φιλολογικές σελίδες

[αρχική]  [αρχαία ελληνικά]  [έκθεση - έκφραση]  [λογοτεχνία]  [ιστορία]  [διάφορα]  [σύνδεσμοι]

Καλοκαιρινά εργασιακά ραντεβού
 

Αν πιστέψουμε τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, όλοι οι Έλληνες νέοι και έφηβοι πέρασαν το καλοκαίρι τους μεταξύ ξαπλώστρας, νεροτσουλήθρας και παραλιακής πίστας, όπου «το κέφι χτυπάει κόκκινο». Η ιδέα ότι κάποιοι νέοι μπορεί να εργάζονται καλοκαιριάτικα δεν χωρεί στο σχήμα του λαϊφστάιλ, όμως η αλήθεια είναι ότι για πολλούς η θερινή προσωρινή εργασία είναι προϋπόθεση όχι μόνο για να απολαύσουν τις ολιγοήμερες διακοπές του Αυγούστου, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι για τους δύσκολους μήνες που έρχονται, ιδιαίτερα όταν η αναγγελία των εκλογών «σκότωσε» πρόωρα το καλοκαίρι.

Εν αρχή ην τα φροντιστήρια. Χιλιάδες μαθητές Λυκείου περνούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στα φροντιστηριακά θρανία, προετοιμαζόμενοι για τις πανελλήνιες. Άλλοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο για να πάρουν κάποιες βάσεις για τα μαθήματα της επόμενης σχολικής χρονιάς, ενώ δεν είναι λίγοι και οι μετεξεταστέοι του Σεπτεμβρίου. Τα ταχύρρυθμα θερινά μαθήματα ξένων γλωσσών έχουν σήμερα λιγότερη ζήτηση από ό,τι πριν από πέντε-έξι χρόνια, καθώς συχνά ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν αντέχει το κόστος τους.

Πολλοί νέοι εργάζονται το καλοκαίρι ως ομαδάρχες σε κατασκηνώσεις (συχνά με εξευτελιστικά χαμηλό μισθό, π.χ. 150 ευρώ το μήνα!), σερβιτόροι σε καφετέριες ή διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων στους σταθμούς του μετρό ή από πόρτα σε πόρτα. Πριν από το μεταναστευτικό κύμα του '90, κάποιοι φοιτητές έκαναν μερικά αγροτικά μεροκάματα (συγκομιδή τομάτας, σταφίδας, ροδάκινων), όμως σήμερα οι εργασίες αυτές εκτελούνται κυρίως από τους οικονομικούς μετανάστες, που είναι μια φτηνή και πολυπληθής εργατική δύναμη.

Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες εργασίες (π.χ. σε βενζινάδικα) τις οποίες ο εργοδότης προτιμά να τις αναθέσει σε έναν νέο από το Μπανγκλαντές παρά σε ένα συγγενή ή το γιο ενός γείτονα.

Σε πολλές τουριστικές περιοχές οι νέοι εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, συχνά με πολύ σκληρούς όρους, καθώς η θερινή σεζόν εξασφαλίζει όλο το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας. Λίγοι (αλλά σούπερ άξιοι) είναι οι νέοι που το καλοκαίρι εργάζονται σε οικοδομή ή σε κάποιο συνεργείο και το χειμώνα σπουδάζουν - συνήθως είναι οι γιοι του ειδικευμένου οικοδόμου ή μάστορα.

Καθώς η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τη νεανική ανεργία, θα ήταν παράλογο το να περιμένουμε ότι το καλοκαίρι θα αυξάνεται η προσφορά θέσεων εργασίας για νέους. Ασφαλώς υπάρχουν κάποιες δυνατότητες για part time απασχόληση, αλλά συνήθως στο τέλος ή και στα μισά του δρόμου οι νεαροί εργαζόμενοι του καλοκαιριού διασταυρώνονται με την απογοήτευση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εδραιωθεί η προτεσταντική αντίληψη για το πόσο διαπαιδαγωγεί η εργασία. Έτσι, στις παλιές χολιγουντιανές ταινίες βλέπουμε το γιο του μεγαλοδικηγόρου να μοιράζει το πρωί εφημερίδες με το ποδήλατό του ή να εργάζεται στην καφετέρια του κολεγίου. Στην Ελλάδα είναι αδιανόητο το να δούμε την κόρη ενός δημόσιου υπαλλήλου να εργάζεται ως βοηθός σε κομμωτήριο (το πολύ- πολύ να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδάκια).

Αν και στα λόγια όλοι παραδέχονται ότι «η δουλειά δεν είναι ντροπή», στην πράξη οι περισσότεροι γονείς προτιμούν να αναβάλλουν όσο γίνεται την απότομη προσγείωση του βλασταριού τους στο σκληρό κόσμο της εργασίας ή της ημιαπασχόλησης και της ετεροαπασχόλησης.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/08/2007



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

1. Να συντάξετε ένα κείμενο 120 περίπου λέξεων που θα προορίζεται για τη σχολική σας εφημερίδα και θα παρουσιάζει το περιεχόμενο του παραπάνω άρθρου.

(Μονάδες 25)

2. α) Να δώσετε από έναν πλαγιότιτλο για καθεμιά από τις παραγράφους του κειμένου.

(Μονάδες 5)

β) Να βρείτε τους τρόπους ανάπτυξης της 7ης παραγράφου.

(Μονάδες 5)

3. «Ασφαλώς υπάρχουν κάποιες δυνατότητες για part time απασχόληση… με την απογοήτευση». Να σχολιάσετε σε μια παράγραφο 80 λέξεων περίπου με τον τρόπο της αιτιολόγησης την παραπάνω θέση του αρθρογράφου.

(Μονάδες 10)

4. Να δώσετε την κυριολεκτική σημασία των παρακάτω φράσεων: «το κέφι χτυπάει κόκκινο», « δεν χωρεί στο σχήμα του λαϊφστάιλ», «η αναγγελία των εκλογών σκότωσε πρόωρα το καλοκαίρι», «Πριν από το μεταναστευτικό κύμα του ‘90», «οι νεαροί εργαζόμενοι του καλοκαιριού διασταυρώνονται με την απογοήτευση».

(Μονάδες 5)

5. Να γράψετε ένα άρθρο που πρόκειται να δημοσιευτεί σε νεανικό περιοδικό και στο οποίο θα παρουσιάζατε αναλυτικά τις θετικές πλευρές της μερικής απασχόλησης (part time απασχόληση) για τους νέους μέχρι 25 ετών, αλλά και τα μειονεκτήματα αυτής για τους εργαζόμενους με μεγαλύτερη ηλικία.

(Μονάδες 50)
 

επιμέλεια: Μακρής Κώστας

Ημερομηνία τελευταίας επεξεργασίας: Πέμπτη, 27. Σεπτεμβρίου 2007

συνεργατικός δικτυακός τόπος με εκπαιδευτικό σκοπό και περιεχόμενο