Η τέχνη των Μινωιτών

Συμπλήρωση κενών

Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν.
Αν χρειαστείς βοήθεια πάτα το κουμπί "Βοήθεια" και ένα μέρος της λύσης θα σου φανερωθεί. Μην το χρησιμοποιείς όμως συχνά γιατί θα χάσεις βαθμούς.
Οι Μινωίτες ήταν σπουδαίοι . Με τη βοήθεια του κατασκεύαζαν πήλινα αγγεία σε πολλά σχήματα και μεγέθη και τα διακοσμούσαν με πολλά σχέδια και . Ζωγράφιζαν σχέδια παρμένα από τη , όπως: λουλούδια, φύλλα, ζώα, ψάρια, κοχύλια, αστερίες κ.ά. Στη μινωική Κρήτη αναπτύχθηκε και η τέχνη των . Οι Μινωίτες έμποροι, όταν έκλειναν μια , χρησιμοποιούσαν σφραγίδες για να υπογράφουν. Οι τεχνίτες που τις έφτιαχναν γυάλιζαν πολύτιμες και πάνω τους χάραζαν διάφορα . Καμιά σφραγίδα δεν ήταν με την άλλη. Πολλοί Μινωίτες φορούσαν τις σφραγίδες τους σαν .
Υπήρχαν επίσης εργαστήρια χρυσοχοΐας, όπου οι χρυσοχόοι κατασκεύαζαν χρυσές και υπέροχα , όπως βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια κ.ά.
Οι Μινωίτες όμως ήταν και σπουδαίοι ζωγράφοι. Ζωγράφιζαν θαυμάσιες στους τοίχους των σπιτιών τους. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο ανάκτορο της , αλλά και σε άλλα αρχοντικά, τοιχογραφίες πολύ μεγάλης τέχνης. Τα θέματα των τοιχογραφιών οι Μινωίτες τα έπαιρναν από τη φύση και από τις τελετές. Ζωγράφιζαν κρίνα, πουλιά, ζώα, δελφίνια, πρίγκιπες και αρχόντισσες, αλλά και ιέρειες, , ακροβάτες κλπ.
Ο χαρούμενος πολιτισμός των Μινωιτών κράτησε πάνω από χρόνια. Έγινε όμως η έκρηξη του ηφαιστείου της και τα τεράστια που σηκώθηκαν έφτασαν ως τις ακτές της Κρήτης και κατέστρεψαν τα πλούσια . Έτσι, η δύναμη της Κρήτης μειώθηκε και την κατέλαβαν οι .