Η ζωή των Κυκλαδιτών

Συμπλήρωση κενών

Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν.
Αν χρειαστείς βοήθεια πάτα το κουμπί "Βοήθεια" και ένα μέρος της λύσης θα σου φανερωθεί. Μην το χρησιμοποιείς όμως συχνά γιατί θα χάσεις βαθμούς.
Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, ένας σπουδαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου που λέγονται .
Οι κάτοικοι των νησιών αυτών ήταν δεμένοι με τη , γι' αυτό έγιναν σπουδαίοι ναυτικοί, και ψαράδες. Με τα μικρά τους πλοία ταξίδευαν στο Αιγαίο, αντάλλασσαν τα τους και γνώριζαν κι άλλους πολιτισμούς. Ήταν όμως και κτηνοτρόφοι, κυνηγοί και . Καλλιεργούσαν σιτάρι, ελιές και που τους έδιναν πολύ και κρασί.
Κατοικούσαν σε μικρές πόλεις κοντά στη θάλασσα ή στις πλαγιές μικρών . Πολλές φορές έκτιζαν γύρω από τις πόλεις τους , γιατί φοβούνταν τους . Τα σπίτια τους, φτιαγμένα από πέτρες και , βρίσκονταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Είχαν ένα ή δυο και το πάτωμα το έστρωναν με χώμα ή μικρές .
Έτρωγαν πολλά και θαλασσινά, όσπρια, και κρέας κι έπιναν και κρασί. Ήταν άνθρωποι χαρούμενοι και . Διασκέδαζαν τραγουδώντας, παίζοντας και κάνοντας .
Όταν κάποιος πέθαινε, τον έθαβαν έξω από την και τοποθετούσαν κοντά του διάφορα αντικείμενα, που πίστευαν ότι θα του χρειάζονταν στην άλλη ζωή. Τα αντικείμενα αυτά οι αρχαιολόγοι τα ονομάζουν .
Δεν ήξεραν να . Για τη ζωή τους μαθαίνουμε από τα αγγεία, τα , τα εργαλεία και τα μικρά , που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που κάνουν σε σπίτια και κυρίως σε .