φιλολογικές σελίδες

[αρχική]  [αρχαία ελληνικά]  [έκθεση - έκφραση]  [λογοτεχνία]  [ιστορία]  [διάφορα]  [σύνδεσμοι]

 

Εφήμερα και ξεχασμένα…

 

          Στη σημερινή «Τηλεοπτική Δημοκρατία» η τηλεόραση καθορίζει και την «ημερήσια διάταξη» των πολιτικών προβληματισμών και συζητήσεων, τη διάρκεια, το βάθος(;) και την έκταση. Πίσω από τους ιθύνοντες των τηλεοπτικών σταθμών είναι τα μηχανάκια της AGB, τα οποία μετρούν το «ενδιαφέρον» της κοινής γνώμης, των παθητικών τηλεθεατών  και καθοδηγούν την δημοσιογραφική αξιολόγηση των γεγονότων... Όταν τα μηχανάκια προειδοποιούν ότι έκλεισε ο κύκλος του «ενδιαφέροντος» και οι τηλεθεατές κουράστηκαν, περνάμε σε άλλο θέμα. Οι προβληματισμοί, οι συζητήσεις, οι θέσεις των κομμάτων, οι απόψεις των ειδικών και ασχέτων «μαϊντανών» των τηλεοπτικών παραθύρων περνάνε στα αζήτητα, οι πολίτες δεν προλαβαίνουν να αφομοιώσουν και να προβληματιστούν, γιατί βομβαρδίζονται με το επόμενο θέμα...

Την ίδια περίοδο εμφανίζονται και οι εταιρείες σφυγμομετρήσεων, τις οποίες χρηματοδοτούν τα ίδια τα κανάλια, για να καταγράψουν «εν θερμώ» τις απόψεις των πολιτών. Και αυτές οι σφυγμομετρήσεις, με κατευθυνόμενες από τα κανάλια απόψεις, «αξιοποιούνται» ως εργαλεία πολιτικής ανάλυσης και ενίοτε πολιτικών αποφάσεων... Αυτό το φαινόμενο, το οποίο δεν παράγει υπεύθυνη και παραγωγική πολιτική συζήτηση και προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη, το ζήσαμε και το ζούμε, έντονα, αυτές τις ημέρες...

Ακούστηκαν στην τηλεόραση και γράφηκαν στις εφημερίδες πολλά και από πολλούς. H σύγκρουση των δύο πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και η τραγική απώλεια του έλληνα πιλότου - «πιασάρικο» θέμα για την τηλεόραση - κάλυψε, για δέκα σχεδόν ημέρες, το σύνολο του χρόνου των τηλεοπτικών δελτίων... Η κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο του Παλαιοκώστα από τις Φυλακές Κορυδαλλού εκτόπισε τα ελληνοτουρκικά στα ψιλά. Σύντομα θα περάσουν στα αζήτητα και θα επανέλθουν, όταν συμβεί κάποιο θερμό πολιτικό ή πολεμικό επεισόδιο.

Η τραγωδία της Βέροιας έφερε στην επικαιρότητα ένα μέγα κοινωνικό θέμα και ταυτόχρονα τα απαράδεκτα ακραία τηλεοπτικά φαινόμενα. Η αύξηση της παραβατικότητας των νέων έχει διαπιστωθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες, οι οποίες ουδέποτε αξιοποιήθηκαν. Τώρα πολλοί εμφανίζονται να ευαισθητοποιούνται και να προβληματίζονται για τον βαθμό ευθύνης της οικογένειας, του σχολείου, του ρατσισμού, της... κοινωνίας. Σύντομα θα περάσει και αυτό το θέμα στα αζήτητα και θα ασχοληθούμε με το σοβαρό αυτό κοινωνικό πρόβλημα σε κάποια νέα τραγωδία.

Μέσα σε αυτά τα πολλά ανιχνεύονται χρήσιμες διαπιστώσεις και αξιόλογες προτάσεις. Σημαντικό υλικό για τους πολιτικούς ώστε να ξανασκεφθούν τις απόψεις τους και την πολιτική τους. Κάποιοι εσιώπησαν και κάποιοι άνοιξαν τα χαρτιά τους «εν θερμώ», για να ανταποκριθούν στο εφήμερο παιχνίδι της τηλεόρασης.

 Ένας ακόμη κύκλος αναλύσεων, προβληματισμών και συζητήσεων. Παρέλαση από τα τηλεοπτικά παράθυρα ειδικών και ασχέτων με το θέμα και των μόνιμων σχολιαστών «επί παντός του επιστητού». Από κοντά και πολιτικοί με απόψεις και προτάσεις. Η εμπορευματοποίηση της πληροφόρησης και η υποταγή των πολιτικών στις επιλογές της τηλεόρασης έχουν προκαλέσει το μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στην πολιτική-πολιτικούς και στους πολίτες. Βαθιά η κρίση του πολιτικού συστήματος.

Γ. Ρωμαίου, από την εφημ. «Το Βήμα»,11-6-2006 (διασκευή)

 

 

Ερωτήσεις:

 

1.     Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του παραπάνω κειμένου (80-100 λέξεις)

(μον. 25)

 

2.     «Και αυτές οι σφυγμομετρήσεις, με κατευθυνόμενες από τα κανάλια απόψεις, «αξιοποιούνται» ως εργαλεία πολιτικής ανάλυσης και ενίοτε πολιτικών αποφάσεων...»: Να σχολιάστε σε μια παράγραφο 60 περίπου λέξεων το παραπάνω τμήμα του κειμένου.

(μον. 10)

 

3.     Ποια η δομή και ποιος ο τρόπος ανάπτυξης της τρίτης (3ης ) παραγράφου;

(μον. 5)

 

4.     «τις οποίες χρηματοδοτούν τα ίδια τα κανάλια, για να καταγράψουν «εν θερμώ» τις απόψεις των πολιτών»: α) Ποια σύνταξη (ενεργητική /παθητική) προτιμήθηκε στην παραπάνω φράση και γιατί; β) Να  γίνει μετατροπή στο άλλο είδος σύνταξης.

(μον. 5)

 

5.     Αντικαταστήστε τις παρακάτω λέξεις του κειμένου με νοηματικά ισοδύναμες: ιθύνοντες,  προκαλεί,  αξιόλογες,  εφήμερο,  ρήγμα      

 (μον. 5)

 

 6.     Μελετώντας το άρθρο του Γιώργου Ρωμαίου, διαπιστώνεται ότι η εμπορευματοποίηση της πληροφόρησης έχει απομακρύνει τα ΜΜΕ από τη δημοσιογραφική δεοντολογία και έχει προκαλέσει βαθιά κρίση στο πολιτικό σύστημα.

Αρθρογραφώντας στην εφημερίδα του σχολείου σας αποφασίσατε να καταγράψετε τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη θετική λειτουργία των ΜΜΕ καθώς και τη στάση που θα’ πρεπε να διαμορφώνουν οι πολίτες ως πομποί και ως δέκτες στην καθημερινή πληροφόρηση.

 (μον. 50)

 

 Θέματα εξετάσεων Ιουνίου (Χίσσα, Μακρίδου, Τζιότζιου, Παπαγγελή)

επιμέλεια: Χριστίνα Παπαγγελή

Ημερομηνία τελευταίας επεξεργασίας: Τετάρτη, 25. Απριλίου 2007

συνεργατικός δικτυακός τόπος με εκπαιδευτικό σκοπό και περιεχόμενο