φιλολογικές σελίδες

[αρχική]  [αρχαία ελληνικά]  [έκθεση - έκφραση]  [λογοτεχνία]  [ιστορία]  [διάφορα]  [σύνδεσμοι]

Οι νεανικές ιστο-διαδρομές

 

Το Διαδίκτυο είναι αναμφίβολα στις μέρες μας δημοφιλέστατο, ιδιαίτερα για τους νέους που έχουν μεγαλώσει με αυτό, γιατί δεν παρέχει μόνο πάσης φύσεως πληροφορίες, αλλά είναι ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων, με το οποίο μπορεί να κάνει κανείς τα πάντα! Η «Ε» μίλησε με νέους σε ίντερνετ καφέ στη Σταδίου, στην Πατησίων και στο Γαλάτσι.

 

«Από 16 χρονώ μπαίνω στο Ιντερνετ. Με συναρπάζει το ότι μου δίνει τη δυνατότητα να έχω άμεση πρόσβαση παντού, αρκεί μόνο ένα κλικ, και βέβαια παίζω και παιχνίδια», λέει στην «Ε» ο 23χρονος Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, φοιτητής στα ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.

«Το ίντερνετ τα κάνει όλα και συμφέρει, προσφέρει τα πάντα, παίζω παιχνίδια ομαδικά με τους φίλους μου, ακούω μουσική, κάνω chatting, βρίσκω πληροφορίες, τι άλλο θέλω;», μας λέει ο 18χρονος σερβιτόρος Βάιος Ντίνκοβ από τη Βουλγαρία. Το διαδίκτυο είναι και ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος για να κάνει κανείς γνωριμίες...

«Συνήθως κατεβάζω τραγούδια από το ίντερνετ, αλλά γνωρίζω και κοπέλες κάνοντας chatting. Οταν πας πρώτο ραντεβού με κάποια κοπέλα με την οποία είχες πρώτα επικοινωνία στο ίντερνετ για κάμποσο καιρό, πας προετοιμασμένος, έχεις μια ιδέα για το τι άτομο είναι, έχετε κατά κάποιον τρόπο γνωριστεί, δεν πας στα τυφλά», μας λέει ο 17χρονος Σταύρος Πιλτικάκης, μαθητής Γ' Λυκείου.
            Ο 27χρονος Δημήτρης Λεών Φέργκυσον, υπάλληλος σε ίντερνετ καφέ, μπαίνει στο Ιντερνετ για να παίζει με τους φίλους του ομαδικά παιχνίδια. «Είναι άλλη αίσθηση, γιατί τα παιχνίδια που παίζουμε εμείς είναι role playing games, κάθε παίχτης παίζει ένα ρόλο. Είναι μοναδικό συναίσθημα, γιατί όσο παίζεις υποδύεσαι έναν άλλον, ζεις έτσι μια άλλη πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο πεδίο μάχης που βρίσκομαι, γιατί πρόκειται για πολεμικά παιχνίδια, είμαστε 80 άτομα από κάθε γωνιά της Γης», λέει στην «Ε». Συμπληρώνει μάλιστα ότι «τα πολεμικά παιχνίδια είναι ένας τρόπος εκτόνωσης· από το να τσακωθείς με κάποιον, παίζεις ένα πολεμικό παιχνίδι».
            Ο 23χρονος συμπαίκτης του Γιάννης Παπαδομιχελάκης, φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Εργων Υποδομής στο ΤΕΙ Αθήνας, μας λέει: «Κολλάω με τα role playing παιχνίδια γιατί διαμορφώνεις ένα χαρακτήρα και τον καθοδηγείς εσύ και με εξιτάρει κιόλας το στοιχείο του απρόβλεπτου, το ότι το παιχνίδι έχει ανατροπές».
            Βέβαια, κάποιοι είναι πιο παραδοσιακοί, μπαίνουν στο ίντερνετ για πληροφορίες, όπως οι δύο 18χρονες πρωτοετείς φοιτήτριες του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Βασιλική Μπάνη και η Λουκία Κουσούλα. «Για μένα το ίντερνετ είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αφού εκεί βρίσκω στην κυριολεξία τα πάντα, όλα συγκεντρωμένα, υλικό για τις εργασίες μου στο πανεπιστήμιο, αλλά και για να ενημερωθώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις», λέει στην «Ε». Τονίζει μάλιστα ότι «στο Αγρίνιο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, όλα τα ίντερνετ καφέ είναι γεμάτα, κυρίως από νέους. Στην Αθήνα ήρθα τον Σεπτέμβριο, που πέρασα εδώ».
            Και η Λουκία το χρησιμοποιεί για υλικό για τις εργασίες της αλλά, όπως μας λέει, «κατεβάζω και φωτογραφίες, ηθοποιών, τραγουδιστών».
            Η 22χρονη Ελενα Συγγελάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), ψάχνει δουλειά στο διαδίκτυο: «Στέλνω βιογραφικά με e-mail και ακριβώς ακριβώς επειδή στο ίντερνετ μπορεί να βρει κανείς τα πάντα και μέσα σε λίγα λεπτά, εκεί βρίσκω πληροφορίες για σινεμά, θέατρο, μπαράκια κ.ο.κ., όχι μόνο υλικό για εργασίες μου για το πανεπιστήμιο».

  

 ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/01/2008

 

 

Ερωτήσεις:

 

  1. Να παρουσιάσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου (η φύση του δημοσιεύματος απαιτεί να κρατήσετε σημειώσεις)

(μον. 25)

  1. Το παραπάνω κείμενο δεν περιέχει σχόλια του συντάκτη του, αλλά παραθέτει ασχολίαστες τις μαρτυρίες των νέων που ερωτήθηκαν. Σε μια παράγραφο 80 λέξεων, συνεχίστε το δημοσίευμα σχολιάζοντας τις μαρτυρίες αυτές.

(μον. 15)

 

  1. Να βρείτε συνώνυμα για τις παρακάτω λέξεις:

άμεση

καθοδηγείς

χρήσιμο

διαμορφώνεις

διαδεδομένος

 (μον. 10)

  1. Με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα του 15χρονου που προσπάθησε να μιμηθεί  «παιχνίδι του πνιγμού» δι’ απαγχονισμού που είδε στο Διαδίκτυο, αναφερθείτε στις αρνητικές συνέπειες που έχει η κατάχρηση του νέου αυτού και πολυδιάστατου μέσου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Στη συνέχεια, προτείνετε τρόπους για ν’ αποφεύγονται οι δυσάρεστες αυτές συνέπειες.

         Το κείμενό σας (150-200 λέξεις) θα δημοσιευτεί σε blog στο Διαδίκτυο*, όπου έχει ανοίξει σχετική συζήτηση.

(μον. 50)

 

 

     * ενδεικτική αρχή: Πράγματι ήταν συγκλονιστικό το γεγονός που συνέβη λίγες μέρες πριν…

 

 

Παρακάτω σας δίνονται μερικά βοηθητικά στοιχεία σχετικά με το γεγονός αυτό:

 

Ο 15χρονος σερφάριζε και έπαιζε τα συνηθισμένα παιχνίδια που παίζουν όλοι οι νεαροί της ηλικίας του. Τι οδήγησε, τότε, ένα ευφυές παιδί, άριστο μαθητή, χωρίς -σύμφωνα με τα όσα λένε συγγενείς του- ψυχικές διαταραχές, συναισθηματικά ή οικογενειακά προβλήματα, σε μια τέτοια ενέργεια;

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ όπου διεκομίσθη με ανοξαιμική βλάβη του εγκεφάλου λόγω της καρδιακής ανακοπής που του προκάλεσε η πίεση του καρωτιδικού βολβού.Το παιδί έσωσε ο ίδιος ο πατέρας του με τις πρώτες βοήθειες που του έδωσε, ως νοσηλευτής, όταν το βρήκε στο μπάνιο του σπιτιού του παππού του. Ο 15χρονος είχε χρησιμοποιήσει σαν πρόχειρο βρόχο μια πετσέτα που την κρέμασε στο μεταλλικό γαντζάκι του μπάνιου. Οι έρευνες πάντως της αστυνομικής διεύθυνσης Γιαννιτσών στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θα εξεταστεί και από το τμήμα Ανάλυσης Ψηφιακών Δεδομένων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Eρευνών της Αθήνας.

 

επιμέλεια: Χριστίνα Παπαγγελή

Ημερομηνία τελευταίας επεξεργασίας: Κυριακή, 27. Ιανουαρίου 2008

συνεργατικός δικτυακός τόπος με εκπαιδευτικό σκοπό και περιεχόμενο