Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Παρουσίαση Αρχείου Ηλία Βενέζη: Ομιλίες - Διαφάνειες

Υποστηρικτικό υλικό για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Ο Ηλίας Βενέζης (1904-1973), σημαντικός Έλληνας πεζογράφος και ακαδημαϊκός, ανήκει στη λεγόμενη γενιά του ’30.

Ηλίας Βενέζης

Πηγή: http://www.livepedia.gr



Τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του αντανακλούν τις φρικτές εμπειρίες του πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Το πρώτο του βιβλίο, Το νούμερο 31328, που δημοσιεύθηκε το 1931, είναι το χρονικό των δεκατεσσάρων μηνών που βίωσε ως "εργάτης" στην Ανατολία, στη διάρκεια των εργασιών ανοικοδόμησης όσων είχαν καταστραφεί στον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Σε μεταγενέστερο μυθιστόρημά του με τον τίτλο Αιολική Γη (1943), ο Βενέζης αφηγείται τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του. Ο Lawrence Durell, στον πρόλογό του για την αγγλική έκδοση του Αιολική Γη (ή Πέρα από το Αιγαίο) αναφέρει ότι θεωρεί τον Βενέζη "μαζί με Μυριβήλη ως έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες πεζογράφους έως τότε".

Το αρχείο του Ηλία Βενέζη, δώρο της κόρης του Άννας Βενέζη-Κοσμετάτου στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το 2010, αποτελείται από την προσωπική (συμπεριλαμβανομένων των επιστολών που έστειλε μέσα από τη φυλακή) και επαγγελματική του αλληλογραφία (αλληλογραφία με εκδότες και κριτικούς), αδημοσίευτες ραδιοφωνικές ομιλίες (από τη θητεία του στην Εθνική Ελληνική Ραδιοφωνία), καθώς και από αποκόμματα εφημερίδων.

Το αρχείο αυτό, που βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας, παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση η κόρη του συγγραφέα Άννα Βενέζη-Κοσμετάτου, ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος, η επιμελήτρια της καταλογογράφησης του αρχείου Δήμητρα Παπακωνσταντίνου και η Υπεύθυνη Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών  Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan.

Για να δείτε τις ομιλίες και την παρουσίαση που συνοδεύει τις ομιλίες με πλούσιο εικονογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Πηγή: http://www.blod.gr


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022