Η ιδέα να γράψουν τα παιδιά της τάξης μου ένα βιβλίο με φανταστικά παραμύθια γεννήθηκε στο μυαλό μου όταν πριν λίγους μήνες ξαναδιάβασα το βιβλίο του Ιταλού παιδαγωγού και συγγραφέα Τζιάνι Ροντάρι, «Η γραμματική της Φαντασίας».

Το τελικό αποτέλεσμα, επεξεργασμένο ελάχιστα από το δάσκαλο, το έχετε σήμερα στα χέρια σας και φαντάζομαι θα εκπλαγείτε από τη συγγραφική δεινότητα των μικρών εκκολαπτόμενων συγγραφέων.

Διαβάστε το κάνοντας κλικ στο εικονίδιο.

Η γραμματική της Φαντασίας


Τα Χριστούγεννα του 2008 δημιουργήθηκε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας, με πολλές φιλοδοξίες και ενθουσιασμό για την τακτική κυκλοφορία της, αλλά έμελλε να είναι και το τελευταίο για τη σχολική χρονιά 2008-2009.

Ας είναι! Τα παιδιά το χάρηκαν και το διένειμαν δωρεάν σε όλα τα τμήματα του Σχολείου.

Διαβάστε την κάνοντας κλικ στο εικονίδιο.

Η Εφημερίδα μας


Όταν τελείωσε η Ιστορία της Ε΄Τάξης, οι μαθητές έκαναν μια ανασκόπηση της Βυζαντινής Τέχνης και επέλεξαν να ζωγραφίσουν, ως Βυζαντινοί καλλιτέχνες κι αυτοί, κάτι που τους έκανε εντύπωση απ’όλα τα κεφάλαια της Ιστορίας.

Εδώ παρατίθενται οι ζωγραφιές τους.

Εναλλακτικά δείτε τις κάνοντας κλικ στο εικονίδιο.

Ζωγραφιές Ιστορίας

Είναι μερικές φορές που διαβάζεις παιδικά κείμενα και συγκινείσαι. Συνάμα εύχεσαι η φαντασία και η συγγραφική δεινότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν κι όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και αρχίσουν να διυλίζουν και να φιλτράρουν τα παραγόμενα της σκέψης τους.

Για κάποια παιδιά, όμως, είσαι σίγουρος πως ακόμα κι όταν μεγαλώσουν το ταλέντο θα ωριμάζει μαζί με τη σκέψη τους και τα κείμενά τους θα εμπνέουν...

Ένα τέτοιο παιδί είναι η μικρή Βασιλική Οικονόμου, από το Βόλο. Δεν την είχα μαθήτρια -αν και πολύ θα το ήθελα- αλλά είχα την τύχη να γνωρίζω τους γονείς της, το Θωμά και την Ελπίδα (φιλόλογοι κι οι δύο σ.σ. το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά...)

Το παραμύθι μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Η μικρή Βασιλική, όταν το έγραψε, ήταν μόνο 9 χρονών.

Απολαύστε το!

Ο Παράδεισος