτσουρας που ανέπτυξε με σαφήνεια το επίκαιρο θέμα «Οι Θεολόγοι Εκπαιδευτικοί, συνεργάτες στο λειτουργικό και διδακτικό έργο της Εκκλησίας». Ο ομιλητής, τόνισε το σημαντικό ρόλο που έχουν οι θεολόγοι στο ποιμαντικό έργο της εκκλησίας, ενώ ταυτόχρονα μίλησε για τη διακονία τους στην τοπική μας εκκλησία. Σημαντική ήταν η διαπίστωσή του, πως οι θεολόγοι έχουν σημαντικό ρόλο στην κλίση των ιερέων-ποιμένων του λαού μας.

Ο Θεολόγος-Δημοσιογράφος κ. Ανδρεόπουλος Χαράλαμπος, ήταν ο τρίτος ομιλητής στην ημερίδα των θεολόγων. Ανέπτυξε το θέμα «Θεολογία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Με την γλαφυρότητα που τον διακρίνει ο κ. Ανδρεόπουλος τόνισε ότι ο εκκλησιαστικός οργανισμός θα πρέπει να αξιοποιήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να μεταδώσει το ανακαινιστικό μήνυμα του Ευαγγελίου.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι θεολόγοι με τις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις που έκαναν, ανέδειξαν τους προβληματισμούς τους και το ενδιαφέρον τους για το θέμα. Τέλος, ο σχολικός σύμβουλος κ. Απόστολος Ποντίκας, έκανε τον απολογισμό της ημερίδας και ανακοίνωσε τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή.

Την όλη εκδήλωση διεύθυναν η κ. Ρ. Ντάμπλια και ο υπογράφων το άρθρο.

Μετά τις εισηγήσεις παρατέθηκε νηστίσιμο δείπνο στους θεολόγους από την  Ιερά Μητρόπολη. Οι πάντες χάρηκαν την αβραμιαία φιλοξενία, ενώ ο π. Αχίλλιος είχε έναν καλό λόγο για όλους.

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων, που ξεπέρασε τα 80 άτομα, και το υψηλό πνευματικό και επιστημονικό επίπεδο του θεολογικού κόσμου της περιοχής μας. Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις που έγιναν, κατέδειξαν, για μία ακόμη φορά, ότι οι θεολόγοι μας είναι άριστα καταρτισμένοι, τόσο επιστημονικά όσο και παιδαγωγικά, και παρακολουθούν  τους προβληματισμούς και τις εξελίξεις.

Όλοι οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν το αμείωτο ενδιαφέρον και την αγάπη της τοπικής μας εκκλησίας και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ιγνατίου για τους  προβληματισμούς και τις αγωνίες  των θεολόγων. Ευχή όλων, λοιπόν, είναι να πραγματοποιηθεί, και πάλι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνάντηση του θεολογικού κόσμου, με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του Σχολικού Συμβούλου.