Facebook Like Box


..Οδηγός Πλοήγησης..



Έκθεση «Σατιρικοί Χάρτες: Χαρτογραφικές Καταγραφές και Διδάγματα Ιστορίας»

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 στις 19:00 στο Μουσείο Ιστορίας η περιοδική έκθεση "Σατιρικοί Χάρτες: χαρτογραφικές καταγραφές και διδάγματα ιστορίας"

Η έκθεση παρουσιάζει μια πρωτότυπη κατηγορία της ιστορικής χαρτογραφίας, την σατιρική χαρτογραφία, η οποία αναπτύσσεται στην Ευρώπη κυρίως από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σατιρικοί χαρτογράφοι άλλοτε δίνουν ανθρωπόμορφες ή ζωόμορφες φιγούρες στα κράτη της Ευρώπης κι άλλοτε αλληγορικές μορφές, για να σχολιάσουν τα πολιτικά δρώμενα της εποχής. Ανάμεσα στους χάρτες της έκθεσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τον διασημότερο ευρωπαϊκό σατιρικό χάρτη, όπου η πανίσχυρη Ρωσία ως γιγάντιο χταπόδι απλώνει τα πλοκάμια της σε ανατολή και δύση (έργο του Fred Rose – Ρωσοτουρκικός Πολέμος (1877 – 1878).

Την έκθεση θα προλογίσει ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος και την ιστορία της σατιρικής χαρτογραφίας θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χορηγός εγκαινίων: Ποτοποιία "Μποσινάκη" 

 

Διάρκεια έκθεσης: 7/11 – 31/12/2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή: 9:00-16:00

Πηγή:Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών


Όλγα Παΐζη © 2012 - 2022

Σχεδιασμός - Ανάπτυξη: Όλγα Παΐζη

Η ιστοσελίδα φιλοξενείται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Mαΐου 2022