Εθισμός στο διαδίκτυο θεωρείται η πολύωρη, άμετρη και εμμονική ενασχόληση σε διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως είναι τα δωμάτια συζητήσεων (chat rooms), τα διαδικτυακά παιχνίδια ποικίλου περιεχομένου ή τα κερδοσκοπικά, τα οποία σχετίζονται με στοιχήματα κ.α.. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το παιχνίδι «WoW» (World of Warcraft), το οποίο έχει δημιουργήσει εκατομμύρια φανατικούς φίλους σ? όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τους θιασώτες αυτού του παιχνιδιού, ο εικονικός αυτός βίος έχει επηρεάσει τον τρόπο που ντύνονται, που επικοινωνούν καθώς και την πολιτιστική τους ταυτότητα, με τον ίδιο τρόπο που επιδρούσαν σ? άλλες εποχές τα βιβλία, τα μουσικά γκρουπ και οι κινηματογραφικές ταινίες.

 Τα στοιχεία που φανερώνουν τον εθισμό είναι πρώτιστα η αφιέρωση πολλών ωρών και η κατανάλωση χρήματος σε διαδικτυακές δραστηριότητες. Σε αυτά δύναται να προστεθούν οι εμμονικές σκέψεις διαδικτυακής εξάρτησης, όπως το άγχος και ο φόβος έλλειψης της δυνατότητας εισόδου στο διαδίκτυο, τα οποία προκαλούν ένα σύνδρομο στέρησης. Επιπροσθέτως, μπορεί να προσθέσει κανείς την ακραία μορφή εξάρτησης που οδηγούν στην αδιαφορία για την προσωπική υγεία και την παραμέληση φίλων και η κατά εξακολούθηση συνέχεια παρά την ανακάλυψη των συμπτωμάτων.

Η νοσηρή αυτή κατάσταση μπορεί να προληφθεί με την έγκυρη ευασθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με το διαδίκτυο. Συγχρόνως, μπορεί να αντιμετωπισθεί με την ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς, καθώς κι από τον έλεγχο, την εφαρμογή κανόνων και τη συζήτηση των γονιών με τα παιδιά τους.

Η τελευταία παράμετρος έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι πρόσφατες έρευνες φανέρωσαν ότι η ψυχοπαθολογική εμμονή και κατάχρηση της συμμετοχής στο διαδίκτυο των εφήβων είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα. Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψει κανείς ότι αυτή η εξάρτηση μεταδίδεται και σε ενήλικες, όπως αποκαλύπτουν τα πρωτόγνωρα περιστατικά εθισμού στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η αλήθεια αυτή επιβεβαιώνεται και από διάφορα περιστατικά στο παγκόσμιο χώρο. Ενδεικτικά, στη Μεγάλη Βρετανία έρευνες φανερώνουν ότι ο εθισμός στην εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου οδηγεί πολλές φορές στην κατάθλιψη.

Τέλος, η δημιουργία κλινικής αποτοξίνωσης από τον εθισμό στο διαδίκτυο στη Ρώμη, φανερώνει ολότελα τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η εξάρτηση και η εμμονή στην εικονική πραγματικότητα!

Εθισμός στο διαδικτύο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια