φιλολογικές σελίδες

[αρχική]  [αρχαία ελληνικά]  [έκθεση - έκφραση]  [λογοτεχνία]  [ιστορία]  [διάφορα]  [σύνδεσμοι]

Λονδίνο: "Δεν τα δίνουν ούτε ως δάνειο!"

 

"Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν θα επιστραφούν ποτέ στην Ελλάδα, ούτε και ως δάνειο" δήλωσε κατηγορηματικά στη βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τέλεγκραφ" ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίζει τις όποιες "διαπραγματεύσεις" με τη βρετανική Επιτροπή για τον Επανα-πατρισμό των Μαρμάρων ενώ πρότεινε να δεχθεί η Ελλάδα μια "εικονική αναπαράσταση" του μνημείου.

"Προς το παρόν δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα των   Μαρμάρων   και   είναι   κουραστικό   να   επαναλαμβάνονται   τα   ίδια επιχειρήματα.   Η   ανοικοδόμηση   του   Παρθενώνα   δεν   είναι   δυνατή.   Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να συνενώσουμε εικονικά όσα στοιχεία του έχουν  διασωθεί" υποστηρίζει ο κ. Μακ Γκρέγκορ.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου υπογράμμισε ότι λόγω μιας ευτυχούς ιστορικής συγκυρίας τα μισά από τα γλυπτά που έχουν διασωθεί βρίσκονται σήμερα στο Λονδίνο. "Τα γλυπτά του Παρθενώνα επιτελούν το μέγιστο καλό στο μουσείο που βρίσκονται διότι οι επισκέπτες  μπορούν να τα δουν στο  ευρύτερο  ιστορικό  τους  πλαίσιο. Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας, καθώς σ' αυτό μπορούν να συγκεντρωθούν τα επιτεύγματα του ανθρώπου σε κάθε γωνιά της Γης" δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αναγνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι  το   θέμα   του   Παρθενώνα   πρέπει   να   εξεταστεί   ως   ειδική    περίπτωση. Αλλά  "Πρόκειται απλώς για μία άποψη - και όχι για γεγονός. Προσωπικά δεν βλέπω διαφορές ανάμεσα στην ελληνική τέχνη και παράδοση και την ολλανδική ή την ιταλική, που επίσης είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακ Γκρέγκορ. 

Μπορεί ο κ. Μακ Γκρέγκορ να ήταν ο πρώτος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου που δέχθηκε να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού και τη Βρετανική Επιτροπή, όμως οι δηλώσεις του "εξανεμίζουν πλέον τις ελληνικές ελπίδες για επιστροφή των γλυπτών στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και εξοργίζουν τόσο τις ελληνικές αρχές όσο και τη Βρετανική Επιτροπή για τον επαναπατρισμό", γράφει η "Τέλεγκραφ".

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου προτείνει στην Ελλάδα να δεχθεί μια εικονική αναπαράσταση του Παρθενώνα όπως ήταν πριν από 2.500 χρόνια. "Ελπίζω έτσι να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την ελληνική πλευρά", δηλώνει ο κ. Μακ Γκρέγκορ, που υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει τη συγκεκριμένη πρόταση σε επιστολή του προς τον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, επικεφαλής του  οργανισμού για την οικοδόμηση του Μουσείου της Ακρόπολης. Η   εικονική   οικοδόμηση   του   Παρθενώνα   θα   γίνει   μέσω   ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη λήψη χιλιάδων φωτογραφιών του ναού και τμημάτων ή αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί από το χώρο και βρίσκονται σε διάφορα μουσεία.

Εξοργισμένα είναι ύστερα από τις εξελίξεις τα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Μαρμάρων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής, καθηγητής, Αντονι Σνοντγκράς, κατηγορεί το Βρετανικό Μουσείο για "διπροσωπία" στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Ο καθηγητής Σνοντγκράς πρόσθεσε ότι θα ήταν ικανοποιημένος με την πρόταση για "εικονική αναπαράσταση του Παρθενώνα, μόνο αν στόλιζε το Βρετανικό Μουσείο σε αντικατάσταση των γλυπτών".

 

Άρθρο από την Ελευθεροτυπία, 24-2-2003

 

1. Να γράψτε την περίληψη του κειμένου (100-1120 λέξεις)

 

2. Ποια είναι τα στοιχεία που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του κειμένου ως άρθρου;

 

3. Να βρείτε συνώνυμα και αντώνυμα για τις παρακάτω λέξεις του κειμένου:

εξοργίζουν

εξανεμίζουν

κατηγορηματικά

τερματίζει

ευρύτερο

 

4. Αξιοποιώντας τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων, αλλά και τα αντεπιχειρήματα που διαφαίνονται στα δυο κείμενα (το παραπάνω άρθρο και τα κείμενα του σχολικού βιβλίου (σελ. 138, 143),  γράψτε ένα δικό σας κείμενο, με τη μορφή γραπτής εισήγησης στη βουλή των εφήβων, όπου θα υποστηρίζετε ότι την δική σας γνώμη παίρνοντας υπόψη τα επιχειρήματα της αντίθετης άποψης.

(300-350 λέξεις)

 

 

              σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς

 

                   υπέρ της επιστροφής                                                                                κατά της επιστροφής

 

επιμέλεια: Χριστίνα Παπαγγελή

Ημερομηνία τελευταίας επεξεργασίας: Τετάρτη, 25. Απριλίου 2007

συνεργατικός δικτυακός τόπος με εκπαιδευτικό σκοπό και περιεχόμενο