Skip to content

Το πλαίσιο της δράσης μας

Πρόκειται για μια συλλογική, εκπαιδευτική δράση με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αφού αναπτύσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Creations (E.E., Horizons, 2020) και του Cern. Σκοπό έχει την εισαγωγή της καινοτομίας σε σχολεία της Ηλείας και την τόνωση του ενδιαφέροντος των μαθητών για την Επιστήμη, τη δημιουργικότητα και την έκφραση.

Βασικό γεγονός για την πρωτοβουλία ανάπτυξης αυτής της εκπαιδευτικής δράσης αποτέλεσε η απουσία διδασκαλίας της διαστημικής και της σωματιδιακής φυσικής στο Δημοτικό Σχολείο, αφού η τελευταία χρονιά που διδάχθηκε κάτι παρόμοιο ήταν το 2006, ενώ ταυτόχρονα η επιστήμη εξελίσσεται και καθημερινά παρουσιάζει στην κοινωνία νέα δεδομένα.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενθάρρυνση των μαθητριών να ακολουθήσουν στο μέλλον την καριέρα μιας επιστήμονος, ώστε να ξεπεραστεί το καθιερωμένο στερεότυπο της πρωτοκαθεδρίας των ανδρών στην επιστήμη. Παράλληλα επιδιώκεται να αναδειχθεί μια νέα σχολική κουλτούρα, όπου οι μαθητές θα ενδυναμώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

Μέσα από μια ποικιλία βιωματικών, ομαδικών, διερευνητικών δραστηριοτήτων, επιδιώκεται η δημιουργία μιας στερεής εθνικής βάσης, ώστε να μην υπάρχει στο μέλλον διαρροή επιστημονικού κεφαλαίου σε άλλες χώρες. Επίσης, προβλέπεται και μια σειρά επιμορφώσεων για εκπαιδευτικούς Α/θμιας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους της Περιφέρειάς μας. Τέλος, τα παραδοτέα της δράσης (φυλλάδια εργασιών, ψηφιακό υλικό, πειραματικές διατάξεις) προβλέπεται να παραμείνουν στη διάθεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της Περιφέρειας προς το κοινό όφελος, δρώντας πολλαπλασιαστικά.

2 thoughts on “Το πλαίσιο της δράσης μας

  1. ΣΚΟΠΛΑΚΗ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ

    Πολύ ωραίο site! Είμαι φυσικός με παιδιά στο δημοτικό και μέχρι τώρα έπρεπε να ανατρέχω κυρίως σε αμερικάνικα site για να κάνουμε κάποια πειράματα στο σπίτι. Ευχαριστούμε πολύ και εύχομαι το site σας να εμπλουτιστεί και να επεκταθεί. Μπράβο!

    Reply
    1. admin

      Σας ευχαριστώ πολύ! Είστε η πρώτη επισκέπτρια του site που αφήνει το σχόλιό της!
      Το project είναι σε εξέλιξη και η ιστοσελίδα θα ενημερώνεται συνεχώς με νέο υλικό από τις δράσεις με τα σχολικά τμήματα. Να υπενθυμίσω ότι το πρωτογενές υλικό των φυλλαδίων εργασίας προέρχεται από την κ. Νάντσου Τίνα, η οποία είναι και η παιδαγωγική υπεύθυνη του Playing with Protons. Εμείς, το εμπλουτίζουμε με ό,τι νεότερο προκύπτει, σύμφωνα με τις διδακτικές ανάγκες και τα ερεθίσματα που μας δίνουν οι μαθητές/μαθήτριες.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.