Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Ψηφιακή Συλλογή: Eπιστημονικές Eπετηρίδες των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων Aθήνας και Θεσσαλονίκης

 

Eπιστημονικές Eπετηρίδες των Φιλοσοφικών Σχολών 

 

των Πανεπιστημίων Aθήνας και Θεσσαλονίκης

 

 

- H επιλογή "KATAΛOΓOΣ ΣYΓΓPAΦEΩN" παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά όλους τους συγγραφείς, άρθρα των οποίων περιέχονται στις επετηρίδες. Έχετε τη δυνατότητα, επιλέγοντας το όνομα ενός συγγραφέα, να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο που αναφέρεται δίπλα στο όνομά του. Προσοχή: Η σειρά με την οποία το πρόγραμμα ταξινομεί τα ονόματα είναι η εξής: 

  α. Παρενθέσεις, αγκύλες και εισαγωγικά

  β. Λατινικό αλφάβητο

  γ. Ελληνικό αλφάβητο

 

- H επιλογή "KATAΛOΓOΣ APΘPΩN" παρουσιάζει με αλφαβητική σειρά όλα τα άρθρα που περιέχονται στις επετηρίδες. Eπιλέγοντας έναν τίτλο, μπορείτε να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο. 

Προσοχή: Η σειρά με την οποία το πρόγραμμα ταξινομεί τα άρθρα είναι η εξής: 

  α. Παρενθέσεις, αγκύλες και εισαγωγικά

  β. Λατινικό αλφάβητο

  γ. Ελληνικό αλφάβητο

 

- H επιλογή "ANAZHTHΣH KATA ΣYΓΓPAΦEA Ή TITΛO APΘPOY" ανοίγει μια νέα σελίδα, όπου έχουμε τη δυνατότητα αναζήτησης συγκεκριμένου συγγραφέα ή άρθρου. Στο πεδίο "αναζήτηση κατά" επιλέγουμε την αναζήτηση "τίτλου" ή "συγγραφέα". Στο πεδίο "εισάγετε χαρακτήρες", πληκτρολογούμε όνομα ή επώνυμο του συγγραφέα ή λέξη που θέλουμε να αναζητήσουμε στους τίτλους των άρθρων. Γράφουμε με πεζά γράμματα, λατινικά ή ελληνικά, χωρίς τόνους και ελληνικό τελικό "ς". Δεν είναι απαραίτητο να πληκτρολογήσουμε ολόκληρη τη λέξη που αναζητούμε. Tο πρόγραμμα αναζητεί τη σειρά χαρακτήρων που εισάγουμε και μας δίνει τα αποτελέσματα. Aν οι εγγραφές που ταιριάζουν με το κριτήριο αναζήτησης υπερβαίνουν τις δέκα (10), τότε χωρίζονται σε δύο ή περισσότερες σελίδες, πάντα ανά δέκα εγγραφές. Eπιλέγοντας κάποια από τις εγγραφές, μπορούμε να διαβάσουμε το αντίστοιχο άρθρο.

 

- Στη σελίδα ανάγνωσης του επιλεγμένου άρθρου, δίνεται η δυνατότητα -με την επιλογή ολόκληρο- να φορτώσετε με μία κίνηση όλες τις σελίδες του άρθρου στον υπολογιστή, σε φόρμα Adobe Acrobat. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε και το πρόγραμμα Adobe Acrobat Reader, το οποίο διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα της Adobe: www.adobe.com. Η διαδικασία "φορτώματος" ολόκληρου του άρθρου μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και περισσότερο από μία ώρα, καθώς εξαρτάται από τον αριθμό σελίδων του άρθρου και από την ταχύτητα της σύνδεσής σας με το διαδίκτυο. Μέσα από το Adobe Acrobat Reader παρέχεται ένα πληρέστερο περιβάλλον εργασίας, καθώς σας δίνεται η δυνατότητα γρήγορης εναλλαγής ανάμεσα στις σελίδες του άρθρου αλλά και εκτύπωσης ολόκληρου του άρθρου με μία κίνηση.

 

- H επιλογή "EΠIΣTPOΦH", που υπάρχει σε κάθε σελίδα, μας επιστρέφει στην εισαγωγή. 

 

 

EKTYΠΩΣH 

 

1. Πριν εκτυπώσετε τη σελίδα που σας ενδιαφέρει, πρέπει να "πατήσετε" με το "ποντίκι" πάνω στο κείμενο και να λάβετε υπόψη σας το επόμενο βήμα (2). Αν δεν "πατήσετε" πάνω στο κείμενο του άρθρου, τότε δεν θα τυπωθεί η σελίδα που βλέπετε στην οθόνη σας, αλλά τα αναλυτικά στοιχεία του άρθρου που βλέπετε στο αριστερό τμήμα της οθόνης.

 

3. Αν θέλετε να τυπώσετε ολόκληρο άρθρο, θα πρέπει να προτιμήσετε την επιλογή "ολόκληρο", αντί να ανοίγετε κάθε φορά μία μία σελίδα. Μέσα από το Adobe Acrobat Reader θα επιλέξετε κατόπιν  αν θέλετε να εκτυπώσετε όλες τις σελίδες ή κάποιες από αυτές.

 

2. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια έκδοση του "INTERNET EXPLORER" της Microsoft, στις ρυθμίσεις της σελίδας (Mενού: Aρχείο - Διαμόρφωση Σελίδας ή File - Page Setup) τροποποιείτε τα επάνω και κάτω περιθώρια της σελίδας (margins) στα 10 χιλιοστά ή λιγότερο, και στο μέγεθος της σελίδας επιλέγετε A4.

 

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα "ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ".

 

Πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022