Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Φωτογραφίες Βαλκανικών Πολέμων στο Διαδίκτυο

Τα λευκώματα (scrapbooks) του Ιωάννη Γεννάδιου είναι μια από τις σημαντικότερες συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, επειδή περιέχουν ανεκτίμητες πληροφορίες για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Στα λευκώματά του o Γεννάδιος συγκέντρωνε και επικολλούσε φωτογραφικό υλικό, καθώς και άλλα εφήμερα (αποκόμματα από εφημερίδες και βιβλία, γκραβούρες, έντυπο υλικό, προγράμματα από εκδηλώσεις, προσκλήσεις κλπ). Οι συνολικά 116 τόμοι των λευκωμάτων πραγματεύονται διάφορα και ποικίλα θέματα: ιστορικά, τοπογραφικά, αρχαιολογικά, εθνολογικά (ιματιογραφία), αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά, βιβλιογνωστικά, δημοσιογραφικά, καθώς και τα οικογενειακά του ίδιου του Γενναδίου. Κάθε τόμος αποτελείται κατά μέσο όρο από 60-70 φύλλα μεγάλου μεγέθους.

Η ψηφιοποίηση και επιστημονική τεκμηρίωση μέρους αυτού του υλικού, στο πλαίσιο προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας που δόθηκε στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, καλύπτει την καίρια ανάγκη της βιβλιοθήκης για διάσωση και δημοσιοποίηση υλικού τόσο σημαντικού για τη μελέτη της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, ενώ η δημοσίευσή του στο διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Επ' ευκαιρία της εκατοστής επετείου των Βαλκανικών πολέμων παρουσιάζουμε το λεύκωμα Νο. 35 (Φ 35) για τους πολέμους του 1912-13, το οποίο περιέχει μοναδικό πρωτογενές υλικό που ο Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε για την περίοδο. Το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στα λευκώματα με θέμα την εποχή αυτή περιέχει πρωτότυπες φωτογραφίες πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα, καθώς και μοναδικό φωτογραφικό και δημοσιογραφικό υλικό από εφημερίδες της εποχής. Δείτε μια επιλογή εικόνων.

Υπεύθυνες για την τεκμηρίωση ήταν οι ιστορικοί Άννα Τσοκανή και Μαριάννα Χριστοπούλου υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Μαρίας Γεωργοπούλου.

Πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022