Νερό και Πολιτισμοί - Ιστορία - Μυθολογία (Συμπληρώνω τα κενά)

Συμπληρώνω τα κενά

  
Το κείμενο αυτό είναι απόσπασμα από ένα μεγαλύτερο κείμενο του Υπουργείου Παιδείας που αναφερόταν στην "Παγκόσμια Ημέρα Νερού" (22 Μαρτίου του 2008), με θέμα: "…Το νερό πηγή ζωής κι έμπνευσης".
Προσπάθησε να συμπληρώσεις τα κενά με τις κατάλληλες λέξει ή φράσεις ώστε να ολοκληρωθεί ως κείμενο και να βγαίνει νόημα κατά την ανάγνωσή του. Έχεις 5 λεπτά στη διάθεσή σου για να μελετήσεις το βοηθητικό κείμενο και να ολοκληρώσεις την άσκηση. Επίσης δίπλα σε κάποια κενά υπάρχει αστεράκι (*) με επιπλέον βοήθεια.
Πατώντας το κουμπί "ΒΟΗΘΕΙΑ", εμφανίζονται κάθε φορά διαδοχικά τα γράμματα της κάθε ζητούμενης λέξης.

Βοηθητικό κείμενο

potami2.jpg

Το νερό είναι πολυτιμότατο αγαθό. Μεγάλοι ποταμοί κοντά στους οποίους αναπτύχθηκαν αξιόλογοι πολιτισμοί ήταν και ο Τίγρης, ο Ευφράτης, ο μεγάλος ποταμός ο οποίος διασχίζει και την Αίγυπτο και ο Ινδός ποταμός. Ο Νηρέας ήταν μια γέρικη θεότητα που μπορούσε να αλλάζει μορφές. Βλάστηση και γονιμότητα θέλουν νερό και όχι ξηρασία.

Κι όμως ο ανθρώπινος πολιτισμός γεννήθηκε δίπλα στο . Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη Νεολιθική εποχή οι πιο αξιόλογοι αναπτύχθηκαν στα ευνοημένα εδάφη των μεγάλων ποτάμιων κοιλάδων του και του , του και του . Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έχοντας συνειδητοποιήσει την πολυτιμότητα του νερού, εκτός από τον , «γέροντα της θάλασσας», και τον τον κυρίαρχο θεό του θαλάσσιου στοιχείου, λάτρευαν και τις γυναικείες μορφές θεϊκής καταγωγής, και κατ’ εξοχήν πνεύματα του γλυκού νερού. Οι , το πιο γνωστό είδος νυμφών, ζούσαν όσο και οι κοντά στις οποίες κατοικούσαν. Όταν στέρευαν εκείνες, οι Ναϊάδες έσβηναν. Έδειχναν έτσι, ότι χωρίς το νερό δεν μπορεί να υπάρξει . Σε περιόδους , οι αρχαίοι διοργάνωναν μικρά λατρευτικά δρώμενα για να εξευμενίσουν τους θεούς, και να προκαλέσουν τον ερχομό της λυτρωτικής .