Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Σκέψεις

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

 

Κριτική για «Κωνσταντίνος Α. Διαμάντης, ο Ιστορητής»

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΗΣ KΥΡΙΑΚΗΣ

 

 

 

Ο Ιστορητής

«Κων/νος  Α. Διαμάντης»           από την Παναγιώτα Π. Λάμπρη, φιλόλογο

Η φιλόλογος κ. Παναγιώτα Λάμπρη είναι μία ακαταπόνητη ερευνήτρια και συγγραφέας που έχει δώσει ένα μεγάλο κομμάτι απ' τη ζωή της στη μελέτη και την καταγραφή των επιδόσεών της κυριότατα σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα τον κλάδο της λαογραφίας και όχι μόνο.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΡΙΝΕΛΛΗ

Στο παραπάνω έργο της ασχολήθηκε διεξοδικότατα μάλιστα, με μια χαρισματική, πληθωρική προσωπικότητα θα λέγαμε από τη Ροδαυγή της Άρτας της εύανδρης Ηπείρου, μιας προσωπικότητας που άφησε σε ανεξίτηλα ίχνη της διαβάσεως της από το πνευματικό στερέωμα της ελληνικής ιστοριογραφίας και της καθόλου πολιτισμικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας μας.

     Πρόκειται για ένα απόλυτα τεκμηριωμένο, καλοδουλεμένο, ογκώδες βιβλίο, που αναφέρεται με εξονυχιστική καταγραφή, στη ζωή και τη δράση με τρόπο εύληπτο και γλαφυρό και γλώσσα ρέουσα στον Κων. Α. Διαμάντη. Και χωρίς δισταγμό, χωρίς επιφύλαξη, μετά παρρησίας ακατακρίτως τολμώ να σημειώσω πως τελειότερος, πιο πειστικός και πιο σπουδαίος ιστορητής από την κ.  Λάμπρη δεν θα μπορούσε να υπάρξει για να εξάρει τη ζωή και την πολυσήμαντη δράση του «ιστορητή Κων/νου Α. Διαμαντή».

      Το βιβλίο αποτελείται από τριακόσιες περίπου σελίδες καλοτυπωμένες και περιλαμβάνει εκτός από τον πρόλογο, είκοσι αναλυτικά και απολύτως κατανοητά κεφάλαια για το πολύμοχθο και πολυσχιδές έργο που άφησε στο πέρασμά του ο Κων/νος Διαμάντης που έφυγε απ' τη ζωή ως διευθυντής των Γενικών Αρχείων του κράτους, αφού είχε προσφέρει σε πολλούς άλλους τομείς του επιστητού τις πολλές και πλούσιες υπηρεσίες του.

       Αναλυτικά λοιπόν στα έξι πρώτα κεφάλαια του βιβλίου της κ. Π. Λάμπρη περιλαμβάνονται χρονολόγιο γεννήσεώς του, τόπος καταγωγής, σπουδές στα βασικά της ιδιαίτερης πατρίδας του σχολεία, πρώτοι του δάσκαλοι, ενώ στα κεφάλαια 6, 7 και 8 καταγράφονται οι σχέσεις του ιστορητή Κ.  Διαμαντή με ποιητές, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.  Ακολουθούν τα κεφάλαια έως 12 που αφορούν τα ενδιαφέροντα του ιστορητή για τη λογοτεχνία, τη λαογραφία γενικά και ιδιαιτέρως τη λαογραφία της Ροδαυγής της Άρτας και της περιοχής τους και τέλος, τα υπόλοιπα κεφάλαια καλύπτονται αναλυτικά με ημερολόγια, αρχεία, μεταφράσεις, κριτικές, αναλύσεις ποιημάτων και τον ρόλο που έπαιξε στη ζωή του ο Άραχθος, το γιοφύρι της Άρτας ο Πολυνέρης, ο Φειδάς, ο Ευεργέτης το περήφανο ποτάμι που το γιοφύρι του «Σαράντα μαστορόπουλα κι εξήντα δύο μαστόροι όλ' τη μερούλα δούλευαν τη νύχτα γκρεμισμένο».

       Τέλος, το βιβλίο κλείνει με αναφορά στους είκοσι τέσσερις τόμους των απάντων του Κώστα Διαμάντη που βρίσκονται στα Γ.Α.Κ. Εκεί τους άφησε ο μεγάλος αυτός πατριώτης και λόγιος που τόσο τέλεια και αποδοτικά μας παρουσίασε «δαπάναις και αναλώμασί της» η διαλεχτή φιλόλογος που τη συγχαίρουμε θερμά για το θεάρεστο και πατριωτικό έργο της. Ευχόμεθα να βρει και άλλους μιμητές στο όμορφο, χρήσιμο και καρποφόρο διακόνημα που πρέπει με τον ίδιο ζήλο να το συνεχίσει παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που πιθανόν αντιμετωπίζει και τα οικονομικά εμπόδια που σίγουρα συναντά, γιατί αυτά που δίνει στους μαθητές, τους συμπατριώτες, στην παιδεία και την Ελλάδα γενικότερα είναι προσφορά μεγάλη και αναδεικνύουν πρόσωπα και προσωπικότητες, όπως του Κώστα Διαμάντη, που αξίζουν να τις γνωρίσουμε όλοι.