Αρχική σελίδα Δραστηριότητες Περιβαντολογικές Λάδι στην κουζίνα... και μετά;

Λάδι στην κουζίνα... και μετά;

Λάδι στην κουζίνα? και μετά;

Αυτός είναι ο τίτλος του περιβαλλοντικού προγράμματος που συμμετέχει το σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2012-2013. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μαθητές της Β? και Γ? Γυμνασίου καθώς και οι μαθητές της Α? Λυκείου με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κα Τζανάκη Νικολέττα, χημικό.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι η μελέτη των ιδιοτήτων του ελαιολάδου αλλά και των κινδύνων που εμπεριέχει η μη ασφαλής απόρριψη του επεξεργασμένου λαδιού στο δίκτυο αποχέτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σταγόνα ελαιολάδου μπορεί να καταστρέψει τόση ποσότητα νερού, μολύνοντάς το, όση αντιστοιχεί στο νερό που πίνει ένας άνθρωπος για 14 χρόνια!!!

Για το λόγο λοιπόν αυτό επιχειρείται η εφαρμογή της τεχνικής της σαπωνοποίησης των χρησιμοποιημένων ελαιολάδων προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν εκ νέου με τη μορφή ενός χρήσιμου προϊόντος, όπως είναι το σαπούνι. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους μαθητές αφενός να μάθουν μία νέα εργαστηριακή τεχνική για την παρασκευή σαπουνιού, με απλά υλικά, και αφετέρου να κατανοήσουν την έννοια της ανακύκλωσης και της αειφορίας.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Εορτολόγιο

Ρολόι