Την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας έζησε ο Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ «πετά» ενθουσιασμένος σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Μία πτήση σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας απόλαυσε ο μεγάλος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος, έχοντας τη δυνατότητα να νοιώσει και να κινηθεί ελεύθερος μετά από δεκαετίες σχεδόν πλήρους παράλυσης. Επόμενος στόχος του ένα ταξίδι στο Διάστημα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, θύμα της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης που τον έχει καθηλώσει για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες σε αναπηρικό καροτσάκι, τα κατάφερε καλύτερα από ότι περίμεναν οι διοργανωτές της πτήσης.

Η εδρεύουσα στη Φλόριντα Zero Gravity Corporation περίμενε ότι λόγω των προβλημάτων υγείας του Χόκινγκ, στην συγκεκριμένη πτήση θα δημιουργούντο μόνο μία φορά οι συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Ωστόσο, ο 64χρονος φυσικός κατόρθωσε να ζήσει την εμπειρία οκτώ φορές.

«Ήταν καταπληκτικό. Η μηδενική βαρύτητα ήταν θαυμάσια» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Θα μπορούσα να συνεχίσω πολλές φορές. Διάστημα, σου έρχομαι!» τους είπε.

Το τροποποιημένο Boeing 727 αρχικά φτάνει σε ύψος 32.000 ποδών και έπειτα πέφτει απότομα κατά 8.000 πόδια (2.440 μέτρα).

Στην κάθοδο οι επιβάτες απολαμβάνουν 25 δευτερόλεπτα (φαινομενικά) μηδενικής βαρύτητας. Όταν το αεροσκάφος ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει απότομα, οι επιβάτες για 25 δευτερόλεπτα νιώθουν το βάρος τους 1,8 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό.

Ο μεγάλος Βρετανός φυσικός εξέφρασε πέρυσι το ενδιαφέρον του να ταξιδέψει στο Διάστημα και αποτάθηκε γι' αυτό στον μεγιστάνα της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον, του οποίου η νέα εταιρεία Virgin Galactic σχεδιάζει να προσφέρει τουριστικές υποτροχιακές πτήσεις από το 2009.