Μαθαίνω για το ηλιακό μας σύστημα βλέποντας το παρακάτω βίντεο:

Μπορώ επίσης να δω και το παρακάτω βίντεο:

 


Λύνω το παρακάτω κρυπτόλεξο:

 


Τοποθετήστε τις εικόνες των πλανητών στη σωστή θέση:


Διαβάζω για το ηλιακό μας σύστημα και τους πλανήτες:

Ηλιακό Σύστημα:

Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα. Τα  αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από
τον Ήλιο είναι οκτώ πλανήτες. Οι τέσσερις εσώτεροι, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι τέσσερις εξώτεροι πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες.

Ήλιος:

Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Το σχήμα του είναι σχεδόν μία τέλεια σφαίρα και στο  κέντρο του Ηλίου η θερμοκρασία φθάνει τους 20 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Ερμής:

Ο Ερμής βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο ώστε είναι πολύ δύσκολο να τον διακρίνουμε καθαρά από τη Γη. Επί πλέον είναι και μικρός, ελάχιστα μόνο πιο μεγάλος από της Σελήνη. Ο πλησιέστερος αυτός πλανήτης στον Ήλιο καψαλίζεται συνεχώς από τις ακτίνες του.

Αφροδίτη:

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης και είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Είναι ορατή με γυμνό μάτι και μπορεί κανείς να τη δει είτε πριν την ανατολή του Ηλίου είτε λίγο μετά τη δύση του Ηλίου. Έχει ίδιο μέγεθος με τη Γη, και στο  έδαφος η θερμοκρασία είναι υψηλή, μεγαλύτερη από 450 βαθμούς Κελσίου.

Γη:

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που υπάρχει οξυγόνο και γι’ αυτό υπάρχει ζωή σε αυτόν. Είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο, ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματός μας και ο μεγαλύτερος μεταξύ των τεσσάρων πλανητών που διαθέτουν στερεό φλοιό.

Άρης:

Ο Άρης είναι ο τέταρτος κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ο δεύτερος πιο κοντινός πλανήτης στη Γη. Λέγεται και «κόκκινος πλανήτης» εξαιτίας του χρώματος που παρουσιάζει και που
οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου  στην επιφάνειά του.

Δίας:

Ο Δίας είναι ο πιο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Είναι 1.330 φορές μεγαλύτερος από τη Γη.

Κρόνος:

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος του Ηλιακού Συστήματος μετά το Δία. Ο Κρόνος είναι ο μόνος πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα του οποίου η πυκνότητα είναι μικρότερη από αυτή του νερού.

Ουρανός:

Ο Ουρανός είναι ο έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο, ο τρίτος μεγαλύτερος και ο τέταρτος πιο ογκώδης πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος.

Ποσειδώνας:

Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Ο Ποσειδώνας είναι ο πιο μικρός από τους γιγάντιους πλανήτες. Η διάμετρός του είναι μόλις 4 φορές μεγαλύτερη από της Γης.