Φωτογραφία Ανδρέας Α_ΣΤ2_70

ΑΝΤΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016, 10:00 πμ

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!!!

Permalink
Φωτογραφία Λίζι Ν_ΣΤ2_70

Ένα πραγματικό περιστατικό....

Visible to anyone in the world

Σε ένα μικρό χωριό του Νομού Ροδόπης ο Γιάννης και ο Θανάσης, μαθητές Γυμνασίου, παίζουν στην πλατεία. Τους πλησιάζει ο Κώστας ο οποίος ζητάει να παίξει μαζί τους.

Αυτοί δεν τον θέλουν στην παρέα τους και τον διώχνουν. Το βράδυ ο Γιάννης, αφού διάβασε τα μαθήματά του για την επόμενη μέρα, μπήκε στο Facebook από το tablet του.Τον περίμενε ένα νέο αίτημα φιλίας από ένα προφίλ με όνομα «Δήμητρα Χ», στο οποίο απάντησε θετικά και έτσι έγιναν φίλοι. Αμέσως η «Δήμητρα Χ» του γράφει το ακόλουθο μήνυμα στον τοίχο του «Φιλαράκι πρόσεχε αύριο που θα βγεις από το σπίτι, γιατί θα σε περιμένει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Θα σου σπάσω τα πόδια!».

Τρομοκρατημένος κλείνει το tablet, καθώς φοβάται για τη ζωή του. Δεν αναφέρει τίποτα για το περιστατικό στους γονείς του και την επόμενη μέρα το πρωί δε σηκώνεται από το κρεβάτι παριστάνοντας τον άρρωστο.

Οι γονείς του ανησυχούν και μετά από πολλές πιέσεις τον πείθουν να τους αποκαλύψει το μυστικό του.Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι τα στοιχεία του προφίλ «Δήμητρα Χ» ήταν ψεύτικα και ότι πίσω από το προφίλ κρυβόταν ο Κώστας, ο οποίος αποφάσισε να στείλει το απειλητικό μήνυμα στο Γιάννη για να τον τρομάξει, λόγω του περιστατικού της προηγούμενης μέρας.


Πηγή : http://digitrust.edu.gr/index.php/el/m-parents/671-parenoxlisi-peristatiko5

Permalink 1 comment (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2016, 3:36 μμ)
Φωτογραφία Γιώργος Ζ_ΣΤ2_70

Δωρεάν Λογισμικά Προστασίας Ιών

Visible to anyone in the world

Οι ιοί είναι απλά προγράμματα που αντιγράφουν τον εαυτό τους από υπολογιστή σε υπολογιστή. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουν ζημιά στους υπολογιστές που εγκαθίστανται. Ο πρώτος ιός κατασκευάστηκε το 1971 από τον Bob Thomas για το δίκτυο ARPANET και παρουσίαζε το μήνυμα "I'm the creeper, catch me if you can!".

 

Τα σημερινά Λογισμικά Προστασίας, προστατεύουν τον υπολογιστή από κακόβουλα προγράμματα που υποκλέπτουν τον υπολογιστή καταλαμβάνοντας τον έλεγχο. Ακόμα κάποιες φορές ο νόμιμος ιδιοκτήτης εκβιάζεται να πληρώσει κάποιο ποσό για να απαλλαγεί από τον ιό.Άλλες φορές αλώνουν ή καταστρέφουν τα δεδομένα της μνήμης.

Τα Καλύτερα Δωρεάν Antivirus για το 2016

·1. Bitdefender Antivirus Free Edition

·2. Avira Free

·3. Avast! Free Antivirus

·4. AVG Antivirus Free


Τα παραπάνω δωρεάν antivirus κατάφεραν να ξεχωρίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και να βραβευτούν για την απόδοση και τις επιδόσεις τους.

Permalink
Φωτογραφία Γκεσούμα Α_ΣΤ1_70

Το facebook παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες!!!

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Παρασκευή, 3 Ιούνιος 2016, 10:34 πμ

Το Facebook μπορεί να ακούει τις συνομιλίες κάποιου όλες τις ώρες, υποστηρίζει μια καθηγήτρια, ειδικός των τηλεπικοινωνιών, τονίζοντας ότι η εφαρμογή μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες για το τι λένε οι χρήστες...

Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει και το ίδιο το Facebook, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή όντως ακούει ότι συμβαίνει αλλά μόνο για να γνωρίζει τι ακούει και τι βλέπει ο χρήστης και να κάνει προτάσεις για σχετικές αναρτήσεις.

Σύμφωνα με τον Independent, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι διαθέσιμο εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μόλις πριν από λίγο καιρό, η καθηγήτρια επικοινωνιών στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, Kelli Burns, ανέδειξε αυτή τη δυνατότητα.

Η καθηγήτρια είπε ότι αυτό το εργαλείο μοιάζει να χρησιμοποιεί τα ηχητικά που συγκεντρώνει και δεν το κάνει απλά για να βοηθάει τους χρήστες, αλλά μπορεί να το κάνει όπως είπε για να ακούει τις συνομιλίες και να χρησιμοποιεί για να εμφανίζει σχετικές διαφημίσεις.

Αν και η καθηγήτρια είπε ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία ότι το Facebook ακούει τις συνομιλίες εάν το έκανε δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν.

Οι ισχυρισμοί της καθηγήτριας συνάδει με αναφορές στο διαδίκτυο που επισημαίνουν ότι οι χρήστες άρχισαν να δέχονται διαφημίσεις σχετικές με θέματα που συζητούσαν στο τηλέφωνο.

Πηγή : http://www.nooz.gr/tech/to-facebook-akoiei-tis-til, 

Permalink 2 comments (latest by Λίζι Ν_ΣΤ2_70, Πέμπτη, 9 Ιούνιος 2016, 1:09 μμ)
Φωτογραφία Χριστίνα Π_ΣΤ1_70

Το Facebook καταγράφει τη δραστηριότητα σου είτε είσαι μέλος είτε όχι

Visible to anyone in the world

Πέρυσι τον Απρίλιο έσκασε η είδηση ότι το Facebook παρακολουθεί και την δραστηριότητα των χρηστών που δεν είναι μέλη του κοινωνικού δικτύου, μέσα από την ενσωμάτωση των Like buttons σε εκατομμύρια ιστοσελίδες. Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, Βελγικό Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο να επιβάλλει πρόστιμο ύψους ?250.000 ημερησίως για να αφαιρέσει το "datr cookie?. Παρόλα αυτά, η εταιρεία δεν πτοείται και ενισχύει ακόμη περισσότερο την καταγραφή της δραστηριότητας όλων των χρηστών επεκτείνοντας το δίκτυο των διαφημίσεων της.

Για την ακρίβεια, η Facebook ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον τρόπο διανομής των διαφημίσεων της πλατφόρμας της στο σύνολο του ιστού μέσω του Audience Network, το οποίο εξυπηρετεί third-party ιστοσελίδες και συνεργάτες που επιθυμούν να διαφημιστούν. Μέχρι σήμερα, οι διαφημίσεις αυτές ήταν ορατές μόνο στα μέλη του κοινωνικού δικτύου, αλλά στο εξής θα εμφανίζονται σε όλους και με κάθε κλικ χρήστη θα δημιουργείται ένα διαφημιστικό προφίλ, ανεξάρτητα αν είναι μέλος ή όχι του κοινωνικού δικτύου.

"Τα κουμπιά και τα plugins αποστέλλουν βασικές πληροφορίες για τη δραστηριότητα των χρηστών. Για τα μη-μέλη του Facebook δεν τα χρησιμοποιούσαμε. Αυτό πλέον θα αλλάξει για να καταλάβουμε καλύτερα πως να στοχεύσουμε σε αυτούς τους χρήστες?

Σε περίπτωση που είχατε κάποια ψευδαίσθηση περί παρακολούθησης...

Πηγή : www.techgear.gr

Permalink 2 comments (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Δευτέρα, 30 Μάιος 2016, 7:36 μμ)
Φωτογραφία Ζέτα Τ_ΣΤ1_70

Η Microsoft απαγορεύει τα τραγικά passwords

Visible to anyone in the world
Edited by Ζέτα Τ_ΣΤ1_70, Δευτέρα, 30 Μάιος 2016, 2:38 μμ

Κάθε χρόνο στην ανασκόπηση της χρονιάς βλέπουμε την κλασική λίστα με τα χειρότερα passwordsκαι αντιλαμβανόμαστε ότι παρά την ενημέρωση και τις εκκλήσεις για επιλογή ισχυρότερων συνθηματικών, υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες που αφήνουν εκτεθειμένους τους λογαριασμούς τους με "12345?, "password? και λοιπές τραγικότητες.

Αφού, λοιπόν, ο κόσμος παραμένει αδιόρθωτος, η Microsoft αποφάσισε να προσθέσει ακόμη ένα φίλτρο ελέγχου (εκτός του μεγέθους και των χαρακτήρων για το password), δημιουργώντας μια λίστα με απαγορευμένα passwords που δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει ο χρήστης.

Η λίστα θα ενημερώνεται συνεχώς κάθε φορά που διαρρέουν παραβιασμένα passwords, έτσι ώστε οι χρήστες να "εξαναγκαστούν? κατά κάποιο τρόπο να στραφούν σε πιο πολύπλοκες επιλογές.

Πηγή  : www.techgear.gr

Permalink
Φωτογραφία Ηλίας Ρ_ΣΤ1_70

10 συντομεύσεις πληκτρολογίου που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη

Visible to anyone in the world
Edited by Ηλίας Ρ_ΣΤ1_70, Τρίτη, 24 Μάιος 2016, 11:39 πμ

Ο μέσος άνθρωπος περνά το 10% της ζωής του online.

Για να σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρόνο, και να κάνετε ένα σημαντικό ποσοστό της ζωής σας πιο εύκολο, συγκεντρώσαμε δέκα απίθανα κόλπα που θα σας φανούν χρήσιμα στις βόλτες σας στους διαδρόμους του διαδικτύου.

 • Ο συνδυασμός Ctrl+Shift+T ανοίγει το τελευταίο tab που κλείσατε κατά λάθος στον Chrome ή τον Firefox. Στα Mac, ο αντίστοιχος συνδυασμός είναι Cmnd + Shift + T.
 • Δεξί κλικ με πατημένο το S του πληκτρολογίου κάνει αντίστροφη αναζήτηση για μια εικόνα στο Google. Χρήσιμο, για όλες εκείνες τις υπέροχες παραλίες που περνούν από το NewsFeed σας στο Facebook και θέλετε να μάθετε πού βρίσκονται.
 • Το Ctrl+Enter προσθέτει την κατάληξη ".com? σε οτιδήποτε έχετε πληκτρολογήσει στην μπάρα του url, τόσο στον Chrome όσο και στον Firefox. Γράφετε, ας πούμε, απλώς cnn, πατάτε Ctrl+Enter και βρίσκεστε απευθείας στο cnn.com.
 • Κρατήστε πατημένο το Ctrl όταν κλικάρετε ένα link, για να το ανοίξετε σε νέο tab. Ή το Cmnd, αν είστε χρήστης Mac.
 • Κάντε copy-paste τον κώδικα που θα βρείτε εδώ στην μπάρα του url, για να μετατρέψετε τον browser σας σε ένα βολικότατο notepad.
 • Ο συνδυασμός Ctrl+Shift+N ανοίγει ένα νέο incognito παράθυρο στον Chrome. Η χρησιμότητα του incognito παραθύρου είναι πως οτιδήποτε δείτε/ κάνετε εκεί μέσα δεν θα καταγραφεί στο History σας -και δεν θα το μάθει κανείς. Ο αντίστοιχος συνδυασμός στον Firefox είναι Ctrl+Shift+P.
 •  Σας ενοχλεί το «Διαβάστηκε» που σας υποχρεώνει να απαντήσετε στα μηνύματά σας στο Facebook ακόμα και όταν βαριέστε; Κατεβάστε δωρεάν το Facebook Unseen Chrome extension ή το Chat Undetected για τον Firefox, και ξενοιάστε για πάντα. Έχουν, όμως, και τα δύο το κόστος τους: Δεν θα βλέπετε ούτε εσείς αν οι άλλοι έχουν διαβάσει τα μηνύματά σας.
 • Αν γράψετε στην αναζήτηση του Facebook το όνομα ενός φίλου σας (όπως είναι γραμμένο στο προφίλ του) και μια λέξη, θα δείτε όλα τα post του/της που περιέχουν την λέξη αυτή -όσο παλιά και αν είναι. Αν γράψετε το όνομα του και το δικό του/της, θα δείτε όλα τα πράγματα που έχετε ποστάρει ο ένας στον άλλο και τις φωτογραφίες στις οποίες είστε ταγκαρισμένοι μαζί.
 • Θέλετε να ξεσπάσετε τα νεύρα για το αφεντικό σας/ να γκρινιάξετε για τη δουλειά ή την πρώην σχέση σας στο Facebook; Κανένα πρόβλημα -αρκεί να κρύψετε την πικρία σας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Πριν κοινοποιήσετε τις κατάρες σας για τις απλήρωτες υπερωρίες σας, κάντε κλικ κάτω δεξιά, στο "Who Should See This?, μετά πατήστε "More Options? και εν συνεχεία "Custom?. Εκεί, ως τελευταία επιλογή θα βρείτε το "Everyone except?. Πληκτρολογείτε το όνομα όποιου ή όποιων δεν θέλετε να ενημερωθεί για τον εκνευρισμό σας, και είστε έτοιμοι.
 • Ο συνδυασμός Ctrl+Tab θα σας πάει γρήγορα στο πρώτο tab που έχετε ανοιχτό στον browser σας -στην περίπτωση, ας πούμε, που το αφεντικό σας πλησιάσει επικίνδυνα την οθόνη σας και δεν θέλετε να μοιραστείτε μαζί του τους πιγκουίνους που χαζεύετε αυτή την στιγμή. Το Ctrl+Shift+Tab σας μετακινεί ένα μόνο tab προς τα αριστερά κάθε φορά -για την περίπτωση που και στο πρώτο tab πάλι πιγκουίνους είχατε.

Πηγή: https://www.alfavita.gr/arthron/10-kolpa-poy-tha-allaxoyn-ti-zoi-sas-sto-internet

Permalink 1 comment (latest by Κωνσταντίνος Κ_ΣΤ1_70, Πέμπτη, 26 Μάιος 2016, 8:26 μμ)
Φωτογραφία Ορφέας Τ_ΣΤ2_70

Δεκάχρονος Φινλανδός αμείβεται $10.000 από το Facebook για bug στο Instagram

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Τρίτη, 24 Μάιος 2016, 6:40 μμ

Ένα δεκάχρονο παιδί, ο Γιάνη (Jani) από την Φιλανδία, διέκρινε ότι μπορούσε να διαγράψει οποιοδήποτε σχόλιο στο Instagram, στις φωτογραφίες που αναρτώνται από οποιοδήποτε μέλος της εξαιρετικά δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Χωρίς καν να δημιουργήσει λογαριασμό, αφού η ηλικία του δεν το επιτρέπει, ο νεαρός χάκερ ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του Instagram, την Facebook Inc., απέδειξε ότι μπορεί να διαγράψει ένα τυχαίο σχόλιο και αποζημιώθηκε με 10.000 δολάρια για τη συνεισφορά του στην αξιοπιστία του μέσου.

Ταυτόχρονα, ο Γιάνη -το επώνυμο του οποίου δεν αποκαλύπτεται μετά από αίτημα των γονιών του-, κατέκτησε τον τίτλο του νεαρότερου χάκερ που κατορθώνει να πληρωθεί για bug, από τότε που έχει ξεκινήσει το κυνήγι από το Facebook, απευθυνόμενο σε όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να το πράξουν. Το Instagram αποτελεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Facebook Inc., αφού για να το αποκτήσει επένδυσε 1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με αφορμή το κατόρθωμα του νεαρού Φινλανδού, η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ δημοσιεύει στοιχεία για το πρόγραμμα bug-bounty της Facebook Inc.: από την έναρξη του προγράμματος το 2011, η εταιρεία έχει ανταμείψει με 4,3 εκατομμύρια δολάρια περισσότερους από 800 κυνηγούς bug. To ποσό με το οποίο ανταμείβονται οι bug hunters εξαρτάται από την επικινδυνότητα, την έκταση δηλαδή που θα είχε η δημοσιοποίηση του εκάστοτε κενού ασφαλείας πριν κλείσει, σημειώνει η επικεφαλής ασφάλειας της εταιρείας Μέλανι Ενσάιν. 

Συνήθως, οι αμοιβές για την αποκάλυψη bug ξεκινούν από τα 500 δολάρια και δεν φτάνουν το μέσο όρο των 1700+ δολαρίων, ο οποίος εμφανίζεται υψηλός από την απόδοση λίγων αλλά υπερυψηλών αμοιβών για ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, εξηγεί η κ.Ενσάιν.

Πηγή:tech.in.gr

Permalink 1 comment (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Τρίτη, 24 Μάιος 2016, 6:39 μμ)
Φωτογραφία Κωνσταντίνος Κ_ΣΤ1_70

Τι πρέπει να προσέχω όταν κάνω λήψη μιας εφαρμογής

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Κυριακή, 22 Μάιος 2016, 9:55 μμ

Όταν κάνω λήψη μιας εφαρμογής πρέπει πάντα να βλέπω τα σχόλια ή το description , αλλά ποτέ δεν πρέπει να βασίζομαι πάνω τους. Για παράδειγμα μπόρει να θέλεις να κατεβάσεις μια εφαρμογή που πρέπει να πλήρώσεις για να κάνεις λήψη. Πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος να μην υποστηρίζεται από τη συσκευή σου και έτσι η εφαρμογή να είναι άχρηστη και τα λεφτά σου να πάνε χαμένα.

Πάντως αφού κάνεις την λήψη πρέπει να διαβάσεις πολύ καλά τους όρους. Πότε δεν πρέπει να τους προσπερνάς γιατί μπορεί να δεχτείς πράγματα που μπορεί να βλάψουν την συσκευή αλλά ακόμα και εσένα! Π.χ. να μπορούν να ανοίξουν την κάμερα σου όποτε θέλουν ή να εισέλθουν στον λογαριασμό σου(στη χειρότερη περίπτωση). Πάντα πρέπει να κάνεις σάρωση αφού έχεις κάνει τη λήψη της εφαρμογής για να δείς τι κινδύνους διατρέχεις και ύστερα το antivirus να το αντιμετωπίσει. Σε κάποιες συσκευές μάλιστα το antivirus κάνει τη σάρωση της εφαρμογής πριν γίνει λήψη.


Πηγή εικόνας:http://www.security-faqs.com/digital-tips-for-downloading-kids.html


Permalink 1 comment (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Κυριακή, 22 Μάιος 2016, 10:02 μμ)
Φωτογραφία Αλίκη Π_ΣΤ2_70

Πώς να προστατευτείτε από τους χάκερς:

Visible to anyone in the world

Σε μία εποχή που η τεχνολογία αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η εισβολή στα ηλεκτρονικά μας αρχεία ισοδυναμεί με υποκλοπή των προσωπικών μας δεδομένων και όχι μόνο.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προστατευθούμε από επίδοξους χάκερς;

Οι ηλεκτρονικές απειλές που καραδοκούν στο διαδίκτυο έχουν ποικίλες μορφές και μπορεί να σχετίζονται από παιδική πορνογραφία και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων μέχρι απάτες phishing ή κλοπή ταυτότητας.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι προκειμένου να προστατευτείτε από μία μελλοντική κυβερνοεπίθεση

1.Να είστε προσεκτικοί με τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε και όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές και επισκέπτεστε μόνο ασφαλείς ιστότοπους που σας έχουν συστήσει προηγούμενοι χρήστες τους. Παράλληλα παρακολουθείτε συχνά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς για να βεβαιωθείτε ότι δεν γίνονται αγορές χωρίς την άδεια σας.

Xρησιμοποιήστε anti-virus στον υπολογιστή σας και φροντίστε να τα ανανεώνετε συχνά. Καλό είναι να προτιμήσετε antivirus που «διαβάζουν» τις ιστοσελίδες και αν αυτές περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό και σας ενημερώνουν αν είναι «επικίνδυνο» να τις επισκεφθείτε ή όχι,

Δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης όχι μόνο για τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αλλά και για τον υπολογιστή και το Smartphone σας, χρησιμοποιώντας πολλούς αριθμούς και συνδυασμό κεφαλαίων και μικρών γραμμάτων

Χρησιμοποιείστε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς, ώστε αν αποκαλυφθεί ο ένας κωδικός σας να μην αποτελεί πρόσβαση και στα υπόλοιπα στοιχεία σας.Permalink 1 comment (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Κυριακή, 22 Μάιος 2016, 9:49 μμ)
Φωτογραφία Χάρης Γ_ΣΤ2_70

Πληροφορίες για τους ιούς

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Τρίτη, 24 Μάιος 2016, 7:16 μμ

Ένας ιός υπολογιστών είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο μπορεί να αντιγραφεί χωρίς παρέμβαση του χρήστη και να "μολύνει" τον υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την άδεια του χρήστη του. Ο αρχικός ιός μπορεί να τροποποιήσει τα αντίγραφά του ή τα ίδια τα αντίγραφα μπορούν να υποστούν από μόνα τους τροποποίηση, όπως συμβαίνει σε έναν μεταμορφικό ιό. Ένας ιός μπορεί να διαδοθεί από έναν υπολογιστή σε άλλους, παραδείγματος χάριν από ένα χρήστη που στέλνει τον ιό μέσω δικτύου ή του Διαδικτύου, ή με τη μεταφορά του σε ένα φορητό μέσο αποθήκευσης, όπως δισκέτα, οπτικό δίσκο ή μνήμη flash USB. Οι ιοί ορισμένες φορές εσφαλμένα συγχέονται με τα "σκουλήκια" υπολογιστών (worms) και τους δούρειους ίππους (trojan horses).

Ένα "σκουλήκι" μπορεί να διαδοθεί σε άλλους υπολογιστές χωρίς να πρέπει να μεταφερθεί ως τμήμα ενός υπολογιστή-οικοδεσπότη (host), ενώ ένας δούρειος ίππος είναι ένα αβλαβές πρόγραμμα μέχρι να εκτελεσθεί ή μέχρι να ικανοποιηθεί κάποια συνθήκη, την οποία έχει προκαθορίσει ο δημιουργός του. Πολλοί προσωπικοί υπολογιστές συνδέονται πλέον με το Διαδίκτυο και σε τοπικά δίκτυα και διευκολύνουν έτσι τη διάδοση του κακόβουλου κώδικα. Σήμερα οι ιοί μπορούν επίσης να εκμεταλλευθούν τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, όπως το World Wide Web, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την υπηρεσία συνομιλιών (Internet Relay Chat, IRC).

Μερικοί ιοί δημιουργούνται για να προξενήσουν ζημιά στον υπολογιστή, στον οποίο εγκαθίστανται, είτε με την καταστροφή των προγραμμάτων του είτε με τη διαγραφή αρχείων ή με τη μορφοποίηση (format) του σκληρού δίσκου. Μερικές, μάλιστα, φορές, δημιουργούν σε συγκεκριμένο τομέα του σκληρού δίσκου τέτοια καταστροφή, ώστε να είναι αδύνατη η ανάκτηση ολόκληρου του περιεχομένου του. Άλλοι δεν έχουν ως σκοπό να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημία, αλλά απλά γνωστοποιούν την παρουσία τους με την εμφάνιση στην οθόνη κειμένου, βίντεο, ή ηχητικών μηνυμάτων, μερικές φορές αρκετά χιουμοριστικών. Όμως, ακόμη και αυτοί οι "καλοκάγαθοι" ιοί μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο χρήστη υπολογιστών: Καταλαμβάνουν τη μνήμη που χρησιμοποιείται από τα κανονικά προγράμματα και, κατά συνέπεια, προκαλούν συχνά ασταθή συμπεριφορά του συστήματος και μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευσή του (system crash). Επιπλέον, πολλοί ιοί είναι, εγγενώς, γεμάτοι προγραμματιστικά σφάλματα, τα οποία πιθανόν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των υπολογιστικών συστημάτων και στην απώλεια δεδομένων. Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό των ιών δεν έχει σκοπό την καταστροφή των δεδομένων του χρήστη ή την παρενόχλησή του, αλλά την κλοπή προσωπικών του δεδομένων ή την εισαγωγή του υπολογιστή-στόχου σε κάποιο παράνομο δίκτυο (botnet) χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%8C%CF%82_%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE

Τα Ransomeware

Ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να εγκατασταθεί κρυφά σε έναν υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την πρόθεση του χρήστη. Περιορίζει την πρόσβαση στο μολυσμένο σύστημα του υπολογιστή με κάποιο τρόπο, και απαιτεί ο χρήστης να καταβάλει λύτρα στους malware φορείς για να αφαιρέσει τον περιορισμό. Ορισμένες μορφές ransomware κρυπτογραφούν συστηματικά αρχεία στο σκληρό δίσκο του συστήματος, και καθιστούν δύσκολο ή αδύνατο να αποκρυπτογραφηθούν χωρίς να πληρωθούν τα λύτρα για το κλειδί κρυπτογράφησης. Το Ransomware συνήθως διαδίδεται ως Δούρειος.

Ενώ αρχικά δημοφιλής στη Ρωσία, η χρήση των ransomware απάτες έχει αυξηθεί διεθνώς. Τον Ιούνιο του 2013, ο προμηθευτής του λογισμικού ασφαλείας McAfee κυκλοφόρησε στοιχεία που δείχνουν ότι είχε συγκεντρώσει πάνω από 250.000 μοναδικά δείγματα της ransomware κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, περισσότερο από το διπλάσιο του αριθμού που είχε ληφθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Permalink 1 comment (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Κυριακή, 22 Μάιος 2016, 11:07 πμ)
Φωτογραφία Κωνσταντίνος Κ_ΣΤ1_70

Ασφαλές download προγραμμάτων

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Κυριακή, 22 Μάιος 2016, 10:58 πμ

Πολλές φορές όταν κάνεις λήψη μιας εφαρμογής δεν ξέρεις πάντα τι κινδύνους διατρέχεις. Υπάρχει περίπτωση να χακάρουν την συσκευή σου ή να εισέλθουν ιοί. Να μια διευθυνση για ασφαλές  download για πολλές εφαρμογες όπως Tux Paint, Cartoon Story Maker, Scratch, Kodu, SketchUp και άλλα πολλά.


Link(Διεύθυνση) : http://users.sch.gr/palieraki/?cat=27

Permalink 1 comment (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Κυριακή, 22 Μάιος 2016, 11:01 πμ)
Φωτογραφία Δανάη Μ_ΣΤ1_70

Βασικοί κανόνες για ασφάλεια στο διαδίκτυο

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Πέμπτη, 19 Μάιος 2016, 10:01 μμ
 • Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.

 • Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.

 • Όταν συνομιλείς σε κάποιο chatroom να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.

 • Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν. Είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις ιστοσελίδες με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογο με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά σου.

 • Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους. Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια  ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου. Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.


Πηγή: www.saferinternet.gr

Permalink 1 comment (latest by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Πέμπτη, 19 Μάιος 2016, 10:12 μμ)
Φωτογραφία κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ

Παγκόσμια Ημέρα Backup ? 31 Μαρτίου

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Πέμπτη, 19 Μάιος 2016, 4:41 μμ

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, αλλά η Παγκόσμια Ημέρα Backup εορτάζεται στις 31 Μαρτίου, ακριβώς μία μέρα πριν την Πρωταπριλιά και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους χρήστες υπολογιστών και κινητών, να δημιουργούν τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους.

Τι είναι το Backup;

Κατ΄ αρχάς να ορίσουμε ότι ως backup εννοούμε την αντιγραφή αρχείων σ΄ ένα μέσο αποθήκευσης διαφορετικό από το χρησιμοποιούμενο. Δηλαδή αν στον υπολογιστή αποθηκεύετε τα πάντα στον σκληρό δίσκο, στο backup θα αποθηκεύσετε τα αντίγραφα σ΄ ένα usb-stick, σ΄ ένα δεύτερο σκληρό δίσκο κ.α. Αν έχετε όλες τις εικόνες σας ανεβασμένες στο Google Drive, στο backup τις κατεβάζετε και τις αποθηκεύετε σ΄ ένα εξωτερικό δίσκο κ.α.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να χάσω πολύτιμα αρχεία;

Πολύ μεγαλύτερες απ΄ ότι πιστεύετε. Οι πιο πιθανοί λόγοι για να χάσετε αρχεία είναι:

 • βλάβη του υπολογιστή (σκληρού δίσκου)/κινητού
 • κλοπή της συσκευής (εξαιρετικά συνηθισμένα ειδικά σε κινητά/tablets)
 • ιοί και ειδικότερα ιοί της κατηγορίας ransomware. Μολύνουν τον υπολογιστή σας, κρυπτογραφούν τα αρχεία σας και ζητούν να  πληρώσετε ένα χρηματικό ποσό για να τα επανακτήσετε
 • «χακάρισμα» των λογαριασμών σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αποθήκευσης δεδομένων σε υπηρεσίες cloud
Εικόνα από την ιστοσελίδα http://www.worldbackupday.com/en

Εικόνα από την ιστοσελίδα http://www.worldbackupday.com/en

Τι είναι όμως η Παγκόσμια Ημέρα ... αντιγράφων ασφαλείας;

Είναι μια ημέρα για την ευαισθητοποίηση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη δημιουργία backup αρχείων των υπολογιστών τους.

Χρησιμοποιώ υπηρεσίες cloud, χρειάζεται να κάνω backup;

Η αποθήκευση στο cloud είναι ένα θετικό βήμα.  Αλλά το «σύννεφο» δεν θα πρέπει να είναι το μόνο μέρος που αποθηκεύετε δεδομένα. Με τα αντίγραφα ασφαλείας, ο στόχος είναι να αποφεύγεται ένα μοναδικό σημείο αποτυχίας. Αυτό που πρέπει να θυμάστε με τις υπηρεσίες cloud είναι ότι θα πρέπει να έχετε και άλλο αντίγραφο κάπου αλλού (π.χ. σε εξωτερικό δίσκο).

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές υπηρεσίες cloud επιτρέπουν να κατεβάσετε ένα αντίγραφο όλων όσων έχετε αποθηκεύσει εκεί. Η Google π.χ. διαθέτει συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως και η Facebook σας επιτρέπει να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα σας, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, σε ένα μεγάλο αρχείο.

Ποια αρχεία πρέπει να κάνω backup;

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να σκεφτείτε ένα λεπτό τι είναι πιο σημαντικό για εσάς. Ποιες είναι οι φωτογραφίες ή τα βίντεο ή τα έγγραφα που είναι τα πια σημαντικά; «Τι θα με στεναχωρούσε να χάσω αν απωλέσω κάποια αρχεία για πάντα;» Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας - πόσα από αυτά τα αρχεία υπάρχουν μόνο σε ένα μέρος; Πόσες φωτογραφίες έχετε στο τηλέφωνό σας, και πουθενά αλλού - ή πόσα από τα σημαντικά έγγραφα σας είναι μόνο στο Google Drive, για παράδειγμα; Μόλις εντοπίσετε ποια σημαντικά αρχεία είναι σε κίνδυνο, κάντε ένα αντίγραφο. Αυτό πρακτικά σημαίνει να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και να τρέξετε το λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας που συνοδεύει τον υπολογιστή σας, ή να ανεβάσετε φωτογραφίες από το τηλέφωνό σας στο Dropbox, ή κατεβάζοντας ένα αντίγραφο όλων των Facebook φωτογραφιών σας και να τις αποθηκεύσετε τοπικά στον υπολογιστή σας.

Πηγές : http://www.worldbackupday.com/en

              http://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/parents/item/376-wd

Permalink 1 comment (latest by Κωνσταντίνος Κ_ΣΤ1_70, Πέμπτη, 19 Μάιος 2016, 3:16 μμ)
Φωτογραφία κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ

Ρώσος χάκερ κλέβει 1,17 δισεκατομμύρια κωδικούς

Visible to anyone in the world
Edited by κ. Στεφανία - Καθηγήτρια ΤΠΕ, Πέμπτη, 19 Μάιος 2016, 4:42 μμ

Εκατοντάδες εκατομμύρια στοιχεία εισόδου σε δημοφιλείς υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες κατάφερε να αποσπάσει η εταιρεία ηλεκτρονικής ασφάλειας Hold Security. Υπεύθυνος για τη συλλογή τους είναι ένας «νεαρός Ρώσος», ο Collector, o οποίος δεν ζήτησε παρά 50 ρούβλια -λιγότερο από ένα ευρώ- και... πολλά Like στη Σελίδα του.

Ο χάκερ φέρεται να έδωσε στη Hold Security 10GB δεδομένων, μια εκτενή λίστα 1,17 δισεκατομμυρίων κλεμμένων συνδυασμών username/password από διαφορετικές διαδικτυακές υπηρεσίες. Από αυτούς, 272 εκατομμύρια ήταν μοναδικοί και το 15% αυτών δεν έχουν διαρρεύσει στο παρελθόν, βεβαιώνει η εταιρεία που είχε αποκαλύψει την κατ'επανάληψη διαρροή τέτοιων στοιχείων από την Adobe Systems -η μεγαλύτερη ήταν 1,2 δισεκατομμύρια στοιχεία εισόδου.

Η εταιρεία αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Reuters πως τα στοιχεία του ρώσου χάκερ αφορούν στην πλειονότητά τους χρήστες της δημοφιλέστερης υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη Ρωσία, το Mail.ru. Εκατομμύρια όμως είναι και οι συνδυασμοί που αφορούν λογαριασμούς στο Yahoo Mail (40 εκατομμύρια), το Microsoft Hotmail (33 εκατομμύρια) και το Gmail (24 εκατομμύρια). Όλοι οι πάροχοι έχουν ενημερωθεί σχετικά, ενώ η εξέταση των στοιχείων της εκτενούς λίστας του Collector συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την Hold Security, ο υπεύθυνος για τη συλλογή (το όνομα του οποίου δεν δημοσιεύεται, αν και είναι φανερό ότι υπάρχουν σχετικά στοιχεία) δεν ζήτησε παρά 50 ρούβλια για να ξεφορτωθεί τη λίστα, αν και «δεν θα την έδινε δωρεάν», παρά το γεγονός ότι η τιμή «ισοδυναμεί με την αγορά ενός ακριβού σπορ αυτοκινήτου για φραγκοδίφραγκα», γράφουν οι αναλυτές της εταιρείας. Πολιτική της εταιρείας είναι να μην πληρώνει για κλεμμένα στοιχεία, επιμένει η εταιρεία και πείθει τον Collector να αρκεστεί σε κάτι άλλο που ζήτησε: μερικά Like/Votes στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που τηρεί (αποκαλύπτοντας έμμεσα την ταυτότητά του). Πράγματι, ο χάκερ ικανοποιείται και στέλνει ένα link σε μια βάση μεγέθους 10GB που χρειάστηκε μια ώρα για να κατέβει.

Κλοπή e-mail και password. Ε, και;

Η κλοπή των στοιχείων εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θεωρείται μεγάλη απειλή, καθώς με την πρόσβαση στη θυρίδα του χρήστη μπορεί κανείς να μάθει πολλές ακόμα πληροφορίες, χρησιμοποιώντας μεθοδευμένα το λογαριασμό του.
Συχνά, οι λίστες τέτοιων συνδυασμών που διατίθενται παρασκηνιακά αποδεικνύονται παρωχημένες, είτε γιατί οι χρήστες έχουν αλλάξει τον κωδικό τους, είτε γιατί έχουν κλείσει το λογαριασμό τους.

Ακόμα όμως και αν αυτό συμβαίνει, ή απλά, οι συνδυασμοί δεν είναι παρά τυχαίοι, οι διευθύνσεις e-mail και ιδιαίτερα σε τέτοιο αριθμό, πωλούνται ακριβά αφού εξυπηρετούν τις ανάγκες της μαζικής αποστολής διαφημιστικών μηνυμάτων, του λεγόμενου spam, το οποίο παρεμπιπτόντως, φαίνεται να αποδίδει.

Εκτός όμως από την πώληση λιστών e-mail για την αποστολή ανεπίκλητων μηνυμάτων, οι λίστες αυτές είναι χρήσιμες για αυτοματοποιημένες απόπειρες εισόδου σε πλήθος διαδικτυακές υπηρεσίες, όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό -μια πρακτική που δεν συνιστάται, εντούτοις για λόγους διευκόλυνσης, χρησιμοποιείται ευρύτατα. Επίσης, το e-mail είναι χρήσιμο για το ψάρεμα στοιχείων, το λεγόμενο phishing -μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το phishing και το Χάκινγκ γενικότερα στο tech.in.rg

Επίσης, ακόμα και εάν ο χρήστης αλλάξει το password για το e-mail του, δεν είναι διόλου σπάνιο να χρησιμοποιήσει ξανά το παλιό του password στο μέλλον, μειώνοντας τη δυσκολία επιτυχούς μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης από τον κάτοχο της λίστας.

Πηγή :http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500075240
Permalink 1 comment (latest by Γιώργος Ζ_ΣΤ2_70, Πέμπτη, 19 Μάιος 2016, 1:05 μμ)

This blog might contain posts that are only visible to logged-in users, or where only logged-in users can comment. If you have an account on the system, please log in for full access.

Total visits to this blog: 1351